Keresés

Részletes keresés

Vincs Eszter Creative Commons License 2000.06.15 0 0 39
Sőt, érez is! :-)
Előzmény: DcsabaS_ (38)
DcsabaS_ Creative Commons License 2000.06.15 0 0 38
Na de még nagyobb része víz, úgyhogy akkor a víz is gondolkozik (:-)))...
Előzmény: Vincs Eszter (37)
Vincs Eszter Creative Commons License 2000.06.15 0 0 37
Sziasztok!

Agy = "gondolkodó" zsír.
A fejünkben olyan zsírtömeg van, amely egyrész koordinálja a hihetelenül bonyolult szervezeti működést, másrészt "nyílt rendszer" tehát okítható, programozható.

mano6 Creative Commons License 2000.06.11 0 0 36
Huuu! Ti tényleg nagyon elszálltatok. Azaz igazság, hogy a kozmikus tudatban én sem hiszek, ehhez már túl realista vagyok. Viszont pár dolog eszembe jutott titeket olvasgatva, amit érdekesnek tartok.

Kutató pszichológusok vizsgálták, hogy tényleg lehetséges-e az, hogy az emberi agy nagyobb kapacitását kihasználva gyorsabban lehessen valamit a szokotnál megtanulni. Az jött ki, hogy NEM. Vagyis hogy ha valaki bevet különböző eszközöket, akkor amilyen állapotban tanult, ugyan olyan állapotban tudja előhívni. Pl. ha valaki magát belőve vágta be az anyagot, akkor a vizsgán kómás állapotba tudja előhvni.
Tehát ezek a csodamódszerek nem sokat érnek.

Viszont azt magamon is észrevettem, hogy vitaminos, fémeket tartalmazó készítmények tudják növelni a koncentrációképességet.

-Mi az optimális, több témában vagy jártas, de egyben sem "profi", vagy egy-kettőben profi másban "gyenge". -

Én személyszerint mindegyiket csodálom, de az elsővel még kommunikálni is lehet, ami nagy előny.

Most is egy vizsgára kéne tanulnom, de Ti szórakoztatóbbak vagytok, jobb itt csiholni az agyam :-)

ControlDenied Creative Commons License 2000.06.10 0 0 35
Te joisten, fiuk, a TUDOMANY forumon vagyunk!
Hogy tudtok itt kozmikus tudatrol beszelni?
Nem kevertetek ossze ezt a helyet a vallas/filo
forummal?
Az agykontroll nem volt annyira hulyeseg, amig
egyikotok el nem meselte, hogy akaratabol huzta
ki 8bol 9szer a megfelelo tetelt.
Mit gondoltok, ha ennyire eredmenyes lenne az
agykontroll, akkor meg lehetne tanulni egy-ket
nap alatt? Ugyan!
Jobb es bal agyfelteke osszekapcsolasa, jajj!
Nekem most szejjel vannak valasztva?
De szar nekem.

csa.

ViziOgár Creative Commons License 2000.06.10 0 0 34
Szasztok!
nah.ennyit a közvetlenségről.

nekem van egy ismerősöm aki agykontrollozott aztán állítólag tudja szabályozni mikor ébredjen meg van ez az alfa állapot is ami állítólag egy 6 órás pihenésnek felel meg.Különben fogalmam sincs mit is takar ez az agykontroll dolog. vannak tanfolyamok is.összeülnek aztán erősen koncentrálnak?

Másik meg ez a puzzles elmélet.érdekes.
nem biztos hogy igaz.lehet ugyanez a tételhúznásnál meg az esküvőnél is. sőt... az az esküvő dolog a legnagyobb kamu.

Éjszakai tanulás.Nekem nem megy mert hipp-hopp ráalszom a könyvre amiből éppen tanulok , de ennek ellenére éjjel tudok legtöbbet tanulni.Nappal nem tudok annyira tanulásra koncentrálni. Biztos az ősök szelleme meg az egységes tudat.

