Keresés

Részletes keresés

prinyo Creative Commons License 2020.05.28 0 0 2261

Sziasztok,

 

Szakáll Istvánnéhoz van valami telefonszám / email cimetek esetleg?

 

pert2 Creative Commons License 2019.05.18 0 0 2260

Egyebkent mi a 4b voltunk, a 4 d- bol a muzsikasok meg a vagtazo halottkemek tathatnanak egy emlekkoncertet.

pert2 Creative Commons License 2019.05.18 0 0 2259

A heten volt az otven eves erettsegi evfordulonk, huszonharman jelen voltunk, ketten igazoltan tavol, nyolcan meg igwzoltan mas vilagon.

Előzmény: pert2 (2258)
pert2 Creative Commons License 2017.10.11 0 0 2258

Összesített rang

Intézmény

1.

Budapesti Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium

2.

Budapest V. Kerületi Eötvös József Gimnázium

3.

ELTE Radnóti Miklós Gyakorló Általános Iskola és Gyakorló Gimnázium (Budapest)

4.

Budapest I. Kerületi Toldy Ferenc Gimnázium

5.

Deák Téri Evangélikus Gimnázium (Budapest)

6.

Városmajori Gimnázium és Kós Károly Általános Iskola (Budapest)

7.

ELTE Trefort Ágoston Gyakorló Gimnázium (Budapest)

8.

Budapest XIV. Kerületi Szent István Gimnázium

 

http://eduline.hu/kozoktatas/2017/10/4/HVG_kozepiskolai_rangsor_2018_TE9CZZ

 

Sajnos csak nyolcadik az Istvan, harmincegy nehany eve is 5.-6. volt általában, most tán a Toldy meg az evangelikus tolakodott eléje a megszokottakon kívük, bár a mérési módszer már egész más mint régebben, akkoe az érettségi átlagok és az egyetemre felvett diákok aránya számított

Előzmény: Coupee (2256)
ArtLover Creative Commons License 2017.10.02 0 0 2257

A Mikite egy borzalom volt. Többet nem is kell róla mondanom.

Coupee Creative Commons License 2015.10.20 0 0 2256
Gorbus Creative Commons License 2015.07.23 0 0 2255

Sziasztok!

 

Tudtok valamit a suli szervereiről?

Azt, hogy működik-e az internet, néha még most is úgy tesztelem, hogy ping-elem a www.szt-istvan-gimn.hu -t, de most azt látom, mintha "outsource-olták" volna az István weboldalait valami gyümölcstárhelyes szerverre.

Amikor oda jártam (2000 előtt), akkor két relatíve komoly gépe volt a sulinak.

Az egyik a sunny, amiről korábban szó volt itt a fórumon. A Sun Microsystems adományozta 1998 körül, és a nagyobbik számítástechnika teremben (asszem az a Riesz terem) a tanári asztalánál állt, egy elég nagy lapos CRT monitor is járt hozzá. Solaris vagy SunOS volt az oprendszer rajta. IP címe 193.225.240.1 volt, erre oldódott fel a www.szt-istvan-gimn.hu, mert itt volt a hivatalos István-honlap is. Ehhez a géphez a tanulók is hozzáfértek; a tanári asztalhoz meg a nagy monitorhoz nem ülhettek le, de kaptak shell login-t, amit használhattak a termekben levő windows-os tanulói PC-kről, vagy otthonról, interneten (akinek volt). Emlékszem, hogy a fórumon korábban említett Rideg Marci vezényletével itt adtam ki életem első UNIX parancsait. Ezen kívül @szt-istvan-gimn.hu végű e-mail címet kaphatott bárki, és saját weboldalai lehettek, némi tárhellyel. Ez '98 körül nagyon nagy szám volt!

