Elmesélem neked legszebb Legyelhoni stop kalandomat: Gdanszból igyezkeztünk Varsóba Jazzfesztivál ügyben. Éjfélfelé járt az idő, sötét volt. Mégis megállt nekünk egy teherautó(Olga nevű kedvesemmel utaztunk). Nagynehezen elmagyaráztuk mit akarunk. A sofőr és a kocsikisérő röhögött, majd hátra mutatott a platóra. Mi nagy örömmel felugrottunk. Lelkesedésünket csak az hűtötte le kissé, hogy a teherautó, frissen fogott heringeket szállított, és az ugrás után egy tonna hal kellős közepén kötöttünk ki. Két hétig átütő halszagunk volt ezekután, pedig Varsóban kb. 3 órát töltöttünk egy zuhanyozóban, és közben fogant egy gyermek is, aki azonban sajnos nem született meg.
No vissza témánkhoz. 1968, vagy 69. Aki stoppolt Lengyelországban tudja, hogy Krakkóból Varsóba menet félútön ott a rettenetes Radom. A kocsik többsége oda ment. Ha bementünk a városba, legalább két óra kellett, hogy a varsói végéig eljussunk. De ha leszálltunk a városhatáron, és egy rövid, 3-4 kilométeres gyaloglás egy bekötő uton, a dombon át, megoldotta a problémát, mert a Radomból Varsóba menő úthoz cstlakozott. Kis fakerítés mögött sz út két oldalán gyümölcsös kertek, és bizony néhányan be is ugrottak némi félig zöld gyümölcsért.
A társaság, amelyik az egyik teherautó platóján összeverődött, nemzetközi. 3 magyar, egy cseh, 1 francia, egy bolgár, meg vagy 5 lengyel. Az utak sztárjai akkortájt a magyarok voltak. Mindenki stoppos könyvecskével, (tudjátok mi volt az?) a magyarok kis piros-fehér-zöld zászlókkal. Minket mindig elsőnek vettek fel...
Szóval, felértünk a domb tetejére, ahol egy fabódéban vegyesbolt. Vagyis sörivási lehetőség. (3 zl. egy kisüveg) A bolt előtt egy csodás metálkék Mercedes. Ebben még semmi csoda, de szovjet rendszámmal. A társaság kissé megdöbben, és több nyelven tárgyalja, hogyan kerülhet ide ilyen kocsi. Ki lehet az a Szu-ban, aki ilyet vehet, és utazhat is vele Nyugatra.
Pár pillanat múlva megjelenik a boltajtóban egy kis, szoláriumbarna (szinte fekete) mongol férfi, ezüst fogakkal, és tiszta magyarsággal szól hozzánk: mi az nagyon érdekes a kocsimon, fiúk?
Milyen igaz is a topik címe. Egyszer éjfél előtt, még januárban sikerült egy olyat modnanom egy topikban, amivel jópár ember "tiszteletét" sikerült kivívnom, és éjjel 3-ig öltük egymást, amikor is megegyeztünk.
NDK-s sztorim nincs, de Csehszlovákiás az akad bőven. Mindig a Chopokra jártunk sielni, és párszor megszálltunk a Záhradky bungalowy-ban (értsd: faházak, aki volt ott tudhatja, milyen, grrrr, de akkor még egész luxus volt :>>). A bungalowyhoz lejövő pálya egy erdei út volt. Én úgy oldottam meg a célbajövetelt, hogy rámentem egy kőre, ezen gellert kapott a lécem, majd a legközelebbi fára felkenődtem, mint a rajzfilmekben szokás. Bár semmi bajom nem lett, a jelenetet megfigyelők elbeszélése szerint többen akarták a mentőket hívni.
Amerikában még én sem jártam, mindössze New Yorkban, Philadelphiában, illetve a környék középosztálybélieknek épített kertvároskáiban töltöttem kevés időt, de azt többször is. Ez kb. olyan, mintha BP. belvárosa alapján akarnál képet kapni Magyarországról. A kávéval viszont semmi bajom nem volt. Egyszerűen más a funkciója, mint nálunk. Nagyjából minden háztömben vehetsz magadnak egy kb. 3 decis papirpohárral, ami nagyon lyó minőségű kávéból készült, és rakhatsz bele magadnak mindenfélét (tejszín, fahéj, kakaó stb.). A lé olcsó, de valóban híg. Az emberek többnyire szívószálon szivogatják séta közben, és nasiznak hozzá valamit. Melengeti a kezed, és lyól esik. + hízlal a dolog, és ez biza látszik is az amcsikon. Ott még több túlsúlyos embert lehet látni, mint nálunk.
Drága jó sztrovacsekok,... hukk, bocsánat... minek köll éjfélig várni, hogy ilyen micsodais... párt nélküli vagy na, hogyismondgyák... párttalan kifekvés legyen?! Megy ez, kérem szépen, izé... na, nem is megy, hanem... lenni szok éjfél előtt is bármikor... Egészség!
Ha bementek Pesten a Cafe de Paris-ba, es ha igaz, hogy ez francia kave, akkor talan azt a kovetkeztetest fogjatok levonni, hogy nem is olyan rossz a francia kave, Budapesten.
Az meg vegkepp nem igaz, hogy az amerikai kave rossz lenne. Persze a Mc es a tobbiek kaveja nem jo, hatarozottan rossz. De. Nemreg par napot toltottem San Franciscoban, es nagy oromomre lassan mar minden masodik sarkon epul egy Starbucks Coffee, ahol rendkivul jo kavet adnak. Naponta tobbszor jartam, mert kellemes zene megy, ujsagot lehet olvasni. Amolyan regi kavehazak hangulatat akarja idezni a rohano Amerikaban.
