Keresés

Részletes keresés

toldigabor Creative Commons License 2008.12.28 0 0 30
Isten kegyelme a legfontosabb a világon! Erre minden embernek szüksége van.
msmks Creative Commons License 2008.07.04 0 0 29
a magyar nyelvben két értelme is van ennek a szónak. tökjó és egyben tökrossz, hogy mindenki a saját szája íze szerint használhatja.

amúgy jó a téma. :)
Előzmény: faithful (-)
Hitet Lenke Creative Commons License 2004.07.08 0 0 28
Elképesztő
Előzmény: satya (27)
satya Creative Commons License 2004.07.06 0 0 27
három év távlatából felhozom ezta témát...
wunde Creative Commons License 2001.04.16 0 0 26
A kegyelem (felsö) természet bennünk, vagyis annak a dinamizmusnak a legfelsöbb elve (ez egyszerre tartozik lényünk mélyéhez s az Istenhez) mely képessé tesz minket az Istennel valo alapvetö közösségre. Ebböl aradnak ki az erények, melyek hatékonyan hozzasegitenek ahhoz, hogy minden tevékenységünkben Isten gyermekeiként viselkedjünk, de legelöbb azok a kifejezetten isteni életerök szarmaznak belöle, melyeket éppen ezért neveznek „teologiai“ erénynek: a hit, a remény és a szeretet.
oncogito Creative Commons License 2001.04.15 0 0 25
Reményik Sándor: Kegyelem

Először sírsz.
Aztán átkozódsz.
Aztán imádkozol.

Aztán megfeszíted
körömszakadtáig maradék erőd.
Akarsz, eget ostromló akarattal:
s a lehetetlenség konok falán
zúzod véresre koponyád.
Aztán elalélsz.
S ha újra eszmélsz, újra kezdesz
utoljára is tompa kábulattal,
szótlanul, gondolattalanul
mondod magadnak: mindegy, hiába:
a bűn, a betegség, a nyomorúság,
a mindennapi szörnyű szürkeség
tömlöcéből nincsen menekvés.

S akkor - magától - megnyílik az ég,
mely nem tárult ki átokra, imára,
erő, akarat, kétségbeesés
bűnbánat: hasztalan ostromolták.
Akkor megnyílik magától az ég,
s egy pici csillag sétál szembe veled,
s olyan tündökölve jön, szépen, mosolyogva,
hogy azt hiszed: a tenyeredbe hull.

Akkor - magától - megszünik a vihar,
akkor - magától - minden elcsitul,
akkor - magától - éled a remény,
álomfáidnak minden aranyágán
csak úgy - magától - friss gyümölcs terem.

Ez a magától: ez a KEGYELEM.

bélla Creative Commons License 2001.04.15 0 0 24
Én úgy tudom, hogy az részesülhet kegyelemben, aki előtte valami jó nagy disznóságot csinált, és az ezért járó büntetését elengedi az arra hivatott társadalmi szervezet.
wunde Creative Commons License 2001.04.14 0 0 23
A keresztény nép valoban ugy érzi, hogy kegyelmet kapott: belatja tévelygéseit és mindig visszatér az Isten altal kegyelemböl felajanlott üdvösség utjara.
steVe Creative Commons License 2001.04.10 0 0 22
NaNe, még mindig nálam van a Linux pack. Mondjuk már elavult az tény.
Előzmény: NaNe (13)
aranyviktor Creative Commons License 2001.04.10 0 0 20
Isten jósága, hogy élünk....
Előzmény: satya (19)
satya Creative Commons License 2001.04.10 0 0 19
Valamikor, régen beszélgettünk a kegyelemről.
Sokan vannak újak, hátha van, aki szeretne erről ismét beszélgetni!
alomhajos Creative Commons License 2000.05.08 0 0 18
Szia Kista!
Nagy igazságot mondtál, leírtad az lényeget, az utat. Valóban: aki kegyelemben van - az az uton jár, keresztjével a vállán. Néha megbotlik, elesik, megsérül, felkel, tovább megy, elfárad, megáll stb... de folytatja az útját.
hmmm... kár is lenne bármit is hozzáfűzni...
Köszi, Isten áldjon
áh
Előzmény: Kista (16)
Mici Maci Creative Commons License 2000.05.08 0 0 17
Sziasztok!

