Még több érdekes cikk a totalcar.hu-n!
Balra Jobbra

Keresés

Részletes keresés

GanXstaZolee Creative Commons License 2000.04.30 0 0 26
Hali

Szóval: mostmár a főfelügyelet emberei is ellenőriznek, kapásból belekötnek a nagyobb gumiba és a gorombább kupifogóba, legyen az akármilyen. 8000 a vizsga díja ha le akarod ezekkel vizsgáztattni.

Gumisárvédő: nekem pl. spoiler van körben igy nem lehet felszerelni, egyébként a spoiler gyári német tehát ebbe nem köthet bele (kamei)

És van ám pót izzokészletem is! :)))

De egyébként ha akarnak ugyis találnak vmit, undorító egy banda tisztelet a kivételnek :((

ATomTom Creative Commons License 2000.04.28 0 0 25
Helló !

A hátsó sárvédő gumit az esetek nagy részében "ki lehet dumálni". A duma : A mögötte lévő ütköző zóna (lökhárító) emelkedése meghaladja a kreszben előírtat, ezért az felfogja a felverődő sarat. Tessék, le lehet mérni, a vizsgán amúgy átment!

Bejön!

És tényleg elég sok új autót sárvédőgumi nélkül árulnak.
A magánvéleményem amúgy az, hogy nem árt...

jpmaster Creative Commons License 2000.04.28 0 0 24
BCG!

"A zöld színű első helyzetjelzőbe is bele akartak kötni próbálgattak ilyen-olyan paragrafust felhozni, de sajna nem jött össze, mert a kreszben nincs kitétel erre, csak az, hogy lennie kell."

Mellé!
Járj jobban utána!

JP

Előzmény: BGC (8)
stevie wonder Creative Commons License 2000.04.28 0 0 23
A baratnom Clioja nem ment at sarfogo nelkul, ugyhogy felkerult egy (gyarilag nem szeria) Reanult cucc, ami eleg pofasan nez ki, bar k*rva draga volt.
Előzmény: I. Blasius (22)
I. Blasius Creative Commons License 2000.04.28 0 0 22

Nem értem ezt a sárfogó dolgot. A Twingonkon nincs, esőben mögöttem másfél méter magas vízfüggöny van, amikor nagy sebességgel megyek, mégis mindíg átmegy a vizsgán, és a szalonban is így árulják. Szerintem rá sem lehet szerelni sárfogót.

Egyébként szerintem a forgalmi nem az autós tulajdona, ugyanúgy ahogy az útlevél és a személyi igazolvány is az állam tulajdona, és az állampolgár csak használatra kapja. Bár lehet, hogy a forgalminál ez nem így van.

oldskool Creative Commons License 2000.04.28 0 0 21
a gumiszélesség +/- 10% lehet. Ezért raknak a ladások 175-öst, mert a gyári méret 165, a régi forgalmimba még bele is volt írva. Nemsoká 185-ös gumit szeretnék, onnantól f*shatok. Egyébként a szélesítésért eddig 1 rendőr szólt, pedig átlagosan havonta 1x biztos megállítanak. Imádják a ladásokat kiintegetni a sorból.
Kerékhez nem kell semmilyen papír.
Lámpákat nézik: nekem leszaggatták a hátsóüvegre ragasztott féklámpámat a vizsgán, mert nem látszott az E7 jelölés. Aztán már látszott. De akkor már nem ragadt vissza rendesen :-(
balesetmentest
z.
Gali Creative Commons License 2000.04.28 0 0 20
Sziasztok !

Akkor egy két dolog amiket én másként tudok de ez sem szentírás :))

A rendszámot mostmár nem veszik le a zsaruk csak a forgalmit veszik el . (a lényege ugyan az szigorított KPM vizsgán kell levizsgáztatni az autót ami nem könnyu ) a másik probléma ezzel hogy nem úgy zajlik hogy na bumm gyorsan kicserélem amibe belekötöttek aztán irány a vizsga , hanem majd kapsz egy értesítést hogy pár hónap múlva ekkor és ekkor told be ide a vasat a vizsgára ...(addig pihen az autó)

Visszatérve az elso kérdéshez, a széles gumi miatt ha túl van azon a bizonyos gyári +/- egy méreten (én úgy tudom egy mérettel térhet el )
azért sajnos már elvehetik ...

