Keresés

Részletes keresés

tuzson Creative Commons License 2000.04.15 0 0 47
pzsé írta: Kiváncsi lennék, hogy valódi versenyhelyzetben, tetemes állami pénzek kizárólagos felhasználási lehetősége nélkül, mennyi ideig maradt volna életképes a KISZ?

Jaj, istenem, milyen butuska kérdés!
Egy egypárti diktatúrában elképzelni egy privatizált KISZ-t? Méghogy versenyhelyzet? A
kommunizmusban!!

Azt hiszem csak hallottatok valamit a fridzsider szocializmusról, meg a gulyás kommunizmusról, de
nem értitek a lényegét. Nem értitek azt, hogy akkor nem volt versenyhelyzet, pluralizmus, több párt rendszer, hogy a mozgástér mennyire be volt szűkülve átvitt és valódi értelemben, hogy nem volt világútlevél, meg konvertibilitás, hogy akkor éppen nem a NATO meg a közös piac (utóbb EU)
tagjai voltunk, hogy ha valamilyen szinten élni akartál, elfogadtad a játékszabályokat.

A mai nagyobbik kormányzó párt tagjai a szocializmusban járhattak egyetemre, abban a rendszerben kaphattak angol, meg francia ösztöndíjakat.
A másik kormányzó nagygazdák abban a rendszerben
alapozták meg a mai jólétüket. Annak a rendszernek a kiskapuit használták ki az anyagi gyarapodásukra.
Abban a rendszerben épült fel a mai balatoni villák többsége, akkor is voltak akik nem Trabival, meg Wartburggal gurultak.
Abban a rendszerben is küldtek ki embereket kül-szolgálatra, kereskedni meg diplomatáskodni,
ezek gyerekei ennek köszönhetik, hogy itthon ma vezető pozíciókba kerülhettek, hogy a szüleik a múlt rendszernek, ők meg a jelenleginek lehetnek a haszonélvezői.
És hát abban a rendszerben is voltak munkások,
alkalmazottak, akiket akkor elvtársnak illett szólítani, most már lehet uramozni is őket.
Na ők voltak azok, akik SZOT meg vállalati üdülőkbe jártak, akik örültek ha kaptak egy tanácsi lakást, akik nem voltak olyan ügyesek, hogy soron kívüli Merkúr-kiutalást kaphattak volna, (mert éveket kellett várni Zsigulira),
akik vettek a városok szélén egy kis hobbikertet ahol felépítették és termelték a maguk kis paradicsomát.
Nekik mára csak egy jobb élet emlékei maradnak.
Ezt azért meg kellne hagyni nekik.
S ha otthon a Quantanamerát akarják hallgatni, hát tegyék.
Közben meg nézegessék a régi táborokban készült fekete-fehér képeiket.
Ti meg a szomszédban hallgassátok a mai kedvenceket és közben vadul csépeljétek a
klaviatúrát.
Még lehet véleményetek is egymásról, de a liftben azért ne köpdössétek egymást.

Előzmény: pzsé (46)
pzsé Creative Commons License 2000.04.15 0 0 46
Kedves Árpi!

Én már rég nem voltam féléves gyermek akkor, és közösségi életet nem csak KISZ táborokban lehetett élni. Sőt annál jóval színvonalasabb lehetett a táncházakban szórakozni.

Ami pedig a háború ellenes dalokat illeti: nem volt más mint fölülről irányított politikai "nyálverés"!! Nem emlékszem a '68-as csehszlovákiai "kirándulás"-t, illetve az afganisztáni háborút elitélő Rév Tamás, vagy Dinnyés számokra, de lehet, hogy hiányos a műveltségem!!

Ami a jövő nemzedéket illeti: tökéletesen egyetértek azzal, hogy az utánunk jövők tudják meg mi volt akkor. De ne azt a cukormázas, megszépített múltat, amit tíz évvel a kommunizmus bukása után is megpróbálnak elhitetni a jónéppel. Persze, hogy nagyon sokan jól érezték magukat, ezekben a táborokban, hiszen ebben rejlett a manipulálás. Kihasználták azt, hogy a fiatalok többsége szórakozni akar, lehetőleg minél olcsóbban és cserében, jó esetben nem feszeget kényes kérdéseket. Kiváncsi lennék, hogy valódi versenyhelyzetben, tetemes állami pénzek kizárólagos felhasználási lehetősége nélkül, mennyi ideig maradt volna életképes a KISZ?

