Keresés

Részletes keresés

zen_cim Creative Commons License 2008.07.04 0 0 43
Nem, hat és fél évvel ezelőtt beszélt arról (vagy nem arról)...
Előzmény: LordHorvath (41)
szenyor Lakatos Creative Commons License 2008.06.05 0 0 42
Mér még milyen van azon kívül?
Előzmény: LordHorvath (41)
LordHorvath Creative Commons License 2008.06.05 0 0 41
...Mallow!!!!

te most a stochastikus kvantummechanikáról beszélsz?

muallim Creative Commons License 2001.12.14 0 0 40
"Don't worry, be Harry!"

Harry Potter és a száraz tények
Láttad a filmet?

Mallow Creative Commons License 2001.12.14 0 0 39
Bohm, nagy betűvel természetesen.
Előzmény: Mallow (38)
Mallow Creative Commons License 2001.12.14 0 0 38
1 érdekesség.

A nemrelativisztikus kvantummechanika alternatívája a Bohm-mechanika. Ez egy nem lokális elmélet, a nem-lokalitást a klasszikus potenciál mellett megjelenő kvantum-potenciál okozza, melyet a Schrödinger egyenlet ír le (akit jobban érdekel ez, kérdezzen).

Na a lényeg. A bohm-mechanika teljesen determinisztikus és benne a részecskék határozott pályákon mozognak. A kétréses interferencia-kísérletet is leírja az elmélet: a közelítő számítások és a számítógépes szimuláció is adja az interferenciát.

Mallow Creative Commons License 2001.12.14 0 0 37
Kedves aszora,
bár nem hiszem, hogy itt vagy mostanság, azért leírok néhány dolgot.

Klasszikus modell szerint nem szökhetnének meg egy ilyen potenciálgödörből az alfa-részecskék. Ebből viszont csak annyi következik, hogy a klasszikus modell nem jó, valamit nem jól csinálunk.

Ha a KM valószínűségre statisztikiusan gondolunk, akkor abból nem fog következni semmilyen "nem lehet meghatározott állapot"-szerű kijelentés, s maga a határozatlansági-reláció is csak statisztikus értelmezhető.
Szvsz ez a helyes értelmezés.

Előzmény: aszora (17)
muallim Creative Commons License 2001.12.14 0 0 36
Hozzászó írta,e józan móndatokat, remélem értékeled:
Hogy mi minden alkot valódi rendszert, azt NEM a mi önkényes elhatározásunk döntik el, hanem azt is a fizikai kölcsönhatások. Egymással kapcsolatban nem álló dolgok legfeljebb pszeudo-rendszert alkotnak. A valódi rendszerek megértésére alkotott modelljeink persze sokszor önkényesnek, tévesnek és hiányosnak bizonyulnak. De ez még nem elég ok arra, hogy pl. a hidrogén atomot ugyanúgy ne véljük az ember nélkül is létezni képes rendszernek, mint a megértésére alkotott Bohr-modellt. (Bár a szubjektív idealizmus logikailag nem cáfolható, semmi haszna.)

Előzmény: sin x (35)
sin x Creative Commons License 2001.12.13 0 0 35
"TE véleményedre
vagyok kiváncsi, hogy miért rossz egy gondolat. Itt ne azon vitatkozzunk, hogy a kvantummechanika
miért ilyen vagy olyan, mert kevesen vannak jelen akik ténylegesen hozzászólnak érdemben. Itt legyen
az őrült gondolatoké a szó, amit szabad megcáfolni."

