Keresés

Részletes keresés

geeez Creative Commons License 2001.03.07 0 0 255
Bele ezt is az arvizes cuccokba.
Sanyi bácsi Creative Commons License 2000.05.08 0 0 254
Vörösingesek

Pilhál György
Szerző
Felküldve:
2000. május 08. ( 20. oldal)
Tószegen hál' istennek nem öntött ki a Tisza, és ezt elsősorban a Baloldali Ifjúsági Társulásnak köszönhetjük, amely az adott pillanatban, amikor megduzzadt a folyó, csapatnyi markáns fiatalembert küldött a gátra. Vörös ing volt valamennyi BIT-es fiún, mint Áts Feriéken annak idején a Füvészkertben.

Mondom a részleteket. Szemből jött a víz, át akart szakadni a gát, mire egyszer csak megérkezett Budapestről a vörösinges mentőbrigád - vörös ingben voltak - (tíz-tizenöten lehettek), zsákot, lapátot ragadtak, ürgét öntöttek, meg a buzgároknak is nekimentek szemből, ahogyan az elő van írva a szakirodalomban.

Körülbelül húsz-huszonöt percig birkózott az árral a BIT-csapat, amikor - nem tudni, miért - megjelent a gáton a Pintér-féle kettes csigatévé stábja, szép homogén snitteket készített Áts Feriékről, azután meg ahogyan jöttek, elmentek.

Percekkel később Áts Feriék is.

Wendauer, a raktárügyeletes elfújta a petróleumlámpát, a Pásztorok zsebre tették Nemecsek üveggolyóit, még egy piszok Geréb sem maradt ott az átázott gáton.

Különös tavaszi délután volt, pacsirta szólt a fán, de az is csak egy ideig, mert ahogyan mondtam, a BIT-es gyerekek a csigatévével együtt, szerkesztőstül-műsorvezetőstül odébbálltak.

Nagyjából ennyi a történet, a homokzsákok máig megtekinthetők a tószegi nyúlgáton - mindössze a piros trikós rohambrigád tűnt el a környékről, meg a tévéstáb.

Az ürgékkel nem volt probléma.

Antináci Creative Commons License 2000.05.07 0 0 253
Én egyvalamin csodálkozom.

Azon, hogy Horn “Na és?!” Gyula most nem adta ki az emlékezetes napiparancsot: “Komcsik, bibsik, ki a gátra!”. Most, ellentétben 1998 választásával, talán valami hasznosra hívta volna fel az MSZP és az SZDSZ tagságát…

anyuxxx Creative Commons License 2000.05.05 0 0 252

Kedves Speaker !

Köszönöm, hogy megvédtél, mikor nem lehettem itt. Legény vagy a gáton !
Kedves Zénó !
Nem is tudok többet hozzátenni ahhoz, amit Speaker mondott, de nem is érdekelnek téged a tények igazán. Csak azért jársz ide, hogy lehetőséged legyen itt OVI-t gyalázni, belekapaszkodni és félremagyarázni szavakat, elvinni a témát bárhova, csak szó se legyen arról, amiről ez a topic szólna, hogy a kormány gyors és határozott intézkedéseivel milyen nagyszerüen helytállt. Megmentett egy várost, ami többek között a Te városod is.
Én megköszöntem helyetted is. Ne fáradj !
Ahogy ajánlottad, megkérdeztem azokat, akiket ugyan nem öntött ki a Tisza, de ledózerolták a házukat, hogy a többit mentsék.
Megértették.
Te mit nem értesz ?
Most szólj, amig még van kedvem magyarázni.

Anyu

Előzmény: speaker (233)
PuPu Creative Commons License 2000.05.05 0 0 251
Ez aztán az öröm!
Hogy milyen rohamosan és egyenletesen javul a Magyar Nemzés színvonala!
Ki gondolta vóna!
Bár a régi vicc aktuálisnak tűnik: Ha nem megy a kupleráj, nem a heverőket kell lecserélni, hanem a qrvákat...
:O)
Előzmény: speaker (250)
speaker Creative Commons License 2000.05.05 0 0 250
Víziszony

A megáradt folyók gátjai derekasan tartják magukat, szerencsére nem úgy, mint Thürmer Gyula lelki gátjai. Mert azok május 1-jén átszakadtak, és a Munkáspárt elnökéből kibuggyant a... "baloldali humanista". Thürmer a hellén embereszmény modern megtestesülése, benne tökéletes harmóniát alkot a test és a szellem. Amennyit testileg lefogyott, annyit leadott szellemileg is. Ráadásul kövéren sem volt egy nagy lumen. Mázsás korában a szocializmus megreformálhatóságában bízott, harminc kilóval könnyebben rasszista kijelentéseket tesz. A cigány kubikusok, hasonlóan más kisebbségi vagy többségi társaikhoz, nem jópofáskodni szoktak a gátakon, hanem kegyetlen keményen dolgozni. Talán Thürmernek sem ártott volna, már csak kondíciója megőrzése érdekében sem, ha elmegy az árvíz sújtotta területekre és cigány kubikos módjára "eljópofizik" a lapáttal.

