Keresés

Részletes keresés

PuPu Creative Commons License 2000.04.12 0 0 36
Szeggény fijjjjugggg!
Most aztán oda az álmuk!
Hogy mennyire tudta eddig is zavarni őket az ellenvélemény!
Tele vagyok aggodalommal, - lehet, hogy Vityesz félelmében elejti reklámfilmecskéjében a kisdedet...
Jujjjjjjjjj!
:O)))
Előzmény: Mercurius (35)
Mercurius Creative Commons License 2000.04.12 0 0 35
Kedves Mikiegér,

iród:

"
A fiúk milyen jót mondtak már megint! Most persze majd jön az a disznó másik oldal,
és kritizálni meg sírni meg botránypolitizálni fog! A rohadtak! Felháborító lesz! Én már
fel is háborodtam!"

Azért nem sok idő kellett, hogy igazam legyen. Az ellenzék máris kihátrált a minimálbér vitából és képtelenebbnél képtelenebb "botrányok" kiagyalásval próbálja sokkolni a közvéleményt. Szikinger bedobta, hogy csendes pucs készül (szerinetem Eorsi is melegithet valahol a szifalak mögött egy "a tömegbe fognak lövetni" sikolyra). Van feljelentés Torgyán ellen. Várárhelyi cikk. Sőt itt a listán van aki még az árvizből is ügyet próbál kreálni. Ennyit arról, hogy az MSZP nem sir, meg nem csinál botránypoiltikát.

Előzmény: Politikai Mikiegér (9)
Mercurius Creative Commons License 2000.04.10 0 0 34
"De inkább térjünk vissza a hazai kánaánra! Nem találtam érdemi ellenkezéseket/véleményeket a pontjaimra! :-)) "

Nem csóda. Nem igazán tudom beleélni magam a helyzetükbe. Számomra a minmálbér emelése, meg a többgyerekesek adókedvezménye közvetlenebb egzisztenciális vonatkozásokkal bir.
A feleségem egyébként válalkozónál dolgozik. Ezután is annyit fog kapni, mint eddig. Legfeljebb más lesosztásban.

Előzmény: barco (33)
barco Creative Commons License 2000.04.10 0 0 33
off

Mercurius,

nem akarnék sokat kekeckedni, meg a részletekbe belemenni, de amit idemásoltál az szerintem más!
A SAP nem az IDA-s HIPC-ek számára biztosított facilitás. (elnézést a sok rövidítéséert.)
Magyarországon volt a nyolcvanas éves második felében 2 SAL program. Világbankos. Én ezekről beszéltem SAP alatt. Ilyet ai IDA országok nem kaphatnak.

De inkább térjünk vissza a hazai kánaánra! Nem találtam érdemi ellenkezéseket/véleményeket a pontjaimra! :-))

Előzmény: Mercurius (27)
PuPu Creative Commons License 2000.04.10 0 0 32
1.
Ilyen fantáziátlan bandát!
Azér lássátok be, - a Gyula a nyugdíjasok repültetésével jobb volt!

2.
És ez még csak az intézkedés egyik fele!
Az adótábla vonatkozó módosítása még hátra van!

3.
Az intézkedés a három gyermekes, minimálisan négykerekű Fidesz tagokra vonatkozik!

4. A speakereknek ehhez még veszélyességi pótlékot is számfejtenek, - hátha így maradnak...

:O)))

Vajk Creative Commons License 2000.04.09 0 0 31
Berfeszultseget azert okoz, mert ako most 40 ezret visz haza, az mennyit fog kapni?
A munkanelkuliek mennyit fognak kepni, munka nelkul?
Nem monmdom, hogy roszs az otlet, csupan az emeles metekevel nem ertek egyet. Mar csak azert sem, mert sokkal nagyobb TB es egyb terhet ro a cegekre, emiatt nemnagyon fogjak bejelenteni a munkasokat, vagy pedig felidore.

Szabolcsban 40 ezer mar-mar alomfizetes egy alkalmazotnak.(ok, egy picit tuloztam, de boven meghaladja az ottani atlagfizeteset.)