A másik gép a hollo, erről most nem találok semmi infót. Ez egy PC volt, egy akkor igen erősnek számító Pentium-II processzorral. Emlékeim szerint a nagyobbik számtech teremből nyíló szobában volt elrejtve. Gondolom, onnan kapta a nevét, hogy fekete háza volt, ami akkoriban nem volt általános (ritka volt, mint a fehér holló, hihi). Linux-ot, valószínűleg SuSE-t raktak fel rá. Feltehetően az lehetett a cél, hogy a tanulók a UNIX világának megismeréséhez inkább ezt a gépet zúzzák, mint a webszervert és mail szervert vivő sunny-t. Vagy az, hogy az akkor még zárt forrású Solaris mellett az open source világát is megtapasztalják. Nekem úgy tűnt, hogy RM-nek elég komoly tervei voltak ezzel kapcsolatban. Mégis, ez a gép lehet, hogy nagyon rövid életű volt, talán csak egyszer léptem be rá, szintén RM felügyelete mellett. Arra emlékszem, hogy KDE volt rajta, és a Reversi mindig szarrá vert :) Az is rémlik, hogy az IP címe 195.199.6.61, vagy valami hasonló volt.

 

Mi lehet ezekkel a gépekkel most?

A hollo lehet, hogy max. egy évet élt meg, de a sunny úgy tudom, még a 2000-es években is sokáig ment.

totyaman Creative Commons License 2011.08.09 0 0 2254

KGB-re a 2000-es évek elején is sokan mondták,h pedofil, néha tapizta a lányokat, ami abban merült ki,h megfogta a vállukat, persze ez még lehet borzasztó kellemetlen. meg volt olyat is, h valakit viccesen megszídott (fiút), majd úgy tett mintha meg akarná pofozni, de aztán megsimogatta az arcát. persze ebből is aztán ment a téma, h pedo, engem ez a téma nem érdekelt, csak röhögtem rajta. am a KGB akkortájt már nem volt használatos :)

 

mórági 2000 környékén már nem volt a csúcspontján, egy év alatt nagyon keveset tanultunk tőle. emlékszem egyszer az egyik óra 30 perc! , azzal telt, h barkobáztunk, a toronyiránt szót kellett volna kitalálni. év végén mindenki olyan jegyet kapott, amilyet kért. sokan bíztak lázárban, mindenképp sakáll ellenzéknek számított, de valahogy nem tűnt fel a változás. de lehet,h azóta már volt.

 

Előzmény: Törölt nick (2253)
bandika Creative Commons License 2011.07.27 0 0 2250

Dettó.

Előzmény: Eördögh (2249)
Eördögh Creative Commons License 2011.07.27 0 0 2249

KGB-ből viszont csak az erőltetett jófejkedős, heherészős stílusa maradt meg az emlékeimben, meg hogy igyekezett fogdosni a diáklányokat.

Előzmény: Törölt nick (2246)
Eördögh Creative Commons License 2011.07.27 0 0 2248

érdekes, Moór velünk is nagyon rendesen bánt, láthatólag szeretett minket, míg a két évvel fölöttünk járt ('93-ban ért) évfolyamon a saját osztályában mindenki azt mondja, hogy úgy kezelte őket, mint a rongyot.

Előzmény: Törölt nick (2246)
bandika Creative Commons License 2011.07.26 0 0 2247

Én is Sakálné alatt húztam le a négy évet. Azt írod: "a szoknyája alól kibúvó pincsije, Lázár..." - ezek szerint nem változtak meg alatta a dolgok?

Előzmény: Törölt nick (2246)
totyaman Creative Commons License 2011.07.21 0 0 2245

hát igen az volt a baj, h úgy viselkedtek velünk a tanárok 90%-a mint ha csendőrök lennének.

 

am belegondoltam, h én tényleg törekszem arra, h szituból vicces dolgokatt próbálok kihozni az életből, nem akarok olyan sanyarú pofa lenni, mint akiket látok a békávén. legutóbb mikor igazoltattak a zsernyákok, együtt röhögtünk a végén, vagy egy koldussal is tök jót dumáltam (pedig még pénzt se adtam neki).

