32A fölé nem is tervezek menni. Felette már terveztetni kell, valamint kötelező érintésvédelem is kell amennyire tudom. Emiatt viszont egy szaros konnektort se létesíthetek csak úgy, de lehet rosszak az információim.
3x16A-ral így nyugodtan tudok tölteni. A saját magátszabályzó attól függően hogy milyen a ház terhelése fali töltőben nem hiszek, megöli az autó fedélzeti töltőjét. Szóval fixen megkapja a 11KW-ot a töltési kör majd.
Nekem az alap 32A van a házban, s nem bővítettem a plugin miatt, 10A-el töltöm, az nem zavar be semminek.
Mértem egy rátankolásos országúti fogyit, ugye ennek az a magasabb értéke, városban eszik jobban. 5.43 liter lett 100-on, 570 km autóút meg országút, 90-110 közt. 4-en mentünk, csomagtartó szarig pakolva, a kocsi ugye 1.8 tonnás, 195 ló csúcsteljesítményű automata, benzines(!), szal rohadt elégedett vagyok vele. Az elektromos átállást még toljuk, nekünk ez a rendszer hibátlan. Városban szinte csak árammal megyünk, vidékre meg nuku hatótáv para.
Igen, egyetértek. Abszolút nem releváns hogy publikus töltőn ücsörögj. Nem véletlenül vitték fel csúcsidőben a tarifákat sem, bár már olvastam hogy tesla töltőin is már 11-ig kitolták a drágább ársávot. Sok taxis este megy meglepni a töltőket, bár vannak olyanok is akik sc01-es MS-t hajtanak. Ők is szeretnek ott szabadidőzni. Az SC01 csomag kb 2m felárat jelent, tudnék is egyet megbízható forrásnól, de számolgatva az a 2m felár sok. Életérzésnek meg annyit nem ér. Nem megyek annyit minden felé hogy érdmes legyen olyat nézegetnem, de kacérkodtam a gondolattal ettől függetlenül.
Győrben is a tesla töltőállomás kiesik vásoron kívülre az autópálya mellé. Óváron nincs. Másik közelben lévő (40km) Pozsonyban lenne. Nah most ezért nem fogok odarohangálni. Aztán Parndorf ami még a környéken van, illetve Szombathelyen épül most még.
Most fog az a rész jönni hogy ner bérenc vagyok :DD.
A napelemes rendszerem államitámogatással lett megvalósítva. Ugyan mire beindult a projekt természetesen árak elmentek a 0 forintos beruházásból végül 502e forintot kellett fizetnem. Az akkori kalkuláció és villanyszámlák alapján most futott ki nullára a megtérülése a rendszernek.
Ugyan most rendeltem hozzá még 3KWp panelt másik stringre. Ennek költésge ~1m.
Az eredeti rendszerben 5KW inverter és 4,96KWp panel került fel. Az előző 2 év alapján 2MW többletem volt, melyre 10e forintot fizetett vissza Lölő bácsi. Ez annyira nem tuti, mert azért ennek ha vételeznem kellett volna 72e lett volna az ára évenként. Persze ez nem annyira sok, de ebből lett az hogy a gázfőzőlapot (bár amúgy is rühheltem szóval cseréltem volna) cseréltem indukciósra, így a gáz oldalon valamicskét megtakarítok és kb 1MW-ot fog elfogyasztani a főzőlap, de erre majd 1 év múlva lesz meg a pontosabb adat. Tehát marad még 1MW amivel garázdálkodik a szolgáltató. Ehhez csapok hozzá még, amit szeretnék az autó töltikézésre fordítani.
És igen az itthoni töltéshez is kell ráfordítás. Első körben a 3x16A-t bővítettem 3x32A-re decemberben. Ennek volt egy 180 ezer forintos költsége (b tarifán volt 10A, azt beforgattam). Ezen felül kell vennem majd még külön elosztót, fővezetéki legágazót, fí relét, fő kapcsolót, megszakítót és magát a töltőt. A kábelt nem sorolom most ide, mert az rendelkezésre áll (5x10 réz).
