Keresés

Részletes keresés

KisRóka Creative Commons License 2002.09.05 0 0 309
Sziasztok!

Időközben rájöttem, hogy kicsit igazságtalan voltam a Szabó Ervinnel kapcsolatban, mert pl. a II. kerületi fiókkönyvtárban is elég sok könyv van, bár egy része ezeknek inkább ponyva, mint SF.
Szvsz a Halálhajó baromi jó film, de semmi köze az Alienhez. Talán hasonlóan nyomasztó, de más közös tulajdonságot így hirtelen nem látok.
Kinek mi a véleménye a várható (???) Aliens vs Predator filmről? Állítólag a Préda című könyv sztorijára fog épülni, bár ez még egyáltalán nem hivatalos.
Egyáltalán, szokott még rajtam kívül valaki Aliens, Predator vagy Aliens vs Predator könyveket olvasni? Csak mert akivel eddig beszéltem, mindenki azt mondta, hogy nem látta sem az Alien, sem a Predator filmeket, és számára az egész téma teljesen érdektelen. :-( Én meg amióta megkaparintottam az AvP2 PC-s (kb. fél éve) játékot, teljesen rá vagyok kattanva a témára... Vagy nyissak külön topicot neki, mert itt sincs senki, akit érdekelne?

KisRóka

bluedomino Creative Commons License 2002.09.04 0 0 308
Ja, és a Halál útvesztőjéről még annyit: azon kevés sci-fi könyvek egyike, amit mindenkire rátukmálok, hogy ezt olvassa, ne pedig jöjjön a hülye előítéleteivel, hogy ez csak gyerekeknek való műfaj. És kivétel nélkül elismerően nyilatkoztak róla.

(Másik kettő: Marsbéli krónikák és A Titán szirénjei)

Előzmény: Törölt nick (303)
bluedomino Creative Commons License 2002.09.04 0 0 307
Közben rájöttem, hogy ez nekem szólt, két hóapja írtam ezt, de megsértődni eszembe sincs, meghajolok a nagyobb tudás előtt.
Sőt, kétszer is, merthogy duplán buta vagyok: nem látom a hasonlóságot a MONDANIVALÓBAN és a Halálhajóról SAJÁT véleményem van. Tiszta hülye vagyok.
De akkor már egy füst alatt elárulnád, mi a hasonlóság alapja? (De a MONDANIVALÓ szó szerepeljen benne!)

Előzmény: Törölt nick (305)
bluedomino Creative Commons License 2002.09.03 0 0 306
Ez meg kinek szólt?
Előzmény: Törölt nick (305)
Törölt nick Creative Commons License 2002.09.03 0 0 305
Beleolvasgatva a hozzaszolasaidba, nem csoda, hogy nem veszed eszre mi a hasonlosag kozottuk. :)
De nehogy megsertodj. Ha neked a Halalhajo c. "alkotas" Solaris+Alien, akkor inkabb hagyjuk a temat.
bluedomino Creative Commons License 2002.09.03 0 0 304
Szerintem meg az Emlékmás az egyik legjobb film, amit valaha láttam, mert:

- vannak, akik komolyan veszik, és tényleg elhiszik, hogy ez most komoly meg akció meg Schwarzenegger - holott egy nagy paródia az egész
- a befejezése zseniális, ahogy állnak a hegytetőn, és "övé lesz a nő és megmenti az egész bolygót", ahogy a Memoriánál megmondták előre

Ui: A halál útvesztője pedig nálam is benne van a top 5-ben, de nem tudom, mit jelent az hogy mondanivaló, amit kihagytak a Mátrixban. (Meg azt sem egészen, hogy jön ide a Mátrix - ezt kifejthetnéd bővebben)

Előzmény: Törölt nick (303)
Törölt nick Creative Commons License 2002.09.03 0 0 303
"Imposztor... Esetleg megvan valakinek az eredeti, írott verzió?"

Az 52-es Galaktikaban van benne sok sok szuper Dick novellaval egyutt.

"hozzáértő kezekben egy jó könyvből jó film lesz, mégha a koncepció más is. Hogy az említett szerzőnél maradjak: Szárnyas fejvadász, Emlékmás."

Az Emlekmas az egyik legrosszabb film, amit valaha lattam.

