Keresés

Részletes keresés

cobranco Creative Commons License 2 órája 0 0 5783

Az osztrák többségű Dél-Tirol ma már Olaszország része. 100 év arra kevés volt, hogy az etnikai arányokat megváltoztassa, de az olasz vérfrissítés már ad egyfajta pikáns kettősséget az ide látogatóknak. A fantasztikus környezet párosulva az autentikus építészettel pedig csak nyomatékosítja a díszletet. Alpok túrabeszámoló filmes adaptációjának 6.-ik része megtekintésre jelentkezik

 

Tartalom:

Utazóink pihenőnapot terveznek. Lehet ilyet a Dolomitokban?... nem igazán. Európa két dobogós kerékpárútja már reggel ott figyel a castingon ,vad sziklakanyonok, középkori várak, alpesi rétek úgy váltják egymást, mint pedáns gyerek az alsógatyáját. Mivel meglepetés ezúttal is lesz, kalandoraink továbbra sem unatkoznak…”

 

TransDolomitok 6.rész: "Napfény útja" 2021. /Italia/ 1440p

 

Útvonal: Kollman-Barbian-Klausen-Brixen-Fortezza-Mühlbach-Brunico-Valdaora-Toblach /Dobiacco/

Túrabeszámoló: http://cobranco.hu/turabeszamoloalp_21.html
Fotoalbum: https://www.facebook.com/media/set/?set=a.4704222796325741&type=3

cobranco Creative Commons License 2024.03.16 0 0 5782

A Dolomitok délnyugati része fehér folt a hegység turisztikai palettáján, bár a természeti környezet nem indokolja. Ha egyszóval kellene jellemezni, az a változatosság. A Rosengarten színpompás csúcsaitól a Latemar tűhegyes sziklaalakzatain át, az épített látnivalók is hangsúlyosan hozzák az elvárásokat. Ami viszont nincs, a tömeg! Optimális kombináció a magunkfajtáknak. Az Alpokban készült roadmovie 5-ik része elérhető, akiket érdekel.

 

Tartalom:

Ha Dolomitok, akkor sportfeladat nélkül nem lehet megúszni. Tudják ezt kalandoraink is. Első körben ott figyel egy kétezres hágó, de még mielőtt észbe kapnának már megint beesik egy toplistás tó, eszement vágta egy égig érő kanyonban, maratoni gasztroblokk, és egy éjszakába nyúló, hátborzongató szálláshely keresés tortúrája borzolja kedélyeket”

 

TransDolomitok 5.rész: "Alpok esszenciája" 2021. /Italia/ 1440p

 

Útvonal: Canazei-Val di Fassa-Fossa di Fassa-Vigo di Fassa-Passo di Costalunga-Karersee-Nova Levante-Cardano-Kollman.

Túrabeszámoló: http://cobranco.hu/turabeszamoloalp_21.html
Fotoalbum: https://www.facebook.com/media/set/?set=a.4704222796325741&type=3

cobranco Creative Commons License 2024.02.23 0 0 5781

A Sella-hegység a Dolomitok ékköve. Mind látványügyben, mint sport szempontból, igazi kihívás. A lenyűgöző sziklafalak árnyékában kerékpározni már önmagában is élmény, ha pedig ehhez, az itt igencsak ritka jó idő is társul, az már igazi kánaán. Valparola, Falzarego, Pordoi, mind jól hangzó olasz nevek, egyetlen probléma van velük, ezek meghódítása igencsak komoly nehézségekbe ütközik.  Egy erős, de felejthetetlen nap filmes krónikája következik.

 

Tartalom:

Kalandoraink nem ijednek meg a feladattól, hiszen ezért jöttek, a célok megvalósítása lebeg a szemük előtt, apait-anyait, sőt apósit-anyósit is beleadnak. Az, hogy költői kérdés marad-e a kerékpárosok szent hágójának a meghódítása, nyilván csak azok számára derül ki, akik rákattintanak a „Play” gombra…”

 

TransDolomitok 4.rész: "Királyetap" 2021. /Sella/ 1440p

 

Útvonal: Passo di Valparola-Passo di Falzarego-Plan Falzarego-Ruine Andraz-Pieve-Brenta-Arabba-Passo di Pordoi-Canazei