Nem vagyok a téma szakértoje, de megpróbálok valamit hozzátenni.

Amikor az emberi lélek még nagyon mélyen van, vagyis hogy úgy mondjam, sok gonoszsággal, kapzsisággal, stb.-vel van tele, akkor o még a természeti törvények világába tartozik bele. Értem ez alatt, hogy tetteinek következményeivel keményen szembe kell néznie, ha nem ebben az életében, hát a következoben. Ugyebár nagyjából errol szól a karma.

Ha valaki viszont már elorébb tart lelki fejlodésében, vagyis Isten felé közeledik, értem ez alatt, hogy tetteiben, életvitelében is, nem csak szavaiban, szóval az ilyen ember már átléphet a kegyelem törvényvilágába, vagyis o könnyebben letörlesztheti buneit.
Ennek feltétele a bunbánat megtartása. Ami azt jelenti, hogy az illetonek tiszta szándéka van arra, hogy a következokben hasonló bunt többé ne kövessen el. Mert a bunbánat e nélkül mit sem ér. Hiszen ha beismerem: bunös vagyok, vétkeztem, ez nem elég. Ettol még nem fogok javulni. Kell a tiszta szándék arra, hogy többet ilyent ne kövessek el.

Ha valaki igy próbál élni, és a segitséget Jézustól, Istentol kéri ahhoz, hogy buneitol meg tudjon szabadulni, s mindezt oszintén és állhatatosan kéri, akkor bizton számithat arra, hogy a kegyelem törvényvilágába bebocsáttatást kap, vagyis ot a kegyelem minden módon próbálja segiteni, feljebb emelni, megtisztitani.

Sziasztok:
Mici Maci

u.i.: Ha valakit érdekel, aranyviki honlapjáról letöltheto a Kegyelem törvényvilága cimu irás. Még azoknak is érdemes talán elolvasni, akik elkötelezodtek a saját álláspontjuk mellett, nem árt idonként újat is hallani...

Kista Creative Commons License 2000.05.08 0 0 16
Kedves Mindenki !
Ha megengeditek, én is hozzászólnék a témához.
Végigolvastam az előző 10-20 hozzászólást,
megmondom őszíntén, hogy nem egészen értem őket,
bár természetes, hogy nem egy irányból látjuk a dolgokat - még szerencse !
Tehát az én véleményem szerint a kegyelem egy nagyon egyszerű és természetes állapot, semmi mást nem jelent, minthogy az ember lehetőséget kap arra, hogy IGAZÁBÓL olyannak lássa magát, amilyen.
Ez egyben azt is jelenti, hogy felismeri cselekedeteinek okát, és ezáltal - egy idő után - lesz lehetősége megváltozni, pontosan azon keresztül, hogy a hibák, tévedések, előítéletek napvilágra kerülnek.
Nem ismerek ennél szebb dolgot a világon,igaz hogy ez csak kezdet, de higgyétek el, minden dolog alapja !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
angio Creative Commons License 2000.05.06 0 0 15
Kedves Faithful!
Magam részéről egy kicsit máshogy értelmezem a kegyelmet, mint az eddig elhangzottak. Kegyelemnek tartom azt, hogy Isten megszólít, hogy mintegy "kedvezményezett" leszek. De ez nem passzív dolog!
Semmit se ér a kegyelem, ha én mint kedvezményezett nem teszek valamit, nem reagálok arra amire a kedvezményt kaptam. Általánosságban mindenki kedvezményezett, pl. Jézus váltsághalála által, de vannak személyes megszólítások, amikor események, dolgok úgy alakulnak (nem véletlenül), hogy egyértelmű, hogy Isten nekem kedvez, mert akar valamit kezdeni velem, életemmel, bűneimmel stb. De nem az a kegyelem, hogy ha törik ha szakad, bármit is teszek, majd Isten megkegyelmez.
Kegyelem nem egyenlő fatalizmussal, mégha pozitív dolgró is van szó.
Tisztelettel:
Angio
Valentine Creative Commons License 2000.05.05 0 0 14
satya,

