Keresés

Részletes keresés

RobUr Creative Commons License 2002.08.17 0 0 419
Hat, akkor talan sorold, mifele "butasagokat" (na, mar kezdesz nevelodni) irtam.
Eddig csak a duhkitoreseidet kozolted itt, de nem tudni miert.
Eltereled a targyrol szolo vitat.
Tolem akar be is fejezhetjuk.
Ha nincs erdemleges hozzaszolasod a magyar-szlovak tortenelmi kapcsolatokhoz, maradj kivul.
Előzmény: devereaux (418)
devereaux Creative Commons License 2002.08.17 0 0 418
:)
Jót mulatok.
Western Hemisphere, netán?
Onnan én is meg tudtam mondani a frankót.
Ja, amúgy továbbra sem látod, hogy milyen butaságokat írtál le, de ehelyett inkább megpróbálod elterelni a dolgot.
Arrafelé így szokás? Én nem úgy tapasztaltam.
:)
Előzmény: RobUr (417)
RobUr Creative Commons License 2002.08.17 0 0 417
degeneral bili devereaux,
neked meg az ertelmeddel vannak bajok.
Mit is jelenthet ez a 46 ev?
46 ev ota idegen kornyezeben elek es hala a sorsnak, nem ilyen alakok kozott, mint te.
Megtestesitoje vagy a nagyszaju, agressziv, pokhendi "magyar"-nak, aki szemelyes tamadasokban eli ki magat, megfelelo ellenervek hianyaban.
A te fajtaddal van tele ez a forumnak nevezett illemhely. Habar az illetlenhely jobban illene ra.

Kicsinyes, gyulolkodo, mindenlebenkanal torpek vagytok, akik csak hulyezni, marhazni, baromozni, k.anyazni tudtok, mint egy 10 eves neveletlen proli gyerek.
Ebbol all a te nevelesed, kulturad.
Ez vagy te.

Előzmény: devereaux (416)
devereaux Creative Commons License 2002.08.17 0 0 416
Negyvenhat évi távollét?
Nem értem, amit írsz. Most már nem csupán a helyesírásoddal vannak gondok.
Amúgy jellemző, hogy a korábban beírt marhaságaidat szóra sem méltatod ... pedig elég nagyok. :)
Előzmény: RobUr (414)
juvenalis Creative Commons License 2002.08.16 0 0 415
A nagy morva (mesebeli) birodalom?
Mily nagy birodalmi városai voltak ennek a birodalomnak? Milyen birodalmi hódító hadjáratokat folytatott?
Hatalmas birodalom lehetett, ha a honfoglaló magyarok szinte semmi idő alatt, 905-906-ban megsemmisítették (?). Rossz ez a szó, hisz a magyar törzsek által elfoglalt területek jó részén szervezett állam nyomai alig voltak.
Előzmény: sas2 (407)
RobUr Creative Commons License 2002.08.16 0 0 414
Ha 46 evi tavollet utan csak ennyibe tudsz kapaszkodni, akkor nincs baj.
Te meg csak orjongjel tovabb a helyesirasoddal.

Most olvasom mashol, aki nem tud helyesen irni, az mar nem is magyar.
"Masok" szerint.
Micsoda "kirekesztes"! ;-00

Előzmény: devereaux (413)
devereaux Creative Commons License 2002.08.16 0 0 413
-off-
Nézd meg a 399-es és a 402-es beírásaidat!
Tanulj meg helyesen írni!
Satöbbi, satöbbi.
-on-
Előzmény: RobUr (412)
RobUr Creative Commons License 2002.08.16 0 0 412
Erted neha, hogy mit irsz, vagy csak duhos vagy a billentyukre?
Előzmény: devereaux (411)
devereaux Creative Commons License 2002.08.16 0 0 411
-off-
Te tényleg ennyire hülye lennél, vagy pedig csak provokálsz?
-on-
Előzmény: RobUr (410)
RobUr Creative Commons License 2002.08.16 0 0 410
"Azért a Pripjáty-mocsaraktól jóval keletebbre van. : )"
Aha, szoval ott kezdodik ez az "Azsia". :-)
Előzmény: sas2 (409)
sas2 Creative Commons License 2002.08.16 0 0 409
"Az meg, me'g Europa"

Azért a Pripjáty-mocsaraktól jóval keletebbre van. : )

Térképet nem illesztek be, ha érdekel keres rá, vagy nyiss topic-ot "Ki mit tud Nagymoráviáról" cimmel.