Túrabeszámoló: http://cobranco.hu/turabeszamoloalp_21.html
Fotoalbum: https://www.facebook.com/media/set/?set=a.4704201029661251&type=3

cobranco Creative Commons License 2024.02.02 0 0 5780

A Dolomitok a világ egyik legszebb hegysége. A gyönyörű természeti formák, lenyügöző táj sötét titkokat rejteget. Dolomitok hágói már régóta fontos szerepet töltöttek be, jelentőségük azonban sokszorosára nőtt az első világháború kirobbanásával. Az itt zajló állóháború közben épült ki a turista utak jelentős része illetve a méltán népszerű via-ferrata útvonalak szinte egésze. Hogy mennyire véres és kemény harcok folytak az olasz és a monarchia csapatai közt, arról árulkodnak az elképesztő helyeken kiépített lőállások, katonai alagútrendszerek illetve a nagy katonatemetők. A mára már nyugodt táj a sportolni vágyók, túrázók, kalandorok mekkája. „Transdolomitok” című útifilmünk következő epizódját ajánlom megtekintésre.

 

Tartalom:

Utazóink, egy átmeneti szieszta után újra belevetik magukat a javába. Cél a Dolomitok felső régiója, komoly küzdelem kezdődik, ezúttal nem az ellenséggel, hanem az elemekkel, konkrétan a domborzati viszonyokkal. A vertikális kihívás egy dolog, de az árvíz, lavina és egyéb „cukorfalatok” utóélete is fokozza az izgalmakat. A sportfeladat dokumentálásán kívül még egy erősen paródiába fulladó gasztroblokk, valamint a táborhely keresés viszontagságai is színesítik a történetet…

 

TransDolomitok 3.rész: "Véres hegyek" 2021. /Italia/ 1440p

 

Útvonal: Lago di Braies /Pragser Wildsee-Lago di Valdaora-Olang-Pustertal radweg-Bruneck-San Martino do Badia-La Villa-Corvara-San Cassiano-Lagozuoi-Forte Tre Sassi-Lago di Valparola-Passo di Valparola

 

Túrabeszámoló: http://cobranco.hu/turabeszamoloalp_21.html

Fotoalbum: https://www.facebook.com/media/set/?set=a.4704174696330551&type=3

cobranco Creative Commons License 2024.01.12 0 0 5779

A Pragser Dolomitok, igy első hallásra az átlagember számára nem mond túl sokat. De, ha hozzáteszem, hogy itt forgatják az Alpesi Őrjárat című filmsorozatot, talán már érdekes lehet. Sőt, az izgalmak fokozására még azt is közlöm, hogy itt található az Alpok deklaráltan legszebb tava, remélem, fel is keltettem az érdeklődést. Ennek fényében ajánlom megtekintésre a most következő filmet

 

Tartalom:

„Kalandoraink, szokásuk szerint, egy tilosban eltöltött éjszaka után nekivágnak a feladatnak, mert igen, a Dolomitokban nem lehet lazsálni. Cél, első körben egy kétezres hágó. A dolgot némiképp nehezíti, hogy egy 100 éve a sziklába vájt burkolatlan hadiúton kell felszerpentinezni. Cserébe fantasztikus panoráma, szétlőtt erődök és felejthetetlen sportélmény a fizetség. Az, hogy a fő attrakció akkora nagy durranás-e, mint amilyen a híre, és, hogy sikerül-e lepacsizni Terence Hillel, még az sem kizárt, hogy kiderül a végén”

 

TransDolomitok 2.rész: "Alpesi Őrjárat" 2021. /Italia/ 1440p

 

Útvonal: Cimabache-Carbonin-Forte Vallandro-Rifuggio Prato Piazza-Platzweise-Ponticello-Lago di Braies /Pragser Wildsee

 

Túrabeszámoló: http://cobranco.hu/turabeszamoloalp_21.html

Fotoalbum: https://www.facebook.com/media/set/?set=a.4704138269667527&type=3

Térkép link: https://www.google.com/maps/d/u/0/edit?mid=1F1tELaclRiGJBTSGMC2yVAJlXrVf76lS&usp=sharing

olahtamas Creative Commons License 2024.01.05 -1 1 5778

Szeretettel várjuk az érdeklődőket a Mezőgazdasági Könyvtár Természetfilmklubjának január 9-i programjára.

2024 telén új sorozat indul az MMgMK Mezőgazdasági Könyvtár Természetfilmklubban Az én Afrikám címmel.

A sorozat 20, egyenként 15 perces részét összesen 5 alkalommal vetítjük le januártól májusig. Egy alkalommal 4-4 rész kerül bemutatásra.