Persze Thürmer, a maga otromba módján nem a cigányokat akarta bántani, hanem a miniszterelnököt kívánta lejáratni. Amit csillogó szemmel és tompa ésszel elszónokolt - "Nem azt várjuk a miniszterelnöktől, hogy kubikos cigányként a gátakon jópofáskodjon" - nem egyéb, mint radikális megfogalmazása annak, amit két héttel ezelőtt Kovács László a Nap-kelte műsorában diplomatikusabban, de a lényeget tekintve egybehangzóan kifejtett. A Thürmer által oly nagyon vágyott szövetséges párt elnöke az MSZP árvízi "stratégiájáról" beszélt. Kovács László a tőle megszokott tárgyilagossággal elmondta, hogy szocialista politikusok nem mennek ki a gátakra, mert nekik hosszú távú elképzeléseik vannak. Vízügyi szakemberekkel konzultáltak, akik felvilágosították őket, hogy nem akkor kell gátat építeni, amikor magas a vízállás, hanem olyan időkben, amikor alacsony. Az olcsóbb és hatékonyabb. A tételt nem cáfolva megjegyeznénk: a víz tipikus konzervatív erő, a legkevésbé sincs tekintettel a szocialisták hosszú távú koncep-

cióira. De visszatérve Kovács mondandójához, a pártelnök hangot adott azon nézetének, miszerint feleslegesnek tartja, hogy politikusok a sajtó és a televízió kedvéért fehér ingben, nyakkendőben megemeljenek egy-két lapátnyi homokot, pár métert rángassák a homokzsákot. Igaza van Kovács Lászlónak, ez valóban felesleges, miként igaza van abban is, hogy csak zavarnák a komoly munkát. Elvtársai már 55 éve csak zavaró tényezőként hatnak mindenütt, ahol komolyan dolgoznak. Kovács László azon félelmét is megemlítette, hogy valamelyik szocialista belepottyanhat a vízbe. Ez igazán komoly érv, okvetlenül respektálnunk kell, bár a politikust biztosan kimentenék, de a lapát elsüllyedne, azért meg kár lenne. Nem beszélve a nemzetközi bonyodalmakról, mert a Tiszába bucskázó szocialista miatt a MIÉP újfent a románokat tenné meg bűnbaknak.

Természetesen a szocialisták nem maradtak érzéketlenek, többen pénzt fizettek be az árvízkárosultak számlájára, mi több, Kovács László megígérte, hogy az újjáépítés idején személyesen is részt vesznek a munkálatokban. Baráti szándékkal javasoljuk, ne tegyék. Inkább ajánlják fel tizenharmadik havi fizetésüket, de ne menjenek az építkezések közelébe. Az veszélyes üzem. Belezuhannak a meszesgödörbe, bekapja nyakkendőjüket a keverőgép, belekötnek a betonba, fejükre szorul a malteroskanál. Maradjanak otthon, hívják meg Thürmer Gyulát és gyártsanak szellemességeket a miniszterelnök és a kormány demagógiájáról, látszattevékenységeiről.

Az áradás pusztította területek nélkülük is újjáépülnek. Sőt..

Ugró Miklós
MAGYAR NEMZET
2000. május 05. ( 3. oldal)

