ja ez vilagos, de ha csak igy lehet, akkor mar inkabb sehogyse.
bar mostanaban normalizalodni latszik a helyzet, ami a tartalmat illeti. leszamitva a Para-Kovacs csirkedaralos sztori kapcsan beboffentett paraszt megjegyzeset, de azt mar jonehanyan le is reagaltak az olvasoi levelekben. ja, meg hogy szar filmek bemutatoit reklamozzak ujabban, de ez legyen a legnagyobb baj.
Bár ebben a tudományfilozófia ügyben játszott szereped, kedves Pancser Láma, aligha elvitatható, mégis, arra kérnélek, ha egy mód van rá, ne bánkódj tovább, hisz? rég volt, meg el is múlt már, ráadásul a szomorúság gyakran ösztönzoleg is hathat a tanulásra, ami szintén a borongás felfüggesztése mellett szól.
Csupán tájékoztatásul közlöm, hogy az ár szedése miatt érzett esztétikai megrázkódtatás, az elofizetés segítségével, évi egyszeri, pontszeru megasokká transzformálható, melynek elonyei persze vitathatók.
Ez valószínűleg igaz, de most, hogy békeidő van, inkább csak olvasni szeretném az újságot és nem a bakancsomba gyűrni a hideg ellen. De valóban nem szabad lebecsülni a Fórumot, én az orosz frontra mindkettőt vinnék, MF-t a csizmába, Narancsot meg olvasni...
Miután Erdos Virág témakörben szégyenletesen leszerepeltem, ezentúl én is inkább a dizájnra koncentrálok, így legalább nem szomoríthatok el senkit, miként az megtörtént múltkor szegény trancsilozzal, kinek imígyen -miattam !!!- az elszomorodottság csöppet sem vidám lelkiállapotában kellett tudományfilozófiai értekezések egész hegyein átrágnia magát, s azóta is mardoshat az önvád, hogy ím egy meggondolatlan, apró kis hibám ily tragikus végkifejletbe torkollott. Ezúttal végtelen önmérséklettel szeretném felhívni a t. szerkesztok figyelmét a lap küllemében eszközölt kelloen át nem gondolt újítások egyikére. Észrevételem tárgya a felületes szemlélo számára elso pillantásra talán jelentéktelennek tunhet, ámde közelebbrol és figyelmesen megvizsgálva a kérdést, valójában és ténylegesen teljességgel jelentéktelennek találtatik. Szigorúan esztétikai áspektusból szemrevételezve a címlapdizájn kvalitását igen elonytelenül érinto változtatásnak tartom a jobb felso sarokban közvetlenül a "Ft" felirat elott eddig elhelyezett számjegy 178-ra való módosítását. Mennyivel ízlésesebb lenne mondjuk egy szolid "136 Ft" Ariellel, míg egy kecses Italic-kal szedett "86 Ft"-ban pedig még a legfinnyásabb és legkekeckedobb esztéta sem találhatna semmi kivetni valót. Másrészrol el kell ismerni, lehetne rosszabb is, teszem azt egy "244" már mindenképpen elborzasztaná a külcsíny iránt fogékony lelkületu olvasót, hovatovább egy "325 Ft" felirat már egyenesen a jó ízlés határait súrolná, és joggal tekinthetnok az esztétikum és az emberiség ellen elkövetett aljas merénylettel egyenértéku buntettnek.
nekem Para Kovács a kedvencem. nagyon jó a stílusa. és IRL sem volt csalódás, mert az életben is van stílusa egybe vág az írásaiéval. Új Péter pl. IRL nem annyira lehengerlő, mint a cikkei.
szerintem L.L. mar boven az a kategoria, amirol beszelni se erdemes, mert vitan alul all. emlitesre sem erdemes. ennyi. nekem ne fikazza a Lajcsit a Narancs, mer' az rohadt uncsi. meg persze ne is eltesse, mer' az meg azer eros tulzas. foglalkozzon ertelmes dolgokkal, amikrol lehet erdemben irni -jot vagy rosszat, mindegy.
Sziasztok!
Gyanus nekem ez a MaNcs mostanaban. Amikor a karacsonyi szamon L.Lajos vigyorgott ram a cimlaprol, mar kezdett megfogalmazodni bennem az, hogy ez azert mar talan kicsit tulzas, aztan amikor a januari elso szamon Z.Imrevel kellett szembesulnom, meg el is gondolkoztam, hogy inkabb meg se veszem, nem egetem magam ezzel, ez gaaaa'z. (nem beszelve arrol, hogy ugyanebben a szamban roppant izlestelen modon a szuretbe is bekerult Jimmy -meghalt? nem baj, azer' rohogjunk rajta vazz) Aztan pokemonok kovetkeztek, persze a cikk lehuzta jol, ahogy kell, de azer' ott figyelt a cimlapon, hatha tobb fogy belole igy. Csodalkozom, hogy a mostani szamon nem maga Harry Potter van, mondjuk Lanyi kartars is van most ekkora szenzacio, es legalabb aktualpolitika.