Előzmény: JIMMY (30)
JIMMY Creative Commons License 2000.04.08 0 0 30
A minimálbér ilyen mértékű emelése nem bérfeszültséget okoz, hanem növeli a feketegazdaságot. Csak akkor lenne értelme, ha egyidejűleg csökkentenék az adó- és járulék terheket.
Előzmény: speaker (28)
Mercurius Creative Commons License 2000.04.07 0 0 29
Azért abban, nem vagyok biztos, hogy végül a szakszervezett (MSZOSZ) ellenezni fogja, ekkora öngólt csak nem lőnek.
Előzmény: speaker (28)
speaker Creative Commons License 2000.04.07 0 0 28
Tipikus irigység ha valaki azért ellenzi, vagy kifogásolja a minimálbér emelését, mert az "bérfeszültséget okoz". Nem a minimálbér emelése okoz ilyesmit, hanem azoknak a fizetése, akiké alig haladja meg a minálbért és most közel kerülnek hozzá. Erre nem az a megoldás, hogy elkezdjük szapulni a minimálbér emelést, (ilyet csak a strucc tesz) hanem elkezdünk kampányolni a saját fizetésünk emeléséért. Ez ugyan nehezebb, mint az államot csesztetni, hogy miért emel ott, ahol megteheti, (merthogy ugye a minimálbér feletti fizetésekbe rendeletileg aligha szólhat bele) de akkor is gyáva dolog. Ha nem emelnék a minimálbért nem volna mire hivatkozni a felette levőknek sem, tehát a minimálbér emelés a felette levők érdeke is.
A minimálbér emelése jó az államnak egyébként, mert több adóbevételhez jut és azok fizetése, akiket eddig minimálbéren tartottak, de feketén ezt részükre kiegészítették valamilyen módon, most legalazálva kapják a bért, azaz egészségbiztosítással ás nyugdíjjárulékkal együtt. (És természetesen adókkal.)

Ugyanakkor felháborító a szekszervezetiek álláspontja, akik rögvest azt állítják: SZERINTÜK EZT A TÚLZOTT(!) EMELÉST NEM LEHET ELFOGADNI, MERT BÉRFESZÜLTSÉGET OKOZ, azaz tennivalót jelent a szakszervezeteknek.
Az a baj talán, hogy most már tényleg ki kellene állni a minimálbér feletti bérekkel rendelkező munkavállalókért is?
Persze itt már sérül a munkáltatók érdeke is, és lám a "szakszervezet" máris elárulja magát, kinek a zsebében van valójában.

Mercurius Creative Commons License 2000.04.07 0 0 27
off

lusta voltam sokat keresgélni, de WB honlapján is az áll, hogy még a legutolsó nagyobb menetet az IMF-fel közöen kezdeményezték.

Promoting Economic Reform

As economic distortions exacerbate poverty, the Bank
helps its client governments improve their economic and
social policies so as to increase efficiency and
transparency, promote stability, and bring about equitable
economic growth. The Bank provides funding, policy advice
and technical assistance in support of reform efforts to cut
budget deficits, reduce inflation, liberalize trade and
investment, privatize state-owned enterprises, establish
sound financial systems, strengthen judicial systems, and
ensure property rights. These reforms help attract foreign
private capital, generate domestic savings and investment,
and enable governments to provide effective social services.

However, because reform measures can lead to unemployment as unproductive enterprises are closed, and to increased prices when inefficient government subsidies are cut, reforms can adversely affect poor and vulnerable people in the short term. To address these concerns, Bank support for reform often includes funding for safety net programs to help protect the poor or to keep vulnerable people from slipping into poverty.

High levels of debt - owed mostly to governments in developed countries - have been increasingly recognized as a severe constraint on the ability of poor countries to undertake fundamental reforms.
To help ensure that economic reform efforts are not put at risk by high debt and debt service
burdens, in 1996 the Bank and the International Monetary Fund launched the Highly Indebted Poor Countries Initiative (HIPC). The initiative represents a commitment by the international community, including all creditors, to act together in a coordinated and concerted fashion to reduce the debt of very poor countries to sustainable levels. To qualify for HIPC debt relief a country must be eligible for IDA credits, face an unsustainable debt burden, and demonstrate a commitment to economic reform. Debt relief granted under the initiative is based on a country's ability to service its debt in a context of economic growth and poverty reduction. Thus far some ten countries have qualified for debt relief of approximately $8.5 billion.
On

Ismerkedj meg néhány vállakozóval. Meglepődsz, hogy alkalmazottja ugyan nincs, de egyes embereknek valamiért fizetni szokott.