Először is: te mindig erre hivatkozol! Tök mindegy neked, hogy milyen fórum, milyen topik, mindig az a szlogened, hogy "legyen az őrült gondolatoké a szó, amit szabad megcáfolni." Hát bocs, de erre nem biztos, hogy mindenki kiváncsi.
Másodszor (de már ezt is írtam neked egyszer): a világ, és a tudomány nem úgy működik, hogy bárki bármi baromságot mondhat, és akinek nem tetszik, az cáfolja meg. Annak kell bizonyítani, aki állít valamit. (Ez még a jogban is így van, tehát még az abszolút humán beállítottságú embereknek is tudni kéne.)
Harmadszor: hogy cáfoljam én azt, aminek az értelmét sem látom??? Fogalmam sincs, mit akarsz mondani pl. a "speciális térstruktúra" szókombinációval! De szerintem te magad se tudod. Még a kérdéseidet sem értem, és -szvsz- ez nem az én hibám.

Előzmény: muallim (25)
Noahi Creative Commons License 2001.12.12 0 0 34
Az a furcsa helyzet állt elő, hogy megjövendölltem a múltat :)))))
Mármint hogy a topic nem lesz hosszú életű.
Akkor még nem tudtam, hogy már régesrég elsűlyedt....
:))))))
Előzmény: muallim (33)
muallim Creative Commons License 2001.12.12 0 0 33
Te legutóbb 2000 júniusában szólt hozzá valaki más, kár lett volna érte.
Előzmény: Noahi (32)
Noahi Creative Commons License 2001.12.12 0 0 32
Könyörögve kérlek: MENJÉ' MÁ' ALUDNI!
Elviszed a topicot az értelmetlenségbe! :-((

(Ha valaki mégis értené muallim géniuszát, kérem magyarázza el nekem is! Rögvest megkövetem...)

Előzmény: muallim (30)
Noahi Creative Commons License 2001.12.12 0 0 31
"Ráadásul nem is tudhatjuk meg! (Határozatlansági reláció)"

Inkább lehülyézem magam, mielőtt más tenné meg. A fenti állítás azért túlzás volt részemről: UTÓLAG ui. meg lehet mondani, merre is kolbászolt a részecske, főleg ha sűrűn kölcsönhatásra késztetjük környezetével, így elárulja magát. (pl. buborékkamra). Ilyenkor persze fuccs az interferenciaképnek!

Előzmény: Noahi (27)
muallim Creative Commons License 2001.12.12 0 0 30
Köszönöm a választ, akkor az elektronok nélkül mi van ott?
Az előhívott fotolemezt is fotonokkal vizsgálod meg! Vagy látható másképpen is?
Előzmény: Noahi (29)
Noahi Creative Commons License 2001.12.12 0 0 29
Ezek szerint tényleg nem fogtad. Az érzékelő egy fényképlemez, amire ha elektron csapódik, azon a helyen megfeketedik. Az interferenciakép tehát lefotózható. Fotonokról egy szót sem szóltam. Az interferenciakép meg azért "nincs ott a sötétben", mert a keletkező kép függ attól, mekkora energiájú részecskék (hullámok?) érik el a rést. (Nagyobb energia - sűrűbb csíkok a lemezen.)

De ez már azt hiszem, offtopic, elvégre itt épp az idealista megközelítés lenne a téma.
A TÁRGYHOZ hozzászólna valaki?

Előzmény: muallim (28)
muallim Creative Commons License 2001.12.12 0 0 28
Hogyan tagadhatod, hogy a kétréses interferenciakép a fotonok nélkül is ott van az ernyőn a "sötétben"?
Előzmény: Noahi (26)
Noahi Creative Commons License 2001.12.12 0 0 27
Körül kellene írni, mi az, hogy "látnak".
Emberi léptékben: a tárgyakról szóródó fotonok milliói jutnak a szembe, ahol ingerületet váltanak ki. Ilyen jellegű kölcsönhatás a rés és az elektron között nincs, az elektron nem "látja" a rést, amíg kölcsönhatásba nem lép vele. A következő gond, hogy létezik- e az elektron a'lá natur? Vagyis nem lehet-e, hogy az "anyaghullám" által valószínű helyen egyszercsak történik valami kölcsönhatás, amit mi "nini, itt egy elektron" felkiáltással reagálunk le, bár nem tudjuk, hogy kis idővel ezelőtt ott volt-e a környéken egyáltalán? Ráadásul nem is tudhatjuk meg! (Határozatlansági reláció)
Előzmény: muallim (23)
Noahi Creative Commons License 2001.12.12 0 0 26
Bocs Muallim, szerintem te sem érted, amit leírtál. Nem a valóság állt fejre, csak te nem vagy képben.