Előzmény: RobUr (408)
RobUr Creative Commons License 2002.08.15 0 0 408
Pontosabban, megtudnad hatarozni ezt az "Azsiat", ahogy mondod?
Melyik reszerol "Azsia"-nak?
Mert Azsia eleg nagy terulet.
Az utolso, ellenorizheto, terulet ahonnan a torzsszovetseg jott, az a Kazar Birodalom volt.
Az meg, me'g Europa.
Betudnad illeszteni ennek a Velka Morava-nak a terkepet ide, hogy lassuk, mirol is van szo.
Az se baj, ha szlovak tortenelmi atlaszbol ered.
Legalabb lessz fogalmunk, mit tanit a szomszed.
Előzmény: sas2 (407)
sas2 Creative Commons License 2002.08.15 0 0 407
-off
a magyarok Ázsiából való bejövetele előtt meg Vel'ká Morava
-on
Előzmény: devereaux (404)
sas2 Creative Commons License 2002.08.15 0 0 406
Köszi!
Előzmény: Commune (405)
Commune Creative Commons License 2002.08.13 0 0 405
2000 júliusában írtam, hogy a magyarok inkább a törökök rokonai mint a finnugoroké, csak a forrást nem találtam meg. Most viszont találtam egy cikket a témáról. Íme.

Volt egyszer egy finnugor…

Néhány hónapja szenzációs bejelentés járta be a világot a legjelentősebb tudományos folyóirat, a Scicene november 10-ei számában. A génvizsgálatok bebizonyították, hogy a magyar és finnugor népek származásukat tekintve köszönő viszonyban sincsenek egymással. A részletekről dr. Béres Judit, humánpopuláció-genetikus tájékoztatta a Demokratát.