Szerintem sárfogó nem csak a kavics miatt kellhet hanem mert nagyon kellemetlen amikor az elötted lévo autó összesarazza a szélvédot ...

Abban sajnos nem hiszek hogy alufelnihez is engedélykéne (ha egyezik az ET száma a gyári felnivel) de a sportkormányhoz , és a fóliához bizony kell mubizonylat ...

Ja bocsi még egy, egy barátom autóján zöld volt az elso helyzetjelzo nem ment át a vizsgán... (egyébként nem volt vele gond )

Jó autózást mindenkinek :)

gabek Creative Commons License 2000.04.28 0 0 19
Nem szóltam le... És mi van ha ismerem, egy haveri körhöz tartozunk? Nálatok senki nem hülyéskedik senkivel?

GABEK

Előzmény: 850 (18)
850 Creative Commons License 2000.04.27 0 0 18
Gabek, azért nem kéne annyira leszólni. Márcsak azért sem, mert esetleg egyedül utazott. Vagy mert a másik kocsi kétszer gyorsabb volt az övénél. Esetleg abban ült 4 nagydarab kopasz, te megveretnéd magad 7000 Ft-ért? Mert én tuti, hogy zabos lennék, ha leszorítanának és ha 4 nagydarab kopasz lennék, akkor ütnék is! Az meg a másik, hogy nincs az a hülye, aki elismeri. Miért tennék? Ennyi erőből bárkire rá lehetne fogni. Egyszerűbb, ha keresel egy ismerőst, akinek van teherautója. Neki úgysem megy lejjebb a besorolása. De nem biztos, hogy megéri az utánajárást( kivéve, ha intézik neked). Van még egy megoldás: a javítás( ha nem nagyobb 10 centinél a repedés ill. kívül esik a vezető közvetlen látóterén)
Előzmény: gabek (15)
oldskool Creative Commons License 2000.04.27 0 0 17
KPM (közlekedési és postaügyi min.) helyett szerintem KF (közl. főfelügyelet) van.
Nekem is mondta, hogy a szélesített futómű miatt elvehetnÉ, de elengedett. Azóta ha igazoltatnak, kicsit alászedett kormánnyal állok meg, így nem feltünő a kilógás. Hátsó keréknél persze ez nehezebb :-), de ott nekem OK. Szélesítve van, de a sárvédő alatt.

Sárfogó gumi: már bocs, de nemcsak kátrány verődhet fel. Esőben, eső után a dzsuvát felveri a legtöbb új autó. Aki az optikai tuningja miatt szedi le, tegyen inkább fel rallye stilusú bazinagy szines műanyaglemezeket, már amelyik autón jól néz ki.. A rally.hu fórumon árulnak egyet, párban, 8EFt. Sparco gyártmány.

Tuning engedélyezése: én 1500as ladába akartam 1300as motort hivatalosan beiratni. Közölték, hogy:
- 20+EFt-ért lehet, plusz szigoritott "mozaikos" vizsga díja, plusz átépítési kérvény, amit gk.tervező mérnöknek kell hitelesítenie.
- de kérem, én erősebb motor helyett akarok gyengébbet berakni
- akkor is
- de kérem, a SzU-ban gyártottak 2103-as ladát 21011-es motorral, ezt igazolni is tudom, a használati utasításban benne van a tipus
- akkor is. más tipusból való motor, szigoritott műszaki, engedélyhez kötve.
"ezekről" ennyit.

Elveheti a forgalmit bármilyen módosításért, melyről nincs műbizonylat (sportkormány!!), illetve ami nincs a forgamiba bevezetve (pl vonóhorog).