a definiciód sok szempontból OK, csakhát a kegyelem nem olyan, mint a pufferoldat vagy a pitagorasz tétel, ez így meg tök száraz. A kegyelem sokkal nagyszerűbb annál mintsemhogy ilyen egzakt módon meg lehetne határozni.

Előzmény: satya (10)
NaNe Creative Commons License 2000.05.04 0 0 13
Hello Satya,

OK. (Viccoltam :))
Minden jót!

NaNe

Előzmény: satya (10)
Pennzoil Creative Commons License 2000.05.03 0 0 12
A kegyelem szvsz atfogobb,"melyebb"mint amit most ide fogok irni,de ez egy megkozelitesi mod,amely a jogi fogalmat tisztazza(talan).

Minden normalis foldi orszagban mukodik a kegyelem intezmenye,amely az elnoknek,miniszterelnoknek,igazsagugyminiszternek stb...a joga.
Arrol szol,hogy valaki az adott orszag jogrendje szerint bunos es jogerosen elitelik,akkor az illeto folyamodhat kegyelemert a fent emlitettekhez.Ezek pedig sajat belatasuk szerint visszautasithatjak a kegyelmet,v.megadjak.Ha az elobbi van,akkor a jogeros buntetes jon,ha nem akkor szabadlabra helyezes jon.
A kulcsszavak a kovetkezok:Az illeto JOGEROSEN BUNOS,ha ugy tetszik ELITELT,tehat VALOBAN bankot rabolt stb...a cselkedetei igazoljak,hogy a TORVENY SZERINT BUNTETEST ERDEMEL.
Ekkor jon a MEGINDOKOLT KEGYELMI-KERELEM,amit az elitelt terjeszt mondjuk a koztarsasagi elnok ele.
Ebben fesorolja,hogy igaz,hogy BUNOS de,ha o bortonbe vonul,akkor a gyerekeit intezetbe kene adni,mert az anyjuk lelepett egy masik ferfival,vagy mivel o egyedul a penzkereso,otthon a csalad "alla fel fog kopni" vagy ilyesmik.
Ezek utan az illetekes el fogja donteni,hogy KELLOEN INDOKOLT-E a kerelem,ha igen,akkor jon a FELMENTES A BUN ALOL.

Az Isten orszagaban is vannak torvenyek,van jog,sot "Isten a jogossag Istene"
Isten torvenyei szerint minden ember JOGEROSEN BUNOS.(pfuj,micsoda szeretet ez?igen,igen az eredendo bun miatt van ez.micsoda botrany!)
Isten itelete igy szol:"A bun fizetsege a halal"
Igen,Isten torvenye szerint az ember BUNTETEST ERDEMEL.
(az eredeti szovegben a halal nem a fizikai meghalasat jelenti,hanem az embernek Istentol valo elszakadasat jelenti.Adamnak is az lett a buntetese,hogy Istennel a kommunikacio megszakadt.)
Ekkor kuldte el az Atya a megvaltast Jezus szemelyeben,hogy Jezusnak a vere follyon ki a mi verunk helyett,minden bununket elhordozta(lasd:Eli,Eli Lama Sabaktani,vagyis Isten jogosan hagyta el ot,mert "a bun zsoldja a halal")
Tehat minden ember MEGINDOKOLT KEGYELMI-KERELME
Jezus Krisztus!Mert o elhordozta a JOGEROS BUNTETESUNKET,o lett megbuntetve helyettunk!
Tehat teljesen jogosan mondhatjuk az Atyanak,hogy Jezus mar "leulte" helyettunk a buntetest,ezert jogtalan lenne a mi megbuntetesunk is!
Es mivel igazunk van,ezert Isten KEGYELMET ADOTT,ezert:
"MEGIGAZULVAN AZERT HIT ALTAL,BEKESSEGUNK VAN ISTENNEL,A MI URUNK JEZUS KRISZTUS ALTAL,AKI ALTAL VAN A MI MENETELUNK IS HITBEN AHHOZ A KEGYELEMHEZ,AMELYBEN ALLUNK ES DICSEKEDUNK AZ ISTEN DICSOSEGENEK REMENYEBEN."