2024. január 9. (kedd) 18 óra

Az én Afrikám 1-4. rész (2007, 15-15 perc)

    Fok, város
    A Nagy Gödör
    Gauteng, Mpumalanga
    Maputo, Inhambane

Afrika a fekete földrész, a harmadik világ, az élet bölcsője. Sokféle elnevezése létezik ennek a rejtélyes és hatalmas területnek, és rengeteg téveszme alakult ki róla az idők során. Sáfrány József filmje a maga egyszerűségével és csodálatos képeivel próbálja fellibbenteni a titokzatosság fátylát, s egyben igyekszik megmutatni Afrika bűvös és varázslatos szépségét, elkalauzolva minket többek között Fokvárosba, a Kalahári mélyébe és a világ legnagyobb gyémántbányájába.

    A filmklubot vezeti: Kecskés Ferenc
    Helyszín: MMgMK Mezőgazdasági Könyvtár, Tessedik-terem (Budapest I. ker., Attila út 93.)
    Kérjük a filmklubtagokat, hozzák el tagsági kártyájukat vagy kérjenek a rendezvényen jelenlévő kollégánktól.

cobranco Creative Commons License 2023.12.23 0 0 5777

„Istenek sziklakertje”-mondják a Dolomitokra, mely nemcsak az Alpok része, hanem a koronája is. Ezen a kis helyen megtalálható minden, ami kimeríti a klasszikus magashegység fogalmát, sőt…Az égbetörő sziklatornyok árnyékában az üdezöld alpesi táj kontrasztja ad egy sajátos, leírhatatlan feelinget az ide látogatóknak. Az itt töltött pár nap filmes dokumentációját szeretném ajánlani szíves megtekintésre..

 

Tartalom:

„Kalandoraink 3 év után térnek vissza, amolyan hiánypótlásként, az akkor kimaradt feladatok kipipálása céljából. A terv viszonylag egyszerű, a Dolomitok keresztül-kasul. A Boite-völgy kiemelt fontosságú átjáró volt az évszázadok folyamán, s ha még hozzátesszük, hogy itt található a régió központ Cortina d’Ampezzo is, nyugodtan mondhatjuk, a Dolomitok szívében vagyunk. A valamikor itt pöfögő kisvasút nyomvonala ma, Lunga via delle Dolomiti néven a kerékpártúrázók paradicsoma. Már első körben sikerül belenyúlni a javába…”

 

TransDolomitok 1.rész: "Alpok bűvöletében" 2021. /Italia/ 1440p

 

Útvonal: Cima Cogna-Lozzo di Cadore-Domegge di Cadore-Lago di Cadore-Piave di Cadore-Dolomitenradweg-Tai di Cadore-Valle di Cadore-Vallessina-Vodo di Cadore-Borca di Cadore-San Vito di Cadore-Lago di Mosigno-Monte Antelao- Monte di Sorapis-Cortina di Ampezzo-Fiames-Cimabache

 

Két év után újra van írásos-képes túrabeszámoló is, akit érdekel: http://cobranco.hu/turabeszamoloalp_21.html

Fotoalbum: https://www.facebook.com/media/set/?set=a.4704113233003364&type=3

 

Itt ragadnám meg az alkalmat, hogy mindenkinek Boldog Karácsony és Kellemes Ünnepeket kívánjak!

cobranco Creative Commons License 2023.12.08 0 0 5776

Vajdahunyad vára, Erdély legimpozánsabb és leglátványosabb, teljesen épen maradt középkori vára, a régió leghíresebb turisztikai látványossága. A lenyűgöző gótikus várkastély, egyik legnagyobb magyar regényírónk, Mikszáth Kálmán szavaival élve a "várak királya".

Egy komplex túra keretében, többek között „Ő” is látótérbe került. Egy részleteket sem nélkülöző „ingatlan bemutató” következik, benéztünk mindenhová, ahová lehetett, sőt ahová nem, oda is. Az itt készült filmes dokumentációt fogadjátok szeretettel.

 

"Várkastély a Kárpárokban" /Vajdahunyadi vár/ 2021. /Erdély/ 4k 2160p

cobranco Creative Commons License 2023.11.24 0 0 5775

Egy rögtönzött filmes előzetest ajánlanék, spontán összedobált snittekből a teljesség igénye nélkül. A helyszin nem más, mint Európa egyik legismertebb és legkedveltebb távolsági kerékpáros túraútvonala. Útifilmek feltöltése hamarosan!

