Keresés

Részletes keresés

zry Creative Commons License 2001.06.22 0 0 24
Lám, miből lesz a kisnyúl!

Ha jól vettem ki a topic történetéből, néhány hozzászóló már készpénznek vette a kezdő üzenetben szereplő "mi tennél, ha" kő létezését.

Dr. Lecter Creative Commons License 2001.06.20 0 0 23
Csak itt a Tudományban van vagy négy topicban szó róla.
Előzmény: hejvargáné (22)
hejvargáné Creative Commons License 2001.06.20 0 0 22
A Fókuszban bemutatott vízautóhoz mit szóltok? Tudtok valami bővebbet róla? Hiába kerestem ezzel kapcsolatos dolgokat, nem találtam.
Üdv.
Törölt nick Creative Commons License 2000.09.11 0 0 21
Sajnos a bizonyítás nem jó!

Ezen gondolatmenet alapján a föld felszínén 100% oxigénnek kellene lennie, mivel az nehezebb a nitrogénnél.

Előzmény: eritrit (11)
Agglegény Creative Commons License 2000.09.10 0 0 20
Sziasztok !

1. azonnal eloltanám a cigarettát ! :-)
2. Szabadalmaztatnám,
3. eladnám !

De hogyan fedezem fel ?
(Itt nyugszik a traktoros Feri, aki a benzintartályt gyufával nézte meg)

Kedves Eritrit !

Az a helyzet, hogy a Napból érkezô ibolyántúli sugárzás például szétszedi a vízatomokat, ezért van oxigén pl. a Mars légkörében is, ott ugyanis nincs ózonpajzs !

Aggl.

tüzes fal Creative Commons License 2000.08.10 0 0 19
Ja és jól kiröhögném a villanyszámlást,
és szamárfüleket mutatnék a gázszámlásnak :))
tüzes fal Creative Commons License 2000.08.10 0 0 18
Ha elég nagy lenne a kapacitása, akkor átalakitanám a háztartásomat , hidrogén alapura.
Megpróbálnám megtudni hogy miért bontja a vizet, és hogy mesterségesen előállitható, vagy nem.

Valamit tényleg ki kéne találni erre az energiadologra.De miből gondoljátok hogy alszanak a mérnökeink?
Ha tényleg fogyóban lesz a fosszilis energiaforrás, akkor stratégiai jelentőséggel birna hogy ki fejleszti ki hamarab.
Ezért meg fogják oldani szerintem, vagy pedig dolgoznak már rajta.

HerrNilsson Creative Commons License 2000.04.12 0 0 17
Persze, hogy van ilyen anyag. Például egy csomo baktérium is gyárt hidrogént. Meg mások is.
Jee Creative Commons License 2000.04.11 0 0 16
Hello!

Egy(1) ilyen kő sajnos nem oldana meg sok problémát.

kovant levelére:
-A fosszilis energiahordozókról mondottakkal 100%-ig egyetértek.

-Az atomenergia viszont szerintem sokkal inkább problémásabb, mint ahogy azt leírtad. Valójában szerintem találó az a hasonlat, amely egy repülőgéphez hasonlítja az atomenergia-ipart, amely már felszállt (fellőtték:), de még nem készült el a leszállópálya hozzá. Az, hogy nem okoz akkora környezetszennyezést, mint egy lignites hőerőmű, csak bizonyos esetektől eltekintve igaz (Csernobil, kisebb balesetek), valamint hosszú távon kérdéses. Ugyanakkor ha nincs más akkor jól jön. (Hát persze..)
A fúziós erőművekre azért kiváncsi leszek.

-megújuló ef.ok: összességében szerintem ezek jelentik a megoldást. Elképzelhetőnek (bár nyilván drágának is) tartok a világűrbe telepített nagyméretű napelem-mezőket, amelyek nagy mennyiségű energiát adnak, a pályájukat ionhajtóművekkel, kevés hajtóanyag felhasználásával, stabilizálják, változtatják, és a Földre lesugározzák a megtermelt energiát. Egy kicsit elszaladtam a jövőbe, jónéhány techikai (és gazdaságossági) kérdést kell még ehhez megoldani, de megújuló energiaforrás, tiszta, (nem tudom pontosan mennyire) biztonságos.

