Keresés

Részletes keresés

s-ombre-ro Creative Commons License 2010.01.23 0 0 94
Nem! Én csak adtam egész életemben.
Addig sem volt időm elmélyedni, legfeljebb
büszkélkedtem azzal, hogy "0"-ás vagyok.
Rh+. A lányomnak, amikor született, kellett
az új vér, meg a "kék szoba". Ennyi!
Előzmény: TaraNova (93)
TaraNova Creative Commons License 2010.01.23 0 0 93
Tudtátok, hogy 28 féle vércsoport kategória van,és ebből csak kettő a transzfúziós vércsoportok?
s-ombre-ro Creative Commons License 2010.01.23 0 0 92
A baromfi vére! Próbáld csak ki!
Nagyon-nagyon finom!
A birka vérét nem fogyasztom, ha csak a saját sebeimet nem nyalogatom. :-))
Előzmény: Törölt nick (91)
s-ombre-ro Creative Commons License 2010.01.20 0 0 90
No végre, hogy valamiben egyformák vagyunk /vércsoport/. Nem dehonesztáló vággyal írtam ide. És kisebbrendűségi érzésem sincs.
Azért örülök a találkozásnak, mert ezek szerint nem csak diplomád van /vagy lesz/, de szeretsz gondolkodni is. Ebben is egyek vagyunk /természetszerűleg nem a diplomára értem!!!!!!!/.
Minden más kizárt. Mindenki egy sajátos egyéniség, saját attitűddel /és vércsoporttal/ :-)))
Gondold csak el, volt idő, amikor még a birkából is jutott vér az emberbe. Az igaz, hogy profilakciós céllal, de tény hogy így történt. Brrr...
Előzmény: Törölt nick (89)
s-ombre-ro Creative Commons License 2010.01.20 0 0 87
"Ez a szép a biológiában"

Én ennyire nem vagyok ebben biztos! Lévén szerencsés flótás, 0-ás, egész életemben szórtam a véremet másoknak.
1-szer kellett nekem is, hát az sem szép, sem szerencsés nem volt. Már jó apró, zöldes-piros szegmensekre bomlott felettem a mennyezet, mire rájöttem, hogy nyomni kell a csengőt. Anafilaxiás sokk! :-(((
Ezért aztán azt gondolom, sem a mennyiség, sem a minőség nem döntő, sem az egyedszám.
Figyelmesen kéne dolgozni! Főleg az eü.-ben.
Alfaktoriziglen pontosan adni a vért.
Azért sem igazságos az eredeti kérdésfeltevés, mert csak kvantitatív kérdés. A 0-ás meg várhat a jó vérre, miközben a sajátja szinte mindenkinek alkalmas a vérátömlesztésre.
Hol a demokrácia? Off-off! :-)))
Előzmény: KÁGÉ (28)
Bela_Vak Creative Commons License 2008.12.26 0 0 86
Egy kapcsolodo kerdes:
Itt is szoba kerult, hogy pl a B verscsoport arra utal-e, hogy sok bennunk az azsiai ver. Nem tudtok valami konyvet, ami a vercsoportok eloszlasat ill. nepcsoportok tortenetet targyalja? Esetleg egy kicsit szelesebb kontextusban, mint a magayrsage.

szuria Creative Commons License 2008.12.25 0 0 85
Ez egy nagyon régi téma, mégis remélem kapok választ egy kérdésemre. A Rh+ apa és B Rh+ anya esetén a gyerek (úgy tudom) lehet AB Rh+ vércsoportú. Ez mennyire gyakori?
Előzmény: sengas (71)
emjééééééééé Creative Commons License 2006.06.18 0 0 84

"a gyerek mindig lehet 0-as kivéve azt, ha legalább az egyik szülő AB-s"

......Végre egy szép kis leegyszerűsített kerek mondat, köszi!!!!

Közben, úgy tűnik, sikerült a szkeptikus oldalt meggyőznöm, de ez a segítségetek nélkül nem ment volna.

Még egyszer köszi mindenkinek, aki energiát szánt a kiokosításunkra..... 

Előzmény: jack.ripper (83)
jack.ripper Creative Commons License 2006.06.18 0 0 83

itt a szkeptikus oldal most pont erre fog szerintem majd hivatkozni, hogy hohóóóóó, ez azért hiányzik a táblázatból, mert az fordítva nem működik. Hogyan érveljünk ez ellen????

Úgy, hogy olvassanak utána maguk és akkor majd megtudják, hogy a gyerek mindig lehet 0-as kivéve azt, ha legalább az egyik szülő AB-s

Előzmény: emjééééééééé (82)
emjééééééééé Creative Commons License 2006.06.17 0 0 82

....köszi a gyors választ!!!!!!!!!!!!

