Keresés

Részletes keresés

Csokis Creative Commons License 2000.07.16 0 0 9
Megmondta mar annakidejen Madas Katalin is, hogy azert a tajfutokat tiltja ki az erdobol, mert oket lehet, a motorosokat es a hetvegi kocsimosokat meg nem. Nekem egyebkent az szokta b@szni a csoromet, amikor a szanaszet hajigalt ketutemu motorolajos-flakonokat latom az erdoben. Ez pedig a stihlesektol szarmazik, nem a kiranduloktol. Hat izelje meg az erdeszet, ha mar a sajat favagoi kozt sem tud rendet tartani, akkor mit akar a turistaktol?
Előzmény: Zmac (6)
eastman Creative Commons License 2000.07.16 0 0 8
semmi sem történik az erdőben!!!!:--.,,ífhzzilgzi76rtgppppgkjiiigrrooooooojhfghgdawxgvl

jkarhu Creative Commons License 2000.04.12 0 0 7
Nem akarok én itten az erdészetek szószólója lenni, pláne h. senki nem magyarázta még el, miért kell a legszükségesebb karbantartásnál több fát kinyírni. Nemzeti park vonalon meg nem nagyon vagyok otthon. De nem hiszem, h. a nemzeti pakhoz tartozó erdőkben dolgozók többet keresnének, mint a favágó vállakozók rabszolgái. Íg aztán ha zsebbe csúszik ez-az, lehet, h a megfelelő pillanatban másfelé is talál magának elfoglaltságot. Ez persze nem mentség, csak egy lehetséges magyarázat. Azt már meg se merem kockáztatni, hogy esetleg a vezetők is érdekeltek lehetnek ilyen-olyan cégekben, vállakozásokban.
A Nagykovácsi (vagy Hűvösvölgyi) út menti tarvágás is kissé furcsa, mert ha jól tudom, az minimum tájvédelmi körzet.
Előzmény: Zmac (6)
Zmac Creative Commons License 2000.04.11 0 0 6
Kösz a magyar(finnugor)ázatot!

Szerintem a BNP felelőssége ott jön a képbe, hogy egy fél négyzetkilométeres erdőt nem lehet két nap alatt kivágni, különösen nem a kitermelt fát feltűnés nélkül elszállítani. Ha pedig képtelenek az ellenőrzésre, akkor ne akarjanak nemzeti park lenni.

Attól félek, itt is az érdekek dolgoznak. Ha egy kiránduló a fennsíkon merészel aludni azt megbüntetik, mert ahhoz elég erősek, és nem sért magasabb érdekeket. A rőzsegyűjtő anyókákat is előszeretettel bírságolják.

Előzmény: jkarhu (5)
jkarhu Creative Commons License 2000.04.11 0 0 5
jää: ősi finnugor szó, ejtsd jé, csak zárt kissé zárt é-vel. Már ki is találtad, h. jég. jääkarhu=jegesmedve. Majd beírom a honnan jött a nickneved topicba is.
Azt nem mondtam, hogy jogos a tarvágás, sőt. Arról nem is beszélve, h. ez általában úgy zajlik, h. az erdőgazdasággal szerződött favágó vállalkozónak megjelölik a kivágandó fákat, ő szépen kivágja (kivágatja a rabszolgáival), az árát befizeti a kasszába, szépen feldarabolja és eladja tüzifának. (A különbözetből él.) Csakhogy a fele fát nem ott viszik ki, ahol fizetni kell, meg osztán meg-megszalad a fűrész. Nagy baja ebből sem lesz, ráfogja a fatolvajokra.
Ettől persze nem kéne tarra vágatni fél domboldalakt.
Bár most legalább a Hűvösvölgyi útról szépen lehet látni az úttörővasutat. :(
Előzmény: Zmac (3)
Zmac Creative Commons License 2000.04.11 0 0 4
Bocs, ez már meghaladja a (nemlétező) finn nyelvtudásomat.

Azt készséggel elismerem, hogy a telepített erdőkben kell néha irtani, különben elöregszik az állomány, és nem pótlódik természetes úton. (Ezzel szemben azért a Tar-kő melletti őserdő egész szépen éldegél és frissül.) Azonban nem hallottam még elfogadható érvet a tarvágás mellett, annál többet ellene. Arról nem is beszélve, hogy a tarvágáson megintcsak azonos korú fák lesznek... Már ha lesznek egyáltalán, mert az eső lemoshatja a termőföldet.

Előzmény: jkarhu (2)
Zmac Creative Commons License 2000.04.11 0 0 3
Bocs, ez már meghaladja a (nemlétező) finn nyelvtudásomat.

Azt készséggel elismerem, hogy a telepített erdőkben kell néha irtani, különben elöregszik az állomány, és nem pótlódik természetes úton. (Ezzel szemben azért a Tar-kő melletti őserdő egész szépen éldegél és frissül.) Azonban nem hallottam még elfogadható érvet a tarvágás mellett, annál többet ellene. Arról nem is beszélve, hogy a tarvágáson megintcsak azonos korú fák lesznek... Már ha lesznek egyáltalán, mert az eső lemoshatja a termőföldet.

Előzmény: jkarhu (2)
jkarhu Creative Commons License 2000.04.11 0 0 2
Medve, persze, csakhogy a nicknevemből önkényesen törölte valami fennsőbb hatalom az ä-t. A jääkarhu pedig mindjárt más, nem?:)
Mindazonáltal a favágásról annyit, h. erre azt mondják az erdészek, h. bizonyos időnként szükség van a tarvágásra, mert elöregszik, értékét veszti stb. az erdő. Van rá viszont vmi szabály, hogy a kivágott törzsátmérőt hányszorosan kell visszapótolni.Tehát a tízéves tarvágás helyén már rég erdőnek kellene lenni.
jääkarhu
Előzmény: Zmac (1)
Zmac Creative Commons License 2000.04.11 0 0 1
Egy medvétől építőbb hozzászólást várnék...

A közelmúltban a BNP vezetősége nagyon rossz néven vette az illetékes nemzetközi szervezettől, hogy a BNP-től meg akarták vonni a nemzeti park besorolást.

Előzmény: jkarhu (0)
jkarhu Creative Commons License 2000.04.11 0 0 0
G0nd0l0m egy fát sem hagynak
Előzmény: Zmac (-)
Zmac Creative Commons License 2000.04.11 0 0 topiknyitó
T. asztaltársak!

Olyan szerencsés vagyok, hogy rendszeresen van alkalmam hazánk erdeiben járni. Megdöbbenve tapasztaltam, hogy néha nemzeti parkban (konkrétan a BNP-ben), néha Budapest területén (Határ-nyereg, Nagykovácsi út) friss irtásokkal, gyakran tarvágásokkal lehet találkozni.
A Bükkben egy szűk hónapja jártam, megnéztünk néhány olyan helyet, ami kiesik az átlag turista-útvonalakból. Elképesztő, hogy egy nemzeti parkban sok tíz hektáros friss (vagy néhány éves) tarvágások vannak. Ha valakit érdekel, és arra jár, nézzen el pl. Három-kőről a Hór-völgy bejárata felé!

Lehet-e ennek valami épeszű indoka?

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!