Üveg: nem látótérbe eső lencsés repedés miatt kicseréltettem a szélvédőt,másnap PUFF repedés a látótérben. Nem kátrányos út volt.

z-

lore Creative Commons License 2000.04.27 0 0 16
Hali,
szerintem tömören:
akkor vehetik el a forgalmit ha a kocsival nem stimmol valami. Ez lehet a zöldkártya hiánya (nekem le akarták szedni a rendszámot, és elvenni a forgalmit...), lejárt műszaki vagy a rendőr úgy ítéli meg, hogy nem alkalmas a forgalomban való részvételre a gépjárműved (hehe).
Szvsz csak súlyos esetekben folyamodnak eme drasztikus pszicho-módszerhez hazánk rendőrei.

lore, az ember

gabek Creative Commons License 2000.04.27 0 0 15
Hi Cimbora!

KPM:
Nem úgy van az, Te nem indokolsz semmit. Te odamész, elmondod, mi a bánatod, ők meg majd mondanak valamit és indokolnak. Például brutál széles kerekekkel ne is menj oda, amíg kilóg a sárhányóból és nincs hozzá erősített futómű. Ha nagyobb motort akarsz tenni a bogárkádba, akkor is min. futómű és fék erősítés a követelmény...

Üveg:
Balek vagy... A megoldás az, hogy nekiállsz üldözni az illetőt, megállítod (leszorítod, ha máshogy nem megy) és vázolod, hogy márpedig ő volt a bűnös. Ha mázlid van, akkor elismeri és kötelezőre megy a dolog. Ha nem, akkor még mindig lehet tanú az autódban, hogy az úgy történt, felírjátok a rendszámot, időpontot, típust, stb. a többi majd kiderül.

GABEK

Torrente Creative Commons License 2000.04.26 0 0 14
ÓÓÓÓ! Mennyi hozzászólás! Eccer már indítottam topicot, de elég hamar meghótt!
Na, szóval ez a KPM-es dolog érdekelne azért... Ha én ott kápéeméknél megindokolom, hogy sokkal jobb a kocsi úttartása, meg biztonságosabb stb. (értsd így jobban néz ki a Bogaram és úgy tűnik, hogy egy tuningolt fenevad), akkor megadják? Ez jól hangzik :) Vagy inkább az a jó, ha valami ismerősöm ott dógozik, esetleg rokonom? Vagy én? Vagy legyek rendőr?
Amúgy sárfogó gumim nekem is van, igaz, a kerék mögött elhanyagolható a mérete, nyilván nem 205-ös gumihoz tervezték. De ezt mindenkinek kötelező lenne használni! Miért? Mert pl. most vasárnap hazajövet Debrecen-országból egy felverődött kavics bebaszta a szélvédőmet, úgyhogy csere :( Még jó, hogy nem egy szalonállapotú Mercim van, mert így 7000-ből kijön a balhé. Emberek, vegyetek Bogarat!!! Bocs, ez OFFTOPIC volt...
Vissza: egyáltalán a rendőr elveheti a forgalmimat??? Szerintem az az enyém. A saját valamim. Amivel egyébként az autó tulajdonjogát igazolom. És semmi mással nem tudom ezt megtenni, nem? vagy hülyeségeket beszélek? Megint?

Torrente, az állat (aki köszöni a hozzászólásokat, csak így tovább!)