Egyelore ennyi.
Udv:Pennzoil

Előzmény: faithful (-)
mgabor Creative Commons License 2000.05.03 0 0 11
Szerintem ez a fogalmazás fenntartásokkal igaz csak, mert könnyen félreértelmezheto (a félreértelmezés elkerülése erofeszítést kíván :).

Számomra akkor igazabb, ha mellé teszek más megfogalmazásokat is, pl.:

Dehonnem, igenis mindenki kinyílásra lett teremtve (tehát mindenki bezártnak lett teremtve). Ezért vagy a bezárkózás vagy a kinyílás Isten felé. Saját erőből nem lehet a bezárkózást elkerülni, mert nincs olyan cselekedet, ami képessé tenne a bezárkózás megúszására...

Ez csak 1 újrafogalmazás. Lehet próbálkozni :)

mgabor

Előzmény: faithful (8)
satya Creative Commons License 2000.05.03 0 0 10
Kedves NaNe!
Gondoltam, pontosan megnézem újra a szabatos megfogalmazást. Természetesen megy könyv nélkül is. Ugyanakkor nem árt időnként feleleveníteni az egykor tanultakat.
Kiindulópontként mindenesetre jó.
satya
Előzmény: NaNe (7)
Törölt nick Creative Commons License 2000.05.03 0 0 9
latod faithfull, nem itelkeztem, csak leirtam, amit te is leirtal, meg be is ragasztgattal a talalkozzunk topicba.
Előzmény: faithful (2)
faithful Creative Commons License 2000.05.03 0 0 8
Dehonnem, igenis mindenki elítélt. Ezért vagy a büntetés vagy a kegyelem. Saját erőből nem lehet a büntetést elkerülni, mert nincs olyan cselekedet, ami képessé tenne a büntetés megúszására...
Előzmény: aranyviktor (6)
NaNe Creative Commons License 2000.05.03 0 0 7
Kedves Satya,

Szeretném megkérdezni, hogy menne ez neked saját szívből/kútfőből is ?
És akkor kiírhatnád, Forrás : Satya. :))
(Mert itt erre volna szükség IMHO)

békesség,

NaNe

Előzmény: satya (4)
aranyviktor Creative Commons License 2000.05.03 0 0 6
Szia faithfull barátom!

Kegyelem? Na én is csak értetlenül néztem magam elé, amikor még az Istenhittől távol egy hang ezt mondta nekem. Nem vagyok én elitélt, miféle kegyelemről van szó?

Ez a hozzáállás tükröződik sokunkban. Kegyelem alatt most azt értem, hogy tetteink következményeit Isten csak olyan mértékben, és oly módon engedi visszahatni ránk, hogy az a javunkra szolgáljon, hétköznapi nyelven, megvéd saját hülyeségünktől.

üdv avi

Előzmény: faithful (-)
Opus Tej Creative Commons License 2000.05.02 0 0 5
Kedves Faithful!