Szóval ez a csimbum cikrusz belekerül még további közel 500e pénzbe. Az autó megtérülési számításával egyébként annyit nem bíbelődtem mert ezt sem a saab-nál, sem az opel-nál nem tudom értelmezni, mivel mindkettő csak a pénzt viszi és nem munkaeszköz így vissza nem hoz semmit. A villanyossal ezt években tudnám mérni ha számolgatnék, de ha csak az üzemanyagot nézem, akkor évente 400-500e forint.
Valószínűleg megbízott lesz rá, mert tapasztalat nélkül ékes folyékony német tudás nélkül szerintem bárhol bármikor átvernének / eladnának akár szélsőséges esetben. : D
Nezd el nekem, en nem tudok ilyen tartalmas es szep formatomu valasxt irni.
Talan reszletekben menni fog...
Eloszor is , nem ismerem, a tesla tulajdonosokat, amikor el kivanjak adni a gepkocsit
Az elado szemelyisege stb... sokat elarul(6) az eladosorba kerulo jarmuroel
En amikor meg hortam be, jellemzoen 5+ eves belsoegesu motorral szerelt gk-at terelgettem haza a sajat laban
Ha tobb kocsi volt,azt treler hozta haza miutan kint megneztem/ikprobaltam/leelolegestem...
Ha 1 autot hozol es labon es a pelda kedveert labon hozod...
Nemetorszagbol
Nezd meg az adott tartomany, munkanap/ unnepnap stb
.eves tablazatat, meg itthonrol...a vallasosabb tartomanyokban pl. Baden wuertemberg, az allami unnepeken kivul lehet meg egy csomo nap, amikor zarva vannak a hivatalok---> nem tudsz ugyintezni
Az adott kocsihoz, legkozelebb, keress egy kfz zullassung stelle-t
Ott fogsz idealis esetben ugyintezni...ne zaras elott menj
Az auto: egy kocsi, nem kocsi
Ha megvan a pelda kedvert az m90 vagy amit irtal, akkor nezz ki tobb darab, szinben futasban felszereltsegben hasonli kocsit. Abban a korzetben, ahova az egy -1- darab ,altalad kivalasztott gk-ert indulnal....
Minden cigany a maga lovat dicseri ( echte nemet tud ugy hazudni a telefonban, hogy csak na )....
A nagyon pongyola számítgatásokból kimaradt a töltési veszteség.
Nyugodtan vehetjük 10%-ra. Ennél sokkal kisebb nem lehet, sokkal több igen, akár 20% fölött is. Ha maradunk a 10%-nál, akkor is horror az eltérés, 54%.
Egyik szomszéd sem Teslázik / Teslázott, Hyundai, Nissan vonal.
Megértem az érveidet. ÁtlagJános-nak (főleg, ha nyilvános állomáson tölt) mások a szempontjai.
Gazdaságosság. A Tesla S-ek átl.fogyasztása kb. 22 kWh/100 km. Nyilvános töltőknél előfordul (Érden is) a 299 Ft/kWh ár, de számoljunk 250 Ft-tal.
55 Ft / km.
Egy középkategóriás korszerű benzines jól elvan 6 literrel, legyen 6,5 liter, 600 Ft-os benzinárnál ez 39 Ft / km.
A különbség nem kicsi, hanem sok(k): 41 % felár!
Ehhez jön a drága beszerzés, drága fenntartás, a bizonytalan szervizháttér, macerás töltés, idő.... A Tesla magasabb élvezeti értéke (nagy nyomaték, gyorsulás, csend) nekem például nagyon nem érné ezt meg.
Egész másként néz ki a képlet, ha vki otthon, ócsón tölt, például a te eseted. De ennek is ára van / volt. A rendszert ki kellett építtetni, lehetnek fenntartási költségei.