na cásá

harnjehu Creative Commons License 2000.05.08 0 0 33
Szerintem a fejlödés a történelmi idöktöl kezdve egyre gyorsul. A tudásbeli különbség is egyre nö a minden iránt érdektelen és az elöljáró polihisztorok/tudósok között.
Sok tudós és müvész vallja, hogy eredményeit az isteni sugallatnak köszönheti.
Olvastam egy könyvet egy angol nöröl, aki naponta órákat tölt kottaírással. Elmondása szerint egy híres zeneszerzö szellemének sugallatára, akivel egészen hétköznapi dolgokról is szokott "beszélgetni". A nö zeneileg képzetlen, tehát önmaga képtelen lenne elfogadható muzsika megírására. Amikor együtt dolgoznak, elképesztö sebességgel veti papírra a zenemüveket.
Az egyik ismert zeneszerzö géniuszról is azt nyilatkozta valaki, hogy olyan óriási mennyiségü kottát hagyott az utókorra, aminek megírására egy normális ember egész élete sem lenne elegendö. Senki sem tudja, hogy csinálta.
Előzmény: ECHOMANIC (32)
ECHOMANIC Creative Commons License 2000.05.06 0 0 32
Kozmikus Tudat !!!
IGEN !

Lehetséges, hogy a 19-20 század hirtelen fejlődése is ennek köszönhető ?
A felvilágosodáskor a nép is tanulhatott, olvashatott, fejlődhetett , ergo megszerezhette a tudást (persze mindíg voltak kivételek, de azért nagy általánossában)

Na mit gondoltok ?

Előzmény: Garabonciás (31)
Garabonciás Creative Commons License 2000.05.04 0 0 31
Cél nélkül nem nagyon megy az biztos, bár ismerek valakit, aki csak úgy megtanulta Afrika városait, vagy a menetrendet..irígylem is rendelsen.
Valami eszembe jutott! A viszgákra történő tanuláskor szerintem az életösztön is hajt minket. A cél az távoli, ilyenkor nem kézzel fogható. De az, hogy holnap ki leszel nyuvasztva, ott állsz majd emberi, női/férfi méltóságodban porig taposva és legyalázva ..ez a félelem szerintem behozza a legmagasabb szitű, mindent alárendelő ösztönünket a túlélési ösztönünket. Ezért vagy képes ilyenkor nem enni, nem aludni..A menekülési útvonal keresése közben megnő az adrenalin szint, ez fokozza a vérnyomást, mársem vagy annyira álmos, stb.
Purusa: Jó-jó, az emberiség történelme során számtalanszor, de amikor egy félév során 8 vizsgán mindig az már gyanus!

Különben én is azthiszem, hogy a kozmikus tudattal ez eléggé összefügg, és azt is gondolom, hogy ide kapcsolódik az ima, a yoga, de a gondolatátvitel is.
A kozmikus tudatra hallottam egy érdekes kísérletet: Amit az emberiség egyszer valahol megcsinált, azt mások máshol könnyebben megcsinálják. - Egy szigeten egy mintaszerűen összeválogatott csoportnak ki kellett rakni egy óriás puzlét. Majd egy hasonló csoportnak megint. Az idő, ami alatt összerakták csökkent. Majd egy másiknak is, és az idő megint csökkent...így tovább, addig amig eljutottak ahhoz a fizikailag szükséges időhöz, ami mindenképpen kellett az összerakáshoz!

ECHOMANIC Creative Commons License 2000.05.04 0 0 30
"Ehhez persze a szokásostól eltérö motivációra is szükség van."
Igy igaz! Azt hiszem az egyik kulcs a motiváció.
Én célul tűztem ki magamnak, hogy jó szakember leszek, ez hajt, motivál, ennek köszönhetően vagyok képes naponta sok-sok órát tanulni.
Ez egy távlati cél, a közvetlenek pedig pl a vizsgák.
Ki kell tűzni a célokat !
Előzmény: harnjehu (29)
harnjehu Creative Commons License 2000.05.04 0 0 29
Purusa,
ne mondd hogy hülyeség. Sokan foglalkoznak vele jó eredménnyel.
Szerintem azért mert más címszó alatt hasonlókat írnak, még semmivel nem csökkenti az agykontroll (vagy más hasonló dolog) jelentöségét. Egyszerüen csak közösek az alapjaik.