 

ha már össze vagyunk zárva, mi lenne ha jól éreznénk magunkat? itt nem arra gondolok,h cseh gézának végig kellett volna pacsizni az első sorral óra elején, hanem emberként vagy egy jövendő tehtségként kezeljék a gyereket.

azt vágom,h az iskolák arról szólnak, h olyan munkásembereket akarnak kitermelni, akik be tudnak tagozódni a rendszerbe, de a pista sztem ezt a sportot túl magas szinten űzte. a totális alkalmazkodás szerinted helyénvaló? és ha a főnök megkérdezi, ezt hogyan csinálnám én, akkor tárjam szét a kezem,h “maga a főnök, önnek kell tudni?” (bár a tudásunk meglenne hozzá). a mi időnkben elnyomtak minden kezdeményező és vállalkozóképességet (pl. meg akarták szüntetni az istván-napot, mert ez alkalmat ad a deviancia elburjánzására). erre az nem válasz, h a munkahelyeden se csinálhatod, amit akarsz. mikor kell a gyereknek kiteljesednie, ha nem a középsuliban?

hódságinál is lehetett tanulni szerepet, pl. a “hogyan viselkedik egy keresztény-konzervatív családanya” szerep.

 

na látod, tök jó lett volna, ha pl. az én magyar faktomon is beszéltünk volna erről, és nem csak harmadrangú költők strófáiról. pont az lenne a normális, ha nem csak a tantervben meghatározottakról beszéltünk volna órákon, de ez a mi időnkben nagyon ritkán fordult elő. de akkor említek pár nagyon pozitív példát, nehogy azt gondoljátok, midenkit gonosznak néztem ott. best of: kósa zsolt, herczegh ági.

Előzmény: Mrs Tremond (2244)
Mrs Tremond Creative Commons License 2011.07.20 0 0 2244

Ja, és hogy ne legyek teljesen OFF, még ideírom, hogy 15 év távlatából is elég világosan emlékszem, amikor a "szerepfelállás elméletről" Schlett Istvánnéval beszélgettünk egy jó másfél óráig valami könyv kapcsán. Igaz, ez nem egy d'n'b-klub chill out részlegében volt vasárnap hajnalban hatalmas babzsákokon fetrengve és vicces cigit szívogatva, hanem egy magyarfakton a Babits teremben (sajnos Schletthez sem sikerült emberileg elég közel kerülnöm), de szerencsémre én az a típus vagyok, akinek így is sikerült elsajátítania ezt-azt.

Előzmény: Mrs Tremond (2243)
Mrs Tremond Creative Commons License 2011.07.20 0 0 2243

"érdekes ez a szerepfelállás elméleted, nem osztom veled" - ne is osszad velem (bár nem én találtam ki), nyugodtan viselkedj továbbra is ugyanúgy egy rendőrrel, amikor igazoltat, mint ahogy a haverjaiddal viselkedsz sörözés közben, ugyanúgy a gyerekeddel mint ahogy az útonállóval, aki éppen megpróbálta ellopni a pénztárcádat, ugyanúgy a főnököddel/ügyfeleddel, akitől végső soron a családod megélhetése függ, mint az alkoholista koldussal, aki megállít a sarkon egy százasért.

 

A szituációs vígjátékok kb. felerészben abból merítik a humort, hogy emberek nem tudnak/akarnak az adott szituációban rájuk osztódó szerepnek megfelelően viselkedni (pl. Bridget Jones playboynyuszinak öltözve megy el az elegáns munkahelyi partira és ott berúg és azzal flörtöl, akivel nem kéne) - ha igaz lenne, amit írsz, akkor a világon a legviccesebb életű ember lennél. De persze nyilván nem az, csak nem gondoltál bele, hogy miről van szó.

Előzmény: totyaman (2240)
totyaman Creative Commons License 2011.07.15 0 0 2242

emberileg jófej volt, bár volt 1-2 hülyesége (pl. az eső nem azért megy az arcodba, mert fúj a szél, hanem mert mész :) ) de véleményem szerint rosszul tanított. Meg tiszapén is mókás volt.

Előzmény: bandika (2241)
bandika Creative Commons License 2011.07.15 0 0 2241

Azt hogy érted, hogy "szerencsére nem tanított" Mazso? A mi érettségink előtti évben jött, engem sem tanított, de a klubjában voltam egyszer-kétszer, meg ismertem korábbi eltés nylevi táborból, sztem jó fej.