"Kíváncsi lennék, mikor találnak rá pl. A halál útvesztője vagy az Ubik című regényére. Szvsz mindkettő zseniális. "

A halal utvesztoje az egyik legjobb scifi regeny, ami letezik. De mar lecsaptak ra: a Matrix hasonlo sztori, csak kihagytak belole a mondanivalot, ami Dick regenyeben dobbenetes. Viszont tettek bele szexi nenit, karatejeleneteket es homalyos hatasvadasz filozofiakat. Viszont latvanyilag tenyleg jo. :)

Előzmény: KisRóka (299)
Champace Creative Commons License 2002.09.03 0 0 302
Az újpesti részlegben is van vagy 200 könyv.
Előzmény: nebamun (301)
nebamun Creative Commons License 2002.09.03 0 0 301
A Minority Report is Philip K. Dick, és állítólag az is jó lett.
A Blade Runner viszont nekem filmben sokkal titokzatosabb és motiváltabb mint a Do the androids sleep with...?, ami tkp. nem is tetszett.
Vidéki könyvtárakban sokkal több SF van, a Szabó Ervin ebből a szempontból nagyon kakukktojás. Jópár éve egyszer nem bírtak Marsbéli krónikákat adni, mert ellopták/elveszett. A veszprémi megyei könyvtárban meg volt vagy 5 kötet a szabadpolcon...
Előzmény: KisRóka (299)
BHackett Creative Commons License 2002.09.03 0 0 300
"Még szerencse, hogy pl. az Aliens vs Predator első két része megvan nekik, mert különben nagyon mérges lettem volna."

Ebből is látszik, hogy inkább a hazai SF-et támogatják.:-))) Ez viszont jó dolog;-))

Előzmény: KisRóka (299)
KisRóka Creative Commons License 2002.09.03 0 0 299
Sziasztok!

Látta valaki az Imposztor című filmet, amely Philip K. Dick egyik elfeledett művéből készült? (Nem tudom, hogy regény-e vagy novella...) Újabb példa arra, hogy hogyan lehet jó sztorikat nagy pénzből, sztárokkal (Gary Sinise, Madelaine Stowe) elrontani. Esetleg megvan valakinek az eredeti, írott verzió? Az egészben az a bosszantó, hogy hozzáértő kezekben egy jó könyvből jó film lesz, mégha a koncepció más is. Hogy az említett szerzőnél maradjak: Szárnyas fejvadász, Emlékmás. Kíváncsi lennék, mikor találnak rá pl. A halál útvesztője vagy az Ubik című regényére. Szvsz mindkettő zseniális.
Kicsit off: gyakran járok a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtárba, és eléggé felháborítónak tartom, hogy kevesebb sci-fi kötete van az ország 2. legnagyobb könyvtárának, mint nekem a polcon... Pl. Lem egyáltalán nincsen nekik... :-( Még szerencse, hogy pl. az Aliens vs Predator első két része megvan nekik, mert különben nagyon mérges lettem volna.

Törölt nick Creative Commons License 2002.08.09 0 0 298
"Mindenesetre a Star Trek, Babylon5, Dűne, sőt még a Star Wars is SF (annak ellenére, hogy az űrhajóknak hangja van)."

A Dune meg talan, de a tobbi miert lenne scifi??? Se nem fantaziadusak se nem tudomanyosak.

nebamun Creative Commons License 2002.08.09 0 0 297
Itt van ez a Resident Evil c. film. Van benne jó sok science, még több fiction, valahogy mégis inkább katasztrófafilm. Leszámítva, hogy Jovovich kisasszony nagyon rossz színésznő, mégsem tetszett az egész. Számítógépes játékban mindez marhajó tudott lenni, de így nagyon B-movie. Érdekes hogy a legjobb ilyen környezetű játékok jellegzetes B-movie elemekkel operálnak, mint pl. a Duke Nukem, Half Life stb. Csak ami ott "személyesen" átélve nagyon bejön, filmen idegesítő unalom.
BHackett Creative Commons License 2002.06.30 0 0 296
Ha a te SF definíciódat vennénk alapul, akkor az SF szinte nem is létezne, mert alig lenne ide sorolható regény. Ahogy már a Babylon5-öt és a Star Treket is kiemelted, és "lefantasyztad."