Ami a kettősrést illeti. Ha csak egyetlen rést nyitunk meg az elektronsugár számára, akkor egy egészséges haranggörbe-szerű eloszlásban bombázza meg az érzékelő lemezt a rés mögött. Amint kinyitjuk a másik rést is, a pofátlan elektronok elkezdenek kerülni bizonyos területeket, ahova az előbb még vígan becsapódtak, mivel az "anyaghullám" interferencia ott épp kioltást ad. Ezért mondják, hogy a kettős természet lényege az, hogy a részecske viselkedését hol az egyik(részecske), hol a másik(hullám) klasszikus elképzelés szerint tudjuk leírni. a "valóságban" csak elektron van, aki nem törődik azzal, hogy az ember csak ennek v. annak tudja elképzelni.

Ami a fizikai modellekben borzasztó: aki érti őket, annak határozott képe alakulhat ki a dologról, még akár előrejelzéseket is adhat jelenségekről, mégsem képes azt tömören továbbadni, mert a modell kemény matematikai fegyvertárat feltételez. Így ha elolvasol is egy könyvet, még mindíg csak néhány mazsolát csippentettél le a témából. Ezért állítom, hogy (sajna) nincs itt a fórumon senki, aki egyszerre lenne otthon a fizikában és a filozófiai vonatkozásokban egyaránt. A "műkedvelő" értelmezéseknek pedig se szeri, se száma (többnyire alkotójuk se tudja, miről beszél).

Remélem, tévedek, mert engem is érdekelne, hogy a határozatlanság csak elkendőzi-e a valóságot, vagy a véletlenszeűség maga a valóság.

Noahi

Előzmény: muallim (22)
muallim Creative Commons License 2001.12.12 0 0 25
Te én nem azt kérdezem sohasem vagy állítom amit a tankönyvek írnak, hanem a TE véleményedre vagyok kiváncsi, hogy miért rossz egy gondolat. Itt ne azon vitatkozzunk, hogy a kvantummechanika miért ilyen vagy olyan, mert kevesen vannak jelen akik ténylegesen hozzászólnak érdemben. Itt legyen az őrült gondolatoké a szó, amit szabad megcáfolni.
Előzmény: sin x (24)
sin x Creative Commons License 2001.12.12 0 0 24
Muallim,

áruld el nekem, hogy legalább néha tudod, hogy miket írsz? Honnan a fenéből tudsz te ilyen szintű marhaságokat kreálni??? Mikor tanultál utoljára fizikát? (A következő 2 hozzászólásodra ez hatványozottan vonatkozik...)

Előzmény: muallim (21)
muallim Creative Commons License 2001.09.07 0 0 23
Ki tud arra válaszolni, hogy amikor az elektronok egyenként bombázzák a két rést, akkor az elektronról nézve, mi képződik le a két résből? ( azaz hogy látnánk a két rést az elektronról)
Előzmény: muallim (22)
muallim Creative Commons License 2001.08.19 0 0 22
Tovább folytatva , nem kell az elképzelhetetlenség dilemmáját megértenünk, tudniillik, hogy az pl. elektron "érzi a nyitott rést ", vagy a saját hullámával interferál. ( fejre állították a valóságot )
Az elektron arra megy amerre a nyitott rések és az érzékelő felület által kialakított térstruktúra "megengedi". Úgy is mondhatjuk, hogy a kialakult térstruktúra, ha van elekktron,ha nincs mindíg jelen van,( az interferenciakép akkor is ott van,ha nincsen elektron ) az elektron csak az érzékelő eszköz, a műszer érzékeny mutatója.
Mint a flipperes játékban a golyók, csak a lehetséges pályákon mehetnek , az akadályokon egyáltalán nem, mert azok tiltottak. ( Pauli elv ).
Egy atom pl. azért tud stabil maradni, vagy éppen instabil, mert a protonok és neutronok által létrehozott térstruktúra stabíl "vezetékeiben" létezhet az elektron, azon kívül keresnie kell egy másik "vezetéket", azaz átugrik, közben természetesen sugároz.
Hozzá lehet szólni.......