Előzmény: barco (26)
barco Creative Commons License 2000.04.07 0 0 26
off

Az MNB 4. emeletén van a WB, IMF, IFC közös könyvtára. Benne a 3 szervezet kiadványai tagságunk kezdete óta. A WB-t és az IMF-et egybemosni az kb. annyira találó, mint az FMPP-t és a FKGP-t.

on

komolyabb, vagy komolytalanabb vállalkozó:

idéznék neked a polgári kormány Széchenyiről elnevezett tervének tervezetéből:

" A kis- és középvállalkozás fejlesztési program

Helyzetkép

Az önfoglalkoztatás magas aránya
A magyar mikro- és kis- közepes vállalkozások egyik sajátos jellemvonása az önfoglalkoztatás magas aránya. Ezeknek a vállalkozásoknak a jelentos hányada „családi üzemként" muködik, amelyek csupán a vállalkozó vagy családtagjai számára biztosítanak munkát, ám külso munkaerot csak ritkán alkalmaznak. Jellemzo adat, hogy amíg a magyar vállalkozások 75%-a alkalmazott nélküli, addig az Európai Unió tagállamaiban arányuk csak 52%. Nemzetközi összehasonlítást alapul véve az is megállapítható, hogy az önfoglalkoztatás magas aránya mindenek elott a nemrég még az európai félperifériához tartozó, kevésbé fejlett mediterrán országokat jellemzi. Az önfoglalkoztatás magas aránya tehát javarészt a vállalkozói szektor gyengeségét jelzi, ami alapvetoen az illeto ország gazdasági elmaradottságával függ össze."

No, ez számomra azt mondja, hogy ugyancsak magas a minimálbéres vállalkozók száma Mo-n, hacsak nem saját maguk ellenségei!!!

Bérletörés: ne keverdjünk demagóg területre: bércsökkentésről eddig senki nem beszélt!

Előzmény: Mercurius (25)
Mercurius Creative Commons License 2000.04.07 0 0 25
"off:
Mercurius! még mindig nem tudom mit értesz IMF SAP alatt??? Ha a Structural Adjustment Programokra gondolsz, azok Világbankos projektek. "

Szorosan véve igazad van, de az IMF mindig is strukturális refirmokhoz kötötte a beavatkozását és valójában sokkal mélyebben és destruktivabban avatkozott a gazdaságba, mint a WB jelenleg. Wolfheson kinevezéséig a gyakkorlatban nem különbözött egymástól egy IMF csomag, meg egy WB csomag. Éppen a SAP sikertelensége miatt következett be alapos átalakulás a WB startégiájában és eltávolodás, esetenként nyilt elhatárolódás az IMF-től.

on.

A számitásaid érdeklődve nézem. Miután eddig a 40 000 csak javaslat, szerintem még elég képlékeny az ügy. Inkább csak az irányt jelöli ki, de nem a mértéket. Amúgy a komolyabb vállalkozó eddig is csak papiron vette fel minimál bérrel az alkalmazotját. Szóval én nem félek olyan versenyképesség csökkenéstől, ami számottevő lenne. Egyébként is a józan cél nem bérek letörésvel való versenyzés (mert ez az elszegényedés programja lenne), hanem a munkaerő minőségén kerezstül való verseny (azaz, ne az olcsó, hanem a jó munkaerő miatt jöjjenek ide)

Előzmény: barco (23)
Aranyközép Creative Commons License 2000.04.07 0 0 24
Kedves Eddigiek!

A topic cim(Jön a FIDESZ henger !) és a felvetett téma (minimálbér növelés) mintha nem passzolna, de ha meg tud valósulni a szándék, ám legyen.
Azonban:
- megvizsgálta valaki az inflációs hatását?
- minden országban kialakul a piaci viszonyoktól függöen egy kereseti hierarchia, nem boritja ez fel a jelenlegit? (Mert az tényleg devalváló lehet mondjuk a tanárok fizetését nézve)
- van kellö gazdasági háttere és a termelékenységgel összefüggö alapja?

