Hát igen... ilyen szempontból nagyon veszélyes az e-cigi, simán hozza a nikotinfüggőséget azonnal. Ugyanakkor legalább kátrány meg egyéb füstszármazék nincs benne.
Igazad van, aki egyszer rászokott a nikotinra (mert az miatt szívjuk, ha nem lenne benne nikotin akkor faleveleket is szívhatnánk), akkor nagyon nehéz tőle megszabadulni.
Az öcsém 20 éves kora óta nem cigizett, most 48 és az e-cigi miatt újra visszaszokott a dohányzásra. Az e-cigit abba hagyta, mert azt mondja, hogy ég tőle a gyomra, ezért most "remdes" cigit szív...
Sokan hiszik azt, hogy a cigire vannak rákattanva, de valójában a nikotinra. A füst, a mozdulat, a szertartás csak egy része a dolognak (bár nem kis része!), de ha a nikotintól meg tudunk szabadulni, akkor nyert ügyünk van. Ezért nem vagyok híve a nikotinos tapaszoknak és egyéb ilyesminek. Mert pont azt a részét nyújtja el a leszokásnak, amitől a legfontosabb lenne megszabadulni.
Na mindegy, én már két éve nem is próbálkozom leszokni, de tervbe van véve. Valamikor majd :)
Sajnos 4 cigimentes év után újra elbuktam. Kipróbáltam azt a fajta cigifélét, ami Mo.-n be van tiltva és hát jól esett a nikotin. Azzal áltattam magam, hogy erről bármikor letudok szokni, mert az íze és illata nem is hasonlít az igazi cigihez, ami igaz is, de úgy tűnik, hogy a nikotin az nem "felejt". Aki már leszokott az ne próbálja ki ezeket a szarokat, mert tényleg jó aromájuk van, de pont ezért veszélyesek.
Most próbálgatom újra szedegetni a Niquitin tablettákat, de nem nagy sikerrel, mert nincs meg bennem az a mindenáron leszokni való vágy, mint 4 évvel ezelőtt.
Haragszom magamra, mert már biztos voltam benne, hogy többet nem fogok cigini. Igaz ugyan, hogy a rendes cigit azt utálom, elszívtam abból is egy szálat, de az nem esett jól, viszont ez az elektromos meg már rám van "kötve" és szerintem több nikotin van benne, mint egy hagyományosban.
Azért nem adom fel, újra megpróbálom, csak kérdés, hogy mikor?
Champix - https://euhealth247.com/hu/drug/champix Fokozatosan kell mellette letenni a cigit, de az a lényege, hogy megutáltatja veled az ízét, a szagát és konkrétan a vége felé már felfordul a gyomrod ha rá “kell” gyújtanod. Mellékhatása, hogy olyan rossz álmaid lesznek, hogy hajjaj, arra készülj. Ha pedig leraktad a cigit akkor rengeteg akaraterő és elszántság, hogy ne gyújts rá megint. Hajrá, drukkolok!
Így is szép teljesítmény,főleg ha mindennapossá válik.Én egyébként idős korban nem javaslom a teljes leszokást ,szerintem túl nagy stressz a szervezetnek.
Próbálkozom .... két hét alatt odáig jutottam , hogy napi 1,5 doboz helyett , napi 0,5 dobozzal is beérem már . Kíváncsi vagyok magamra , hogy önerőből (segédeszközök nélkül) sikerül-e ....
Az orvosokrol miota léteznek egy ido utàn mindig kiderult hogy mikozben ok folényesen tekintenek ràd aranykeretes szemuvegjuk mogul....valojàban nem tudtak semmit....miért lenne ez màsképpen napjainkban?
-Doktor Ur a férjem meghalt...
-Adta neki a gyogyszert amit felirtam?
-Igen
-Akkor, vagy nem elegendot adott neki vagy tul sokat....
Nyugtat. Ez az állítás duplán igaz. Egyrészt azért nyugtat, mert a benne lévő nikotinnak van egy nyugtató hatása, másrészt pedig azért, mert ha rá vagyunk szokva, igenis megnyugszunk tőle stresszhelyzetben. Ez a rész csak pszichésen működik: ha idegesek leszünk, azonnal kényszert érzünk, hogy rágyújtsunk. Tulajdonképpen csak levezetjük a stresszt a pótcselekvéssel – erre pedig az e-cigi is képes!
A nikotin javítja a memóriát. Ezt majmokon végzett kísérletek igazolják. A nikotin a prospektív emlékezetre van pozitív hatással. Ez az a memóriafajta, aminek köszönhetően emlékszünk rá, hogy meg kell tennünk valamit, amit elterveztünk.
Nehezíti az elhízást. Még nem sikerült rájönni, hogy konkrétan miért, de tanulmányok igazolják, hogy a dohányosoknak általában véve alacsonyabb a testsúlyuk, mint azoknak, akik nem dohányoznak. Egereken végzett kísérletek bizonyítják, hogy a nikotinnal kezelt állatok feleannyit ettek, és a testzsírjuk mintegy 20 százalékát elveszítették.
Unaloműző. Elég bagatellnek hangzik, de a legtöbb dohányos számára a cigaretta sokszor tényleg unaloműzőként funkcionál. Amikor várakozni kell valamire, kevésbé érezzük fölöslegesnek az időtöltést, ha rágyújtunk közben – legalább csinálunk valamit. Erre a célra az e-cigi is tökéletes.
Enyhíti a depressziót. Egy 2006-os tanulmány eredménye szerint a nikotin jelentősen képes csökkenteni a depresszió tüneteit. Valószínű, hogy ennek az az oka, hogy a nikotin serkenti az agy működését, aminek következtében dopamin és szerotonin szabadul fel – az a két hormon, ami a depressziós embereknél éppen hiánycikk."
Sziasztok! Ugyan új fórumozó vagyok, de nehány éve már segített ez a fórum, akkor még olvasóként. Röviden 4 évvel ezelőtt, volt egy sikeres leszokásom tapasz segítségével. Azonban még ez év elején visszaestem ízesített nikotinos e-cigivel, buliból szívtam én is, gondolván ebből úgysem lehet baj. Nahát 3 hónap “kemény“ munkával ugyanannyi klasszikus cigit szívtam, mint a leszokásom előtt. Folyamatosan marcangoltam magam, hogy lehetek ilyen hülye. De minden kisebb leszokási kísérlet után, következő reggel ismét rágyújtottam. Próbáltam tapasszal, rágóval, újra olvastam Allan Carr-t, de sehogy nem akart összejönni. Aztán rátaláltam a citizin-re (Tabex), használt is. 5. nap után nem cigiztem, nem volt komoly sóvárgásom. Viszont jött a 14-18. nap cigi nélkül, ami nagyon komoly motiváció es életkedv hiányt hozott és ismét rágyújtottam. Természetesen az 1 doboz/nap átlagot hozom azóta is (ez a 3. nap). Abba a csapdába kerültem, hogy nem szeretek cigizni, de nem megy anélkül sem. Nem igazán tudom mitévők legyek. Valaki tapasztalt ilyesmit? Esetleg megosztja mi segített az átbillenésen? Válaszaitok előre is köszönöm!