Sziasztok!Nagyon szívesen vennék kombucha gombát.Akinek lenne eladó és tudná nekem póstázni is a keszan.szilvia@gmail.com címre írjon nekem és megbeszéljük a költségeket.Előrre is köszönöm.
Néhány évvel ezelőtt nekem nem sikerült. Úgy tűnik, hogy sajnos valamit elkövetnek vele, hogy ne lehessen. Érdekesség: vettem "rendes" tenyészetet. Annak a levéből egy-két milliliterrel "beoltottam" kb. három deci jó curos teát. Kinőtt rajta a gomba.
Kis tormás üvegbe tettem egy kicsit, kevéske tea rá, lezártam, betekertem fénymásolópapírba, majd bubisborítékba tettem és küldtem is postán. Nekem annak idején levélként elment.
Sziasztok! Régen nekem is volt kombuchám. Olyan sok, hogy már az ajtómon ment ki- :-D Ez annyiban igaz, hogy sokaknak adtam ajándékba. Még postán is adtam fel és nem kértem érte pénzt.(Postaköltséget sem.)
Most viszont én kérek szépen csak egy kicsinykét. (Majd megnő.)
Azért az nem szakad meg csak úgy, nem kikapcsolható. A barna élesztőszálaknak sem kell különösebb jelentőséget tulajdonítani, attól eltekintve, hogy túlszaporodásuk nem előnyös, mert fokozza a savasodást, széndioxid-termelést, csökkentheti a gyógyhatású összetevőket termelő baktériumok életterét.
De itt csak a túlszaporodásról beszéltem, hiszen amúgy a flóra szükséges részét képezi az is.
Nyugalmi helyzetben kialakul egy átmenetes rétegződés, a felső réteg alatt savanyúbb, lejjebb egyre édesebb. Az élesztősejtek is lentről elindulnak felfelé, közben bontják a cukrot.
Mozgatás hatására átkeveredhetett, de ettől már csak az lenne rosszabb, ha most még jobban összekevernéd.
Inkább várni kell, hogy helyreálljon a nyugalmi egyensúly.
Én most kezdtem el tenyészteni a Kombucha gombát. Át kellet rakjam a 10. napon máshová sajnos mert túl meleg helyen volt és féltem hogy elpusztul. Óvatos voltam, de pár csáp ami a lesüllyedt gombát összekötötte a fenti új teleppel leszakadt szállítás alatt. Ezt követően másnapra az illata is megváltozott. Az érdekelne hogy volt már aki ilyet tett és újra fogja indítani a cukor feldolgozását ? Pipettával lecsippentettem a tetejéről egy kis teát és hát cukros. A szállítás hatására megszakadt a cukor átalakítása. kellet nekem piszkálni. Lent a gombák körül rengeteg barnás csáp van be van az egész nőve barnás ködös réteggel. A fenti új gomba alatt meg kisebb csápok lógnak lefelé. Szerintetek hagyjam így majd össze szedi magát vagy szűrjem le és indítsam újra az egészet? Tudom hogy nem szabad hozzányúlni de jött a nagy meleg a légkondim meg tönkrement menet közbe és 30 fok feletti lett a hőmérséklet. Ezért éreztem hogy cselekednem kell. Azért nincs már kész 10 nap után sem mert kicsit több teát akartam kombuchával fermentálni. Még 1 hét lenne az érési idő.
Sok évvel ezelőtt hosszú ideig csináltam a házi kefirt. A gombáim gyönyörűen szaporodtak, az összes ismerőst-családtagot elláttam vele (többnyire beleuntak a készítésbe és letettek róla) végül a fölösleget Nuff kutyám ette meg, hármójuk közül csak ő szerette.
Aztán egyszer csak - bocs a csúnya szóért- "elkurvultak" a gombák. Nincs rá jobb szó. Maga a gomba is más lett, kérgesebb, és amit csinált, hát az ihatatlan volt! Mint az állott tej, semmi savanyú íz. Próbálkoztam, de soha nem tért magához!
Már évek óta szeretnék újra házi kefirt inni, de ismeretségi körömben nem tudtam gombát szerezni. Mondjuk a vásárláshoz meg nincsen bizodalmam.
Budaörsön élek, ha valaki a környéken vagy Budapesten megdobna egy karfiolrózsányival, nagyon hálás lennék. Szívesen érte is mennék. Ha barterüzletről lenne szó, esetleg tavalyi baracklekvár (saját készítés, sajna az idén nem volt termés) vagy fűszernövények (vágva vagy tövestűl a kertemből) számításba jöhet.
Ígérem, ha ismét elszaporodnak a kicsikék, bárkinek szívesen ajándékozom a fölösleget.
Mivel gondolom, itt zömmel bio-szemléletű fórumozók vannak, megkérdezném, nincs-é valakinek kombuchája fölöslegben. Ebből ugyanígy kikoptam, úgyhogy most meg kell elégednem a saját "verjus"-ból készített nyári üdítővel. Mondjuk ez is fincsi!!!
Biztos, hogy találsz Bp-en is, hiszen, aki készíti, annak minden készítésnél új gombája is fejlődik.. Ha mégsem ajánlana senki, akkor a VIVA Natura boltban vegyél egy ad ag kombuchteát, abból lesz saját gombád. Egyébként az országban a Viva Naturás Jakab István honosította meg a kombucha teát, kb 20 évvel ezelőtt. Könyvet is kiadott, ami a fordítása volt az eredetinek, részletesen leírva a készítés módját, hatásokkal együtt.
A hártyavékonyságú gomba uolyan jó teakészítéshez, mint a megvastagodott. A gomba -tapasztalatom szerint- egy idő után elfárad, ezért én többnyire az újakat használom. Pár hónapja a leszűrt teát bent felejtettem egy befőttes üvegben , a tetején egy üvegméretű, vastag gomba képződött. A teában is marad annyi gombafonal, hogy újra képezi a gombát.
Nekem régebben bepenészesedett a teteje, és hiába mostam át ecetes vízzel, nem jött helyre. Mivel ki kellett öntenem a saját levét, sima cukrozott tea vízben tudtam eltenni.
Azóta csak hártya vékonyságú a szaporulat egy hónap alatt. Ha valaki budapesti tudna adni a szaporulatából azt megköszönném, esetleg tudnék adni helyette kefír gombát.
Sziasztok! 3 adag kombucha gomba eladó Budapesten. 5 literes üvegben tartom őket, tehát elég nagyok. Darabja 1000 Ft. Ha valakit érdekel kérem írjon: dettke8@gmail.com. Köszönöm!
Sikerült "kitenyésztenem " a saját gombámat nagyon örülök,el is készítettem neki a fekete teából a teáját és már lubickol is benne,igaz,hogy le süllyedt az aljára de remélem,hogy ez nem baj!! Már csak 7-8 nap és fogyaszthatom az italt!! :D
Akkor ismét próbálkozok a gombámmal :) Főztem jó erős fekete teát 1/2l és ebbe tettem 5ek cukrot és felöntöttem a drogériában vett 1/2l-es kombucha koncentrátummal,dec.27-én. Meleg helyre tettem és ma néztem meg,nagyon szépen fejlődik a gombácskám. A régi fórumozók írták,hogy 30-35 nap kell,hogy kifejlődjön.Addigra biztosan meg lesz nekem is a saját gombatelepem! Nagyon várom.