Árpi Creative Commons License 2000.04.14 0 0 45
Én sokmindent nem tudtam akkor sem, és sok van, amit most nem tudok. De arra azért emlékszem, hogy a korábban említett énekesek miket énekeltek. Könnyű utólag jártatni a szátokat, fiatalok. Akkor és ott nem az volt a kérdés, hogy milyen rendszer lehet, hanem hogy hogy tűri a nép az urambátyám kommunizmust (Kigúnyolta: Rév Tamás. A dal valahogy úgy kezdődött, hogy "Te Jóóóóóóóóóóóóóóóóóóóska!". Az volt még a kérdés, hogy hogy építenek mások karriert protekcióra alapozva (megénekelte Dinnyés). Meg volt még pár ilyen ma is méltán ellenszenves téma... Nyilván szent kommunista felbuzdulásból hangzott a nóta:

"Mint a mókus fenn a fán,
Az úttörő oly vidám,
Ajkáról ki se fogy a bauxit",

ugye? :o))

Tényleg érdekes lenne tudni, éltek-e a fő bírálók akkor, vagy hány évesek voltak, és ha már felnőttként élték meg azt a kort, mit csináltak. Nyilván nem jártak el otthonról sehová, mert nem bírták a nyájmeleget. Vagy mert féléves gyerekeket nem szoktak elengedni otthonról egyedül.

Egy nevet azonban hiányolok a felsorolásból. Árpádi Lászlóét, aki a Gyerekdalok háborúra c. költemény (sajnos nem emlékszem a költőjére) megzenésítésével és éneklésével lopta be az érzelmeimbe magát örökre. Persze én megértem, ha gyűlöletes dolog egyesek előtt háború ellen uszítani. Micsoda rohadt komcsi szokás, ugye?

(" - Gyertek haza fiaim!
- Nem megyünk, félünk.
Mert ha hazamegyünk,
Téged is megölünk,
És ha nem lesz könnyed,
Mibe törölközük?")

Szóval azt hiszem, hogy az itt undorkodók túlnyomó része zsigerből mondja, amit, de a tények teljes ismerete nélkül. Azt hiszitek, hogy a következő nemzedék olyan hülye lesz, hogy nem veszi észre, hogy nem érvek, hanem érdekek diktálták az utálatot? Pont ezzel teszitek majd vonzóvá a múltat, ütődöttek!

medwe Creative Commons License 2000.04.14 0 0 44
szégyellem magam Rév Tamás helyett is
outer Creative Commons License 2000.04.14 0 0 43
Biztos nem bankszakemberek...
Előzmény: outer (42)
outer Creative Commons License 2000.04.14 0 0 42
És amikor a többség a táborok nyájmelegében jól érezte magát, mégis voltak olyanok, akik döbbenetesen és letaglózóan belevágták mindenki pofájába: "miért nincsenek ezek még felakasztva?".
Tényleg, az Index miért nem hívja meg a mondjuk a CPG-t. Botrány? Ilyen érdeklődés talán lenne az iránt is. Csak nem tudom élnek-e még egyáltalán a tagok.
outer Creative Commons License 2000.04.14 0 0 41
Meghallgattam mindegyiket realaudioban. Hihetetlen fullasztó számomra ez az egész. Rájöttem hogy az idegenkedésem mindenfajta egy szál gitáron éneklős Brody, Zoran féle zenektől hova vezethető vissza. Hát ide. A tábortüz mellett énekelt polbeat slágerekhez. Igaz, amikor ezek a fénykorukban voltak, akkor én még sehol nem voltam, csak a 80-as évek közepének üdüléseikor, osztálykirándulásaikor hallottam ilyesmiket. Örülök, hogy már akkor, gyerekfejjel ösztönösen taszított ez a dolog. És tudom, hogy egy csomó ember nosztalgiával és jó érzésekkel gondol erre vissza. Biztosan sokan veszik majd meg.
A best of communism-on jót röhögtem (kicsit feszengve), ez viszont teljesen lehúz.
Bizonyos -történelmi- szempontból nagyon jó válogatás ez. Teljesen hiteles, és pontos kép a Kádár rendszerről. Jobban jellemző, mint a best of communism mozgalmi dalai. A nagylelkű rendszer engedélyezett szórakozási formája, álságossság, bezártság, fulladás.