2005.12 hóban helyezték előszőr forgalmba kis hazánkban. 9-3 kombi , 1.9tids (z19dth, 150le). Nem éppen mai darab, igaz a helyét megállja még a forgalomban, de ennek persze megvan az ára is ha normális állapotban akarja (értem ez alatt, hogy nem lelakott bontószökevény, de azért nem is a legtökéletesebb) az ember tartani.
Igen, ez az opció is megfordult alapvetően a fejemben, hogy megtartani a saab-ot is, csak hát 3 autót meg nem feltétlenül akarok tartani. A benzines H astra maradna.
A hosszú út / töltés problémakör az valós, ehhez kell szemlélet mód váltás is. Annyit tölts nyilvános töltőn ami feltétlen szükséges. Az a jó ha akkor töltikézed az autót amikor otthon vagy, vagy a végállomáson ahol ráér tölteni. A gyorsulás nem izgat, ehhez könnyen hozzászokik az ember. Nem versenyezni kell az autó, hanem a Győri közlekedési költséget és a helyben jelentkező közlekedési költséget minimalizálni ha már van annyi szabad kapacitásom a napelem felől, amíg szaldós vagyok (2034).
Tudom ilyenkor amikor elhatározza az ember magát egy adott típus után hajlandó szemellenzőt is felvenni, szóval megértelek az ellenérvekkel.
Szerencsére azért azért Győrben is van már olyan szerviz aki teslakat javít, persze ettől még lehet hosszú a várólista.
A szomszédnak is tesla-ja volt? Lehet tudni milyen motorizációval?
Az egy motoros történetben ahol csak egy hátsó "nagy" indukciós motor van, az képes tönkretenni saját magát. A hűtővíz beszivárgás miatt. Erre már létezik megoldás, de dual motorosat nézegetek ott ez a probléma nem jelentkezik. Illetve az akkumulátorok tekintetében én úgy tudom hogy a performance típusoknál probléma a hűtés, amiatt döglik az akku. A 100D-nél látványosabb a degradáció amennyire tudom, viszont a 2017-ben gyártott autóknál információim szerint a 100-as akku hűtését megkapták a kisebb akkumulátorok is, valamint változtattak a kémiai arányokon és jobban bírják azok az akkuk már, mint a koraibb modellek. 2019-ben jött a raven, majd a raven long range, amiknél hirtelen akku halál sem kizárt. Ezeket nem szabad megvenni ha még nem cserélték benne az akkut és ezeknek a leglátványosabb a degradációja. A mégújabb plaid modellekkel kapcsolatban pedig nem is informálódtam semmit, hiszen teljesen out of scope.
Amúgy ha visszagondolok a saab-al keződőd pályafutásra, azért ott is kijutott a jóból azért.
Szívósor
Vezérlés + vízpumpa
Lendkerék
Kuplung
Hosszbordásszíj készlet
Ezeknek az ára listaáron közelít a millióhoz. A befecskendező rendszer átnézését feljítását és a turbó feljítást nem is számolva. A futómű alkatrészeket nem veszem most ide, illetve az olajcseréket.
Ha listaáron számolok egy olyajcserét is mondjuk szervizben elvégeztetve szerintem 100e körül lenne a mutatvány.
Azt nem mondom hogy ez a legjobb autó, főleg hogy ez egy szubjektív megítélés lenne ha lenne, de használhatóság szempontjából számomra szerintem megfelelő. Nagy csomagtér, egész jó hatótáv (álmos könyv szerint), a beltér pedig nekem tesztik. Legalábbis a mostani trendeket nézve szerintem messze jobb mint más gyártók műszerfal egysége. Az Y még az ami még jó lenne méretben, de az meg SUV és ott van benne az a odahányt tablet középre sehogyan se integrálva.
A tökös tisztán villamos hajtás tényleg vonzó lehet. Csend, korábban csodaszámba menő gyorsulás, -elvileg- nagy barátja a környezetnek.
Ha megnézed a Népítéleten a Tesla S -t, ilyen címek vannak: "A világ legjobb autója", "Simply The Best".