Azt gondolom nem számít, hogy valaki az agya tárolási kapacitásának 3 vagy 5 %-át használja ki. Több vallás/világnézet szerint létezik a kozmikus tudat, az agy pedig kapcsolatban van ezzel a mindenhol jelenlevö tudáskinccsel. Aki nyitott erre, az a mindennapjaiban sok ötletet, sugallatot kap (tudósok, müvészek, mindenki "megérzés"-ei).
Különféle technikákkal lehet javítani az egyetemes tudattal való kapcsolatot. Imádsággal, jógával, agykontrollal de pl. meditációval is.
Szerintem az agykontroll alapja az agy szelíd irányítása. Az általam (sajnos ritkán müvelt) transzcendentális meditációban ennek az ellenkezöje történik, igyekszem minden gondolattól megtisztulni és csak az un. mantrát a tudatban hagyni. Nagyobb gyakorlattal rendelkezöknél ez a mélyalvásnál is mélyebb tudatállapotot eredményez, amit Garabonciás korábban gamma-szintként említett. A meditációval foglalkozó irodalmak szerint ebben az állapotban a tudatunk közvetlenül kapcsolódik az egyetemes tudathoz.

Vissza a kézzelfoghatóbb dolgokhoz:
Amikor vizsgákra készültem, csak fokozatosan tudtam felvenni a tempót. A 3. naptól kezdve naponta háromszor annyi ismeretet tudtam feléfogni és elraktározni, mint az elsö két napon együttvéve.
Ehhez persze a szokásostól eltérö motivációra is szükség van. Az ember általában akkor tanul, ha ráér. Vizsgákra készülve akkor hagytam abba a tanulást, ha muszály volt. Sokszor a "muszályt" is halogattam. Ilyenkor sikerültek jobban a vizsgák.
Szerintem az a tanulás és általában a komoly szellemi teljesítmény titka, hogy az ember képes legyen tudatilag ellazulva csak a feladattal törödni. Tehát nem "koncentrálni".

Köszi a türelmeteket...

Purusa Creative Commons License 2000.05.04 0 0 28
Gyerekek, ez hülyeség.

Agykontroll - a hasznos részeit rég leírták 'jóga', vagy 'autogén tréning' címszó alatt. Több ezerszer.

A többi áltudományos marhaság. Minden ember élete minden napján több ízben is "lemegy alfába" mindenféle előképzettség nélkül, mivel az alfa-állapot valójában a félig éber, álmodozós, elmélkedős, egyedül-vagyok-kibámulok-az-ablakon állapot.
Az éber koncentráció ideje alatt un. béta-hullámok, elalvási szakaszban théta-, alvás közben pedig delta-hullámok mérhetők.
Mindenki agyában.

És ha mindaz teljesülne, amit ábrándozás közben szeretnénk... :)

[Mellesleg az emberiség történelme során számtalanszor fordult már elő az 'agykontroll' feltalálásáig is, hogy "de jó lenne holnap ezt a tételt húzni...! - Jéééééé, hát meghallgatta Isten/Manitu/a csurunga/a gondviselés/Tammuz-Dumuzi/Avalokitésvara Boddhiszattva/stb./stb. a kérésemet!!!!"]

ECHOMANIC Creative Commons License 2000.05.03 0 0 27
Ez egy picit olyan mintha 1 pc lenne az agyam és csak a megfelelő algoritmusokat kell beprogramoznom, s ha netalán rossz címre írok akkor fagyi van.
Érdekes az esküvős példa. Vajon tényleg a te módszerednek volt köszönhető az esemény (legalább is a részedről)
Amikor használtad a technikát sikerült "látványosan" megnövelni a befogadó képességed (sebesség,mennyiség,tartósság)?
Ajánlod a kipróbálását ?
Talán valami könyvünk is van itthon.

Előzmény: Garabonciás (26)
Garabonciás Creative Commons License 2000.05.03 0 0 26
:((( Írtam egy csomót, és véletlenül kitöröltem!
Na mégegyszer, de most rövidebben:
2x2 napos a tanfolyam. Összekapcsolja a két agyféltekéd működését. Az egyik a racionális a másik az elvont dolgokért felel. 1,2,3-szám kimondásához és elgondolásához ( medgjelenítéséhez ) kapcsolja az ellazult fizikai és mentális állapotot. Ha egyszer beprogramoztad e három szám magadban történő kimondására és megjelenítésére lent vagy ebben a szunyókálós, de nagyon tiszta tudatú állapotban. Persze van még egy csomó technikája..
Ami ciki, hogy beprogramozzák, hogy ha rosszra karod használni, akkor térj magadhoz. Csak az a kérdésem, hogy mi az a rossz? Ami nekem jó, az lehet, hogy neked rossz? Azt programozom, hogy sikerüljön a vizsgám, de nem tudom a vakbelet kivenni?? Vagy, hogy szeressen belém a szőke herceg, de közben egy hárpia vagyok és szedgényt kinyúvasztom rövid időn belül?