Előzmény: totyaman (2240)
totyaman Creative Commons License 2011.07.14 0 0 2240

hát ezt talán még hetedikben vettem be utoljára, hogy a tanárok a megtestesült magasságos úristenek, később tudtuk, hogy igazából alkoholista és vagy gyügyszerfüggő és vagy orosz tanárból lett átképezve és vagy telibeszarja a tanítást. de pl. ott volt mazso (aki szerencsére nem tanított), pénteken szervezett klubot, aztán ott sakkozhattál vele, meg billiárdozhattál. nem sörözni akartam egy tanárral, de tök jókat beszélgettünk, meg vele jártam hazafelé a buszon. egyszerűen az volt az elvárásom,h emberként kezeljük egymást, és ez ritkán siekrült.

 

érdekes ez a szerepfelállás elméleted, nem osztom veled. sose játszottam szerepet se az egyetemen, se az eddigi munkahelyeimen. sztem nagyon álságos, hogy "én vagyok dr. mikite gyuláné a mindenttudó matematikus, és ha a folyosón találkozunk, akkor maximum az addíciós tételekről beszélgethetünk". nekem ez a nagyméltóságos távolságtartás nem jött be.

 

am meg voltak barátaim, de nem a pistából.

Előzmény: Mrs Tremond (2239)
Mrs Tremond Creative Commons License 2011.07.13 0 0 2239

neked nem voltak barátaid abban az időben? ha voltak, akkor miért akartad volna "átlépni a határt a tanárok és a diákok között"? ilyen szempontból nekem tényleg ideális suli volt az István, mert nekem egy percig nem hiányzott, hogy nem bratyiztak velem a tanárok, azt akartam, hogy a tanárom a tanárom legyen, ne a haverom. a tanárság egy szerep, a diákság is, az ember azért játssza el a rá osztódó szerepeket az iskolában mert a tapasztalat szerint ez a szerepfelállás segíti elő a leginkább a tananyag elsajátítását. plusz a szerepjátszást magát is el kell sajátítani, ami különösen fontos az életben később.

Előzmény: totyaman (2238)
totyaman Creative Commons License 2011.07.11 0 0 2238

ja eszembe jutott,h 4 évet húztam le nála. nálunk úgy tűnik máshogy működött már. az tök tipikus volt,h 4-dik végén bejött Kalotay a terembe és "leancsázta" mikitét. mikite olyan zavarba jött,h megtudtuk a keresztnevét,h egy percig habogott, aztán inkább zavartan mosolygott. ez sztem tökre jellemzi őt meg az egész iskolát,h nem volt benne semmi emberiesség, nehéz volt átlépni a határt a tanárok és a diákok között.

Előzmény: Mrs Tremond (2235)
Eördögh Creative Commons License 2011.07.05 0 0 2236

minekünk ofőnk volt, és szerintem nálunk a nemfaktosokat sem nézte le (jobban, mint látszólag bárki mást), bár én matekoltam. és igen, mi is nagyon szerettük a végére, vagy lehet, hogy leginkább utólag, de azért tisztában voltunk vele menet közben is, hogy sok mindenért tartja értünk a hátát.

Előzmény: Mrs Tremond (2235)
Mrs Tremond Creative Commons License 2011.06.27 0 0 2235

nem elég belőle 2 év. engem 4ig tanított, de én se voltam faktos, biztos vagyok benne, hogy hajszálra ugyanazt kaptuk mi is mint ti. az elején nagyon nehéz volt, de aztán a végére nagyon-nagyon megszerettük. pont pár hete találkoztunk vele az érettségi találkozón. az benne a frusztráló, hogy úgy néz ki, mintha semmit nem csinálna (bsztatáson kívül), de közben meg iszonyatosan sokat tanultunk tőle. ő az egyik ok (a nemtúlsokból), amiért nagyon örülök, hogy az Istvánba jártam

Előzmény: totyaman (2234)
totyaman Creative Commons License 2011.06.23 0 0 2234

hm. mostanra nyálaztam át (kb. 1 évbe telt) amíg a hozzászólások nagyrészét elolvastam. Volt 1-2 jó sztori, de összességében többre számítottam. 2004-ben végeztem, a gimis évek összességében elég béna volt. pláne, amikor kiderült az egyetemen, h a csoporttársaknak mennyi élménye volt. Lázárban bíztunk, de nem igazán lett változás, ahogy valaki korábban megjegyezte a szakállas istvános szellemet nehéz lesz kifüstölni. továbbra is megy a nyilvános megaláztatás. üdvözlöm Bódis tanár urat, aki az egyetemen tanított minket!