Beatrice rulez!

pzsé Creative Commons License 2000.04.14 0 0 40
Rév Tamás:
"MIkor én tizenéves voltam, csak KISZ-táborok és EXPRESS-táborok léteztek, nem volt egyetlen Fidesz-, FKgP-, stb. tábor sem. Így aztán, ha a haverokkal nem akartunk otthon maradni nyáron, és az Anyukánk nem vitt el "olaszba" és "görögbe", stb., elmentünk egy táborba. Hidd el, hogy jól éreztük magunkat."

Ezt mondják a Hitlerjugend-tagok is!

Engem nem az zavar, hogy valaki kiadja, énekli a maga, vagy mások hülyeségeit, hanem az, hogy míg a nácik, a fasiszták, a nyilasok mozgalmi nótáit kiadókat (teljesen megérdemelten!)légüres tér övezi, sőt megvetik őket, addig a kommunista mozgalmi dalokat játszák a rádiók, reklámozzák a lapok és az "index" is. Kiváncsi lennék, hogy ugyanez a fórum helyet adna-e a "best of HJ" színes reklámjának.

Ökrös Csaba Creative Commons License 2000.04.14 0 0 39
Köszönjük Rév Tamásnak a részvételt, és, hát, nektek is...
tuzson Creative Commons License 2000.04.14 0 0 38
Vagyok már annyira "vén", hogy emlékezzek Rév Tamásra, nagy lobogó hajára, gitárjára, a Ki Mit Tudra, Borosra, a 16 tonnára, Kiskorpádra, a Diákújságírók táborára, a Neoprimitívre, Frank Ivánra, Föld S. Péterre, Szabó Ervinre, a Tiszta forrás szép szó, ez legyen a jelszóra.

Azt hiszem itt most nem is annyira Rév Tamás személye a fontos, hanem a lemez.
Az a lemez, amiről mégcsak hallottam, olvastam mely számokat tartalmazza. A legtöbb dalt mi KISZ-táboron kívül énekeltük, (sport)versenyre utazván éjjel a buszban. (Sajna akkor még nem volt techno, valamivel meg el kellett ütni az időt)

Ha valaki az Ohiot pártdalnak tekinti, komcsi ideológiai tömegárunak, az még nem hallgatta egyszer sem.

Egyébként tiszta hülyeség volt ezeket KISZ daloknak minősíteni, mert a KISZ dalok igazából nem ezek voltak. Ezeket csak átvette a KISZ-korú, KISZ-tag fiatalság, mert énekelhető, egy szál gitárral is kísérhető dalok voltak, egy 16 tonnának akkor sem volt más üzenete mint ma
(talán ma még aktuálisabb a dolog.)
Jelzem a KISZ-táborokban ezek mellett a dalok mellett a Ha én rózsa volnék és társai is felcsendültek, talán akkor azok is mozgalmi dalok voltak? Bródy meg a többi Illés-tag mintha éppen ettől a kurzustól kapott most Kossuth-díjat.

Azt hiszem az Index abban tehetne valamit, hogy megértesse a mai tizen- huszonévesekkel, hogy a világ nem 1990-ben kezdődött, volt élet korábban is, mégha erről nem is divatos ma beszélni.

Annak idején megmosolyogtuk a szüleink számunkra érthetetlen vonzódását Zárayék, Kovács Erzsi, Németh lehel, meg a többiek irányába, jókat derültünk rajtuk, de ennyire nem hánytunk tőle, mint most teszik sokan a nem is oly régi nyolcvanas éveken.

Leírom itt is, ha a generációk ennyire nem tartják tiszteletben egymást múltját, illetve jelenét, akkor mire lehet itt a jövőben számítani?

Hát légy üdvözölve Rév Tamás!