Most éppen ott vagyok a kereszt és a Faith szobában is, de nincs ott senki.
az externeten sikerült belépnem.
opustej

satya Creative Commons License 2000.05.02 0 0 4
Kegyelemnek mondja a Biblia Isten jóakaratát, segítőkészségét, ennek megfelelő magatartását és tetteit, és ebből fakadó ingyenes adományait.
Tágabb értelemben mára világteremtése is kegyelem, hiszen a teremtés indítéka Istennek a maga boldogságát megosztani kívánó szeretete volt.
Szűkebb értelemben Istennek az egyes ember és az egész emberiség történetébe valókülönleges belenyúlásait, amelyek arra irányulnak, hogy az embereket már itt a földön Isten életének részeseivé tegyék.
Ennek három mozzanata: a/ Isten irgalmas szeretete amely a Fiúisten megtestesülésében és engesztelő halálában mutatkozott meg legtökéletesebb formában.
b/ Isten kegyelmes szeretete az emberiségnek és az egyes embereknek juttatott adományokban válik számunkra hozzáférhetővé.
c/ A kegyelem mindig az ember elfogadását, beleegyező válaszát akarja kihívni.
Forrás: Előd István Dogmatika
vigor Creative Commons License 2000.05.02 0 0 3
Igazad van, faithful, nem tehettél róla... Ilyen vagy.
Előzmény: faithful (2)
faithful Creative Commons License 2000.05.02 0 0 2
Látod Orltran ez a tipikus ítélkezés.

Ugyanis nem az történt, hogy jól megvertem TT-t, és aztán biztos voltam abban, hogy Isten megbocsájt nekem, és csakis nekem, hanem mindössze beígértem egy jó kis verést, ami ugye nem ugyanaz.

Másrészt azért a kegyelemnek pont az a lényege, hogy Isten nem azért választott kedveltjévé engem, mert olyan klassz gyerek vagyok, meg azért mert soha nem követek el bűnöket, hanem egyszerűen azért, mert jó kedve volt. Nem tehettem róla... :-)))))))

Előzmény: Törölt nick (1)
Törölt nick Creative Commons License 2000.05.02 0 0 1
Pl elsosorban te nem, szvsz.
Majd jol megverem TT-t, aztan bunne nyilvanitom, es Jezus megbocsatja, ugye? Hat akkor en csinalok, amit akarok, csak ne felejtsem el megbanni.
Előzmény: faithful (-)
Paleokrites Creative Commons License 2000.05.02 0 0 0
Kedves Faithful!

Általában egyes keresztény egyházak..., de mára már sok felekezet...., de legfőképpen a karizmatikus mozgalmakból kialakult gyülekezetek
a törvényeskedők!
Az Istentől ihletett "Újszövetséget" Törvénnyé és Betűvé tették...., amire felépítették hitelveik bástyáikat....cégéreiket!
Azt se veszik észre, hogy az Istentől Ihletett írás magán hordozza azt, hogy mégse Isten szószerinti szava!!!!!!!!!!
Amit Pál a II. Timoteus 3, 16-ban ír, hogy a teljes írás........., akkor még a mai formában lévő "újszövetségnek" a negyede se írodott meg !!!!!!!!! Mitől teljes ha még meg se írták?..., netán akkor később fércelték bele a műbe, mint megannyi aranymondást?

A KEGYELEM szó nekem Isten végtelen irgalmát , de itéletét , törvényeit és igazságosságát juttatja eszembe.....!
Nincsennek kibúvók...., kiskapuk....., protekciók...és az egyházak és felekezetek mézesmázos "mindenttudó" képmutatásai se....

Gondolom a "NEM ÉRTIK" MEMORIAJÁTÉK AMIT TE NAGYON IS ÉRTESZ......., arra megy hogy a /te/ ti szemszögeidből való bőlcsesség az egyedüli világosság a naiv halandónak....., NEKEM NEM KEL A PUDER SE A SZEMFÉNYVESZTÉS SE!!!!!!
Kérlek azért ne nagyon kábítsd el a potenciális megtérőket! :))

Tisztelettel: Paleo

Előzmény: faithful (-)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!