Megnéztem a táblázatot, és korrektnek tűnik, bár, ez az én formám, hogy pont az hiányzik belőle, amit keresünk. Persze, számomra egyértelmű, főleg, hogy "zso" is ezt állítja.....neki is kösz....., szóval, itt a szkeptikus oldal most pont erre fog szerintem majd hivatkozni, hogy hohóóóóó, ez azért hiányzik a táblázatból, mert az fordítva nem működik. Hogyan érveljünk ez ellen????

emjééééééééé

Előzmény: jack.ripper (81)
jack.ripper Creative Commons License 2006.06.14 0 0 81

Lehet egy  A (RH+) apának és B (RH+) anyának  O (RH+) gyermeke???

Itt a pontos táblázat (amiből pont az általad kérdezett eset maradt ki, de az megfelel a B+apa és A+anya kombinációnak):

http://www.babanet.hu/faq/altalanos16.php

Vagyis a válasz:Lehet

Előzmény: emjééééééééé (79)
Törölt nick Creative Commons License 2006.06.14 0 0 80
Lehet egy A (RH+) apának és B (RH+) anyának O (RH+) gyermeke???

Lehet.
Előzmény: emjééééééééé (79)
emjééééééééé Creative Commons License 2006.06.14 0 0 79

Nahát!!!!!!!!!!!

Jól látom, hogy közel négy évig szünetelt a topik??????

Sengas azóta már lehet, hogy disszidált...:)), no, nem baj, azért kérdezek, hátha van még valaki, aki hasonló okosságokkal tud szolgálni....

Olvasgatom én, de - miután műszaki zseni vagyok - elég sok kínait találok a szövegekben. Naggyon bonyolultak vagyunk:)) (Vajon ki csinált bennünket?)

Leegyszerűsítve: Lehet egy  A (RH+) apának és B (RH+) anyának  O (RH+) gyermeke??? A szomszédunkban van egy ilyen, és évek óta nem tudunk zöldágra vergődni, mert ki ilyen, ki olyan választ ad. Létezik erre konkrét válasz, vagy marad a génanalízis?  

Előzmény: sengas (70)
Törölt nick Creative Commons License 2006.06.13 0 0 78
Köszi!
Előzmény: Abulafia (75)
Abulafia Creative Commons License 2006.06.13 0 0 77
Mondtam én, hogy nem?
Egyébként a kunok pl. már nem voltak nagyon ázsiaiak (genetikailag) mire letelepültek:

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/entrez/query.fcgi?cmd=Retrieve&db=pubmed&dopt=Abstract&list_uids=16596944&query_hl=15&itool=pubmed_docsum

Mondjuk ebből nem következik az, hogy ha valakinek B a vércsoportja annak ázsiai gyökerei vannak. Mintahogy az sem, hogy akinek sötét a haja annak ázsiai gyökerei vannak, bár a sötét haj is gyakoribb kelet felé.

A.
Előzmény: cc (76)
cc Creative Commons License 2006.06.13 0 0 76
azert ezzel a megallapitassal kotozokodnek. embertanilag kicsiny azsiai sziget vagyunk itt europaban. no, nem a magyarok miatt, hanem a kun, besenyo, jasz verfrissites okan.
Előzmény: Abulafia (75)
Abulafia Creative Commons License 2006.06.13 0 0 75
Nem kaphatsz A és AB vért.
De ez csak elméleti kérdés mert ma csak csoportazonos vért adnak ha kell.

A B vércsoport valóban egyre gyakoribb ha kelet felé megyünk de ez nem jelenti azt, hogy ázsiai gyökereid lennének.

A.
Előzmény: Törölt nick (74)
Törölt nick Creative Commons License 2006.06.12 0 0 74

Sziasztok!

Kicsit régi az utolsó hozzászólás, de azért felteszem a kérdést:-))

Én B RH+ vagyok, fennál valami összeférhetetlenség? Ez lenne az első kérdés, a második pedig az, hogy valóban a B seknek ázsiai gyökerei vannak? Tuti ez?