– Származástani, vagy orvosgyógyászati szempontból végezték kutatásaikat?
– A Johann Béla Országos Epidémiológiai Központ örökléstannal foglalkozó Humángenetika és Terapeutológiai (magzatkárosodás) Osztálya betegségmegelőzés céljából végez humángenetikai kutatásokat. Ez az úgynevezett klinikai vonal, de folyik nálunk populációgenetikai kutatás is, ami az egyes népcsoportok származását és betegségeit hivatott feltárni. Ez annak alapján történik, hogy bizonyos népcsoportokra meghatározott betegségek jellemzőbbek, mint másokra, esetleg csak bennük fordulnak elő. Léteznek finn típusú betegségek, amelyeknek az az egyszerű magyarázata, hogy ötmillió finn földrajzi elszigeteltségben él, de vannak úgynevezett idegrendszeri és zsíranyagcserét érintő askenázi betegségek is. Ugyanis minden egyes esetben, ha új mutáció keletkezik, érvényre jut a betegség. Az embereknek 46 kromoszómája van, a nőkre az xx, a férfiakra az xy jellemző, ha két jól működő gén van egymás mellett, ún. homozigóta egyénről beszélünk, ha viszont az egyik betegséget hordoz és a másik nem, akkor heterozigótáról van szó. Ezek a lappangó, öröklődő (recesszív) betegségek akkor jutnak érvényre, ha két kóros gén találkozik. Azon népcsoportoknál, ahol nagyobb a beltenyészet vagy a földrajzi elszigeteltség, de lehet kulturális vagy akár vallási oka is. Ezek a lappangó, öröklődő gének felhalmozódnak és betegség formájában nyilvánulnak meg. Osztályunkon a '80-as, '90-es években végzett populációgenetikai kutatások részben azt a célt szolgálták, hogy a származáselemzésünket elvégezzük, és hogy genetikai és ökogenetikai kérdésekre is választ adjunk. Ez azt jelenti, hogy a vizsgáltak a gyógyszerekkel, vegyi anyagokkal szemben milyen egyéni érzékenységet mutatnak, de vannak olyan anyagok is, amelyek egész népcsoportokra eltérő hatást gyakorolnak, pl. a tejcukor. Így derült derült ki, hogy a hazai roma lakosság 56 százaléka, míg a magyarok 36 százaléka nem emészti meg a tejcukrot, de említhetem az alkoholérzékenység eltérő voltát is, hiszen a keleti népek a nyugatiaktól eltérő módon emésztik meg az alkoholdehidrogenát enzimet.
– Milyen módszereket alkalmaztak a vizsgálatok során?
– A '80-as években klasszikus markerekkel (genetikai jelzőgén) vizsgáltuk a népcsoportokat, ami nyilván nem ad olyan tökéletes képet, mint a molekulárisgenetikai szintű vizsgálatok, amelyeket már a '90-es években végeztünk kormányközi együttműködések alapján. A vizsgálatok azt mutatják, hogy ha a vércsoport és a különböző enzimpolimorfizmusok az egyes emberekben egyszázalékos eltérést mutatnak, az már heterozigótának vagy polimorfizmusnak tekinthető, vagyis hogy eltérünk egymástól. Legtökéletesebb persze az olyan genetikai jelzőgén lenne, amely alapján különbség tehető az egyes rasszok, etnikumok között, de ilyen nagyon kevés van. Ismert ugyan a Duffy- és Diego-vércsoport, amelyek csak a keleti, illetve az afrikai nagyrasszban fordulnak elő, de mint említettem, ez nagyon ritka.
– Változtak-e ezek a módszerek a '80-as évek óta, hiszen említette, hogy a kutatásokat a '90-es években is folytatták?
– Vérvételből tudunk dolgozni. Negyven vércsoport ismert, továbbá enzimpolimorfizmusokból is nagyon sok (28 markert néztünk) áll rendelkezésünkre. Ha már elég sok genetikai jelzőgént megnéztünk, kiszámíthatjuk a géngyakoriságot, abból pedig a genetikai távolságot, és nemcsak az egyes népcsoportok, hanem a nagyraszszok képviselői között is. A '80-as években mi is ezt tettük a klasszikus genetikai jelzőgének alapján, ám ez a humángenom projekt időszak lezárt, és a '90-es évektől mitokondriális DNS szinten kezdtünk el kutatni. Ennek az a lényege, hogy a sejtmagon kívül van egy másik mitokondriumnak nevezett sejtalkotó, aminek saját örökítő anyaga van. Ez ugyan mindössze 37 gént tartalmaz, viszont lényeges, hogy csak maternális, azaz anyai ágon öröklődik, míg a másik nagyon kiváló vizsgálati „objektum” a paternálisan, azaz apai ágon öröklődő y kromoszóma. Éppen ezért a mitokondriális DNS és az y kromoszóma polimorfizmus párhuzamos vizsgálata ideális a származáseredet megállapításához. Finn, olasz és török kormányközi megállapodások keretében azokat a vizsgálatokat végeztük, hogy a hazai etnikumok hasonló adatbázisát össze tudjuk vetni a megfelelő referencianépességekkel.