Na ilyen sztorim volt! Azt programoztam az imádott Ő-re, hogy ott állunk az anyakönyvezető előtt és egymásra mosolygunk! Persze elhagyott ( a dög), de egy közös barátunk néhány év mulva minket kért meg esküvői tanunak. A vőlegény berúgott, és elbóklászott az esketés közben, a feleség utána ment. Baromi kínos volt. Ott álltunk az egykorival és zavartan egymásra mosolyogtunk. Na ekkor padlót fogtam. Hát vigyázni kell, hogy pontosan azt programozd, amit akarsz! Azóta elég ritkán agykontrolozom!

Különben legnagyobb veszélye az, hogy látva a sikereket, mindent ezzel akarsz megoldani. Elkezded a racionális gondolkodást kikapcsolni és csak az intuíciókra hallgatsz.

ECHOMANIC Creative Commons License 2000.05.02 0 0 25
Mennyi idő szükséges az AK elsajátításához ?
Tapasztaltál valami negatív hatást ?
Miről szól valójában ? Nagyon sok linkségről hall az ember így már nehezen lehet eldönteni mi a hasznos és mi nem !

Előzmény: Garabonciás (24)
Garabonciás Creative Commons License 2000.05.02 0 0 24
A neuronokról én is azt tanultam, hogy nem képződnek. Max. a szinapszisok jelátvitele léphet magasabb fokra, vagyis eddig legátolt szinapszisokban indulhat meg a kapcsolat.

Egy agykontrolos sztori: Az első államvizsgámra baromira nem volt időm készülni. Az első 5 tételt tanultam meg, de legobban az elsőt tudtam. Az államvizsga előtt elképzeltem az agykontrol szerint, hogy azt húzom és bejött. Kihúztam az 1. tételt. (42 db volt.) Ekkortájt sokat agykontroloztam, sok dolog bejött. A második államvizsgánál már baromira nem jött be. Majdnem kivágtak! De jó rég nem is mentem le alfába, kijöttem a gyakorlatból.

ECHOMANIC Creative Commons License 2000.05.01 0 0 23
Igen! A testmozgás valóban serkenti az agy működést. Persze csak addig amíg hulla fáradtra nem hajszolod magad.

Bizony nem vagyunk 1 formák. A stressz hatására ugyan nem "bénulok le" ,de inkább nyugodtan, idő bőviben szeretek s tudok tanulni hatékonyan.

Az agysejtekre azt mondják csak pusztulnak és már nem termelődnek, de van belőle bőven. PL alkohol.

Igy van ?

Előzmény: ControlDenied (22)
ControlDenied Creative Commons License 2000.05.01 0 0 22
Haliho!
A keptarsitasrol:
Nem rossz modszer, csak sajnos nagyon lassu es
nem hatekony. Ha meg kell tanulnod 200 szot es
egyebeket masnapra, akkor nem vegzel vele...
Egyebirant a gyakran hasznalt kifejezeseket agyunk
bizonyos molekulalancok elfordulasaval kodol, ezek
valamennyire stabil tudasfoszlanyok. Van ua. rovid
es hosszutavu memoria (munkamemoria), a hosszu
tavut sajna nehez tudatosan hasznalni.

Azt nagyon nem szeretem, amikor azt hallom, hogy
"agyunknak csak x%-at hasznaljuk, de xy mar y%-at
is tudja" mert ez egy nagy baromsag. Az mar pon-
tosabb, hogy csak mondjuk 5%-rol tudjuk, mire valo.
Sajnos a piszologia es az agykutatas gyerekcipoben
jar.

Egy kis erdekesseg:
Hosszu kiserletek utan eszrevettek valakik, hogy
aktiv testedzessel no a neuron-kapcsolodasok szama
az agyban, ergo javul a felfogokepessegunk!
Nem kell nagy dologra gondolni, inkabb akkor van
jelentosege, ha nem sportolunk, nem lesz minden
focista langelme. :)
A neuronok nemcsak elhalnak, hanem keletkeznek
ujak is. Tehat nemcsak 'hulyulunk'.
Ja, ha tudtok mondani valami okosat agykontroll-
bizgentyukrol, akkor lokjetek.