+szabad, vagy nullponti energia: kérdéses, de én látok benne fantáziát (nem is kicsit). Ez lehet a _megoldás_. Lásd idevágó topic linkjei. Magyarországon nem tül jó a "menedzsmentje" (lehet, hogy nem véletlenül).

Jee

kovant Creative Commons License 2000.04.10 0 0 15
Üdv!
Néhány megfontolandó dolog az energia problémához:

- Úgy látom mindenki egyetért abban, hogy a foszilis energiahordozok erőművi felhasznalása nem az üdvözítő megoldás (üvegházhatás, por stb.).Meg aztán el is fogy hamarosan.
-Atomenergia. Itt mar nagyobb a vita, de az tény, hogy nem okoz akkora környezetszennyezést, mint egy lignites hőerőmű. A kiégett fűtőelemek tárolása ma még komoly probléma, de a reprocesszálás lehet, hogy megoldja a dolgot. Mindenesetre, ha elfogy a szén meg az olaj, még sokáig jól jön, hogy tudunk atomerőművet is csinálni.
- un. megújuló energiaforrások:
-szélenergia: nagyon jó, csak kevés. Pl. Dániában van a legtöbb szélerőmű, és így is csak az energiafogyasztás 3% -át tudják megtermelni.
- napenergia: 1. napkollektorok (napsütés->melegvíz->fürdőszoba ) jopofa dolog, olcsó szerintem terjeszteni kéne.Persze a problémát ez sem oldja meg. 2. Napelemek drágák kis hatékonyságúak és csak nappal termelnek áramot, ehhez nagyon jó hatásfokú akkumulátorokat kellene még csinálni. De ilyen még nincs. Az a napelem, amit gazdaságosan lehet energiatermelésre használni (azaz a gyártásához szükséges energia nem több mint amit az élettertama alatt produkál) kb. 6 - 7% -os hatásfokkal tud üzemelni. Ki lehet számolni, hogy egy téli napon Magyarország hány százalékát kellene napelemmel lefedni, hogy annyi áramot termeljen, mint Paks.
Szóval jól jönne az a kő, de ha van ilyen akkor már szerintem megtalálták volna.

eritrit Creative Commons License 2000.04.10 0 0 14
Nyomkereső!
Lennél szives egy kicsit részletesebben!
Előzmény: Nyomkereső (13)
Nyomkereső Creative Commons License 2000.04.09 0 0 13
Nem.
Nélkülöz mindenféle tudományos alapot. Sajnos.

ny

mdbz Creative Commons License 2000.04.08 0 0 12
"Mit tennél,ha egy szép tavaszi napon, egy kiránduláson ,a Mátra északi lejtőjén, egy vízmosásban, olyan ásványt találnál,amelyik napfény hatására bontja a vizet?"

Sürgősen keresnék mégegyet, azután mégegyet, és így tovább.

mdbz

Előzmény: eritrit (-)
eritrit Creative Commons License 2000.04.07 0 0 11
Elmondok egy indirekt bizonyítást arra,hogy lennie kell ilyen anyagnak,bár nem feltétlen kőnek kell lennie.
Gondolj bele!
A földfelszini légkörben a hidrogéngáz koncentrációja(töménysége) állandó.
Ez a legkisebb sűrűségű (fajsúlyú gáz).
Ennek következtében igyekszik a légkör legfelső rétegében elhelyezkedni,amit a légkörmérések is igazolnak.
A légkör alsó rétegében csak úgy lehet állandó a koncentrációja,ha valahonnan pótlódik a felső légkörbe felszálló hidrogén.Ez a pótlás nem történhet máshonnan,csak a talajból,vagy a talaj közeli rétegből.
Elég meggyőző az indoklás?
ECHOMANIC Creative Commons License 2000.04.06 0 0 10
Én próbálok néha egy kis optimizmust magamba nyomkodni, hátha észhez térnek még mielőtt késő lenne. Mert ha nem próbálom, akkor akár most be is fejezhetném a földi pályafutásom. (nem szeretném !). A Hollandok pl most épitenek szélerőműveket a tengeren (ott van hely, és nagy szélsebesség)ezzel fedezik majd energiaszükségletük x%-át.
Egyébként ez a "kő" létezik vagy nem ?
Előzmény: CsabA (8)
Zyx Creative Commons License 2000.04.06 0 0 9
Hát, ami a hagyományos energiaforrásokat illeti, nem olyan nagyon rossz a helyzet, mint mondják. Most pld. a legmagasabb fűtőértékü szenet használják egész amerikában. Mi itt a lignitből is eléldegélünk. Ráadásul ott külszini fejtéssel markolókkal fejtik a magas fűtőértékü szenet, mi meg zárjuk be a bányákat. Ezért még sok feltáratlan szénmező van szanaszét az egész világon, amire nem is gondolnak ezekben a felmérésekben, mert drágább lenne a kitermelés, tehát nem is számolnak vele. Majd fognak. Most kisérletezgetnek azzal, hogy a kokszot, amiben még mindig rengeteg energia van, hogy lehetne erőmüvekben felhasználni, persze nálunk. Lehet, hogy az ipari hulladék is használható lesz erre a célra rövidesen.