"A sci-fi, mint neve is mutatja, tudományos fikció. (Akárcsak Isaac Asimov, én is ezt az értelmezést vallom, és ebből következően pl. a fantasy nem sci-fi, mert soha meg nem valósuló fikcióról szólnak)"

Asimov eszerint elég sok könyvét minősítette nem SF-fé. Pl. ezen értelmezés szerint a Nightfall (Leszáll az éj) nem SF, mert soha nem valósul meg.
Az Alapítványokat is kétkedve vizsgálhatnánk, ráadásul a Te definíciód szerint csak akkor mondhatnánk egy SF-ről biztosan, hogy SF, ha megvalósult?

Szerintem az SF lényege, hogy egy embert (vagy emberi gondolkodású lényt) egy olyan közegbe, helyzetbe teszünk, amely messze túlmutat a mai világunkon, és következetesen ábrázoljuk, hogy hogyan cselekedne ebben a helyzetben, környezetben. És a sci nem csak fizikát jelent, hanem bármely tudományágra utal, beleértve a társadalomtudományt is. A scifi nem műfaj, műfaj a regény. A scifi inkább téma, mondhatnánk azt, hogy a jövőben, űrben, kitalált múltban játszódó történet, bár ez sem teljesen igaz.
Mindenesetre a Star Trek, Babylon5, Dűne, sőt még a Star Wars is SF (annak ellenére, hogy az űrhajóknak hangja van).

Előzmény: VAti70 (286)
Shadout Creative Commons License 2002.06.30 0 0 295
szia,
bocs de tényleg megcsinálják a Végjátékot? és az Orson Scott Card féléről beszélünk? a kedvenc könyveim egyike...nagyon érdekelne hogy mi lesz belőle...
amúgy nem tudom ti hogy vagytok vele, de nekem a filmfeldolgozások eddig csak csalódást okoztak...szinte...két kivétel van...bár azokban is találtam jócskán hibát az egyik a mostani Gyűrűk Ura a másik a Linch-féle Dűne...
Amúgy a Babylon 5 szerintem nagyon jó sorozat volt...volt mondanivalója...és ennek kapcsán...mi volt a véleményetek a Cursade-ről?mert szerény véleményem szerint nem láttam még ennél gyengébb sorozatot...
Üdv:Shady
Előzmény: noway (288)
Bregg Creative Commons License 2002.05.29 0 0 294
"...vajon a nézők hány %-a tudja, honnan ered a magyar cím:)..."
Például az angol címből :-))) (Close Encounters of the Third Kind (1977))
Előzmény: VAti70 (286)
tintalle Creative Commons License 2002.05.28 0 0 293
Igen, kár hogy végetért, és kár, hogy folytatás abbafejeződött :(

Bár a negyedik, ötödik sorozatot mintha elkapkodták volna kissé, korántsem voltak olyan jók, mint az első három.:(

(Lehet, hogy ezt a B5 topicban kellett volna kitárgyalnunk? :)))>>Gondolat, gondolatot követ, aztán egyszercsak azt fedezem fel, hogy off-topic vagyok :(

Előzmény: rowena (292)
rowena Creative Commons License 2002.05.27 0 0 292
Hogy miért, de? Azért mert Strazinsky (a fene se tudja hogy írják) sci-fi író. (Bár lehet hogy most az emlékezetem megcsalt.) Ritka hogy TV sorozatot ír sci-fi író. Bár én nagyon élveztem, főleg a G'Kar és Londo párharcát az első sorozatban. De a második sorozat már jóval filozófikusabb volt. Szóval kár hogy véget ért....

A John Brunner könyv megvan nekem is, de már tökéletesen elfelejtettem. Úgyhogy listára tettem újraolvasásra:)) Majd azután nyilatkozom róla.:))

Előzmény: tintalle (291)
tintalle Creative Commons License 2002.05.27 0 0 291
Sigma Draconis>> John Brunner: Teljes napfogyatkozás

A Heimat Mars egészen biztos, hogy új! (Nem jó a szerző neve, de megint elfelejtettem, hogy ki is. Inkább nem találgatok..)