Előzmény: muallim (21)
muallim Creative Commons License 2001.08.16 0 0 21
Megemlítenén a kétréses foton vagy elektronkisérletek kvantummechanikai magyarázatát: t.i., amikor is egy anyagi részecskét egyenként küldünk át az egyik résen, és mondjuk egymillió becsapódás fényképe után a kétréses hullámoptikában ismert interferenc alakul ki.
Ennek okaként az anyag kettős természetét, az önmagával interferáló anyaghullámot találták ki, holott szerintem a két rés által létrejött térstruktúra vezeti az elektronokat a megfelelő helyre, hiszen a rács is anyagból van és ez befolyásolja az elektron mozgását. Ez az elképzelés szerintem "logikusabb" az anyag kétféle megjelenítésétől.
Előzmény: monty (6)
Törölt nick Creative Commons License 2000.06.02 0 0 20
Élet és Tudomány 2000/22. száma. Miért ajánlom? Nagyon szépen szerepel benne a híres gondolatkísérlet Erwin Schrodinger macskájáról . Hátsó borítoldalon pedig a kép.
És egy utalás a kvantumszámitógépekre.

Hadd röppenjen már fel az égbe a fűben megbújó FANTÁZIÁNK!

aszora Creative Commons License 2000.05.20 0 0 19
Hello,
Én ajánlok egy jó könyvet, a címe: A kvantum nyomában. Az író nevét elfelejtettem, de orosz volt és neve "P"-vel kezdodött.
Kevés képlet, fizikus életrajzok, humor, tudománytörténeti megközelítés, nagyonjó!!
Előzmény: Pennzoil (18)
Pennzoil Creative Commons License 2000.05.20 0 0 18
Sziasztok!
Jó fejek vagytok...Azt hiszem,itt az ideje,hogy Heisenberget olvassak!
Üdv.
aszora Creative Commons License 2000.05.20 0 0 17
Kedves Mallow,
A kérdés kissé "akadémikus", mivel azt kérdezi, hogy mi történik akkor, amikor "nem nézünk oda".
Ezt ugyanis sehogyan sem tudjuk ellenorizni.
Szerencsére van más lehetoségünk is.
Radioaktív anyagok esetén, alfa-bomlás pl. úgy jön létre (alfa-sugárzásnál az atommagból héliumatommag távozik) hogy a távozó részecskéknek nincs is annyi energiájuk, amennyi a távozáshoz szükséges lenne!

Ez csak azért lehetséges, mert az atommagon belüli helyzetüket egy valószínuségi függvény írja le, melynek értéke az atommagon kívül sem nulla, így otttartózkodásuknak nem nulla a valószínusége, idonként tehát egy-egy alfa részecske megjelenik a magon kívül, utána pedig nincs visszaút, mert az elektromágneses taszítás ellöki. Ez az ún. "alagut-effektus". És mivel a rádioaktív elemek akkor is bomlanak, amikor éppen "nem nézünk oda"...

Előzmény: Mallow (16)
Mallow Creative Commons License 2000.05.17 0 0 16
Kedves aszora!

Természetes, hogy az egész világegyetem állapotát ismerni kellene egy részecske pontos állapotának meghatározására. Én egy olyan "ideális" esetre gondoltam, amikor csak egy hidrogénatom létezik - és persze Isten.