Rév Tamás Creative Commons License 2000.04.14 0 0 37
Kedves fórum-látogatók,
javaslom, hogy először hallgassátok meg a lemezt, aztán beszélgethetünk róla, szívesen, bármikor.
Rév Tamás Creative Commons License 2000.04.14 0 0 36
A szerzői jogdíjat a szerző kapja, ezért hívják szerzői jogdíjnak. A Dinnyés-nóták szerzői jogdíját Dinnyés kapja, stb. Én feljátszottam hét nótát, de nem én írtam, tehát a szerzői jogdíj sem az enyém.
Előzmény: moon (34)
Rév Tamás Creative Commons License 2000.04.14 0 0 35
MrPete:
Lehet, döntsd el Te magad.
Előzmény: MrPete (11)
moon Creative Commons License 2000.04.14 0 0 34
Hehe, ez azt jelenti, h szerzoi jogdijat is kapsz majd?

moon

Előzmény: Rév Tamás (32)
Rév Tamás Creative Commons License 2000.04.14 0 0 33
isaszegi:
ez hülyeség, üdv, Rév Tamás.
Előzmény: isaszegi (13)
Rév Tamás Creative Commons License 2000.04.14 0 0 32
moon:
A nóták nagy része archív anyag, amit még 30 évvel ezelőtt vettek fel, és a Hungaroton már kiadta őket korábban. A maradék hét nótát barátaimmal együtt énekeltük fel (nagyon tetszett nekünk).
Az összes hangszert én játszottam fel, a szólókat én énekeltem fel, szóltam a haveroknak, összerántottunk egy csordavokált és aztán összekevertük a felvételeket. Ilyen lett.
Van akinek tetszik.
Előzmény: moon (31)
moon Creative Commons License 2000.04.14 0 0 31
Kedves Rev Tamas!

Az erdekelne, hogy mit szoltak a lemezen szereplo eloadok, amikor megkereste oket, hogy kiadna? Voltak olyanok, akik nem jarultak hozza a kiadashoz?

Rév Tamás Creative Commons License 2000.04.14 0 0 30
garage és mindenki, aki a pol-beat korszakot az előző rendszerrel azonosítja:
Ez nem politikai indíttatású lemez, hanem egy nosztalgia-gyűjtemény. De, ha akarsz, menetelhetsz az "Ohio" vagy a "Börtön ablakában" című súlyos politikai dalok dallamára. Ha nem ismered a dalokat vagy az előadókat, az nem az én hibám. A KISZ-táboros időszakban ezeket a dalokat és az előadókat mindenki ismerte. MIkor én tizenéves voltam, csak KISZ-táborok és EXPRESS-táborok léteztek, nem volt egyetlen Fidesz-, FKgP-, stb. tábor sem. Így aztán, ha a haverokkal nem akartunk otthon maradni nyáron, és az Anyukánk nem vitt el "olaszba" és "görögbe", stb., elmentünk egy táborba. Hidd el, hogy jól éreztük magunkat. Pedig nem is énekeltünk kommunista indulókat. (Esetleg az Ohio-t.)
Előzmény: garage (24)
Rév Tamás Creative Commons License 2000.04.14 0 0 29
twolffi:
Nem szívesen válaszolnék Dinnyés Jóska barátom helyett, de a lemezen szereplő karrier című nóta 1967-ben került felvételre. Ezzel a dallal nyerte meg az első magyar pol-beat fesztivált. Ebből is látszik, hogy ez egy nosztalgia lemez.
Előzmény: twolffi (4)
Rév Tamás Creative Commons License 2000.04.14 0 0 28
Sziasztok, bocs, hogy így két hozzászólás után köszönök.
Kedves GG és mindenki: sajnos nem vagyok bankszakember, csak egy alkalmazott, de nagyon szeretnék vezető lenni.
Előzmény: GG (-)
Rév Tamás Creative Commons License 2000.04.14 0 0 27
medwe:
A Rodeo együttes mai is létezik, csak más felállásban, és Sándor János a vezetője. Nagyon sokat turnéznak Nyugat-Európában, ma is tartom velük a kapcsolatot, több CD-jük is megjelent. Többet Sándor Jánosról tudhatsz meg.
Rév Tamás Creative Commons License 2000.04.14 0 0 26
Túlélő:
A lemezt nem én jelentettem meg, hanem a Hungaroton. De előtted is nyitott a pálya. Kérdés, hogy ki fogja megvenni a Te lemezedet.
Előzmény: Túlélő (5)
Ökrös Csaba Creative Commons License 2000.04.14 0 0 25
Sziasztok, Rév Tamás megérkezett, elkezdjük a fórumot.
garage Creative Commons License 2000.04.14 0 0 24
már bocsásson meg a szerkesztőség, de ki az a Rév Tamás? Ahogy elnézem, nem sokan ismerik. Az rendben van, hogy kiadta ezt az albumot, de egyébként?? Az azért érdekelne, hogy egyrészt nem zavarja-e, hogy ennyire nem ismerik (vagy ha igen, nincsenek túl jó véleménnyel róla), másrészt ez a bankszakemberré vedlett zánkai polbeatnyik hogy jött össze????? Mintha olyan tipikus lenne...
pzsé Creative Commons License 2000.04.14 0 0 23
Kedves Geo!