Az atomenergia zsákutcának bizonyult, nem kalkulálták bele a kifutott erőművek bontásának költségeit. A franciák nagy szarba lesznek 20 év múlva, mert erre rakták az egész energia iparukat.

Itt vannak a fúziós erőművek, amiből épül az első, bár némely részletkérdés még nincs megoldva, de azt az építési idő alatt megoldják, legalábbis ezt állítják.

Az alternatív energinyerési kisérleteket meg nagy ováció közepette kifütyülik a szakemberek. Pedig itt nem az a feladat, hogy százból százra megtaláljuk a meg(fel)oldást, hogy miért nem működhet, hanem az, hogy megtaláljuk azt az egyet, ami esetleg mégis.

Szerintem, ha elkezdenek fogyni a készletek és drágulni fog az energia, akkor majd kicsit komolyabban veszi ezt a kérdést az emberiség, mint most, de erre még ötven - száz évig várhatunk nyugodtan.

CsabA Creative Commons License 2000.04.06 0 0 8
Teljesen igazad van, 2050-re elfogy az utolsó csepp kőolaj a földön, a földgáz úgy 2100 körül fogy ki, a szén pedig 2200-ra tünik el a föld alól. Persze nem csak az energia fogy el ezáltal, hanem a műanyagok és az aszfalt is, amiket a kőolajból állítanak elő, (vagy az üdítőitalok nagy része, azok amelyek kátrányból készülnek, de ebből készül a legtöbb E0... "ételjavító" anyag is.)

Erre most nálunk felszedik a vasúti sineket, hogy ott a közút, azt mi lesz ötven év múlva? Már most kéne gondolni jövőre, legalább a kormányzatoknak, de sajnos náluk a leghosszab táv egy választási ciklus. A nagytőkéseket is csak a saját pillanatnyi hasznuk érdekli, hogy azután mi lesz, azt már oldják meg a többiek, ők jól el lesznek az addigra összegyűjtött vagyonukkal. A megoldást tehát hiába keressük, ha megvalósítani senki nem akarja. Amikor az egyszerű emberek is érezni fogják a hatását ezeknek, és kiabálni fognak emiatt, addigra már késő lesz. Valószínüleg az akkorra meggazdagodók a kormányok hathatós segítségével erős diktatúrával fogják megfékezni az elégedetlenkedő tömegeket, úgyhogy megoldást ott sem fonak keresni. Valamilyen dinasztikus, hűbéres társadalom lesz, jóval kevesebb emberrel (a lázadásokban megölt, vagy a nélkülözésekbe belehalt emberek fogják a világ népességét csökkentani).

De valóban így lesz? Én is szeretném tudni mi lehet a megoldás. T. Asztaltársak, keressünk megoldást!!!!!!!!!!!

Előzmény: eritrit (6)
Zyx Creative Commons License 2000.04.06 0 0 7
Lehetne valami bővebbet hallani erről a kőről? CsabA magyarázata nagyon tetszett, de gondolom itt nem erről van szó, különben nem írtál volna róla, bár első körben én is erre szavaznék.