– Milyen megállapításokra jutottak?
– Reprezentatív mintában 9 etnikum 12 populációjában végeztünk vizsgálatot nyelvészek, történészek, etnográfusok, antropológusok bevonásával. Magam is két-két hónapot töltöttem az egyes településeken, ahol megtörténtek a családfafelvételek és a vizsgálatokhoz szükséges megfelelő egyének. A genetikai és klasszikus jelzőgének alapján kimondhatjuk, hogy a hazánkban élő cigányok Észak-Indiából származnak, noha a Baranya megyei beás romák és a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei oláh cigányok között genetikai szempontból is eltérés tapasztalható. Ezt a homozigóta index és több enzim szintű genetikai jelzőgén eltérése jelezte. Az eltérés arra utal, hogy évszázados vándorlásuk során keveredés történt, amelybe az is beszámít, hogy egy zárt területen – így Magyarországon – éltek, és hogy a Romániából, valamint a Balkánról bevándorló cigányok között genetikai különbségek mutatkoznak. Az is biztonsággal kimondható, hogy a hazánkban élő jászok perzsa származást mutatnak, míg a kis és nagykun népcsoportokról – noha sokkal kisebb genetikai távolságot vártunk közöttük – kiderült, hogy inkább a törökökkel állnak közelebbi kapcsolatban. Vizsgáltuk a genetikailag egy népcsoportnak tekinthető matyókat és palócokat is, akik inkább vallási és kulturális tekintetben különböznek egymástól. A budapesti kevert népesség esetében egyértelműen kimutatható volt a német és a szláv népcsoportokkal való kisgenetikai távolság, ami a történelem ismeretében nem is meglepő. Itt fő feltétel volt, hogy a négy nagyszülő közül három az adott etnikumhoz tartozzon.
– Talán nem tévedek, ha a legnagyobb izgalom a finnugor népekkel való rokonság kimutatását vagy elvetését kísérte.
– Minden bizonnyal, de előtte megemlítem, hogy noha különböző szakemberek az Őrségben feltételezték az úgynevezett törzsökös ősmagyarokat, kiderült, hogy az őriszentpéteriek és a délszlávok, a vendek között igen kicsi a genetikai távolság. Ami pedig a finn kapcsolatot illeti, a klasszikus genetikai jelzőgének alapján azt találtuk, hogy a csángó az a népcsoport, amelyik legközelebb áll az északi néphez és legtávolabb az összes többi népcsoporttól. A bukovinai székelyek és a moldvai magyarok mintavizsgálatával kapcsolatban meg kell említenünk, hogy az 1984 és 1989 között német–magyar akadémiai együttműködés keretében történt. A 28 klasszikus jelzőgén vizsgálatát szerettük volna az említett népek eredeti lakóhelyén elvégezni, erre azonban a román hatóságok nem adtak engedélyt. Emiatt a nálunk élőket kerestük fel, habár ilyen esetben mindig számolni kell a genetikai sodródással. A szakmában jól ismert jelenség, hogy amennyiben egy nagyobb népcsoportból egy kisebb populáció kiválik, akkor előfordul, hogy génállománya megváltozik. Százhatvanegy csángó családot Egyházaskozáron, a bukovinai székelyeket Érden és Zombán vizsgáltuk. Nyilván nem ugyanaz az eredmény született, mintha Erdélyben lettünk volna, de szerencsére a '90-es években már azokat is elértük, akik szülőföldjükről Magyarországra jöttek dolgozni, tánccsoportokkal felléptek, illetve az egyházaskozári csángók rokonai voltak. Így már árnyaltabb képet kaptunk. Miután kormányközi megállapodás értelmében a finnugor nyelvcsalád számos ma élő népességét vizsgáltuk a polimorfizmus szintjén, 16 más eurázsiai népességgel vetettük egybe a magyarságot. Ennek eredményeként derült ki, hogy a finnekkel való genetikai rokonság nagyon kismérvű. Eredményeinket összevetettük az indoeurópai nyelvcsalád különböző népességeivel, és azt találtuk, hogy hozzájuk – akárcsak a finnek – kisebb genetikai távolságot mutatunk. A lappoknál sikerült több olyan y kromoszómás jelzőgént találnunk, amelyek alapján kijelenthetjük, hogy mintegy 4400 évvel ezelőtt Közép-Ázsiából vándorolt el az egyik férfivonaluk. Ami pedig a magyarságot illeti, az óriási keveredés miatt az egyes népcsoportok eredetét külön-külön kell vizsgálni. Összességében azonban elmondható, hogy a törökökkel való genetikai rokonságunk nagyon valószínű.
– Nyelv, őstörténet, rovásírás tekintetében viszont a keltákhoz állunk közelebb. Ezt vizsgálták-e?