BGC Creative Commons License 2000.04.26 0 0 13
Az 1.3-as gépkönyvében benne van Kék borítós sárga betűkkel!
BGC Creative Commons License 2000.04.26 0 0 12
Az 1.3-as gépkönyvében benne van Kék borítós sárga betűkkel!
Riff-Raff Creative Commons License 2000.04.26 0 0 11
Mákod van BGC,
a 353-as gépkönyvében ilyen nincs, úgyhogy én nem rakhatok fel 185-öst. Pedig nem ártana a nagyobb teherbírás miatt. Bár így meg olcsóbb, mert az ukránok nem gyártanak 185-ös gumit. :-)
Előzmény: BGC (8)
Macimedve Creative Commons License 2000.04.26 0 0 10
Vonóhorog miatt vizsgáztattam az autómat (ez is KPM vizsga, nem mezei műszaki) sárfogó gumi nincs. Volt 2 a csomitartóban, meg némi készpénz kézügyben, hátha mégis.... De egy hangot nem szóltak. Innen kezdve nincs az a rendőr, aki egy KPM vizsgát felülbírálva leveheti a rendszámot. A szalonból kijött új autókkal ugyanez a helyzet.

Ilyen jók és egyértelműek a szabályaink. A ködlámpa dolog tán változott az utóbbi időben, de nem biztos. Valaki egyszer bemásolta a jogszabályt a ködlámpás topicba.

Az egész sárfogó gumi dolog egy Csehszlovák találmány, ott találták ki az útjavításnak az azóta nálunk is alkalmazott rendkívül ötletes módját, hogy leöntik kátránnyal, aztán kavicsot szórnak rá. Ha kevés a kátrány akkor a kavics repül mindenfelé. Ha sok, akkor a kátrány. Ezt hivatott a sárfogó gumi megakadályozni. Aztán az útjavítási eljárással együtt átjött hozzánk a gumi is. Utat már régen nem javítanak, de a gumi maradt.:-(((((

Előzmény: Asszem (2)
gabek Creative Commons License 2000.04.26 0 0 9
Gumik:
Engem is szoktak baszogatni érte...

Szóval:
Könnyűfémfelni, alufelni, krómfelni, stb. csak műbizonylattal. (Vagy Közl.Felügy. vizsga)

A gumi mérete +/- 10% lehet a gyárihoz képest. Az egy tengelyen lévő gumik típusának, mintájának, meg kell egyeznie.
Szgk. esetében az összes kerék méretének egyeznie kell. Ennek ugye kapásból nem felelnek meg a nagy sport-autók. A hátsó kerék mindig szélesebb. :o)

Ami a rendszámot illeti... Szegecselni kell, vagy fúrni, anyás csavarral feltenni és az anyát hozzá heggeszteni a csavarhoz. Szedje le a rendőr ha tudja.

GABEK

Előzmény: konor_ (7)
BGC Creative Commons License 2000.04.26 0 0 8
Sziasztok!

AZ a helyzet, hogy a rendszámodat, a rendőrnek nincs joga levenni, mivel ezt te sok pénzért megvetted, csak a forgalmit veheti el, de azt is meg kell indokolnia és egy papírt kell róla adnia.
A rendőrök mindenbe még az élő fába is belekötnek, ha olyan a kedvük, de ha egy kicsit rátarti vagy akkor lazán kimagyarázhatod magad, az akadékoskodó zsernyákok előtt.
Nekem egyszer a 185-ös gumiba kötött bele a tag, hogy erre 165-ös való stb. stb. Erre elővettem a gépkönyvet és megmutattam neki, hogy gyár engedélyezi 175-öst is, és a 10%-os tűréshatárban pedig benne van a 185-ös is.
A zöld színű első helyzetjelzőbe is bele akartak kötni próbálgattak ilyen-olyan paragrafust felhozni, de sajna nem jött össze, mert a kreszben nincs kitétel erre, csak az, hogy lennie kell.