Barokkos túlzás, szvsz. Szinte mindegyik még keveset futott, messze nem tükrözik, mi a történet egy többet futott darabnál. A hátrányok sora is hosszú. Kevés a szervizkapacitás, botrányosan hosszú várakozási idő. A range adatok kedvezőtlen feltételek mellett itt is messze vannak az ígérettől. Az alkatrész ellátás általában is pocsék, Teslás panasz meg elég sűrű. Töltési macera, ha éppen hosszú úton vagy, stb....
Két közvetlen szomszédom is belépett a "villanyautós táborba". Időben kiléptek belőlük, hatalmas bölcsességgel :-)) Az egyik újat, másik típusú elektromosat vett, a másik visszatért a benzinesre.
Értem ezeknek a felvetését, de ezért sem belföldről keresgélek már most autót. Amiket kint nézek azok 120-160ekm közötti futással rendelkeznek. Amit ajánlott kerülni azok a raven modellek. Azokban szeret megdögleni valóban a nagy akku, valamit a performance modellek.
A 90d csak azért lett volna, mert jó vételnek tűnt. 75d-ket keresgélek. Elsődleges színként fehér, de szóba jöhet még a szükre, duzzogva a fekete is. Belül bőr-szövet kárpitos és téli csomaggal megáldott példányt (első, hátsó ülés fűtés, szélvédő fűtés, kormányfűtés és ablaktörlő fűtés). AP 2, vagy 2.5 verzió és MCU1 amiben már cserélték a flasht, vagy MCU2.
A 75D-kel nem szokott probléma lenni a hajtás / nagyakku terén.
Amiről tudok a PTC, akkumulátor fűtőegység. A lengőkarokat szereti, de azok nem kerülnek többe, mint a saab-ra és ezeket tudom itthon is cserélni. Persze ez nem jelnet semmit, lehet ettől egy zsebbenyúlós történet.
SoH tekintetében 88-90% körülit nézek. Az első években van látványos degradáció amikor gyorsan eléri a 90%-ot, de itt jellemzően kisimul és ellaposodik a görbe. 400-500ekm-et ahogy számolgattam a ciklusokat el tud menni a nagy akku, valamint azért javítják az akkukat is, vagy beszámolják egy másikba.
Németországból hoztam anno autót többször, Angliából meg motorokat. Ha értesz hozzá, s meg tudod állapítani, hogy jó e, akkor semmi extra, megveszed, elhozod, bepapírozod, pá.
Nem is az ára miatt. 600e volt az irányár, 570-ben egyeztünk meg mert akkor még csak erős gyanúm volt hogy toroncsapágy problémája van, így annak a költéségét elengedtem. Hanem mivel volt rá vevő jelölt gondoltam akkor nem kell tartogatni, mert nagyon hely meg nincs ahová tudnám tenni a füves placcra meg nem akarom parkoltatni. Inkább csak azért sajnálom mert így gyorsan el is ment volna, anélkül hogy hallgatnám a telefonhívásokat ha lesznek, meg a mit engedsz a feléből megközelítést.
Egyébként van neked, vagy valakinek tapasztalata esetleg importálással? Nézegetve a kínálatot azét 1-1,5m-el többet kérnek kedves hazánkban a portékákért mint mondjuk az autoscout-on kevesebb futással rendelkező autókért.
Múlt héten úgy volt hogy eladom a saab-ot. Lett is volna rá vevő, aki már adásvételivel a kezében jelent meg. Nekem kellett fékezni hogy várjon még egy picit, mert ameddig nincs meg a kiszemelet áldozat helyett addig nem papírozunk semmit. Végül a másik eladó felültetett, így vissza kellett mondanom a saab vevő jelöltjét is. Szóval így nem lett másik autó, de legalább a következők lesznek cserélve most megint:
2 hátsó kerékcsapágy.
2 első toroncsapágy.
A lengéscsillapítókon még gondolkozok.
Ezt követően futómű beállítás.
Ezen felül van egy kis olaj szivárgás valószínűleg az olajszint érzékelőtől. Ennek javítása is ütemezve van.