Rájöttem, hogy azok előtt a házak előtt szinte naponta járok el a 77-es trolival...
Az új házak időközben felépültek, mi a helyzet most? Mi lett végül?
------------
Egyébként én is zuglói lakos vagyok, és mint ilyet, felháborít a drága polgármesterünk egész ténykedése. Kutalikné drága nem a polgárok érdekeit képviseli, hanem azon építő cégek (pl. a Veritas, a Bau-pont, valamint a Reax) érdekeit, akik teletömik a polgármester asszony zsebét pénzzel, hogy építhessenek... a zsebükben van kutalikné teljesen.
És így van az, hogy kerületszerte épülnek a 16 lakásos társasházak, ahol is minden kihasználható négyzetmétert beépítenek, a növényzetet kivágják, stb.
És mindezt úgy, hogy a ház 15-20 m magas lesz, 3-4 emelet + tetőtér + annak a tetőtere.
A zöldterületére oly nagyon büszke Zuglóban az ún."intenzív kertvárosias lakóövezet" beépíthetősége 30 %; (elvileg) és a maradék kert felét is elveszi a mélygarázs-lejáró... Sőt, soxor a garázs a föld alatt a telek nagy részét elfoglalja. Hát zöldövezet az olyan, ahol mindent lebetonoznak, és még fát se lehet ültetni, mert lenn garázs van???
Csak összehasonlításképpen : Budán a beépítési százalék 10-15 %. Úgy tényleg marad kert is.
De a legfelháborítóbb szerintem az, hogy családi házas övezetekben is épülnek ezek a nagy házak; a telekhatártól 3 méterre 3-4 emelet magasan az összes ablak a szomszéd ház szájába néz.
Egy családi ház fő értékét - az intimitást - elveszi, ha társasház épül mellé...
A környékünkön (Egressy út patakon túli része) lassan már egész utcákat lepnek el ezek a társasházépítő cégek : néhány éve a Paskál utca, egy éve a Szilágysomlyó utca, most pedig már felfedezték a Vízakna utcát is...
A Paskál utca jelen állapotában már rosszabb, mint egy lakótelep! Egymástól 6 méterre állnak a 15 m magas házak, egymás szájában....
Egy lakótelepen legalább arra ügyeltek, hogy legalább olyan messze legyenek egymástól a házak, mint amilyen magasak....
Egy önkormányzatnak a jelen lakók érdekeit kellene szolgálnia, hogy jó legyen ott lakni; hogy meg lehessen őrizni a városrész hangulatát; úgy megújítani egy környéket, hogy a hangulat ugyanolyan családias maradjon. De nem ezt teszi, hanem a több lakás => több lakó => több adóbevétel a politika. Meg persze építési engedélyért kis kenőpénz a zsebbe.
Ez nagyon szomorú...
:((((
Ui. Egyszer egy szép napon
Tudom, hogy elhagyom a várost
ahol élek
Mindent itt hagyok,
mit Zugló adhatott
igen holnap
holnap indulok!
(S megyek kijjebb, a 16. kerületbe. VAgy Budára... Budaligetre)
UUi. A paskál-telekről még nem is beszéltem.
JA. csak 30 %-os beépíthetőség. 20 méter magas házakkal. Lakópark...
a jó büdös ...-ért kell beépíteni !!!! Az miért nem merült fel az igen tisztelt városanyákban, hogy például közparkot létesítsenek a paskál-területen ???? Miért kell beépíteni minden négyzetcentimétert????
És kutalikné a tiltakozásra olyan cikket irt a Zuglói Lapokba, olyan hangvételűt és vádaskodót, mint kb. amilyet doktor torgyán tett a lemondása előtti botrányok során... Tiltakozásrara ellenvád a válasz, mi???
És a Zuglói Lapok meg ugye pártatlanul, oldalakon keresztül...
All,
a vasárnapi Ráday-műsorban szerepelt a ház. RM úgy tudja, az épület megússza a kapu és kapuáthajtó "modernizálását".
(A műsort megismétlik vmikor a héten, a királyi magyar kettesen.)
tündérlala,
a traktuslebontás változatlanul napirenden van? Továbbra is a ti kaputok lesz az új társasház bejárata is? (ez esetben hová barkácsolnák a postaládákat?)
r_b.
Lala Kedves!
Hívj fel lécci, mert én lyó nagy hülyén - nem tudom hova írtam fel a telefonszámodat.
Jó lenne minél előbb....
(Fejlődés jeligére a távközlési világnapra)
Dr. Stig Helmer,
a házat reggel megnéztem. még áll, de már magasodnak az udvarát körülzáró falak is! :(
Most még élvezhetik a napfényt, de ha felépül a háromemeletes ház, már az sem marad nekik.
tisztelettel
r_bendegúz
tündérlala,
ha van vmi fejlemény, szólj róla (ha nem publikus, akkor légy szíves emilj).
r_b.