Ezek csak kérdések, tudja valaki a válaszokat?

barco Creative Commons License 2000.04.07 0 0 23
Gondolatok:

hány embert érint: a közalkalmazotti bértáblázat alapján bérezetteket: több, mint 1 millió, nyugdíjasok: 2 millió, valamint a kis és középvállalkozókat, akik gyakran papíron minimálbért fizetnek a dolgozóiknak. Tehát durván 3-3,5 millió embert legalább

miből finanszírozódik: fontos, hogy folyamatosan kell biztosítani a szükséges többletforrást, úgy hogy a következő években is megtartsák reálértéküket az érintett jövedelmek, járulékok (=nyugdíjak). Feltételezve, hogy az idei első félévben tényleg erős olyan lesz a gazd. növekedés, mint az JZS és MGY szájából elhangzott, akkor a tervezettnél várhatóan magasabb adóbevételekből futhattja a kifizetésre. Abszolút összegként 30 milliárd forintot hallottam, tehát ennyit kellene majd reálértéken folyamatosan biztosítani vagy többletbevételek révén, vagy kiadás átcsopotosítással. (Feltételezve persze, hogy nem akarja a kormány a költségvetés hiányát növelni emiatt.)

hatások:
- a nettó bérnövekmény a 27eFt-nél kb 6-7 eFt. havonta. Érdemes lenne megnézni, hogy a 40 eFt*12-es éves jövedelem nem esik már magasabb adósávba, ami tovább csökkentheti a nettó reálnövekményt.
- csökkenti a versenyképességét a megugró fix költségek miatt az összes olyan vállalkozásnak, ahol az alkalmazottak papíron minimálbért kapnak. Pont a kis/középvállalkozásokat érintheti érzékenyen mindez pont akkor amikor a Széchenyi terv meg az ő érdekükben lépne
-kérdés, hogy csak a minimálbért nyomják-e fel, vagy a közalkalmazotti bértáblák alapján a többit is. Esetleg megtöbbszöröződik így a változatlanul 40eFt-t keresők számával a minimálbért kapó közalkalmazottak száma? Mert ez elég visszásnak tűnik meg feszültségforrásnak is.

Szerintetek?

off:
Mercurius! még mindig nem tudom mit értesz IMF SAP alatt??? Ha a Structural Adjustment Programokra gondolsz, azok Világbankos projektek.


Politikai Mikiegér Creative Commons License 2000.04.07 0 0 22
Kedves Urby!

Örülök, hogy kultúráltan vitatkoztok.

Üdv.
PM

Előzmény: Urby (19)
Urby Creative Commons License 2000.04.07 0 0 21
Kedves Mégjobb!
Bár nem vagyok köz, csak alkalmazott, családom, rokonaim, ismerőseim körében sokan leledzenek a Tiédhez hasonló állapotban. Egyetértek Veled.

Urby

Előzmény: mégjobb (20)
mégjobb Creative Commons License 2000.04.07 0 0 20
Kedves Urby!

Személyes (közalkalmazotti) érintettség motívál a billentyűim nyomogatásakor. Amikor a jelenlegi bértáblánk ősét megalkották, alapbérem az akkori minimálbér 5-szöröse volt, ma kb. 3,5-szerese. A minimálbér az emberi lét fenntartásához akkor is kicsi, ha netán tényleg felemelkedik 40000 Ft-ra. Ez biztosan fokozza a bérfeszültséget, de az én helyzetemet nem javítja, ha a másoké még rosszabb.

Ami a közalkalmozottak helyzetének javítását célozgató terveket illeti, pesszimista vagyok. Az előző évtizedek kormányai ezügyben egyformán cselekedtek, a közvéleményt számmisztikai mutatványokkal elkábították, a reálbér meg fokozatosan csökkent.

Előzmény: Urby (5)
Urby Creative Commons License 2000.04.07 0 0 19
Kedves Mikiegér!

OFF
Nem tisztem Mercurius kollégát megvédeni, nem is szándékom. Nem tudom, volt-e valamilyen hátsó szándéka a topicnyitással, de nem is érdekel. Tény, hogy mindenféle fikázás nélkül jól vitatkozgattunk, annak ellenére, hogy politikai nézeteink, véleményünk a kormányról és annak vezető pártjáról alapvetően különböznek.
ON

Urby

Előzmény: Politikai Mikiegér (18)
Politikai Mikiegér Creative Commons License 2000.04.07 0 0 18
Itt most nem az a lényeg, hogy valaki rinyál(ni szokott)-e azért mert most éppen ő a gyengébb, vagy nem. Nem is arról, hogy a minimálbér meg a családi adókedvezmény jó-e. Mercurius ezeket csak ürügynek használja, hogy nyisson egy fikázó topikot.