Persze kellettek is a popularis cimlapok, mert a tartalom hihetetlen gyenge volt az utobbi hetekben:
Forgacs Zsuzsa Noi amok c. iromanyanak mondanivalojat (a Dugj meg! c. filmrol) peldaul nem igazan vettem le. Az enyhen nevetseges feministaskodo probalkozasait igazabol nem ertem, raadasul mindezt nagyon gyenge stilusban sikerult neki eloadni.
A Hysteria -tipusu rendezvenyeket fikazni megint nem tul nagy teljesitmeny. Tudom, a jofejek a palutca koncerten hanytak le inkabb a bokajukat szilveszter alkalmabol. Minden esetre jo lenne mar kino"ni ebbol a punk/alter tipusu szuklatokorusegbol.
Na de hogy kompenzaljak egy kicsit: a fotok, a design nekem nagyjabol tetszik /nem kell utalni valamit csak azert, mert piros :)/. Kulonosen jokat tudok derulni Torgyan bacsi egy-egy jol elkapott pillanatan /bar nem tudom, lehetne-e rola egyaltalan elonyos fotot kesziteni../ Engem a talpnelkuli betutipus sem zavar, bar a tipografusok valoban szivukhoz kapnanak, de nem igazan ertem, miert, szerintem nem faraszto olvasni.
trancsil, az mikor dőlt el, h kikerül a politika????? akkor kezdjem el venni a Fórumot??
wzindbad!
nahat, amig az ember a szellemes valaszon gondolkodik, masok lelovik a poent.. :)
tracy asszem kielegito valaszt adott, termeszetesen a 8-9. oldalon levo EGY HET rovat politika tagozatanak szublimaciojara gondoltam.
A politikai hírek kb. három hete szűntek meg. De azért még nem kell Fórumot venni. Bár nem olvasom, de gondolom, hogy a legtöbb hetilaphoz hasonlóan nem próbálják meg ott sem egy oldalon, 8 négymondatos hírecskében összefoglalni az előző hét fontos politkai eseményeit. SZVSZ egy hetilaptól ez nem is elvárás. Vagy én legalábbis nem várom el:) Úgyhogy érdeklődéssel várom a felszabadult oldalra kerülő érdekes cikkeket, amiket megígértek.
En mar egy ideje csak villanynarancsot olvasgatok, de ket hete hozajutottam a nyomtatott valtozatnak, mit mondjak, nekem se jott be, de nem fikazni akarom, csak az egesz valahogy olyan hideg lett. Nekem meg mindig az eredeti, lepedonyi dolog jott be a leginkabb.
A tartalom persze valtozott, gondolom en is, de meg mindig a kedvenc lapom!
na, jó beszéljünk a designról ------
a kőmosott, szakadt szélű ős-Narancs betűket hiányolom
a fényképek nem igazán ütik a világszínvonalat
a grafikák hova lettek???
még mindig gázosnak tartom, hogy a belső borító előtti teljes oldalt a baromságszüret foglalja (erről a Nők Lapja 25 évvel ezelőtti kis-színeses hátoldala jut eszembe / vagy a Képes Tükör hasonló műfajú oldala)
hogy lehetett a teljes moziműsort 3 és fél pontos nagyságba szorítani????
a műnyomós reklám oldal egy kicsit cikis, mikor egy negyed oldal hófehér... nem?
a gyerekcipős Narancsot jobban bírtam ----- ráadásul már a hirdetés-főcímek grafikus logói is eltűntek -------- HOVÁ TŰNT A SPIRITUSZ?????
trancsil, az mikor dőlt el, h kikerül a politika????? akkor kezdjem el venni a Fórumot??
Na ebben a betű dologban tényleg van valami, én például uszkve egy évig nem bírtam rájönni, hogy PKI kedvesét Iimnek avagy Limnek hívják. Utána is csak azért sikerült mert váratlanul L.-nek kezdte nevezni. Esetleg Erzsinek :)
Azóta küszködök az új designnal, amióta 1995 nyarán a a nyári színházi szünetre való tekintettel "ideiglenesen" megszünt a füzetes Snoblesse. Az fájt, és tudtam, hogy nem jön ősszel vissza, mert pénz, pénz, pénz. Nem jött. Mellesleg a két bekezdésnél hosszabb szöveget nem szeretek talpatlan betűkkel elolvasni, mert nem jó. A talpatlan betűt szerintem a tipográfiailag képzetlen sarlatán designerek, a "programozó esztéták" hozták újkori divatba, majd egy csomóan rákattantak mert kis mennyiségben van benne vmi cool. Számomra a talpatlan betű olvashatatlan újságot, azaz szar designt jelent per definiotem. A vég az volt, hogy a pár éve a Filmvilág is megtört, viszont azóta kitart egy hónapig a lap olvasnivalóval. Tipográfiai szempontból a 2000 az egyik kedvencem: kellemesen olvasható szép és egyedi betűk, és hosszú iniciálék nagyon rendben vannak. Egyébként valahogy olyan Time Magazin feelingem van, vagy talán Newsweek utánérzésem?