Mellesleg nem szivlelem, ha valaki hajszolja a
tudast, mert rosszmagam lusta vagyok mint allat
meg egoista is neha meg bizonytalan, vagy megse?
Mas butasag hirtelen nem jut eszembe, ugyhogy
Udv.

Garabonciás Creative Commons License 2000.04.29 0 0 21
A fizikai állapoton kívül szerintem nagyon befolyásol a tanulásnál az is, hogy mennyire vagy rákényszerítve az ismeretek elsajátítására!
Ebben azthiszem pont fordított a működésem, mint a Tied. Leghatékonyabban mindig az utolsó percben voltam képes a tételek agyamba préselésére. Vizsgára menet az autóbuszon például istenien tudtam tanulni. Míg a vizsga előtt néhány nappal hiába ültem le, egyszerűen nem birtam a tanulásra koncentrálni. Bár másban is az utolsó percek embere vagyok. Mindig mindennel elkészülök, de csak az utolsó percben. Akkor viszont olyan intenzitással tudok dolgozni, hogy behozom a lustaságomból származó lemaradást!
Általában azok a jó döntéseim, amiket nem gondolok túlságosan át, hanem amiket rögtön meghozok.
Talán az én életemben a stressznek előre mozdító szerepe van. Cselekvésre kényszerít!
Van akit megbénít, van akit felpörget! Ez is valószínűleg két alapcsoportosítás lehet, melyet tovább lehet osztályozni!
( Ilyenkor látom, mennyire többet kéne tudni pszichológiából.. Persze azt is gondolom, hogy ezek az empírikus megállapítások sokkal inkább kitítják a képet, mint amikor könyvből olvasod őket!)
Előzmény: ECHOMANIC (20)
ECHOMANIC Creative Commons License 2000.04.27 0 0 20
Én általában az aranyközéputat preferálom.
Mind a kettő jelentősen befolyásolja az ember teljesítő képességét. Pl.: megfigyeltem , ha fokozott, túlzott érzelmi behatás ér - legyen az pozitív v negatív - azonmód csökken a koncentráló képességem. Nyílván azért mert az adott érzés által kiváltott gondolatok kerülnek előtérbe.
Ugyanakkor a biológiai események is ilyen hatással vannak rám. - Ki tud pl erős fogfájáskor tanulni ?
És igazad van abban is, hogy befolyásolhat az is : milyen előre látható események elé nézünk az adott napon.
De azért a pozitív hatások jótékonyabbak (sokkal) mint a negatív.
A biologiai oldalt vizsgálva még az is fontos, hogy a testünk megfelelő állapotban legyen az információszerzés, tanulás során. Egy frissitő zuhany, masszázs, torna segíthet. (nekem segít)

Előzmény: Garabonciás (19)
Garabonciás Creative Commons License 2000.04.26 0 0 19
Megítélésem szerint tökéletesen jó a működésed. Az élettan területén - mint ahogy a nagyvilágban általában - kevés tiszta kategória van. Az emberek általában azért közelítenek valamelyik "madárfajhoz", de teljesítményüket nagyon befolyásolják a pszichés okok!
Ha valami olyan dolog vár rád az ébredés után, ami számodra kedves, sokkal hamarabb felébredsz, mint ha hárítod a reád váró napot!
Ez egy kicsit antagonisztikus ellentét a biológusok és a pszichológusok között! A biológusok hajlamosak néha az embert - és más élő szervezetet is robotnak kezelni: ez a bemenet, ennek kell kijönnie! A pszichológusok meg néha nem veszik figyelemben a reális életműködésekből következő egyszerű dolgokat, mindent az érzelmi életünknek tulajdonítanak!
Szerinted?
Előzmény: ECHOMANIC (18)
ECHOMANIC Creative Commons License 2000.04.25 0 0 18
"Nem akarok itt ilyen mindenre válaszoló lenni.."
De legyél ! Egyenlőre sajna nem sokan mutattak érdeklődést a rovat iránt, de talán még változik a helyzet.

Bagoly vs Pacsirta !