 

Donauradweg /Maxi trailer/ 4K 2160p

cobranco Creative Commons License 2023.11.10 0 0 5774

Kelet-Szlovákia az átlag magyar számára fehér folt. Nem tud róla semmit, nem is nagyon érdekli. Pedig a valamikori történelmi Magyarországhoz tartozó terület igencsak izgalmas meglepetéseket tartogat a természetet kedvelők, sportolni vágyók számára

 

Tartalom: Kalandoraink expedíciós túrára indulnak. Cél a „Titkos hegy”, leánykori nevén, Vihorlat. Hogy mivel érdemelte ki ezt a figyelemfelkeltő nevet, lehet, hogy kiderül, de akár még az is, hogy milyen ismeretlenség homályába burkolózó várak vannak megbújva lehetetlen helyeken. A szlovák gastronómia bugyraiba is betekinthetünk egy röpke /inkább nem röpke/ pillanat erejéig, és persze nem maradhat el a önfeledt csobbanás sem ezúttal egy kialudt vulkán kráterében…

 

Vakáció a Szlovák-tengernél 3.rész: "Vihorlát-hadművelet" 2021. /1440p/

 

Útvonal: Horka-Vinné-Vinna tó-Vinna vára-Kishelmec-Homonna-Jeszenő vára

 

Fotoalbum: https://www.facebook.com/media/set/?set=a.4691435250937829&type=3

cobranco Creative Commons License 2023.10.20 0 0 5773

A kicsit megmosolyogtató „Szlovák tenger” kifejezés, lehetne akár gúnynév is, ha már nem jutott nekik valódi tenger, igaz nekünk se…végül is, nálunk is van egy „magyar tenger”. Ha már a Balaton szóba került jó a hasonlat, bár méreteiben jelentősen elmarad tőle, mégis hozza a feelinget megbolondítva egy kis Tisza-tó utánérzéssel....

 

Tartalom: Túrázóink a tó megkerülésére készülnek, nem lenne nagy feladat, ha meg lehetne kerülni. Ennek az ellentmondásnak a megoldása igencsak kemény diónak bizonyul, főleg, hogy egy maratoni gasztro tudósítás, élvezkődős csobbanás a naplementében is bejelentkezik időhúzásként. Aki kiváncsi a szürreális, éjszakába nyúló végkifejletre egy olyan helyen, ahol sötétben már nem igazán ajánlatos bolyongani, a képernyő előtt a helye.

 

 Vakáció a Szlovák tengernél 2.rész: "Tisza-tó utánérzés" 2021. /1440p/

 

Útvonal: Morské Oko-Remetské Hamre-Mororest Rybnicka-Jovsa-Lucky-Male Zaluznice-Mihalovce-Biela Voda-Horka

Fotoalbum: https://www.facebook.com/media/set/?set=a.4691435250937829&type=3

cobranco Creative Commons License 2023.10.07 0 0 5772

A szlovákoknak is van Balatonjuk! Igaz kicsit messze, meg nem is nagyon tud róla senki, legalábbis itthon. Egy virtuális időutazásra invitálom a kedves nézőket egy olyan helyre, ahol a nem is oly távoli dicső múlt fényei még nyomokban pislákolnak.

 

Tartalom: Statisztikailag a legnépszerűbb kerékpáros célpontok, a tavak. Minél nagyobb, annál jobb. Akik osztják ezt a véleményt, jó helyen járnak. Kalandoraink északi szomszédunk egyik legnagyobb állóvizének bevételére készülnek. Minden adott, „napfény-nyár-szerelem”…de, mint mindig, sose klappol minden a tervek szerint, szóval egy izgalmas túranap történetének filmes adaptációja következik..

 

Vakáció a Szlovák-tengernél 1.rész: "Balaton-retró" 2021. /1440p/

 

Útvonal: Horka-Rybarik plázs-Medvedia hora-Kamenec-Klauza-Klokocov-Palkov beach-Jovsa-Poruba-Vysné Rybnica-Remetské Hamre-Sninnské Kamen-Morské Oko

 

Fotoalbum: https://www.facebook.com/media/set/?set=a.4691435250937829&type=3

cobranco Creative Commons License 2023.09.17 0 0 5771

Gyilkos-tó, Békás-szoros….ha Erdély kerül szóba, ezek a helyszínek, szinte azonnal elsőre beugranak mindenkinek. Évente kirándulók, turisták ezrei keresik fel, de legtöbben a csak vízközelből, a kanyon aljából sóvárogva, amolyan elérhetetlen térbeli dimenzióként csodálják a felettük magasodó szikla alakzatokat.
A felső régiók meghódítása komoly túra feladat, a kiszámíthatatlan időjárás, kemény talajviszonyok, nagy szintek, jelzett ösvények hiánya, a medvék által „szennyezett” terep ellenére, nálunk évről-évre visszatérő program a Békás-szoros feletti sziklákon egyensúlyozás Egy erős nap élő közvetítése következik, felvételről....

