Még több érdekes cikk a totalcar.hu-n!
Balra Jobbra

Keresés

Részletes keresés

ORIZA TRIZNYAK Creative Commons License 2000.05.25 0 0 18
Nevermore,
jól tetted, mivel ez a hiba szerintem látható. Folyt az olaj mint állat. Mér nem nézte meg? Amiről én regéltem, az az olyan rejtett hibákra vonatkozik, ami megbontás nélkül nem láccik, és kipróbálással sem észrevehető.
Előzmény: N___ (17)
N___ Creative Commons License 2000.05.25 0 0 17
Ha jóhiszeműen és szerződéssel eladtad, menjen a francba. Én eladtam egy kisgyereknek egy GTI Golfot, mire visszajön ket nap mulva, hogy hianyzik a féltengelyszimmering. Nem tudtam róla, nálam volt kb 2 hónapig a kocsi, kizabálta a zsebem, ment a levesbe valami száguldásmániákusnak....
Az igaz, hogy vissza akkora kanciganyokkal jött másnap, megfelelő bézbólütő támogatással, hogy minden jóérzésű embernek megnyílt volna a zsebe.
Elhajtottam őket is a kékeresbe, azóta sem láttam a társaságot...
ORIZA TRIZNYAK Creative Commons License 2000.05.24 0 0 16
Feleim,
bár úgy látom kicsit lehalt ez a topik, deazért a hozzám intézett kérdésekre válaszolok.
TV számát nem tudom, de kérdezzétek meg egy Autóklubos jogásztól, ingyé megmonnya. De a 6hónap tuti. Viszont a kuplung nem téma, elmehet vele a sunyiba, mert kopóalkatrész. Az adásvételivel óvatosnak kell lenni. Mindegy_ismétlem_tökmindegy, hogy mit írsz bele, a törvény az törvény. Eccerü példa: Józsibácsi írásba adja, hogy vágd el a torkát, mer már eleget élt. Elvágod. Lecsuknak. Ennyi. Nem lehet, illetve nincs értelme másfajta szerződést írni, mint ami a hatályos jogszabályokkal eggyezik. A felelőség kitételre mindenki roppant büszke, és vígan dörzsöli a mancsát, hogy milyen jól átvágtam a vevőt(tisztelet a kivételnek). Ha eladsz egy autót, akkor mellékelj neki egy hibajegyzéket miután aláírta az adásvételit, és azt is irasd alá vele. Ami ebben van, az már szentírás, nem köthet bele. Írd szépen oda, hogy olajakat le köll cserélni, teljes motorrevízió+futóműrevízió+hajtóműrevízió(váltó+difi) szükséges 3km-en belül. Addig csak nem hajtja szét, utána meg tényleg moshatod a kezeidet. Ezekután ha parája van a vevőnek, akkor cumi, mer mutassa a számlát, hogy a szerződésben leírtakat megfelelő szakszervízben elvégeztette. Úgyse lesz neki.

Bocsi, ha hosssssszúúúúúúúúúú voltam

csa Triznyák

hosszu Creative Commons License 2000.05.16 0 0 15
snuki:
A 70k az egy full kuplung service (szerkezet, tarcsa, kinyomo, munkadij) felfele kerekitve, hacsak nem Hondad vagy valami mas japan csodad volt. Ha szep fokozatosan megy tonkre a szerkezet, akkor egyre jobban csuszik (turbos gepnel turbo belep, kuplung megcsuszik, auto nem gyorsul), majd valahol teljesen eltorik a rugo. Ha meg csak elpattant, akkor bocs, ilyen van, pl. lehet nem rendeltetesszeru hasznalat is. Egyaltalan mit akar radverni? Biztos, hogy mindent cserelnie kell? Hajtsd el a retekbe.
Előzmény: snuki (14)
snuki Creative Commons License 2000.05.09 0 0 14
A továbbiakban hozzá füzném , hogy kb. 70 ezer forintott kér ezért,de mielött megvette volna az autót ő kiprobálta sőt még a szerelője is átnézte.Innentől kezdve a szerelőjével kellene megbeszélni , hogy miért nem vette észre a hibát szerintem.
Degeczi Creative Commons License 2000.05.09 0 0 13
Nyilvanvalo, hogy torveny szabalyozza, de most nincs a kornyekemen jogtar. Viszont az nem kerdes, hogy igy van - mar emlitettem, hogy sok peres ugy keletkezik ebbol. Feltehetoen nem jogalap nelkul.
Előzmény: hosszu (12)
hosszu Creative Commons License 2000.05.09 0 0 12
Degeczi:
Ez tartos fogyasztasi cikk.
...volt. Amig a forgalmazo is garanciat vallalt ra. 10 eves a gep. Ki a fene vallalna garanciat egy 5 eves TV-re vagy Hi-Fi-re?