Ha magamat akarom besorolni valamelyik csoportba ,bizony nem tudom egyértelmüen megtenni.
Előfordul , hogy reggel fog az agyam jobban , de legtöbbszőr du 4 felé, miután "kipihentem" az ebéd fáradalmait. Az evés után ugyanis leszívódik az agyamból a vér és már kúsznék is az ágy felé.

Valószínűleg én egy hibrid állat vagyok ! :))

A reggeli infoszerzéssel az a baj, hogy sokszor képtelen vagyok egy helyben ülni és koncentrálni vmire. mozgás kényszerem van. Aztán kb kelés után 1/2-1 órával már kezd működni a dolog.

Előzmény: Garabonciás (17)
Garabonciás Creative Commons License 2000.04.25 0 0 17
Én nagyon nem!
Reggel 7-8 között leginkább nem vagyok magamnál. Sajnos hetente négyszer kell még ennél is korábban kelnem, de 9 előtt nem szoktam feléledni! Akármilyen teljesítményt akarok magamból kisajtolni, csak a 2. kávé után vagyok erre képes.
Én délután és este vagyok aktívabb!
Nem akarok itt ilyen mindenre válaszoló lenni, de erre is tudok egy elméletet. Ez talán nem is elmélet, mert igen csak a gyakorlatban gyökerezzik!
Két embertípust lehet megkülönböztetni, az úgynevezett pacsirtákat és a baglyokat. A pacsirták reggel aktívabbak, ekkor a legkönnyebb számukra a tanulás, a gondolkodás. A baglyok viszont esteledvén érkeznek el tudatuk leginkább megfelelő használatáig.
Sajnos, hogy ez miért van, azt nem tudom. Nem mondom, hogy utána nézek, mert még az előző ígéretemet sem teljesítettem! (Ejnye-ejnye)
Előzmény: ECHOMANIC (16)
ECHOMANIC Creative Commons License 2000.04.25 0 0 16
Ok, ha minden igaz, holnap beszerzem Descartes : Értekezés a módszerről c. művét , majd beszámolok arról mit gondolt ő a tudás megszerzéséről !

Azt mondják az ember reggel 7-8 órától 11-12 óráig van a legaktívabb álapotban, ilyenkor a legjobb a teljesítőkápessége!
Te is így látod ?

Előzmény: Garabonciás (15)
Garabonciás Creative Commons License 2000.04.24 0 0 15
Az orvosi fizikában, no meg a úgy általában a fizikában nem vagyok valami jártas, úgyhogy konyhanyelven:
Ahogy az EKG működik, úgy működik az EEG is, csak az az agy működését, az agy által keltett elektromos működést vizsgálja. Négy eltérő frekvenciát lehet ezáltal megkülönböztetni, amit felfedezésük sorrendjében neveztek el. Az ébrenléti állapotban a bétában vagyunk. Amikor kezdünk elszunyókálni, az az alfa állapot. Aztután jön a mély alvás - ez ha jól emlékszem a delta, majd átesünk a gammába, amiről nagyon keveset lehet tudni. Ez a ciklus kb. 1,5 óra időtartamú, majd ha nem ébredsz fel újra kezdődik alfával. Egy egészséges alvás 3-4 ilyen ciklusból áll. Akkor ébredsz pihenten, ha magadtól jössz ki bétába és nem a csörgőóra kelt fel, mert akkor hirtelen kell az agyadnak bejárni az utat bétáig.
Nos ez a ciklikusság változik kicsi amlitudóban ébrenléti, tehát béta állapotban. Vagyis az ébrenléti görbe is tovább elemezhető.
Lehet, hogy itt-ott kevertem valamit, de megígérem, hogy belenézek a jegyzeteimbe és pontosítom!
ECHOMANIC Creative Commons License 2000.04.23 0 0 14
"Mivel minen percben leír az agyunk egy hullámzást az alfa, béta, delta és gamma állapot között... "

Ez milyen hullámzás ?