Szóval, te tudod, hogy kik ők, de ők nem tudják, hogy te ki vagy.

konor_ Creative Commons License 2000.04.26 0 0 7
Mozaik street....:)
En csak motorszamert mentem, de egy krapek majdnem a rendszamomat kerte cserebe...
Sarvedo gumival csak az a gaz, hogy engem vagtak meg miatta 5 rongyra, holott a rendorkocsikon sem divat.
Egy ideig volt, par napja viszont leszedtem, mert baromi szarul nezett ki.
Majd osszeutok ra valami kis dizajnosat.
Gumi miatt is szivattak, pedig az enyem nem log ki.
A rendor azzal pedalozott, hogy mind a 4(!) kereknek azonosnak kell lenni.
En ugy tudom, hogy tengelyenkkent kell azonosnak lenni, es a kulonbseg nem lehet 25% folott.
Roviden, a rendor az ur, neki mindig igaza van!
Előzmény: stevie wonder (3)
alfa155 Creative Commons License 2000.04.26 0 0 6
Eccer az osidokben mikor a csodas barna trabimmal pofogtem a budai rakparton, kiallt elem egy tanyersapkas ur es vmi zold szinu kartya utan erdeklodott. Termeszetesen nem volt ilyesmim, mire kozolte, hogy leszedi a rendszamot a dragamrol es a dunaba tovabbitja a forgalmimat. :) Aztan meggyoztem rola, hogy szegeny foiskolas trabi nelkul veszett ember es elengedett egy helyszini birsaggal.
Riff-Raff Creative Commons License 2000.04.26 0 0 5
Ejnye-bejnye! Pedig a sárfogó gumit még a Wartburgra is fel tudták szerelni rendesen. :-)
Előzmény: Asszem (2)
stevie wonder Creative Commons License 2000.04.26 0 0 4
Nade hogy meg valami okosta mondjak, en azoktol vennem el a forgalmit, de azonnal, akiknek nincs kotelezo biztositasuk. Nem is a forgalmit vennem el, hanem magat az autot. Az a biztos ;-)
stevie wonder Creative Commons License 2000.04.26 0 0 3
Torrente,

leszamitva, hogy vannak hulye szabalyok, de ha az a kerek tenyleg ennyire kilog, az semmikeppen sem okes, na persze leszamitva a latvanyt :-)

Tehat leghelyesebben tenned, ha igy levizsgaztatnad a jarganyt a Mozaik utcaban. Ha nem megy at a vizsgan, annak oka van, es nem feltetlenul az, hogy mindenki hulye. Kerdezz meg egy mernokot, hogy a gumi parameterei mennyire fontosak. A tipushoz, futomuhoz nem illo, tul szeles gumi nemhogy nem javitja, de egyenesen rontja a menettulajdonsagokat, sot, adott esetben a komplett futomuvet is hazavagja.

Good luck :-)

Asszem Creative Commons License 2000.04.26 0 0 2
Az autók 98%-áról le lehetne pattintani a rendszámot, amilyen okos szabályok vannak.

Csak, hogy pár példát mondjak. A ködlámpák, illetve azok bekapcsolhatósága a legtöbb autónál nem megfelelő.
A sárfogó gumi teszten pedig majdnem minden autó megbukik. Már nem azért ha nincs, hanem ha van is, nem felel meg a kerék talajérintése pontja és a karosszéria (sárfogógumi) legalacsonyabb pontja közé húzott egyenes, és a talaj síkja közti bezárt határszögnek.
Még jó, hogy a pótféklámpát már nem büntetik.

Micsoda paradoxon, hogy úgy adnak el a szalonban friss műszakival kocsit, hogy nem felel meg a hatályos szabályoknak.

Vicc az egész.

ATomTom Creative Commons License 2000.04.25 0 0 1
A tapasztalat : csento zsebbe.... ;)
Sajnos itt tartunk ...
Torrente Creative Commons License 2000.04.25 0 0 0
Tehát nem 0 centit lóg ki, hanem többet :)

Torrente, az állat

Torrente Creative Commons License 2000.04.25 0 0 topiknyitó
...mert nekem például legutoljára azért akarták helyben bevonni, mert kicsit kilóg hátul a széles kerék (3-4 centit). Elveheti-e ezért a rendőr a forgalmit azonnal, vagy nem? Ha nem, hogy tudom ezt neki megmagyarázni, hogy elhiggye? Milyen tapasztalatok vannak a témában?

Jó hozzászólógatást mindegykinek!

Torrente, az állat

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!