– Egy összevetést nem csak a ma élő népek összehasonlításával érdemes végezni, hiszen fontosak az ún. fosszilis DNS-vizsgálatok is. Ezeket úgy tudjuk elvégezni, hogy a honfoglalás kori temetők csont és fogmaradványaiból veszünk mintát, majd azokból vonjuk ki a DNS-t. Ilyen kutatásokat a Szegedi Biológiai Kutatóközpontban folytatnak Raskó István vezetésével, ezekről a vizsgálatokról és az eredményekről ő tud hitelesen nyilatkozni.
– Említette a csángók és moldvai székelyek finnekkel meglévő hasonlóságát. Kifejezhető-e ez a hasonlóság százalékban?
– Erre akkor tudnánk érdemben válaszolni, ha mind a 32 ezer génünket megvizsgáltuk volna. A kutatásoknak azonban határt szab, hogy melyek azok a genetikai markerek, amely alapján megvizsgáltuk, hogy 380-440 bázispár milyen mértékben tér el az egyes egyénekben. Az is fontos, hogy milyen jelzőgéneket veszünk alapul, hiszen van 40 vércsoport, az enzimek közül pedig több ezer. Ezeket nem vizsgáltuk, csak 28 markert, ami azért lényeges, mert 10 fölött már perdöntő a származáselemzésben. Ezzel együtt ha egy-egy markert kihagyunk, akkor már eltérés jelentkezik mind a százalék, mind a genetikai távolságérték tekintetében. Ezért csak azt mondhatjuk meg, hogy a vércsoport, az enzimek, a mitokondriális DNS stb. alapján hány százalékos az eltérés, illetve a hasonlóság. Más népekhez viszonyítva a klasszikus markerek alapján tehát a csángók állnak legközelebb a finnekhez, de ez még nem jelenti, hogy rokonok lennének.
– Egyik előadásán azt a meglepő kijelentést tette, hogy a mai európai népesség tíz férfitől származik.
– Pontosabban Európa férfi népességének 95 százaléka a paleolitikum idején élt két és a neolitikum időszakában élt nyolc férfitől eredeztethető. Ha azt mondjuk, hogy időben visszafelé haladva minden egyénnek kevesebb az apja és a nagyapja, akkor a családfát vissza lehet vezetni egyetlen ősapára. Tudjuk, hogy a mitokondriális Éva, a genetikai ősanya Afrika területén, az oldovai hasadékban mintegy 200 ezer évvel ezelőtt élt. Az y kromoszóma alapján ugyanígy visszamehetünk egy ősapához is. Ahol mutáció történt, az tetten érhető, csakhogy nincs meg mindegyik láncszem. De visszatérve a kérdéshez, engem a fennmaradó 5 százalék sokkal jobban érdekel, és miután éppen itt a Kárpát-medencében oly nagy a keveredés, lehet, hogy nekünk éppen ezzel az 5 százalékkal kéne foglalkoznunk. Csakhogy éppen a hihetetlen mértékű keveredés miatt ez nem lehetséges.
– Hogyan fogadta eredményeiket a magyar történelemtudomány, mit szóltak hozzá a finnugor elmélet képviselői?
– A mi célunk az volt, hogy megismerjük a népcsoportok eltérő betegségspektrumát, az eredmények következményeinek értékelése már nem a mi feladatunk. 1993–96 között lezajlottak a kormányközi munkák, 1999–2000-ben pedig angolul is megjelentek a végleges publikációk.
– És a finnek?
– Mivel a kormányközi megállapodás alapján a finnek részéről Savantaus, a turkui egyetem professzorasszonya, magyarok részéről pedig én voltam a projektvezető, így tudom, hogy a vizsgálatok lezárása után átírták a finn tankönyveket, de ettől még megmarad a legendás finn–magyar-barátság.
– A hétköznapok embere kérhet a származástani értelemben vett genetikai vizsgálatot, ha meg szeretné tudni, mely népcsoporthoz tartoztak az ősei?
– A különböző tudományterületek más és más módszerekkel dolgoznak. Ha valaki eljön hozzánk genetikai tanácsadásra, akkor személyre szabottan a géndiagnosztika módszerével a magzatról is megállapítható, hogy egy adott betegség tekintetében egészséges lesz-e. Ez a klinikai vonal. Ezzel szemben a populációgenetika módszere a sokaságot vizsgálja. Amikor egy népcsoport egyéneit vizsgáltuk, és mint említettem, azt néztük meg egy százas nagyságrendű reprezentatív mintán, hogy a négy nagyszülő az adott népességhez tartozott-e, mert csak ebben az esetben tudtuk, hogy az utód adott népcsoport képviselője. A sokaság vizsgálata tehát nem ugyanaz, mintha egyetlen személy akarná magáról vérvétel útján megtudni, hogy honnan, kitől származik, hiszen csak egy enzimet, egy vércsoportot, egy adott mutációt látunk, és nem látjuk a többi sok százat. Ennek alapján azt mondhatom, hogy egyelőre nincs lehetőség az egyén eredetének vizsgálatára.