Előzmény: Garabonciás (13)
Garabonciás Creative Commons License 2000.04.23 0 0 13
Azt gondolom, hogy az tárolódik el biztosabban, amihez élmény kötődik. Mint az irodalmi, képzőművészeti alkotások is akkor tetszenek, akkor tudod őket értékelni, ha valahol kapcsolódnak hozzád, életedhez, élményeidhez, vágyaidhoz.
Ha vizualizálod talán több idegsejtet mozgósítasz, így mélyebben rögzül.
Amire Echonomic felvetett - a tudatból hirtelen eltűnő dolgok - van egy analitikus elmélet:
A tudatos énünk és a tudatalattink szoros kapcsolatban van egymással. Mivel minen percben leír az agyunk egy hullámzást az alfa, béta, delta és gamma állapot között ( lehet, hogy nem egy perc, de erre más sajnos nem elmékszem ) így az éber tudatú állapot ( béta ) és az alfa (szendergéses ) között "le bir csúszni" információ a tudatalattiba. Hiába töröd a fejed akkor rögtön, már nincs nyitva az "ajtód". De lehet, hogy némi idő elteltével eszedbe jut, visszajön - kinyílt az ajtód!
Ha így van, akkor az én tudatalattim már megtelt lecsúszott információkkal!

Vacskamati: Egy tipp az antidepresszansokhoz:
Ha depressziós vagyok, PRObléma a ZAkóm felvevése!
(Ha a prozac és nem prozak akkor nem teljesen jó..)
Szerintem elég ha egyszer egy gyógyszernévhez társítasz egy képet, egy gondolatot. Nem mondom, hogy baromi könnyű így felidézni, de azért valami esélyt adsz magadnak a vizsgára!

ECHOMANIC Creative Commons License 2000.04.23 0 0 12
Örülök, hogy nő a hozzászólók száma !

Érdekes és jópofa az éneklő komcsi memoriakép. Az az illető akit alant említettem talán valami "hasonlót" csinált, csakhogy az ő agya autómatikusan, és gyorsan. Általában viszont nem így működik, és ennek köszönhetően lassú, fárasztó, nehezen vagy nem kivizelezhető, legalább is hosszú távon , nagy mennyiségü adat esetén nem, mint ahogy már vacskamati ezt leírta.

"Mitol fugg az, hogy mi marad meg es mi nem a fejunkben? "

Érdekes, észrevettem magamon, hogy a sok tanulás mellett, néha alapvető dolgok, kifejezések nem jutnak hirtelen az eszembe, ez persze egy beszélgetés közben elég kellemetlen. Ez az adat is a fejemben van, csak nem ez jár a legtöbbet az agyamba így nehezebb előásni. Talán több részből, blokkból áll a memoriánk , amik egy hierarchia alapján épülnek egymásra. "Legelöl" a legfontosabb,gyakran használt adat. Az régi emlékek pl hátrébb vannak. Persze ezt mint laikus tételezem (nem állítom) fel. Mit gondoltok ?

Lehet, hogy "mikrofilmes" adatbázis !
Ha pl nem idegen szavakat veszünk alapúl, hanem mondjuk egy belső égésü motor működési elvét akkor ott elképzeljük , hogy valjában hogy néz ki és kesőbb ha el kell mondani , hogy működik akkor már a képeket idézzük. Ezt segítik elő az ábrák, animációk, videok stb.


vacskamati Creative Commons License 2000.04.21 0 0 11
Ez nagyon szep es en is probaltam,de mi van akkor,ha nagyonsok ismeretlen szot kell megtanulnod es rendszerben latnod par nap alatt?
(Pontositom a problemat:gyogyszertan.)
Akkor nem birsz eleg kepet kitalalni,vagy belekeveredsz.
(Most a hanyascsillapito volt az a kis uttoros?...Vagy az antidepresszans?)
Előzmény: Garabonciás (10)
Garabonciás Creative Commons License 2000.04.20 0 0 10
Sziasztok!
Bekapcsolódnék!
Szerintem azt jegyzed meg jobban, amihez valami személyest tudsz kötni. Ha hozzá tudod kapcsolni valamihez, amit ott bent az idegsejtjeid őriznek, akkor azt könnyebb felidézned.
Néhány éve meg kellett tanulnom egy csomó latin kifejezést, ami nagyon nehezem ment. Azokra emlékszem amiket így tudtam memorizálni.
Pl.: A mandulafa neve: Amigdalus Commonis.
Így jegyeztem meg: A mandulafa virága rózsaszín. A rózsaszín az majdnem piros. A pirosról beugrott a piros nyakkendő - mint úttörő - innen jött a kommunista, aki énekel.
Tehát megjegyzett mondat: Amig dalom szól, kommunista vagyok.
A kép, amit megjegyezetem egy harsogó úttörő.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!