 

Keleti Kárpátok peremén 2.rész: "A legdrámaibb szurdokvölgy Erdélyben" /Békás-szoros/ 1440p

Útvonal: Magyarok hídja-Kis békás kilátópont-Rajztábla-Szurdok kő-Szudokkövi sziklakilátók-Békás szoros-Pongrác tető-Vit havas

cobranco Creative Commons License 2023.08.26 0 0 5770

A Keleti Kárpátok számunkra nem csak egy földrajzi fogalom, hanem egyben az ezeréves Magyarország végbástyái is. A történelem viharait megélt hely ma már nyugodt, a természet dominál. A Moldvában található óriás, a Csalho, vagy más néven „Román Olympos” árnyékában, amolyan kistestvérként szégyenlősen meghúzódó Munticsel, a nagyközönség számára szinte ismeretlen terep. Nem véletlenül, a valamikori államhatáron húzódó sziklabirodalom, igazi vadvilág, a dzsungelszerű növényzet, utak hiánya komoly kihívás, de ugyanakkor izgalmakkal teli kaland is a meghódítására vállalkozóknak. Egy erős nap története következik filmes dokumentációban:

 

Keleti Kárpátok peremén 1.rész: "Határvadászok nyomában" 2019. /Erdély/ 1440p

 

Útvonal: Gergyószentmiklós-Pongrác tető-Gyilkos tó-Békás szoros-Almásmező-Magyarbékás-Súgópatak szurdoka-Astralagus ferrata-Cabana Ecolog-Goth sziklák-Goth csűr-Goth kő-Hóvirág barlang-Békás mező

 

cobranco Creative Commons License 2023.08.26 0 0 5769

Köszi a kiegészítést!

Előzmény: pozo (5768)
pozo Creative Commons License 2023.08.12 0 1 5768

Említetted, hogy a Misurina tónál jártatok. Bizonyára tudjátok, hogy a tó felett magasodik a 2835 méteres Cima Eötvös (Eötvös Csúcs). Egykor Eötvös Loránd két lányával Székesfehérvárról kerekezett a Dolomitokba.

Eötvös a Dolomitok szerelmese volt, magashegyi túráinak száma 500-ra tehető, 25-30 csúcsra elsőként ért fel, jó pár csúcsot többször is megmászott, így pl. a Monte Cristallot 19-szer. Eötvös tiszteletére a Dolomitokban egy csúcsot, a Cadin-csoport második legmagasabb, 2835 m-es csúcsát Cima di Eötvösnek nevezték el. A hegymászást lányaival is megszerettette, gyakran indultak hármasban túrázni.

 

Aktuális érdekesség: Eötvös Loránd 175 éve született, az évforduló alkalmából augusztus 9.-én Eötvös Loránd Kerékpáros Expedíció indult a a Cima Eötvös alatti Misurina tóhoz az ELTE előtti Egyetem térről. A teljes táv 700 km, a szintemelkedés 4000 ezer méter, a terv szerint 5 nap alatt teljesítik a távot.

Előzmény: cobranco (5767)
cobranco Creative Commons License 2023.08.12 0 0 5767

Ha nyár, Alpok! Ennyire egyszerű, legalábbis számunkra  :)
Néhány spontán összedobott mozzanat az itt készült filmekből kedvcsinálónak...vagy kedvelvevőnek :)
Felvétel helyszíne: Dolomitok

 

TransDolomitok /Maxi trailer/ 1440p

cobranco Creative Commons License 2023.07.28 0 0 5766

A Tajgetosz egyike Görögország mítikus hegyeinek. Pazar látványilágával egyedülálló a kontinensen. A keleti kapujából, Spártából indul kalandoraink ráadás-programja, egy közel 900 méteres függőleges fal megmászása. A sziklába vájt szerpentin egyrészt félelmetes panorámája, másrészt építési megoldásai miatt híresen hírhedt a teljesíteni vágyó motorosok, kerékpárosok körében. Akik velünk tartanak nemcsak a sportfeladat részleteit élvezhetik, hanem betekintést nyerhetnek egy világtól elzárt isten háta mögötti görög falu hétköznapjaiba, valamint a dél-mediterránum vad hegyi világába is…”

 

Ezzel a résszel az utóbbi évtized talán legnagyobb kerékpáros vállalkozásom filmes anyagának végére értem. Itt szeretném megköszönni a közel fél éves kitartó figyelmet. Természetesen a Cobranco-project nem áll meg, várok mindenkit a továbbiakban is képernyő elé.