Ha mar jogaszkodunk, en ugy tudom, a TV-ek altalaban minden olyan kerdest szabalyoznak, amire egy szerzodesben hivatkozni lehet es ott konkretan nem ternek ki ra. Ha a szerzodo felek mashogy allapodnak meg es azt a szerzodesben rogzitik is, akkor aszerint kell eljarni. Kivetel persze van, ha egy adott TV ugy rendelkezik, hogy egy adott megkotestol nem lehet elterni, ezert szeretnem tudni, hol nezzek utana ennek a torvenynek.

Alapvetoen en elhajtanam a sunnyogosba a kuplungos foszert. Ha tisztanak erzed a lelkiismereted, akkor teljes nyugalommal tedd. Ha benned is van nemi ketseg, akkor teljes hatarozottsaggal. ;-)) Ha valahol igazat adsz neki, akkor gondolom, nem tetted volna fel a kerdest itt.

Előzmény: Degeczi (11)
Degeczi Creative Commons License 2000.05.09 0 0 11
"Eladó kijelenti, hogy a gépkocsi jövőben előforduló hibáiért szavatosságot nem vállal."
Akar kijelenti, akar nem: vallal, 3 (vagy 6?, ezt mar tessek jogasztol kerdezni) honapot. Ez tartos fogyasztasi cikk.
Előzmény: IKSZ (9)
Degeczi Creative Commons License 2000.05.09 0 0 10
Persze. A kerdes az, hogy mar az eladas pillanataban fennallt-e az a hibat kivalto ok. A gepkonyv nem mervado, hiszen joval hamarabb is tonkremehet barmilyen alkatresz, mint a tervezett elettartama - akar anyaghiba, akar gondatlansag (olajcsere elmulasztas, tulterheles) miatt. Joatyam ig.musz.szakerto, rengeteg ilyen ugye volt mar.
Előzmény: Alonso Mosley (7)
IKSZ Creative Commons License 2000.05.09 0 0 9
Alonso Mosley!
Én nem vagyok jogász, de azt mondom:
1 - első körben hajtsd el a francba!
2 - Ha tovább próbálkozik, akkor kérjél tőle bizonyítékot (mindig a bűnösséget kell bizonyítani). Tehát jelen esetben azt, hogy a kuplung már eleve rossz volt, amikor Te átadtad a kocsit.
3 - Ha ezt is tudja produkálni, akkor tájékoztathatod, hogy kopó alkatrészekre nincs garancia, meg hogy nem rendeltetésszerűen használta a járművét (minek vontat 5 tonnás utánfutót, stb).
4 - Ha még mindig köti az ebet a karóhoz, akkor jön a jogászkodás: megegyezés a költségek közös vállalásáról, vagy nem =jöjjön a per. Tudtommal a szerződések szövegében van egy ilyen: "Eladó kijelenti, hogy a gépkocsi jövőben előforduló hibáiért szavatosságot nem vállal." És ugyebár ezt a vevő az aláírásával tudomásul veszi. Persze egy kuplung az rejtett hiba.

Ha én lettem volna a vevő, akkor én is próbálkoznék, de előtte utánanéznék a törvényeknek.
Egyébként mennyi km volt abban a kuplungban, és mennyi lóvét követel az ipse?

hosszu Creative Commons License 2000.05.09 0 0 8
Oriza Triznyak:
Erdekes amit irsz, errol meg nem hallottam. Paragrafust tudsz mondani? Ha ez igy van akkor nagy szerencse, hogy errol nagyon kevesen tudnak. En egy hallgatolagos 1 hetes/8 napos szabalyrol tudok. Ennyi ido alatt azert kiderulnek dolgok, bar a visszajatek soha nem sima ertheto okokbol. Csuszik a kuplung, forr a viz, szinkronos a valto, folyik az olaj, ilyesmi elofordul es egy par perces proba alatt nem derul ki.

Ismerosnel mar jelentkezett vevo, hogy olajcsere esedekes a kocsiban es fizesse ki, mert... Egy masiknal meg allitolag leesett az olajszuro es beallt a motor. A dolog erdekessege, hogy valoban volt olajcsere eladas elott, de az a gumi mar szepen ra kellett suljon a blokkra es vajon miert nem vette eszre azonnal, amikor kigyulladt az olajnyomas visszajelzo, hogy gaz van? A szurot "valahol az uton" hagytak el. Eleg gyenge szoveg, valos helyzetben egy kb. 100 meteres olajcsik vegen valahol megtalaltak volna a szurot.
Stb. Ilyenert anyazni, hogy mi van egy honap mulva...