Előzmény: Commune (56)
devereaux Creative Commons License 2002.06.27 0 0 404
-off-
Ahonnan az Alföldre telepítették őket, az is Magyarország volt. Akkor.
-on-
Előzmény: RobUr (402)
Doom Quijote Creative Commons License 2002.06.27 0 0 403
A fizetséget az ide írogató idióta felmenőivel kapcsolatban értettem ... olvasd csak vissza.

Ő is az a tipikus "magyar", akik miatt ilyen az ország, amilyen. Csonka. :(

Előzmény: RobUr (402)
RobUr Creative Commons License 2002.06.26 0 0 402
Semmit se kellet fizetniuk, sot meg kaptak is, amikor Maria Terezia betelepitette oket a Nagy Magyar Alfoldre.
De akkor meg csak Totoknak hivtak oket. Teut-Taut--Tot= Nep, amugy germanosan.
Előzmény: Doom Quijote (401)
Doom Quijote Creative Commons License 2002.06.26 0 0 401
Hülye vagy. Csak így szimplán. Magyarországon már akkor is éltek szlovákok (a magyar nemzet keretein belül), amikor a felmenőid valahol a pápuák között gályáztak. Sokat kellett fizetniük a letelepedési engedélyért, hogy később a genetikailag hibás leszármazottjuk teleköpködje a billentyűzetet a marhaságaival? Figyelj csak! Válassz egy másik országot és hagyd békén az itt élőket. Magyarokat, szlovákokat, németeket, stb. Mindenkinek jobb lesz így.
Előzmény: árok_temető_jobbos34 (400)
árok_temető_jobbos34 Creative Commons License 2002.06.26 0 0 400
MAGYARORSZÁGI SZLOVÁKOK?? UGYE EZ CSAK VALAMI VICC KOMCSI ELVTÁRAK?? VAGY MÁR TELEPITITEK BE A SZLOVÁK ROMÁN ELVTÁRSAKAT A MAGYAROK HELYÉRE?? MERT MOST MÁR CSAK AZ JÖN!!
RobUr Creative Commons License 2002.06.26 0 0 399
Eroszakos, kenyszerito vagy onkentes asszimilalas?
Van kulonbseg a ketto kozott.
Egyiket az allam eroszakolja, a masikat az egyen vallalja.
A Szlovak, Roman, Szerb allamok elsorendu feladata a magyar kisebbseg eltuntetese, sorvasztasa, az aranyszamokra hivatkozva.
Igy biztositva nyereseguket.
Mit gondolsz, hogyan lett 1.7 millio szlovakbol 4 millio, 80 ev alatt, az uj Szlovak allam szerint?
Az osszes kornyezo nep 55%-al szaporodott 80 ev alatt.
Miert pont a szlovakok teljesitettek volna tul a normat?
Előzmény: Yupyter (398)
Yupyter Creative Commons License 2002.06.26 0 0 398
Vagyis Magyarországon csendben, de hatékonyabban működött a beszívás, mint Romániában? Hogy hőbörögtünk, hogy ott asszimilálni akarják a magyarokat, bezzeg azon senki sem akadt fenn, hogy Magyarország feloldja a nemzetiségeket?
Szóval bagoly mondja most is verébnek?
Előzmény: Ha (3)
sas1 Creative Commons License 2002.06.26 0 0 397
Interneten a szlovák önkormányzat

MTI Sajtóadatbank
2002. május 06. 09:35

Saját internetes honlapot indít május végén az Országos Szlovák Önkormányzat - közölte Fuzik János, a testület elnöke.

Elmondta, a www.slovaknet.hu címen a nemzetiség történetét, jelenlegi helyzetét ismertetõ adatok mellett az egyes helyi kisebbségi önkormányzatok programjait, elérhetõségét is megtalálhatják majd az érdeklõdõk szlovák, magyar és angol nyelven. A honlap programajánlót is közöl, illetve olvashatók lesznek a Ludové noviny címû szlovák nyelvû, magyarországi hetilap cikkei.

Sajnos még nem műxik az oldal, innen nem lehet semmit sem megtudni a magyarországi szlovákokról4 :-(

sas1 Creative Commons License 2002.06.01 0 0 396
Június vége felé Pilisszentlelken (Léleken?) Szlovák Nap lesz, jöttök?