 

Bazi nagy Görög-túra /bónusz rész/: "Holt hegyek társasága" 2021. /1440p/

 

Útvonal: Mystras-Paorí-Aigos Ioannis-Anavriti-Moni Faneromeni-Tajgeti-Mystras.

 

Fotoalbum: https://www.facebook.com/media/set/?set=a.4704094853005202&type=1&l=dfff516944

cobranco Creative Commons License 2023.07.09 0 0 5765

Az egy főre jutó ókori romok száma Görögországban a legtöbb az egész világon. Misztrász /Μυστράς/, bizánci eredetű romváros, az ókori  Spártától néhány kilométerre, monumentalitásában még ma is tekintélyt parancsoló valamikori birodalmi komplexum, nem csak látványvilágában izgalmas, de sportfeladatnak is kihívás. Egy rendhagyó, „abandoned” vártúrára invitálok mindenkit, egy olyan helyre, ahol múlt árnyai még a mai napig is szellemként kisértenek....

 

MYSTRAS "Ahol a múlt árnyai szellemként kisértenek" /Görögország/ 2021. /1440p/

 

Útvonal: Metropolis-Evangelistria-Saint Teodorakis-Monemvasia gate-St. Nikolais-Despoták palotája-Hagia Sophia-Citadel Villaharden Castle-Laskaris house-Pantanassia-Periblatos kolostor

 

Fotoalbum: https://www.facebook.com/media/set/?set=a.4704094853005202&type=1&l=dfff516944

cobranco Creative Commons License 2023.06.16 0 0 5764

Spárta /Σπάρτη/, , az ókori Görögország, szigoráról és katonaságáról nevezetes dór állama volt, amely hosszú ideig Hellasz egyik legnagyobb és legjelentősebb poliszaként létezett. Vajon a mai Spárta is az a szigorú, kemény és puritán város, amit történelem tanulmányainkból ismerünk,  vajon hordozza-e még a nehéz örökség terhét, vajon, hogyan próbál megfelelni a mai kor elvárásainak.

 

Tartalomból: Sakálvonyításos ébresztő után egy olajfaliget árnyékában utazóink utolsó nagy próbatételükre készülnek, cél, elérni az autót és bezárni a kört. Végeláthatatlan olajfámezők és karsztos hegyvidékek között küzdenek az elemekkel. A nap csúcspontja, át kell küzdeni magukat Spártán a legendás városon. Ezúttal szerencsére nem kell csatázni a 300  mindenre elszánt védővel. Egy rögtönzött városnézés keretében megbizonyosodhatunk arról is, hogy,  vajon Leonidas levágott feje ki van-e állítva a főtérre, vajon Artemis Templomában folynak-e még korbácsversenyek, vajon  mai városnak mi köze van a németeknek és vajon, az izgalmak fokozására a Tajgetos feletti készülő vihar is beszáll-e a játszmába? Túl sok itt a vajon, de, ha valaki a margarinon szereti a tojásrántottát, ne csüggedjen, egy záró gasztroblokk is színesíti a most következő filmes palettát…

 

Bazi nagy Görög-túra 13.rész: "Fegyelem, önfeláldozás, káosz...Spárta! 2021. /1440p/

 

Útvonal: Aigos Anargiri-Goritsa-Kefalas-Splatana-Zagano-Spárta-Mystras

 

Fotoalbum: https://www.facebook.com/media/set/?set=a.4704094853005202&type=1&l=dfff516944

cobranco Creative Commons License 2023.05.26 0 0 5763

„Görögországban mindig kék az ég” …szokták mondani.

Aztán azt is szokták mondani, hogy a kivétel erősíti a szabályt. De, egy kerékpártúrán a kivétel inkább gyengítse a szabályt, sőt…
A Mount Parnonas Görögország egyik legnagyobb hegysége, vadsága, érintetlensége, tekintélyt parancsoló kétezer körüli hegycsúcsaival, mindig is a felfedezők, kalandvágyok célpontja volt. Bujazőld mediterrán fenyvesek és élhetetlenül kopár sziklás gerincek jellemzik a tájat. Az egy főre jutó kanyonok száma itt a legtöbb a Hellászban.