Remélem még meg van a ház!
Engem, mint volt istvánmezei lakost mélységesen felháborít ez a cinikus, a kulturális örökségünkkel nem törődő önkormányzati magatartás!
tündérlala,
mármint a _ti_ házatokét? Ez nem ütközik az elfogadott rendezési tervbe??? Az ott lakókat hova suvasztanák el (ez legalább két lakást jelent, ami kissé többe kerül mint egyet feláldozni az új épület garázsai v. üzletei közül, hogy gk. áthajtó létesüljön a helyén.
r_b.
Most éppen ott tartunk, hogy az új verzió szerint lebontják a ház egyik felét, hogy ellensúlyozzák annak az új épületszárnynak a hatását, amelyet éppen építgetnek mellé...
Őrület.
tündérlala,
késlekedik a postagalamb!
Tegnap, a troliról megvizslattam a helyszínt. Sajnos mégsem lehet megközelíteni a mellettetek épülő ház udvarát a Cserei utcából, mert a 10.sz. épületrész udvari szárnya elér egészen a ti épületetekig. :((
Fellelhetők még a házatok eredeti tervrajzai? Azon szerepelnie kell a kapuáthajtó méretének is.
r_b.
tündérlala,
igazad lehet, a Reax Invest Rt. (XIV. Öv. u. 153., T: 252 9933, 251 2937) eddig főleg Zuglóban bonyolított le építkezéseket. Az Egressy úti háztömb alaprajzait - építész tervezőik: Bálint Imre és Rokolya Róbert - a http://reax.hu/egresar.html címről kiindulva lehet megtekinteni (földszint: egres12f.gif, egres10f.gif és egres8f.gif - ez utóbbi a Gizella utcai, azaz a házatok melletti).
Ha jól néztem az alaprajzot, a Cserei utcai gk. áthajtó kapuja 2,44 m széles, a garázsoké pedig 2,40. Ezek szerint a kb. 3 millás garázsokba kizárólag dodzsemmel lehet majd beállni, ha kizárólag a ti 2,16-os kapualjatokon keresztül lehet megközelíteni őket. Egyébként az alaprajzon 6 gk.tároló és további 6 gk.beálló szerepel, aminek a forgalma azért már nem nevezhető elenyészőnek. Bár a 10.sz. ház is befordul L-alakban (az alaprajza ua. mint a mellettetek lévőé), de erkélyes udvari homlokfala van és - legalábbis a rajz szerint - akadna mellette annyi hely, hogy minden járgány a Cserei utcai gk. áthajtón lavírozzon be.
Az épülettömb egyébként - ahelyett, hogy a drágább, de sokkal jobb helykihasználású pinceszintre süllyesztett teremgarázsokkal épült volna - sávalapokon nyugszik, tehát se pince, se zárt, védett belső kert, helyette garázs és gk. beálló, Zöld Zugló nagyobb dicsőségére.
Nem tudom, hogy kik lesznek azok az óvatlanok akik ebben a tömbben üzlethelyiséget vásárolnak, de nagy forgalmat nem jósolok nekik bármit is áruljanak. Az az épülettömb nem átszállóhelynél található, két trolimegálló közé esik, tehát a vásárlói kör jórészt a környék lakosaira korlátozódik. Még valami: az üzleteknek kizárólag egyetlen bejárata van, ami szűkíti a felhasználási lehetőségüket (az élelmiszerboltoknak és vendéglátó "üzemegységeknek" külön gazdasági bejárat kell az ÁNTSZ előírások szerint).
r_b.
Van egy ismerősöm a Zugló TV-nél! Beszéltem vele, érdekelte az ügy. Azt mondta, hiogy a főszerkesztővel is beszél, valószínű, hogy csinálnak belőle egy anyagot. Nem tudom lesz-e valami haszna, remélem!!!
Valószínűleg tudnak segíteni, legalábbis honlapjukon ez áll:
Munkatársaink és szakértoink rendszeresen részt vesznek az Országgyulés bizottságainak ülésein és különbözo önkormányzati bizottságok ülésein. A kormányzati és önkormányzati döntésekkel kapcsolatban tanulmányokat készítünk, javaslatokat alakítunk ki. Ezzel is segíteni kívánjuk a döntéshozókat, hogy környezetünk és egészségünk szempontjából is kedvezo határozatokat hozzanak.
Tudatformáló tevékenységet és tanácsadást végzünk. Környezeti nevelési, felvilágosító programokat, különbözo rendezvényeket és kampányokat, társadalmi megmozdulásokat, vitaesteket, lakossági fórumokat — ha kell tüntetéseket, tiltakozó akciókat — szervezünk.