Mi alapján lehet tudni, hogy valóban szétbontja a vizet? Hallottál róla? Megvizsgáltad? Utána mértél? Berakod egy pohár vízbe és egy idő után elbontja az egészet? Mennyi napfény kell, mennyi hidrogénhez? Persze csak cirka. Milyen fajtájú kőről van szó? Stb.

Csináltak tényleg ilyen gépet rengeteget. Ott volt a Horváth féle vízautó, a Jekkel vízbontója vagy a Stanley Meyer masinája. Egyikből se lett ipari alkalmazás. Viszont azok gépek voltak, de ha ez a kő ezt tenné a vízzel, akkor akár tehetne bármi mást is más anyaggal.

Szóval én tanulmányoznám a követ, tud e valami mást is.

eritrit Creative Commons License 2000.04.06 0 0 6
Kedves Csaba!
Gondolj bele!
Fogytán a fosszilis energiahordozó készlet.Honnan fogunk energiához jutni?
A Föld felszinére négyzetméterenként kb.120 Watt energia jut a Nap energiájából.
Ez elgondolkodtató.
Előzmény: CsabA (5)
CsabA Creative Commons License 2000.04.06 0 0 5
Ezt azért még nem, sok ilyen motort terveztek és a találmányok leírása is nyilvános, nem beszélve a működő mintapéldányokról. Nem ez a probléma, hanem a hidrogén tárlása. Na ezen megoldásokon ülnek az olajbárók. Az ismert módszerek a hidrogén tárolására vagy nem hatékonyak (gázpalack), vagy nagyon drágák (platina tömb). Ez a kő azért lenne jó, mert víz formájában nagyon egyszerű lenne a hidrogén tárolása és így csak a közvetlen felhasználás előtt kellene felszabadítani a vízből a kő segítségével a hidrogént. Na persze mivel ez pont annyi energiát igényel, mint amennyit utána a hidrogén elégetésével kapunk, a kőben tárolt energiát közvetlenül lehetne a motor meghajtására használni, és így még a konvertálási energiaveszteséget is elkerülnénk. Azaz, ha létezne ez a kő, akkor az ebben tárolt energia több lenne, mint a vele előállított hidrogén elégetésekor keletkező energia, úgy hogy ez a kő merő ábránd.

Vagy mégsem? Én láttam már ilyen követ! Ez a mohos vagy algás kő! A növény a napfény segítségével pont ezt csinálja, elbontja a vizet, bár itt az oxigén távozik, a felszabaduló hidrogénből pedig a levegőben lévő széndioxid hozzáadásával cukrot készít. Ennek a cukornak is van energiatartalma, de persze ez olyan csekély, hogy emberi felhasználására nem túl sok lehetőség van a megevésen kívül.

Előzmény: ECHOMANIC (4)
ECHOMANIC Creative Commons License 2000.04.06 0 0 4
MAGYAR tudósoknak adnám. Azt mondják a jövő üzemanyaga a hidrogén. Környezetbarát,van bőven (tengerek). Persze valószinüleg már elkészitették a megfelelő hatékonyságú hidrogén motort, csak az olajmágnások berakták a páncélszekrényükbe.

Előzmény: eritrit (3)
eritrit Creative Commons License 2000.04.05 0 0 3
Tegyük fel,hogy hidrogénre és oxigénre.
Előzmény: Vajk (2)
Vajk Creative Commons License 2000.04.04 0 0 2
Beirnek az indexbe.

Persze attol fugg, mire bonta. Ha aranyra es elektromos aramra, akkor valoszinuleg hazavinnem.
Ha maradek vegyuletkent eszrevennek friss grillcsikecombokat is az edeny aljan, akkor mar biztosan hazavinnem.

ControlDenied Creative Commons License 2000.04.04 0 0 1
Letrehoznek egy Bt-t.
DeepBlue Creative Commons License 2000.04.04 0 0 0
Valoszinuleg meghalnek. :) De ennek 0 % az eselye.
eritrit Creative Commons License 2000.04.04 0 0 topiknyitó
Mit tennél,ha egy szép tavaszi napon, egy kiránduláson ,a Mátra északi lejtőjén, egy vízmosásban, olyan ásványt találnál,amelyik napfény hatására bontja a vizet?

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!