Tartalom: Innentől nem meglepő, hogy kalandoraink, miután egy önfeledt tengeri fürdőzéssel nyitva a napot egy égig érő „sohavégetnemérő” valószerütlen színű szurdokban találják magukat. De, még mielőtt észbe kapnának, már egy egekbe tekergőző szerpentinen küzdenek a gravitációval. Aztán egyszer csak szembejön Görögország leglehetetlenebb helyére épült kolostora, majd az égiek is úgy döntenek, beszállnak a játszmába.Vajon, utazóink teljesitik-e ezt az iszonytatóan nyomasztó próbatételt a spártai nagy elődök nyomdokain, egy zsémbes eltévedés után vajon jutalmul sikerül-e elfogyasztani egy „úri vacsorát” egy vízműtelep szerelőaknájában, erre is fény derül…de, még az sem kizárt, hogy nem..."


Bazi nagy Görög-túra 12.rész: "A lebegő sziklák útja" 2021. /1440p/

Útvonal: Plaka beach-Leonidio-Dafnon kanyon-Elonis kolostor-Ochtos szerpentin-Kozmas-Geraki-Aigos Anagiri

cobranco Creative Commons License 2023.05.12 0 0 5762

Hellasz kemény világ, a hódítóknak is komoly fejtörést okoztak a történelem folyamán az itteni domborzati viszonyok. Nem úgy kalandorainknak, hiszen pont ezért jöttek. Bónusznap, bónusz program…aztán, hogy az égieknek lesz-e valamilyen ellenvetésük ez ellen, hogy az eredetileg tervezett sziklába vájt szerpentin megmászására vajon sor kerül-e, illetve a görög ételek bemutatására hívatott ismeretterjesztő sorozat, „grillezett bárányborda” epizódjának prezentálása sikeres lesz-e?  Jó kérdések, de még az sem kizárt, hogy kiderül”

 

Bazi nagy Görög-túra 11.rész: "Hot Rock Blues" 2021. /1440p/

 

Útvonal: Semeli-Plaka beach-Dafnon delta-Leonidio-Vaskina szerpentin-Hot Rock-Aigos Haralambou-Plaka

 

Fotoalbum: https://www.facebook.com/media/set/?set=a.4704079433006744&type=1&l=dfff516944

olahtamas Creative Commons License 2023.05.08 0 0 5761

TERMÉSZETFILMKLUB

2023. május 9. kedd 18.00

Magyar Mezőgazdasági Könyvtár

Budapest, I. Attila út 93.

Afrika-dömpingünk keretében a kameruni filmsorozat 6. és 7., (befejező) részét vetítjük.

A Kamerun hegy árnyéka 6. rész:

A WAZA 25.perc

A Magyar Tudományos Esőerdő Expedíció dr. Vojnits András zoológus vezetésével, az átmeneteket és azok élővilágát tanulmányozva, a világ legcsapadékosabb és legdiverzebb területe felől észak, a Szahara felé haladva, egyre szárazabb területeklet érint. A valahai esőerdők vidékéből kialakult "kényszer-szavanna" után a sivatag közelébe kerülnek. A Waza Nemzeti Park Észak-Kamerun egy vadban viszonylag gazdag területe, ahol még hatalmas elefánt-populációk élnek, rinocéroszok is előfordulnak, de az orvvadászat erősen megviseli az állományukat.

A Kamerun hegy árnyéka 7. rész

A CSÁD

Nincs tudomásunk arról, hogy a Csád tavat, a Szahara peremén, valaha magyarok felkeresték volna. Kamerun legészakibb részébe a hatóságok az európaiakat - a biztonság hiányára hivatkozva - nem engedik be. A véletlen folytán kameruni kísérőnk, Okah Ebwekoh Monya ornitológus Dél-Kamerunban élő népéből valók az itteni hatósági emberek, rendőrök, katonák, az ő segítségükkel a Szilveszter és az Újév napját a világ ezen nehezen megközelíthető sarkának egyik szigetén töltjük. A tó a keletről nyugatra, az északról délre és visszafelé vándorló madarak gyülekezőhelye. Utána már csak a Szahara következik.

A vetítés ingyenes, mindenkit szeretettel várunk.

A föltett lépek nem fotók, kockák a mozgóképből.