Sündisznócska kertjében nagyra nő a fű, és elmegy Nyuszikához kölcsönkérni a fűnyírógépet. Útközben magában morfondírozik.
"Ez a Nyuszika jó fej, biztosan kölcsönadja a fűnyírógépet."
"Lehet, hogy éppen használja, és akkor nem adja oda."
"Lehet, hogy csak irigységből nem fogja odaadni."
"Ez a Nyuszika egy rohadt szemét irigy dög, biztosan nem fogja odaadni a fűnyírógépet."
Közben odaér Nyuszika házához. Becsönget. Nyuszika kinyitja az ajtót.
- Hát tudod, mit, Nyuszika?! B... meg a fűnyírógépedet! (És erről topikot is fogok nyitni!)

Előzmény: Kvant_II (16)
BOB Creative Commons License 2000.04.07 0 0 17
Egy dolgot nem értek csak: amikor kb. egy éve Szekeres Imre javasolta a minimálbér jelentös emelését, mért ugrottak neki habzó szájjal mindazok, akik most ódákat zengnek róla? Jaaaaaaa, hogy az nem a kormány javaslata volt?
Kvant_II Creative Commons License 2000.04.07 0 0 16
Kedves Mikieger,

Hagyjuk mar ezt a szoveget a lesopresrol, meg az izombol valo lenyomasrol. Az MSZP-SZDSZ kormany pontosan ugyanigy viszonyult az akkori ellenzeki javaslatokhoz, most meg nyavalyognak, hogy a kormany egeszpalyas letamadast jatszik es a tobbi. Mercuriust nem all
szandekomban megvedeni, ha akarja, majd biztos megvitatja veled, hogy miert nyitotta ezt a topicot, a viccet viszont nem ismerem, ugyhogy ha gondolod, meseld el, hadd muvelodjek.

Kvant

Előzmény: Politikai Mikiegér (13)
Urby Creative Commons License 2000.04.07 0 0 15
Kedves Medieval!

Egyetértünk. Valami ilyesmit gondoltam azzal, hogy a jelenlegi kormány nem ártott és ez sem kevés. Ui én is féltem, hogy ártani fog. Bár, mint írtam, nem vagyok közgazdász, de SZVSZ egy működő, fejlődő gazdaság esetén a legjobb, amit a politikus tehet, hogy hagyja működni. Egy jól működő autó motorját is hiba volna megjavítani.

Kedves Mercurius!

A topic elején nem is gondoltam, hogy ilyen hamar közös nevezőre jutunk, legalább bizonyos kérdésekben.
Úgy vélem, a túlzott remények generálása választások előtt nem káros egy párt számára, amennyiben csak a választások után derül ki, hogy a remények túlzottak. Ezt hívják kampánynak.

Urby

Mercurius Creative Commons License 2000.04.07 0 0 14
Kedves DTS, Urby és Kagakusha,

lényegében elég konvergens a megitélésünk. Ezt nem is ragoznám tovább. Csak két problémát látok igazából. Esetleg tulzott reményeket generál, ez végül is kommunikációs probléma, illetve a külgazdasági környzet (olajárak, recesszió vagy konjunktúra) elég alaposan befolyásolhatják a megvalósulást.

Mercurius

Előzmény: Kagakusha (10)
Politikai Mikiegér Creative Commons License 2000.04.07 0 0 13
Feltételezem, hogy Kovács Lászlót az aktuális hívta meg, és hogy testközelből élte át egy két maszopos javaslat lesöprését a napirendről. Az igaz, hogy szerencsésebb lett volna mondjuk a múltbeli események statisztikáját bemutatni: az MSZP ennyi meg ennyi javaslatot nyújtott be, ebből ennyit meg ennyit söpörtek le izomból.