Valószínű, hogy a nácik kedvenc szmai között is található számos dal, mely nem a zsidók kiírtásáról szól. Ennek ellenére, a "trgyilagos" média nem reklmozza ezeket ennyire.

Egyébként, nem lehet azt az "index"-est, aki ezt az ízléstelenséget elkövette, kimoderálni?

speaker Creative Commons License 2000.04.14 0 0 22
A Vámos Miklóst a Gerilla együttesből kifelejtetted. Ő volt az igazi.
Előzmény: medwe (18)
nobodybuilder Creative Commons License 2000.04.14 0 0 21
mielőtt félreértés lenne belőle: jót nem tudok mondani, amúgy ismerem egyiket-másikat. Csak Dévényi és Vas zoltán neve homálya többiről nagyon is tudom, hogy kik ők, sajnos. Pedig sosem voltam rájuk kíváncsi és sosem kerestem a kapcsolatot a végtermékeikkel. Különös, nem?
Előzmény: medwe (18)
nobodybuilder Creative Commons License 2000.04.14 0 0 20
tudod, vogáékon egyszer-egyszer jót tudtam röhögni, ez minden, amit elmondhatok erről a listáról. persze, persze, ízlések és pofonok ... ezért még nem is szólnék, ha ez valakinek tetszett, az egyrészt magánügy, másrészt az ő baja : )
hanem a kisz. az a k betű ...
Előzmény: medwe (18)
raba Creative Commons License 2000.04.14 0 0 19
Az előző adás vendége Xantus Barbara volt:

raba bácsi

medwe Creative Commons License 2000.04.14 0 0 18
Na ennyire azért nem kéne indulattal...
Tényleg szerintem ezt a Rév gyereket
nem sokan ismerik, de a történelmi
tényekért engedtessék meg nekem egy rövid
visszatekintés.
Létezett egy dalos nemzedék, akik a KISZ
jóvoltából kaptak némi lehetőséget.
Ugyancsak e szervezet adott pénzt évente
egy találkozóra, ahol ezek többnyire
amatőr (sokan csak foglalkozásukat tekintve
amatőr) előadók összejöttek, muzsikáltak,
ettekittak.
A törzstársaság a teljesség igénye nélkül:
Dinnyés József (őt ismerik talán a legtöbben)
Berki Tamás (dzsesszénekes, Benkóékkal sokat lép fel)
Dévényi Ádám (legismertebb lemeze Postássy Julival 20-as 30-as évek slágerei feldolgozva, amúgy szerintem ő volt az ász a csapatban, sokan nem is értették őt)
Vas Zoltán (MTI-s újságíró, dalait máskép kolléga egy tavalyi bográcsos bulin végig elénekelte)
Muszty-Dobai duó (gitáriskolájuk híres)
Boros Lajos (aki most Slágerrádiózik, akkor sokat merített a találkozón fellépő még amatőrebb dalosok produkcióiból)
Voga-Turnovszky duó (akik a paródiáikkal lettek ismertek)

a még amatőrebbek között meg előfordultak olyanok, mint Hevesi Tamás és a Névtelen Nulla, vagy Ladányi Mihály költő.

De mindez tényleg történelem.
És a maguk idejében sem volt túl ismert.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!