Kéthetenként nyilvános üléseket tartunk a Budapesti Városvédo Egyesület székházában, ahol a lakosság és a civil szervezetek képviseloivel közösen alakítjuk ki állásfoglalásainkat, határozzuk meg legfontosabb teendoinket.
Levélcím: 1465 Budapest, Pf. 1676
Telefon: (209-3822, 209-3823, 209-3824- ideiglenesen nem muködik!), 361-3630, 361-3631, 340-6097
Fax: 365-0438 Drótposta: levego@levego.hu
Van egy Levegő Munkacsoport nevű civil szervezet, amely ugyan alapvetően a közlekedés által okozott környezeti károkra specilaizálódott, de lehet, hogy ez a gépkocsi bejáró ügy talán érdekli őket.
Sajnos évekkel ezelőtt volt velük utoljára kapcsolatom, és most hirtelen nem találom az adataikat, de utána nézek a dolgoknak!
A másik, talán a Zugló TV-t is lehetne mozgósítani, bár ők ha jól tudom önkormányzati tulajdonban vannak!
A sajtóban, vagy egyéb más médiában való kavarás jó, mert hátha megakad valakinek a szeme rajta, aki szeretne maga körül egy kis hírverést!
Ha megtalálom az adatokat, vagy eszembe jut valami, akkor jelentkezem!
természetesen szeretett önkormányzatunk az építtető, a tervező és nyilván ő engedélyezte is a saját terveit. Egy fővárosi pénzek bevonásával végrehajtott tömbrehabilitáció folyik, részletes rendezési terv készült.
(Persze az építkezésen ukrán nyelven beszélnek a munkások, egyszer már le is csaptak rájuk fekete ruhás kommandósok meg rendőrök, egy részüket elvitték, de ez nem jelent semmit, alvállalkozók.)
A probléma az, hogy az önkormányzat saját érdekeltségével szemben kéne hogy dolgozzon, és persze ezt nem teszi. Ezért inkább a törvénytelenségekre is azt mondja, hogy OK.
Beadványaink után valahányszor ellenőrzi önmagát, mindig mindent rendben talál.
Az előbb elfelejtettem beírni azt az ominózus mondatot, amelyet az Index cikk is idéz a polgármester asszony válaszleveléből beadványunkra: "az önök kapuja 3 méter széles, és kényelmes behajtást tesz lehetővé..."
Ezúton is köszönöm az Indexnek a cikket és a segítséget.
Képzeljétek el, ma érdekesség képpen megpróbáltunk beállni a kapu elejéig.
Természetesen beszorultunk...
A kocsi már a külső, öntöttvas oszlopos előkapun is csak úgy férne be, hogy kb. 2-3 cm-ek maradnak, de az ezután következő fakapu rész még szűkebb.
Tegnap voltak kint az önkormányzat "építészei", közölték, hogy nem adták fel, hogy ebből a kapuból gépkocsi behajtót csináljanak, minden építészeti előírás (min. 3,3 m, + min. egy hordágynyi helyet kell hagyni, stb.)
Meg aztán az is eszméletlen, hogy egy hivatal még a fizikai lehetetlenséget is megmagyarázza ("a maguk autói túl szélesek...").
Ja, de azt felajánlották, hogy vehetünk a hátul építendő garázsokból 2 mió HUF/db áron, - persze odajutni csak az autó/fal zúzás árán lehet majd.
Akit érdekel, a beszorult autó képe megnézhető itt, vagy közelebbről is.
tündérlala,
szurkolok a háznak és vmelyik szenzációhajhász ker.tévécsatornát javallom. A Ráday-műsorok általában hónapokkal korábbi felvételekből állnak, félek, túl későn kerülne adásba. Azért tanácsért fordulhattok hozzá.
Van jog-ész, épít-ész kapcsolatotok, ha igen, ők látnak vmi kiutat? Létezik-e olyasmi, hogy egy épület ideiglenes védettséget élvezzen, amíg a műemléki hivatal eldönti, hogy méltó-e a védelemre?
tisztelettel
r_bendegúz, mélyen felháborodott (és zuglói)
Tényleg kár lenne ezért a házért, és elképzelni nem tudom a képek alapján, hogyan járnának ott ki-be autók.
Ötletként én a kereskedelmi tvket támogatnám, mert bár nagyon utálom mindegyiket, ilyen ügyeknek jó nagy visszhangot csinálnak, ami néha a megfelelő helyekre is elhallatszik.
Aztán lehet még éhségsztrájkolni, bár az ma Mo.-n nem nagyon jön be, oda lehet ktözni magunkat a kapuhoz, átmenni kamionnal a polgármester házán, stb. :o)
Felveszem a topicot a Kedvencekbe, kíváncsi vagyok mi lesz a ház sorsa.
Azt tudja valaki, hogy miért ez az egész? Manapság vagy politika, vagy pénz lehet ilyen dolgok mögött...