J. Michael Straczinsky igen, de miért de?:) (Lehet, hogy én se írtam jól a nevét.)

Előzmény: rowena (283)
tintalle Creative Commons License 2002.05.27 0 0 290
Nekem a Kapcsolat nem tetszett:) Jól indult, de elrontották a végével. Nem tudom a könyv milyen lehet?
tintalle Creative Commons License 2002.05.27 0 0 289
Pedig de.:)

Műfaj ügyben nem szándékozom vitát nyitni, sose volt világos előttem a sci-fi és fantasy közötti határvonal. Én máshol érzem húzódni. Viszont ez a véleményemen nem változtat. Persze egy sorozat soha nem érhet fel a nagy regényekhez.

Előzmény: amanibhavam (284)
noway Creative Commons License 2002.05.27 0 0 288
Másrészt, mintha a sci-fi mint műfaj is hanyatlana, és 40 éves novellákból senki se akar látványos mai filmet csinálni. Hmmm?

Nem éppen... AI, Majmok bolygója, Alapítvány, Ráma, Végjáték, Solaris, hogy csak a legújabbakat említsem. (Egyébként szvsz addig volt jó nekünk, amíg Hollywood nem kezdett el 40 éves novellákból filmeket csinálni, de ne legyen igazam.)

Előzmény: VAti70 (286)
VAti70 Creative Commons License 2002.05.27 0 0 287
"szerintem a bolygó ábrázolása szuperjó technikailag... azóta is mindig amikor a téli dunát látom, köddel vagy úszó jégdarabokkal - mindig a solaris jut eszembe"

Nem is jár olyan messze a valóságtól...:)
Ahogy én tudom, Tarkovszkij úgy oldotta meg, hogy időben visszafele játszotta le a valódi hullámzást. Ettől, mivel a látott kép entrópiacsökkenést sugall és ez "nem természetes", olyan benyomást kelt mintha a hullámzó víz "élne" valamilyen módon. Zseniális.

Előzmény: Champace (274)
VAti70 Creative Commons License 2002.05.27 0 0 286
Már mér' ne lenne jó sci-fi film?
Vannak, csak többnyire régiek. Manapság nem lehet eladni.

Itt van mindjárt a már többek által említett Solaris.
Zseniális, bár Tarkovszkij nagyon oroszosra csinálta, nem csoda hogy S. Lem-nek nem tetszett.
Könyvben és filmen is jó, csak nem igazán hasonlítanak.
Az óceán furcsa képi megjelenése onnan van, hogy valódi hullámzást időben megfordítva játszanak le. Minden szempontból zseniális ötlet, és olcsó... na ez nem trendi manapság.

Vagy a Stalker.

Kicsit hollywoodisabb, de én ide sorolnám a Close Encounters-t (3. típusú találkozások - vajon a nézők hány %-a tudja, honnan ered a magyar cím:) )
Régen -1975 előtt- azért készültek jó sci-fik.

Egész új és jó sci-fi film: A Kapcsolat (nem Carl Sagan írta az eredetijét?) Néha -vak tyúk is talál szemet- sikerül Hollywoodban is jót alkotni.

Hogy mostanában mégis miért kretének a hollywoodi sci-fik? Egyrészt mert arra van kereslet, ne feledjük, Hollywood elsősorban üzlet, nem művészet és nem irodalom. Manapság a technikás megvalósítás a trendi, -minél drágább, látványosabb- sok akcióval, látvánnyal, kellően primitív mondanivalóval. Erre ül be a tömeg a moziba.
Amit sci-finek neveznek manapság, valójában nem az, hanem akciófilm, ál-sci-fi keretbe ültetve.
A sci-fi, mint neve is mutatja, tudományos fikció. (Akárcsak Isaac Asimov, én is ezt az értelmezést vallom, és ebből következően pl. a fantasy nem sci-fi, mert soha meg nem valósuló fikcióról szólnak) Egy valódi tudományos fikció pedig vagy nem elég látványos (vagy ha az, nem hiteles), vagy nem elég érthető 80-as IQ-val, vagy a producerek valamiért nem hiszik el, hogy ilyet érdemes lehet csinálni azaz nyereséges lehet. Utóbbiban lehet igazuk van.

Másrészt, mintha a sci-fi mint műfaj is hanyatlana, és 40 éves novellákból senki se akar látványos mai filmet csinálni. Hmmm?

A Babylon5, Star Trek nem játszanak "mi a jó sci-fi" szempontjából, mert semmi közük a sci-fihez, a műfajukat fantasy-lektűrnek lehetne nevezni.