Ezzel szemben Mercurius önként és dalolva nyitotta ezt a topikot, aminek lényege, mint már említettem:

    A fiúk milyen jót mondtak! ... Én már fel is háborodtam!
És ezt vitaindítónak szánja. Szánalmas.

Bizonyára ismered a szociál-pszichológiai viccet, amikor Sündisznócska elindul otthonról, hogy Nyuszikától kölcsönkérje a fűnyírógépet...

Előzmény: Kvant_II (11)
Medieval Creative Commons License 2000.04.07 0 0 12
Kedves Urby!

Már egyszer írtam, de ide is beflúdolom, hogy valszeg a gazdaság jeln állapotának kialakításában az eddigi kormányok teljesítményei - ha nem is a metamatika szabályai szerint, de valahogyan mégis - összeadódnak. Lehet mondani, hogy MSZP +12% és FIDESZ 0%, ill. azt is, hogy MSZP -10% és FIDESZ +20%. Én ennél pesszimistább vagyok: szerintem MSZP x% és FIDESZ y%, ahol x és y egy pozitív szám. Emiatt a gazdasági sikereket egyik fél sem sajátíthatja ki magának. Egyszerűbb, ha egymásba karolnak és belebúgják a kamerákba: ezt azért mégiscsak jól csináltuk!

Üdv!

Medieval

Előzmény: Urby (1)
Kvant_II Creative Commons License 2000.04.07 0 0 11
"Az MSZP javaslatat nem is fogjak targysorozatba venni, mert a kormanyparti frakciok 100-200 ezer forintokra meg fogjak buntetni azokat a kepviseloket akik egyebkent tamogatnak az eloterjesztest".

Kovacs Laszlo az Aktualisban, egy hettel ezelott (az idezet nem szo szerinti, emlekezetbol)

Előzmény: Politikai Mikiegér (9)
Kagakusha Creative Commons License 2000.04.07 0 0 10
Kedves Mercurius!
Mint mondani szokták, a puding próbája az evés. Én nagyon szurkolok azért, hogy a eredmény az ország lakossága szempontjából pozitív legyen, hiszen ez mindannyiunk érdeke. Ha ebből az a politikai erő is profitál, amelyik végrehajtja, az teljesen megérdemelt.
A többi politikusnak ilyenkor csak az a meglehetősen gyenge érve marad, hogy ők még jobban csinálták volna. :-)
Az ígéretekből azonban eddig elég kevés valósult meg, és ami megvalósult, az sem egészen úgy, ahogy ... de majd meglátjuk.
Üdv.
K.

Előzmény: Mercurius (-)
Politikai Mikiegér Creative Commons License 2000.04.07 0 0 9
Bámulatos, hogy a politikai indulatok felkavarodásához nincs szükség arra, hogy a másik oldal egyáltalán megszólaljon. Sőt, a másik oldalra egyáltalán nincs is szükség. Elég valami ilyesmit írni:
    A fiúk milyen jót mondtak már megint! Most persze majd jön az a disznó másik oldal, és kritizálni meg sírni meg botránypolitizálni fog! A rohadtak! Felháborító lesz! Én már fel is háborodtam!
Politikai kultúra Magyarországon, 2000 április...
DTs Creative Commons License 2000.04.07 0 0 8
Arthur!

"Az elbocsájtásokról annyit, ha túlfoglakoztatottság van akkor el lehet küldeni néhány embert"

Azért ez egy elég cinikus megközelítés!
És ha éppen Te lennél az, akinek azt mondják: holnaptól nem kell bejönnöd dolgozni! Vállat vonnál, és elmennél pecázni?!

Azért ennyire nem egyszerű a dolog!

Előzmény: Arhtur (7)
Arhtur Creative Commons License 2000.04.07 0 0 7
SzVSz a nagyon furcsa a szakszevezetek száljából a minimálbér emelés elleni tiltakozás mert eddig mást sem lehetett tőlük hallani mint a minimál bér emelést. Az meg hányinger keltő, hogy a 40000 Ft os jövedelműekre hivatkmoznak , hogy ők a minimálbért fogják kapni az milyen rossz érzés lesz. 25000-et keresni nem rossz érzés? Az elbocsájtásokról annyit, ha túlfoglakoztatottság van akkor el lehet küldeni néhány embert, ha nincs akkor ki kell fizetni a bért mert különben nem tud termelni.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!