 

mikitéről röviden. utolsó két évben tanított, iszonyúan lenézett minket, mert nem faktosak voltunk. az órákat csak az dobta fül,h röhögtünk a tájszólásán. nagy ívben szart a tanításra, egy szál bérlettel jött be az iskolába, tollat is tőlünk kért. a dogákat tanári értekezleten javította. egyszer 2-es lett a matekdogám, örült,h végre bealázhat az osztály előtt. megkaptam a dogát, aztán jeleztem,h az uccsó két feladat nem lett kijavítva, így lett 4-es alá.

utolsó órán bevallotta,h csak azért jár be tanítani, mert otthon unatkozna, valszeg valami bizniszmen a férje, tasnádiék szomszédja. hát ez elég szánalmas volt.

 

 

sgJános Creative Commons License 2009.03.11 0 0 2233
'79
Előzmény: lildiko (2231)
Miczukó Creative Commons License 2009.03.11 0 0 2232
Megváltozott minden... Sajnos...
Előzmény: sgJános (2230)
lildiko Creative Commons License 2009.03.10 0 0 2231
Hányban végeztél?
Előzmény: sgJános (2230)
sgJános Creative Commons License 2009.03.10 0 0 2230

Ha még véletlenül idetalálsz:

Én itt végeztem és a fiam is :)

Másként éltem meg azt amikor én jártam ide és másként amikor a fiam. Az előző jobb volt :))

Előzmény: Miczukó (2229)
Miczukó Creative Commons License 2009.01.31 0 0 2229

Látom, hogy nem erre voltál kíváncsi, elolvastam az előző hsz-idet a topikban. Nem tudtam eldönteni, hogy szülőként, vagy pedagógusként veszel részt az iskola életében, de látom, hogy belülről éled az életét.

Mindezek ellenére nem bánom, hogy leírtam a véleményemet. :-)

Előzmény: sgJános (2227)
Miczukó Creative Commons License 2009.01.31 0 0 2228

Veres Pálné lett belőle.

A központi írásbeli nagyon jól sikerült (89 pont), de a szóbelin nagyon kevés pontot kapott az Istvánban. Nem tudom megítélni, hogy a teljesítménye alapján, vagy a szimpátia alapján döntöttek így a felvételiztetők, de azt kell mondjam, hogy a végén szurkoltam, hogy ne legyen elég a pontja, mert éreztem, hogy nem lenne jó Zs-nek, ha oda kerülne.  Egy szóbeli felvételi mindig szubjektív. Zs-nek volt az álma az informatika osztály... Nekem egy kicsit merevnek tűnt a suli, de ez csak az én benyomásom. 

Végül két suliba vették fel, az Apáczaiba, mindkét nyelvre (ez nagyon is megnyugtatott, és igazolta, hogy nem az ismeretei hiányoznak, hiszen, ha ott megfelel...), és a Veres Pálná Gimibe.

Úgy gondoltam, hogy nekem, szülőként is helyt kell állnom hat évig, ezért a könnyebben kivitelezhető hat évre szavaztam a VPG-ben. Nem versenyistálló, de a színvonal jó. Emberként kezelik a gyerekeket, nyitottak, elfogadóak. Így az első félév végén, azt kell mondjam, hogy nagyon jó döntést hoztunk. Nagyon könnyen sikerült a beilleszkedés, könnyen felvette Zs. a ritmust, szeret oda járni, jó a társaság. Az első félévi bizonyítványa szerintem nagyon jó lett, pár négyes. :-) És ez valahol engem igazol, hogy a megfelelő helyen van.

Bocsi, hogy nem szigorúan a kérdésre válaszoltam. :-)

Előzmény: sgJános (2227)
sgJános Creative Commons License 2009.01.31 0 0 2227
Mennyi kellett?
Előzmény: Miczukó (2226)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!