Köszi

MaKK3 Creative Commons License 2002.08.08 0 0 72
Tényleg, és az állatoknál is vannak vércsoportok? Náluk milyenek?
sengas Creative Commons License 2002.08.06 0 0 71
A vércsoportok, az ABO is, a többi is, öröklődnek. Az öröklődési mód leggyakrabban elég egyszerű, mendeli. Emlékeztek a szögletes és kerek borsókra? Ezt 1901 óta sokmillió vizsgálat igazolja. Akik biztosak a gyerekeik származásában és 0-A v 0-B párosból AB csoportú gyerekük lett, azoknak, higgyetek egy öreg vércsoport-szerológusnak, elírták a vércsoportját. Egy apasági vizsgálatokban jártas ember tud persze egy csomó érdekes, tudományosan megmagyarázott kuriózumot, de 1000 esetből 999-ben ez nem valami extra, Bombay v más csudabogár, csak elírás! Ave
Előzmény: moka (55)
sengas Creative Commons License 2002.08.06 0 0 70
Az a könyv, amely szerint az Rh rendszert 3 domináns (gondolom, a D, C és E), és három recesszív (d, c és e) génnel lehet leírni, már a nyocvanas években sem volt korszerű. Az Rh rendszer legegyszerűbb, de így is minimálisan kétszintű modellje a következő:
1. Akinek van D génje, akár homozigóta (mindkét szülőtől azonosan, DD), akár heterozigóta (egyik szülőtől D, másiktól annak hiánya, amit d-vel szoktak jelölni) formában, annak a vörösvérsejtjei hordozzák a D antigént. Akinek a vörösvérsejtjein van D antigén, azt Rh pozitívnak nevezzük. Akinek a sejtjei nem hordozzák a D antigént, az Rh negatívnak nevezzük. Az Rh negatívak, ha a szervezetük Rh(D) poz vérrel érintkezik, akár vérátömlesztés, akár terhesség révén - Rh(D) neg anya, Rh(D) poz magzat - anti-D ellenanyagot termelhetnek. Nem biztos, h termelnek, -hetnek. Ez régebben sok második, harmadik, stb. gyerek halálát okozta. Ma már az anyák passzív immunizációjával ezt a betegséget nagyon nagy részben ki lehet védeni.
2. A kromoszómán a D gén helye=locusa mellett szorosan van a "Cc" gén-hely=locus és az "Ee" génhely=locus. A C és a c kodomináns gének, az E és e szintén. "d" gén nincs, ezzel csak a D hiányát jelezzük.
A D mellett lehet C v c, ill. E v e.
Mindkét szülő egy-egy stabil gén-hármast örökít, tehát CDe-t, cDE-t, CDE-t v cDe-t, ha Rh(D) poz gén-hármast ad tovább, ill cde-t, Cde-t, cdE-t v CdE-t, ha Rh(D) neg gén-triót ad át, a d csak a D hiányát jelzi. A gyerek Rh tulajdonságait, egy anyai és egy apai Rh gén együtthatása adja ki. Pl: CDe/cde, cde/cde, stb. Ave!
Előzmény: CsabA (48)
vikoca Creative Commons License 2002.06.19 0 0 69
Bocsanat, hogy belepofazok. Csak azt akarom mondani, hogy eszrevettetek min vitatkoztok? Mar reg nem az ABO vercsoportok oroklodesi modjan, avagy azon hogy a gen hordozasa eseten elofordulhat-e hogy az annak megfelelo antigen megsem jelenik meg, hanem azon hogy a bombay vercsoport mennyire gyakori az europai lakossag koreben, es ennek kovetkezteben a leirt esetben mi a helyes kovetkeztetes.
Előzmény: Zog (67)
Kamikaze Creative Commons License 2002.06.08 0 0 66
Sajnos nincsen igazad.

Az AB0 vércsoportrendszerre az ún kodomináns öröklődés jellemző.

Tehát ha az illető heterozigóta A - ra nézve
akkor mindenképpen meg kell jelennie a megfelelő sejtfelszíni anyagnak.

Tehát a leírt esetben csakis az jöhet szóba , hogy a gyereket elcserélték a kórházban.

Mivel az anya 0-s vércsoportú ezért a szóba jöhető vércsoportok csakis A, B, 0 AB nem lehetséges.

A Bombay vércsoportról annyit , hogy azt eddig két embernél azonosították.

Előzmény: Zog (65)
Kamikaze Creative Commons License 2002.05.15 0 0 63
" az összes többit pedig az Rh+/- jel rejti "

Kicsit vitatkoznék Veled.
Élettan tanulmányaim szerint az Rh csoport is egy külön vércsoportrendszer.

A gyengébb immunválasz okai:

-anti Rh antitest csak Rh+ vérrel való találkozás után kezd el termelődni

-kisebb mértékben köti az antigént mint az A B AB vércsoportoknál.

Azért ezt a kettőt nézik mert ezeknek van a legerősebb immunválasza, illetve mert ezeknek mindenki tagja.