Bregg Creative Commons License 2002.05.27 0 0 285
ha valaki még egy esélyt adna neked, hogy helyrehozd az elcseszett kapcsolatodat,...
Bocsánat, az óceán nem adott "még egy esélyt". Senkinek. Számára ez inkább egy "teszt" volt, amellyel az őt megismerni akaró embereket önmagukkal (a testet öltött, de a gondolataikban megjelenő emlékképekhez hasonlóan elpusztíthatatlan vágyaikkal) szembeállította. Azon persze lehet vitatkozni, hogy az óceán számára mennyire volt fontos ez a kísérlet.. Kísérlet volt-e, vagy csak egy "találós kérdést tett fel", s a válasz csak annyiban érdekelte, hogy a címzett - az emberek - válaszolnak-e rá, vagy sem... Válaszoltak, s abbahagyta a kísérletet...s az emberek egy miliméterrel sem jártak előrébb az óceán megismerésében, csak saját magukat ismerték meg kicsit jobban. S ráadásul nem is az emberi faj pszichéjét, csupán azokét az egyénekét, akik az Állomáson voltak (Snaut, Kelvin, Sartorius és persze Gibarian is...). Bocs, ha hosszú voltam...
Előzmény: rowena (279)
amanibhavam Creative Commons License 2002.05.24 0 0 284
tintalle, nem is sejtettem volna, hogy te Babylon 5 rajongó vagy
rowena Creative Commons License 2002.05.24 0 0 283
A Babylon 5-öt én is végignéztem és nekem is tetszett, de azt ugye ha jól tudom Michael Strazinsky írta.(nem biztos hogy jól írtam a nevét)

A könyveket amiket felsoroltál és magyarul is megjelent, olvastam én is, de ha jól emlékszem, akkor ezeket a 60-as vagy 70-es években írták.
A Sigma Draconis nekem se ugrik be.

Előzmény: tintalle (282)
tintalle Creative Commons License 2002.05.24 0 0 282
>Mond meg nekem, hogy melyik mai sci-fi film vagy >éppen regény jut el ilyen pszichológiai >mélységekig?
>És éppen ez az amit a mai sci-fikből hiányolok, >az ember szembesítését önmagával.

Babylon 5 sorozat: ha türelmes vagy tanúja lehetsz, hogy az egyes népek egyedei a sci-fi sorozatok többségétől eltérően különböző karakterekkel rendelkeznek, sőt az egyes karakterek változnak az idők során. A Centauri követ, Londó pl. a playboy állapotból eljut a feltörekvő, majd megmutatom én, hogy ki is az a Centaurin keresztül, az önmagával meghasonlott, a sors által rámért szerepet eljátszó "diktátorig". Sztem nagyon jó, és az is nagyon jó, ahogy a sorozat előre illetve visszautal előbbi illetve későbbi részek történéseire. Persze ehhez többször kell látni az egész sorozatot, hogy ilyen apró jelek feltűnjenek. Ezért is vettem fel videóra, az egészet. Képes voltam felkelni hajnali négykor miatta.

Bár ez ugyan köny, de szintén nagyon jó "társadalomlélektani" ábrázolást ad Asimov-Silverberg: Ha leszáll az éj
Azt hiszem: Greg Egan (elnézést az írótól, ha mégsem): Heimat Mars (sajnos magyarul nem láttam)
Preyer Hugó: Galaktikai játékok (ez sztem kimondottan erről szól, önmagunk megértéséről)
És még valami, aminek sajnos most se a címe, se az írója nem jut eszembe, pedig ezt is többször olvastam. Játszódik: Sigma Draconison, és a kérdés az, hogy vajon miért hal ki egy magasan fejlett civilizáció.

Előzmény: rowena (279)
nebamun Creative Commons License 2002.05.23 0 0 281
Hopp! Hollywood ügyeletes zsenije remake-eli a Solaris-t??? Azért az óceán11-nél ez kicsit nagyobb falat lesz tán...
Majd effektez az ILM, meg ilyenek.
Előzmény: amanibhavam (278)
amanibhavam Creative Commons License 2002.05.22 0 0 280
van ilyen regény, de ritka, mint a fehér elefánt
Előzmény: rowena (279)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!