PuPu Creative Commons License 2000.05.04 0 0 249
:O)
Előzmény: Tappancs (248)
Tappancs Creative Commons License 2000.05.04 0 0 248
Én, uram, a fizetést köszönöm; ha az Isten erőt ád,
S életben megtart, majd megszolgálom; azért csak
Róvja fel a kapufélfájára, hogy el ne felejtse:
Háromszor veri ezt kenden Lúdas Matyi vissza!
Pupu! Vigyázz: hexameter !
Előzmény: PuPu (246)
Tappancs Creative Commons License 2000.05.04 0 0 247
Kedves Aranyközép! Nézzük a tényeket! Sajnos a fejem kápos (=nem káptalan), egyelőre ezeket az adatokat tudtam előtúrni. Túrjunk elő más tényeket. Szeretem az igazat látni, nemcsak a szépet. Arra emlékeztem, hogy igenis házakat sodort el a víz, míg Derek bátyó ezt erősen kétségbe vonta. Előző hozzászólásomban megadtam a forrásokat, cáfolhatod hitelességüket. Trianoni gátakról én is hallottam, ha a határokat nem is én húztam meg. Nem hiszem, hogy meglepetésként ér téged, de akkoriban a "testvéri" Romániában is "internacionalista állampárt" uralkodott, amelyik szavakban védte a nemzetközi proletariátust és a velük szövetséges dolgozó parasztságot, és azt hitte, hogy tettekkel úgy bizonyíthatja ezt, ha elhanyagolja (netán át is vágja) a gátakat. A víz magától is tudja, hogy lefelé folyjék. Tudom azt is, hogy az előző árvíznél bizony az is hozzájárult megmenekülésünkhöz, hogy Kárpátalján szakadt át a gát, ahol a határ innenső oldalán magyarok, a túlsón pedig magyarok élnek.
Előzmény: Aranyközép (241)
PuPu Creative Commons License 2000.05.04 0 0 246
Melyikre?
A "háromszor veri ezt vissza kenden a Lúdas Matyi"-ra?
Hát, - Kormány Viktorral, Kövérrel és Áderrel ez összejött...
Pedig a Himnusz szerint megszenvedte már e nép, - oszt most tessék...
Egyébként a "Fogj mindent a Gyuszira!" szlogen bevált...
:O)))
Előzmény: zebrapinty (243)
zebrapinty Creative Commons License 2000.05.04 0 0 245
Akkoriban épp felemelték a felső korhatárt?
Te vagy nagyon fiatal, vagy a szüleid fiatalok. (igaz -igaz eset?)
zp
Előzmény: speaker (244)
speaker Creative Commons License 2000.05.04 0 0 244
Érdekes, hogy amikor én tettem említést először a '70 gátszakadásról Derek rögtön keresztbe lenyelt. Pedig a nagypapám még ott kubikolt, mint kiszista és ő mesélt nekem erről.
Előzmény: Aranyközép (241)
zebrapinty Creative Commons License 2000.05.04 0 0 243
Gondolj a magyar népmesékre.
A jó elnyeri jutalmát, a gonosz a bűntetését.
Szerinted Horn Gy. jobb mint Orbán V?
zp
Előzmény: PuPu (218)
PuPu Creative Commons License 2000.05.04 0 0 242
Így igaz!
A kommunizmus szörnye szabadította az emberiségre a földrengést és az árvizet, - és reményünk csak a fiatal hidrokratákban lehet!!!
Hihetetlen....
Egyébként ha lehetne egy tömör összefoglalót a gátrepedésekről is!...
:O)))
Előzmény: Tappancs (239)
Aranyközép Creative Commons License 2000.05.04 0 0 241
Kedves Tappancs!

Én emlékszem a 70-es árvízre, méghozzá én is személyes élmények alapján. Ezért volt furcsa,
hogy ilyeneket írtál:
"Éppen 1970-ben voltak a Tiszán az utolsó gátszakadások. Számszerint 5. A HVG a Hidrológiai Közlöny 1994/4. számára hivatkozik. A gátszakadások ténye alátámasztja az előző hozzászólásomban előásott személyes emlékeimet. Hadd ne csatlakozzam a pártállam iránti lelkesedésedhez. Mindig rácsodálkozom arra, hogy milyen jól megférnek bárkiben (akár bennem is) a nézeteivel gyökeresen szembenálló tények."

Akkor a tények: A gátak Romániában szakadtak át,
(illetve volt olyan vélemény is, hogy szándékosan vágták át a gátakat) és az akkori védekezök voltak a legjobban meglepödve, hogy a hátukba kapták a vizet. Ezután elég nehéz volt a gátak örzése, mert mindkét irányból csak vizen át jöhetett a segítség. S mivel emberéletek forogtak kockán, elöször az embereket kellett menteni. Máig nem tudom elfelejteni azt az éjszakát, amikor teherautókon mentették az embereket és az autó hangját elnyomta az emberek sírása...
Az újjáépítésröl annyit, hogy ott bizony az akkori állam kitett magáért, október novemberre mindenkinek ujra fedél volt a feje fölött.
Utolsó mondatodat ezért én is találónak tartom:

Előzmény: Tappancs (239)
vörös ördög Creative Commons License 2000.05.04 0 0 240
Végre tudom, hogy ki írja a nagyszerű Kövér beszédeket. Csak így tovább!
Előzmény: speaker (236)
Tappancs Creative Commons License 2000.05.04 0 0 239
"Árvízvédelemnek az se utolsó módszer, ha jó kormányt választunk. Csak "együtt tudok félni" veled attól a rémálmodtól, hogy mszp-s kormány alatt érjen minket árvíz;-)"
Volt mar ilyen, igaz akkor meg MSZMP-nek hivtak 1970-ben es flottul, szervezetten mentek a dolgok.
Kedves Derek! Utánanéztem. Sajnos a derék mszmp helytállását nem támasztják alá a tények. Forrás: HVG 2000.április 15. 9.oldal, jobb alsó keretes grafikon.
Éppen 1970-ben voltak a Tiszán az utolsó gátszakadások. Számszerint 5. A HVG a Hidrológiai Közlöny 1994/4. számára hivatkozik. A gátszakadások ténye alátámasztja az előző hozzászólásomban előásott személyes emlékeimet. Hadd ne csatlakozzam a pártállam iránti lelkesedésedhez. Mindig rácsodálkozom arra, hogy milyen jól megférnek bárkiben (akár bennem is) a nézeteivel gyökeresen szembenálló tények.
Előzmény: Derek (142)
KovA Creative Commons License 2000.05.04 0 0 238
Kedves Zeno !
Mirol morfondiroztam en, ami nem tortent meg ?
Es mi az ami volt ?
Es minek kellett volna tortennie, amirol jo velemennyel lettel volna ?
KovA
Előzmény: Zénó (215)
Pardon Creative Commons License 2000.05.04 0 0 237
"szarkeverő hernyók meg nyűvek" ???
Kikre gondolsz kedves?
Előzmény: speaker (236)
speaker Creative Commons License 2000.05.03 0 0 236
Az árvíz MEGFÉKEZÉSE volt a férfimunka. Persze szarkeverő hernyók meg nyűvek ezt úgysem értik.
Előzmény: Bruce (235)
Zénó Creative Commons License 2000.05.03 0 0 234
Sggfj!
Előzmény: speaker (233)
speaker Creative Commons License 2000.05.03 0 0 233
Mivel kapnak egy újat, nem hiszem, hogy nem értenének egyet Anyuxxal. Végülis a víz nem vitte el a házukat, ingóságaik is megmaradtak, ezt OVI-nak is köszönhetik, aki a nyűvek és hernyók szerint feleslegesen "bohóckodott" arrafelé. Még szerencse, hogy nem Horn alatt történt mindez, mert az csak vonogatta volna a vállát a síró emberek láttán: "Na és? A rendszerváltás vesztesei."

Előzmény: Zénó (232)
Zénó Creative Commons License 2000.05.03 0 0 232
Anyuxxx, kérdezd meg azokat, akiknek összedőlt a házuk, hogy jó mulatság volt-e :(
Előzmény: anyuxxx (231)
anyuxxx Creative Commons License 2000.05.03 0 0 231
Kedves Ariel !

Neked volt igazad !

*Ez jó mulatság, férfi munka volt !*(Vörösmarty)

Üdv: Anyu

Előzmény: anyuxxx (230)
anyuxxx Creative Commons License 2000.05.03 0 0 230

Kedves Ariel !

Csak azért irtam be, mert már annyira másról szólt a topic, mint aminek indult.
Az, hogy megusztuk a gyors és hathatós intézkedéseknek is köszönhető.
*Ez szép mulatság, férfimunka volt* egyébként idézet volt, ugy gondoltam, ide illik.

Üdv: Anyu

Előzmény: Ariel (229)
Ariel Creative Commons License 2000.05.03 0 0 229
anyuxxx!

ugy gondoltad, hogy csak aradni fog?
elobb utobb mindig apadni kezd...
es errol speciel tenyleg nem ovi tehet, hal'istennek.

a mulatsag jo szok' lenni, nem szep. a tobbi stimmel :))

Előzmény: anyuxxx (228)
anyuxxx Creative Commons License 2000.05.03 0 0 228

Apad a Tisza !

Ezt megusztuk !

Köszönjük Miniszterelenök Ur ! Ez szép mulatság, férfimunka volt.

Kvant_II Creative Commons License 2000.05.03 0 0 227
Mert a baloldali, bocsanat, fuggetlen lapok kivetel nelkul mind nyeresegesek...
Előzmény: Ariel (222)
speaker Creative Commons License 2000.05.03 0 0 226
Stürmer, vagy Thürmer, egyre megy.
Előzmény: PuPu (225)
PuPu Creative Commons License 2000.05.03 0 0 225
Ahogy ezt e Pilhált olvasgatom, szinte megérteném, ha Thürmerék olyanok lennének, mint amilyennek leírta őket.
Kedves speaker!
Komolyan gondoljátok, hogy épeszű ujságolvasó ilyeneket szeret olvasni?
Vagy ilyen típusú ujságírók fognak konzervatív lapot csinálni?
Mer ha a Stürmert akarjátok ujraéleszteni, akkó minden oké....
:O)
Előzmény: speaker (220)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!