OFF

T. Szerk!

Át lehetne ezt a topic-ot valahogy varázsolni a Törzsasztalra, mert nem Politika!

fordfairlane Creative Commons License 2002.03.23 0 0 395
Itthon műxik a csendes asszimiláció.
Előzmény: sas1 (390)
sas1 Creative Commons License 2002.03.13 0 0 394
"Úgymond felszálló ágban vannak, szerintem különösebb 'nemzetösszetartó' igazolványok nélkül is megvan a lehetőségük mint szlovákoknak, egy optimista jövőképet kialakítani."

Igen, 1920-ban 1,4 M szlovák volt Csehszlovákiában, ma 4 M szlovák él Szlovákiában.

Előzmény: Titkos Tibor (391)
sas1 Creative Commons License 2002.03.13 0 0 393
Ahoj!
Én a nyelvtudás hiánya miatt nem váltom ki (nem is válthatom ki), de ha megtanulok szlovákul, akkor, igérem kiváltom. Pedig már most is elég büszke vagyok a szlovák származásomra. : )
Előzmény: LvT (392)
LvT Creative Commons License 2002.03.13 0 0 392
> Nem kapós a szlovákigazolvány
Elmondom, hogy én miért nem váltom ki: kell hozzá egy igazolás (amely csak a János Kórházban szerezhető be) arról, hogy mentes vagyok trópusi és egyéb súlyosan fertőző betegségtől (pl. dengi-láz). Ennyit az identitástudatomról...
Előzmény: sas1 (390)
Titkos Tibor Creative Commons License 2002.03.12 0 0 391
Szerintem nincs sok értelme a kettőt összehasonlítani. Ha úgy tetszik, a szlovákoknak/szlávoknak megvolt a maguk 'trianonja' a magyarok bejövetelével. Ezután ezer éven át mégis fenn tudtak maradni Hungáriában, és - történelmi léptékkel mérve - nem olyan régen, végre saját államukban élhetnek.
Úgymond felszálló ágban vannak, szerintem különösebb 'nemzetösszetartó' igazolványok nélkül is megvan a lehetőségük mint szlovákoknak, egy optimista jövőképet kialakítani.

Előzmény: sas1 (390)
sas1 Creative Commons License 2002.03.12 0 0 390
Nem kapós a szlovákigazolvány
MTI

A magyarországi Országos Szlovák Önkormányzat elnöke úgy látja, hogy Pozsony közömbös magatartást tanúsít a határon túli szlovákok iránt.

A pozsonyi Új Szó című lapnak nyilatkozó Fuzik János a magyar kedvezménytörvényt és a határon túli szlovákok jogállásáról rendelkező - évek óta hatályos - pozsonyi jogszabályt összehasonlítva "lényeges különbségekről" beszélt. Egyebek között arról, hogy a szlovákigazolvány iránt eddig sokkal kevesebben érdeklődtek, mint a magyarigazolvány iránt, jóllehet az utóbbi kiadása még csak néhány hete kezdődött.

Fuzik ismeretei szerint az 1997 óta beszerezhető szlovák igazolványt a külföldön élő szlovákok közül csak közel nyolcezren váltották ki. A Romániában és a Vajdaságban élő szlovákok közül megközelítőleg két-két ezer, az ukrajnaiak közül mintegy másfélezer szlovák kért ilyen igazolványt, a Magyarországon élő, mintegy százezer főre becsült szlovákok közül pedig csak hatvan személy tartotta fontosnak, hogy megszerezze ezt az okmányt. (Szlovákiában eddig 23 ezren folyamodtak magyarigazolványért - a tud. megj.)

A szlovákigazolvány iránti szerény érdeklődés vélhető okai Fuzik szerint talán a magyarországi szlovákok identitástudatában keresendők, mert hogy az korántsem olyan erős, mint a romániai szlovákoké. Sajnálatosnak nevezte, hogy a pozsonyi közéletben "nem találnak visszhangra" a határon túli szlovákokkal kapcsolatos kérdések. Ez "nem jelenik meg a köztudatban, nincs iránta érdeklődés. A szlovák társadalom közömbös. Minden bizonnyal megvannak a maga gondjai" - fogalmazott a magyarországi Országos Szlovák Önkormányzat elnöke az Új Szónak adott interjújában.


Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!