 

petergabor Creative Commons License 2023.04.28 0 0 5760

Sziasztok!

 

 

Kenutúra a Szigetközben Ásványrárón a pünkösdi hosszú hétvégén.

 

Szállás négyágyas szobákban ellátás nélkül, fürdő közös.

 

2 fő részére 14.000,-/éj

4 fő részére 20.000,-/éj

 

Kenubérlet: 6.000,-/nap (négyszemélyes)

 

Konyha jól felszerelt, evőeszközt nem kell hozni, van bőven.

 

Ha van kedvetek csatlakozni hozzánk, jelezzetek e-mailben! Profilomban megtaláljátok.

 

 

Péter

cobranco Creative Commons License 2023.04.28 0 0 5759

Görögország, Égei-tengeri partvidéke mesébe illő helyszíneket rejteget. Együtt van jelen a történelmi tradiciókkal tüzdelt hagyomány, illetve a modern túrizmus által megkövetelt minden egyéb más.

 

Tartalom: „Utazóink ezúttal egy időjárás által javasolt program módosításra kényszerülnek. Többségi szavazással elvetik a „Sportfeladat szakadó esőben” című műsort és helyette marad a szokásos, „unalmas” álom-tengeröblök meglátogatása kerül napirendre. Jönnek is tornasorban ahogy kell,  de errefelé a történések irányításában az isteneknek is van szavuk. Hogy pozitív vagy negatív módon kontárkodnak bele a tervekbe, szigorúan csak azoknak derül ki, akik helyet foglalnak a képernyő előtt..”

 

Bazi nagy Görög-túra 10.rész: "Égei-tenger fogságában" 2021. /1440p/

 

Útvonal: Leonidio öböl-Plaka beach-Dafnon delta-Lakkos beach-Sambatiki beach-Livadi öböl-Paralia Tyros-Capr Trikeri

 

Fotoalbum: https://www.facebook.com/media/set/?set=a.4704079433006744&type=1&l=dfff516944

olahtamas Creative Commons License 2023.04.20 0 0 5758

Hátha jó idő lesz 2023. április 23, vasárnap 16:30-tól csillagnéző túra:

https://www.mcse.hu/event/csillagnezo-tura-marssal-es-holdsarloval/

kisfo Creative Commons License 2023.04.16 0 0 5757

gyereknek büki vandrotaborhoz ezt neztem ki: https://www.decathlon.hu/p/polifoam-matrac-trek-100/_/R-p-174619

 

van ennel jobb ? miben jobb max. 2szeres aran, azaz < 12e HUF-ert ?

cobranco Creative Commons License 2023.04.06 0 0 5756

„Ez  már mindentől annyira távol van, hogy aki itt van, még annak sincs közel”-mondják a helyiek.

 

Peloponnészosz dél-keleti csúcsán húzódó Maleas-félsziget, Gögögország egyik legszebb része. Óriási hegyek, eldugodt tengeröblök.

Innentől nem meglepő, hogy kalandoraink egy olyan útvonalon próbálkoznak, ami a térképen nem is létezik. Ennek ellenére sorban veszik az akadályokat, lesz egekbe tekergőző szerpentin, a változatosság jegyében újra kősivatag, egy kietlenségével tekintélyt parancsoló „gigakanyon” is bejelentkezik engedély nélkül, természetesen az „álomtengerpart csobbanással” menüpont és a Borbás Marcsit is meghazudtoló gasztronómiai műsor ezúttal sem maradhat ki…

 

Görögországi barangolásunk újabb részével kivánok mindenkinek Kellemes Húsvéti Ünnepeket!

 

Bazi nagy Görög-túra 9.rész: "A világ vége után másféllel" 2021. /1440p/

 

Útvonal: Kapsala-Fokiano-Pigadi-Amigdala-Pirgoudi-Tristila-Leonidio-Plaka beach

 

Fotoalbum: https://www.facebook.com/media/set/?set=a.4704055289675825&type=1&l=dfff516944

pozo Creative Commons License 2023.03.20 0 0 5755

Köszi szépen Tamás!

Előzmény: olahtamas (5754)
olahtamas Creative Commons License 2023.03.20 0 0 5754

A turistajelzések elég öregek, legalább 5 éve nem újította fel senki, szóval ráférne egy karbantartás.

A tanösvénynek, meg egyáltalán nincsenek felfestett jelzései a kilátó és a "Szélmalom" között.

Előzmény: pozo (5751)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!