Előzmény: KÁGÉ (16)
Kamikaze Creative Commons License 2002.05.15 0 0 62
Én csak annyit tennék hozzá , hogy csak az Rh antigének jutnak át a placentán az anti A anti B nem mert más immunglobulin csoportba tartoznak.
Előzmény: trebb (39)
Kamikaze Creative Commons License 2002.05.15 0 0 61
Legegyszerűbb, ha elmész véradásra ott úgyis megnézik, de szerintem ha elmész a háziorvosodhoz ott is megcsinálják.
Előzmény: CBA (60)
CBA Creative Commons License 2002.05.10 0 0 60
Szeretném megtudni a vércsoportomat, Bp-n. Hová forduljak? A gyógyszertárban nincs a terhességi teszthez hasonló önkiszolgáló rendszer?
LamaXX Creative Commons License 2001.01.05 0 0 59
Szerintem a 0- a leggyakoribb. Legalábbis már rengeteg embertől hallottam, hogy neki olyan van. :) (nekem is olyan van :) )
Delej Creative Commons License 2000.07.26 0 0 58
"igazán meggyőző csak az lenne, ha olyan eset fordulna elő hogy 0-ás nőnek AB-s gyereke lett." - vagy ha AB-s nőnek nullás, jut eszembe.
Delej Creative Commons License 2000.07.26 0 0 57
moka, jó hogy ezt leírtad, ez már három "gyanús" eset. Ha jól tippelek te nő vagy, tehát te biztosan tudhatod hogy ki a gyerek apja. Nekem is komoly problémát jelentett amikor megtudtam hogy AB-s vagyok, holott apám 0, anyám A (de akármi lehetne), ami mondjuk furcsa. Anyám mélyen vallásos, és nem tudom róla elképzelni hogy valaha is megcsalta volna apámat. Tehát két dolog jöhet szóba, vagy mesterséges megtermékenyitéssel születtem, vagy elcseréltek a kórházban. Az első ellen az szól hogy amikor én fogantam akkor olyant még nem csináltak, a második ellen pedig az hogy anyámra, ill. anyai nagypapámra kétségtelenül hasonlítok. Bizonyos tekintetben apámra is - mivel ez a HUSZ nickem, ezért már tudott rólam hogy olyan vagyok mintha körül lennék metélve, tehát elég rövid a fitymám, és apámnak is, de úgy vettem észre hogy nem ez a nagy magyar átlag, hanem hogy majdnem teljesen eltakarja - ez tahát valamelyest valószínűsíti apám apaságát.

Alapvetően persze az nem mondható hogy a vércsoport nem öröklődik, legfeljebb hogy a kivétel erősíti a szabályt. Ugyanis a 0 vércsoportot kizárásos alapon állapítják meg, akkor nulla ha nem A és nem B. Ettől még az apa lehet genetikailag A ill. B is, csak esetleg egy másik génhiba folytán nem jelent meg nála ez a tulajdonság. Például a Bombay-vércsoport esetében (akiket kizárásos alapon nullásnak sorolnak be) azért mert az AB antigéneket hordozó H antigén hiányzik. Ők már a H antigénre is ellenenyagot termelnek, tehát a nullás vércsoportú vért sem kaphatják. Igazság szerint azonban ez a vércsoport főleg Indiában fordul elő, Magyarországon igen ritka. Azonban a Bombay-vércsoportot is véletlenül fedezték fel, mégpedig éppen az "elvileg lehetetlen" 0-ás vér kicsapja a 0-ást jelenségből.

-Lehetséges hogy valójában jóval több Bombay-vércsoportú ember van, csak éppen nincs bennük anti-H antitest.

(Ugyanis antitest csak akkor képződne ha a vérünkbe más vér keveredne, és azt mint idegen anyagot az immunrendszer azonosítaná. Ez azért nincs így mert sok baktérium hordoz hasonló antigént (antitest-kötődési helyet) - de ha például csak Indiában honos az a fertőzés, ami anti-H antitestek termelődését váltaná ki, az azt jelenti hogy a dolog még vérátömlesztéskor sem derül ki. Célzott vizsgálattal viszont kimutatható, hiszen akkor nem az antitesteket, hanem az antigéneket vizsgálják)

-Lehetséges hogy van még olyan más genetikai mechanizmus, ami nem okoz Bombay-vércsoportot, viszont a H-ból (ami tulajdonképpen a 0) nem tud A ill. B keletkezni. Ez csak genetikailag lenne kimutatható, mivel a vércsoport tökéletesen 0.

-Az is lehet hogy ugyan léteznek A ill. B antigének, de valami inaktiválja őket, és megakadályozza hogy az antitestek hozzájuk kötődjenek - a vércsoportvizsgálat így 0-t mutat.

-stb.

Mindenesetre igazán meggyőző csak az lenne, ha olyan eset fordulna elő hogy 0-ás nőnek AB-s gyereke lett. De mondjuk moka csak tudja kitől van a gyerek, így névtelenül meg minek hazudna.

Itt olvashattok egyébként a vércsoportok genetikájáról.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!