Előzmény: ORIZA TRIZNYAK (6)
Alonso Mosley Creative Commons License 2000.05.09 0 0 7
Érdekes amit írtál. Lenne egy kérdésem: mi van akkor ha az új vevőnél pl. 2 héten belül beszarik valamelyik csapágy, amit a gépkönyv szerint még nem kellett volna kicserélni? Ilyenkor is verheti a nyálát, hogy rejtett hiba?
Előzmény: Degeczi (3)
ORIZA TRIZNYAK Creative Commons License 2000.05.09 0 0 6
Hali mindenki!
GABEK
Semmit nem ér, hogy mit írsz az adásvételibe. Illetve majdnem semmit.
Tehát : hiába írod, hogy negtekintett etc., a magyar jogszabály szerint az eladónak, függetlenü az autó korától és állapotától 6 hónap garit kell vállalnia akár teccik, akár nem. Ez még az olyan rejtett hibákra is áll amiről az eladó nem tudott.
Viszont nem vonatkozik a kopóalkatrészekre, fék kuplung, etc.
Amivel az eladó védeni tudja magát :
bele KELL írni a szerződébe : pl. a karosszéria korrodált, olajcsere szükséges, etc.
Ha ezek után az autó dob egy hátast a sarkon akkor lehet sajnálkozni :-).

Üdv Triznyák

ATomTom Creative Commons License 2000.05.08 0 0 5
Hello !

Van egy ismerősöm, egy másfél éve eladott Golfjával perelték be, hogy ez+az nem úgy volt, ahogy... A per lefolyt, reménytelen eset volt az új tulaj szempontjából. Mindenki viccesnek találta a rögeszméjét, hogy a régi tulaj feleljen a hibáért. Az ügyvédek szerint mégis oda kellett figyelni, mert van Magyarországon egy-két érdekes jogszabály...
Hajtsd el a palit ! ;)

ATomTom Creative Commons License 2000.05.08 0 0 4
Hello !

Van egy ismerősöm, egy másfél éve eladott Golfjával perelték be, hogy ez+az nem úgy volt, ahogy... A per lefolyt, reménytelen eset volt az új tulaj szempontjából. Mindenki viccesnek találta a rögeszméjét, hogy a régi tulaj feleljen a hibáért. Az ügyvédek szerint mégis oda kellett figyelni, mert van Magyarországon egy-két érdekes jogszabály...

Degeczi Creative Commons License 2000.05.08 0 0 3
Azert ennyire nem egyszeru a helyzet (illetve ez igen: a kuplung valszeg tenyleg tiszta ugy).
Az auto rejtett hibaja kesobb is elojohet, es bizony akkor felel erte az elado. Ez sokminden lehet, ami a szemrevetelezessel, probaval nem derul ki (pl. egy hajtokar, csapagy stb).
Kerdes, hogyan ment tonkre a kuplung? Ha elkopott, az nem rejtett hiba. Ha eltorott vmi, az mar igen.
Előzmény: gabek (2)
gabek Creative Commons License 2000.05.08 0 0 2
Ezért szerepel a szerződésben az a szövegrész, hogy "A MEGTEKINTETT ÉS KIPRÓBÁLT ÁLLAPOTBAN"... Innentől kezdve reklamációnak helye nincs.

Más a helyzet, ha esetleg kereskedőnél veszel olyan autót, amit visszavásároltak valakitől. Arra esetleg van valami garancia.

GABEK

snuki Creative Commons License 2000.05.07 0 0 1
Kösszi én is erre gondoltam ,de azért még is megkérdeztem.
Előzmény: fargo (0)
fargo Creative Commons License 2000.05.07 0 0 0
Ha egy hónapja adtad el, és csak most jelentkezett a vevô, akkor hajtsd el bátran: egy kuplungot falábbal egy hét alatt is ki lehet nyírni.

Még ha másnap jelentkezett volna, akkor OK, de így...

Előzmény: snuki (-)
snuki Creative Commons License 2000.05.07 0 0 topiknyitó
A kérdés abban rejlik ,hogy eladtam egy tíz éves autót kb. egy hónapja. És a vevő most azzal ált elő ,hogy meghibásodot a kuplung és szeretne egy kis pénzt kérni. Most mitévő legyek ,hajtsam el vagy fizessek?

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!