Erdős Virághoz: mongyuk elég sovány kritika volt részemről, hogy csak annyit mondtam: rossz, ezt most szeretném (a témában negative hozzászólók véleményeivel egyetértve annyiban szubjektivizálni, hogy nekem nem tetszik, amit és ahogy ír.
Podmaniczky egotripjei viszont általában nagyon jók. (Bár ez a múzeumlátogatósdi néhol kicsit tényleg uncsi volt...). Korábban - a kötetét olvasgatva derült ki nekem - ő sem volt túl érdekfeszítő. Akit érdekel, a Műcsarnokban e hét péntek este a JAK-os arcok fogják kritizálni az egyik írását.
Visszatérve a topik címéhez, modjátok már el, kedves narancserek, hogy bejön-é az új dizájn!
imho erdeklodesi kor kerdese. nekem jaksity bejott, (igaz nekem a jatekelmelet is bejon) ellentetben erdos viraggal, akinek egyetlen egotrippjet voltam kepes elolvasni, az elsot. pedig mindig megprobalom, de altalaban az elso mondat felenel vegleg lemondok rola. na jo, ez nem igaz. volt, hogy a masodik kozepeig is kibirtam.
mellébeszél..
egyrészről sajna tudományfilozófiai értekezések egész hegyein kell kedd reggelig átrágnom magam, másrészt legutóbbi sejtésed teljesen letaglózott újszerűségével, ezért most visszavonultam soraimat rendezni. de rövidesen ismét.. :)
..belébeszél
wzindbad!
a friss hírekből immár kikerült a politika, amint azt a szerk. is megígérte valahol. a mostani már sokkal jobb, néha jólesik mindenféle sláger-, jelölt-, díjnyertesi és gyászlistákat böngészgetni.
Hát nem tudom, én szerettem a cikkeit, de nem éreztem magamat ezért mazochistának :))) Miért kellet volna? Gondolom nekem sem jellemhibám, hogy unom Erdős cikkeit, de más attól még szeretheti...
OFF: viszont miért nem publikál trancsiloz kolléga újabban?
Ha már az unalmas alakoknál tartunk, én például Jaksityval voltam úgy, hogy kínszenvedés volt végigolvasni az írásait. Mazochista meg, még, nem vagyok.
Nem az a baj Erdős Virág cikkeivel, hogy morbidak, vagy, hogy a témájuk rossz lenne. Egyszerűen unalmasak. Ez persze erősen szubjektív, inkább akkor azt mondom: én baromira unom őket. Olyannyira, hogy - bár el szoktam kezdeni elolvasni a cikkeket - egyszerűen képtelen vagyok a végükig eljutni. Ugyanez a problémám Sajóval is. A többi egotrippesben meg pont az a jó, hogy nem unalmasak (bár Podmaniczky néha közelít).
Veszem még, veszem még a lapot ----- de ez egyre inkább csak megszokás.......
Túl sok a töltelék oldal mostanság. A heti zöldségeket összegző utolsó oldalt kifejezeten unom már ---- hasonlóképpen a heti "friss" híreket a lap elején........
Az egotrip frissítésre szorulna / kéne egy kis rotáció..... de a mostani szám Modern Talking-ját kifejzetten élveztem.....
A Snoblesse helyett manapság inkább az Pesti Estben keresgélek.......
Hová lettek az étterem- / kutya- / utazásajánlások????????
Sajnálom, hogy Jaksity György, Seres lelépett
------MINDEZEK ELLENÉRE mindig összegereblyéz az újság egy-egy cikket, amely tényleg tartalmaz információt, álláspontot, adatokat amit máshol nem olvasok (pölö szegedi körkép,
Varró Szilvia riportjai, mostani szám magyarságszámbavétel.........)
nem az-é a dolga, hogy tükröt tartson a természetnek? némi kiemelő hangsúlyokkal? szerintem a morbiditási mutató kiemelése önmagában nem morbid cselekmény, hanem egészséges.
Para-Kovácsot például hogy zabálták a népek, pedig ő tényleg morbid (volt, nyugodjék békében).
Nagyon szomorúan konstatálom, kedves különböző béla, hogy a morbiditás mellett semmi egyéb motívumot nem vélsz felfedezni Erdős egotripjeiben, különösen, mert ez a stílus, bár (ámbátor sat.) egyedi, semmiképpen sem tűnt egyedülállónak szerény személyemnek, a szemembe', ugyebár, átvitt értelmekben. Ez kábé olyan, mintha asszondanád, hogy pki írásai kizárólag a részegségről szólnak. Azt már csak mellékesen, közkedvelt kifejezéssel élve, off-topik, jegyzem meg, hogy noha a nickemmel azonos hangalakú szó a magyar nyelvben nem létezik, egyesek mindenfelé mindenféle mögöttes tartalmakat magyaráznak belé, morbidice.
Ja, és amióta legutóbbi írásában mindössze egy hibát vétett a román helység- és egyéb köznevek lejegyzésében, még jobban kedvelem.