Ha jól értettem amit mondtál, akkor az elvi korlát az, hogy nem létezik olyan megfigyelés - mérés - amely nem zavarja meg a részecskét. Ekkor kérdésemre a válasz igen. (Ha létezne, akkor nem lépne fel semmilyen határozatlanság.)

Ekkor a következő a problémám:

Ezek szerint a hidrogén atom állapota egy pillanatban meghatározott, és a határozatlansági elv nem mondja azt, hogy a következő állapot ne lenne egyértelmű, csak azt, hogy ha esetleg minden paramétert meg akarnánk mérni, akkor némelyik csak pontatlanul sikerülne. Tehát a határozatlanság csak a mérés következménye (még mindig ?). Ezzel szemben úgy hallottam, hogy a kvantummechanika mindenféle mérések figyelembevétele nélkül produkálja a határozatlansági relációt. (Ebben egyáltalán nem vagyok biztos. Így van?). Ha így van akkor mindez elég érdekes és problematikus.

Előzmény: aszora (15)
aszora Creative Commons License 2000.05.17 0 0 15
Kedves Mallow,
Amint azt már lenntebb is leírtam, a határozatlansági reláció elvben is korlátja a megfigyelésnek. Szerintem azért (magánvélemény!), mert a kvantummechanikában nincs zárt rendszer, ami teljesen függetlenítheto lenne a környezetétol, így egyetlen részecske pontos állapotát is csak akkor ismerhetjük, ha az egész világegyetemét ismerjük. Tehát ha (feltéve, hogy) Isten mindentudó, elvileg ismerheti minden paraméterét (szerintem)...

Az egészben az a trükk, hogy minden mindennel összefügg. A hatások mértéke csekély, ezért csak kis tehetetlenségu (tömegu) anyag esetén van számottevo befolyása.

Egelyt csak példaként említettem arra, hogy különbözo jelenségek már mások fantáziáját is megmozgatták, mindenesetre a vákuumenergiát még nem sikerült kinyerni. Csak azért érdekes, mert ott sokkal több van belole...

Előzmény: Mallow (14)
Mallow Creative Commons License 2000.05.15 0 0 14
Üdvözlök mindenkit!

Kedves aszora!

Én is hallottam Egely Györgyrol és azt mondom, vigyázz a könyveivel. Rengeteg negatív véleményrol tudok vele kapcsolatban.

Jelenleg úgy tudom, hogy az általa felfedezett "bio-energia" nem létezik, a vákuumból történo nagymennyiségu energiakinyeréssel pedig nagy problémák vannak. (Felviszel egy követ a hegyre, majd legurítod. A mozgási energiáját pedig átalakítod pl. elektromos energiává. Csakhogy azt a követ elobb fel kell vinni a hegyre… Valami ilyesmi lehet a helyzet a nullponti energiával kapcsolatban is.)

A kvantummechanikával kapcsolatban

Nem igazán ismerem a témát, de úgy tudom, hogy a kvantummechanika egy adott állapotból nem tudja meghatározni a következot, csak valószínuségi jóslatot tesz. (Azt hiszem, ezt már valaki itt leírta) A határozatlansági relációval kapcsolatban pedig elég nagy nálam a sötétség… ezért felteszek egy kérdést.

Tegyük fel, hogy Isten létezik, és éppen lenéz a felhok közül. Megpillant egy hidrogén atomot, méghozzá úgy, hogy arra semmilyen hatást sem gyakorol. Ekkor annak minden paraméterét megismerheti? Vagyis a határozatlansági reláció csak abból adódik, hogy a mérés közben megzavarjuk a rendszert, vagy ennél sokkal mélyebb dolog? (Ha nem, akkor nem értem, hogy miért a kvantummechanika alapja. Ha igen, akkor az azt jelenti, hogy atomunknak nem létezik abban a pillanatban állapota?!?)

Mallow

Előzmény: aszora (13)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!