Egy baratomnak Kemencen van telkuk ahova regen sokat jartunk. Majd minden nap atbicajoztunk Csehszlovakiaba, es hordtunk haza kiloszamra Deli csokit, meg sajtokat. En legjobban a kek Delit szerettem, de a tobbi is jo volt. Raadasul egy karton Deli annyiba kerult, mint otthon ket tabla Boci.
Az USA kávé alatt az a mosogatószerű löttyöt értem, amit a legtöbb helyen lehet kapni. Itt Magyarországon, a szülőhazámban, egyre több helyen lehet jó kávét inni és már lehet kapni különféle pörkölésű kávékat kimérve, messzi országokból importálva.
A rántotthúst nagyon szeretem. A Duna menti nyaralónkban mindig azt ebédeltünk. Édesanyám remekül készíti. Általában krumplisalátával tálalja.
"Az USA kávénál sz@rabbat tényleg keveset lehet találni, de legalább ingyér van sok helyen. :-)"
Az USA-ban egy kavezoban kb 30 fele kavet lehet kapni. Ne a Meki kavejat vedd alapul es ugyanugy kaphato espresso, capuccino es a legkulonbozobben aromasitottak. Csak porkoles haromfele van az alapkavekbol. Persze aki szamara csak az otthoni gyomorfekelycsinalo a kave azzal mit lehet tenni?
Mo-on a kava az az espresso es ujabban a capuccino. Piszok nagy valasztek. Az a gond egyeseknel,hogy szamukra csak az a jo amit otthon megszoktak es nem tudnak kirorni a rantotthus, pb es ubi korbol. Kozben jo lenne tudomasul venni, hogy pl a magyar konyha csak MO-on vilaghiru, sehol mashol.
Az USA kávénál sz@rabbat tényleg keveset lehet találni, de legalább ingyér van sok helyen. :-)
Kávéból a franciák sem erősek. Két hét után Nizzában végre felfedeztem egy helyet, ahol Illy kávét főztek. Később egy olasz barátnőm mondta, hogy az a legjobb olasz kávé.
:-)
"A mai magyar kávéfogyasztási kultúra egyébként nem a törökkori kávéfogyasztás hatása, hanem a század eleje óta terjedt el."
En ugy tudom amikor a torokok utoljara ostromoltak Becset(168?)akkor az elvonulo torok seregek hadtapja hagyott hatra tobb szekernyi kavet es ebbol nyitottak az elso becsi kavehazat es aztan onnan terjedt at a szokas MO-ra joval kesobb.Ja es a kifli (crescent) is a torokok feletti gyozelmet idezi)
Amit én sem tudtam soha mexokni a lengyeleknél, az a kávénak nevezett piszkosbarna zaccos lötty volt, amelyet félliteres kiszerésben adtak, és félnapokig itták.
Ezért ajánlom mindenkinek a tea (herbata) ivást Lengyelországban. Azt jól csiálják. Viszont a teát nem csészében, hanem üvegpohárban adják. Forrón. És nem igen értették miért szoktam ksztyűt is kérni hozzá.
Török kávé: bizony a törökök tényleg többször forralják a kávét, és egészen másképpen néz ki, mint az itt emlegetett kelet-európai lötty. Ugyanis méregerős a véheredmény.
Fura módon a törökök is inkább teáznak, mint kávéznak. Viszont a teát (álatlában kis, tulipán alakú pohárban adják) is elképesztően erősre főzik.
A mai magyar kávéfogyasztási kultúra egyébként nem a törökkori kávéfogyasztás hatása, hanem a század eleje óta terjedt el. 1912-ben kezdték az olasz tipusú presszó kávé árúsítását a Kossuth téren abban az étteremben - nevét (elisium?) és a testvérpárét, akik meghosították feledém - aminek a helyén a Szófia étterem volt sokáig, most meg egy bank.
Páncélzata IS: öntött lövegtorony. Közepes harckocsi kategóriában ez volt a legjobban védett jószág — emellett épp az öntés nagyobb sorozatok gyorsabb gyártását tette lehetővé. (A mozgékonyságot viszont mintha némileg korlátozta volna a nagy ü.a.-fogyasztás?)
Sajnos ma nem tudom megvárni az éjfélt a hozzászólással, mert addigra meglehetősen ittas leszek, tehát mindenki jobban jár, ha most mesélem el a mai napomat. Ígérem rövid leszek.:-)
9.00 kelés. 10.00 indulás a bankba. 11.00 reggeli.
11.30 kapuccsínó. Ekkor eszembejutott, hogy 12-re szervízbe kell vinni az öreg autót. Átmentem Sumahherbe, új kocsi haza, régi elő, irány a szervíz. Fél egyre oda is értem. 13.30 munka. 17.30 öreg autóért irány a szervíz. 18.00 újra otthon.
Na minden jót kollegák és ne felejtsétek: azt mondta az öreg Kis, ne csak együnk, igyunk is!
:-)
Még megvannak (amíg a cigányok el nem lopják, hogy leadják rosszvasnak. Csak kissé növi be őket a fű. Duklán ugyan konkrétan nem tudom - az életben nem jártam ott, mert minek, de szerte az országban.
Még egy fontos körülményről elfgeledkeztél. A tanxobrok instalálásánál elengedhetetlen volt a kalibrált iránytű, ugyanis a tankok csövének pontosan Berlin felé kellett mutatniuk.
Tudod, mint a mohamedán imaszőnyeg:)