Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2000.04.09 0 0 8
Mici Maci!
Offtopic, de két embertől is származhat az emberiség, ha akkoriban más volt a helyzet. Pl. az ő genetikai állapotuk jobb volt mint a mai embereké. És akkoriban Isten még nem adta azt a törvényt, hogy testvérek ne házasodjanak, és Ádám és Éva gyerekei egymással házasodhattak. Később a törvény miatt ez már átkot hozott magával. Ha tudsz angolul, ajánlhatok pár angol nyelvű honlapot, ahol tudományosan foglalkoznak a teremtéskutatással.

Hussain Creative Commons License 2000.04.09 0 0 7
Uppsz! De rossz szülő lesz belőlem, a saját topicomat is elfelejtem, mi lesz majd ha a gyerekért kő menni az oviba...:-))

Kedves mgabor és Mici Maci (neked külön wa aleykum asz-szalam wa rahmatul-lah:-))!

Nem lehet, hogy pont az az isteni próba, hogy akármit tolnak az orrod elé, bizonygatják, hogy ehhez nem kell isten, hanem szimpla biosz, te ennek ellenére hiszel benne? Én úgy vagyok vele, hogy ha (az egyébként nem létező) kertemben kiásnék egy homo erectus csontvázat, akkor is tagadnám az evolúciót.
Szerintem Isten nem csak a vallástudósoknak szánta a szent könyveket, hogy filozófálgassanak Ádám jelképességén, hanem a sarki fűszeresnek is, aki nem tud ezen töprengeni (bocs minden fűszerestől:-). Szóval Isten ha úgy csinálta volna a teremtést, akkor azt is leírhatta volna, hogy "először megteremtte a majmot majd embert formált belőle..." mindenki értette volna, de nem ezt írta, hanem az Ádám és Évás verziót. Én úgy gondolom, hogy ami le van írva, azt szó szerint kell venni, a többi pedig mind-mind próbatétel, hogy meg tud-e ingatni a hitünkben.
Egyébként mgabor nagyon jól mondod, hogy a világban is megmutatkozik Isten, hisz mindezt összehozni, hogy a Földet ne égesse porig a Nap, vagy ne legyen csontá vagyva, hanem, hogy alkalmas legyen arra, hogy itt internetezzünk:-)), ez már maga is egy bizonyíték. De úgy gondolom, hogy a világot a szent könyveken keresztül kell nézni és nem fordítva.

na császtok, remélem ezentúl jobban figyelek a topicra:-)

Mici Maci Creative Commons License 2000.03.31 0 0 6
Szia Hussain!

Két konkrét dolgot irtál: Ádám és Éva történetét, illetve Szűz Mária szüzességét.

Nos, én az elsőt csupán szimbolikus történetnek tartom, az utóbbit azonban valóságnak.

Szerintem is Isten teremtette az embert, de ha csupán egyetlen párt teremtett volna, akkor genetikailag hibás egyedek fejlődtek volna ki, hiszen ezért van az, hogy nem házasodhatnak testvérek, közeli rokonok. Az evolúció szerintem bizonyos mértékig igaz lehet, tehát biztosan éltek valaha dinoszauruszok, stb., de hogy ez külső segitség nélkül végbemehetett volna, azt nem hiszem.

Szűz MÁria szerintem valóban szűzen fogant, egy himivarsejt megteremtése az ember után igazán nem lehet kunszt.

A többi kérdéses részről a Bibliában nem lehet általánosságban fogalmazni. Egyes dolgok szimbolikusak, mások történelmi tények. Ehhez kell alapos elemzés a Bibliában, hogy nehogy a szimbólumok nyelvén elmondott dolgokat egy az egyben valóságnak vegyük.

Szálem alejkum:
Mici Maci

mgabor Creative Commons License 2000.03.27 0 0 5
Kedves Hussain!

Én keresztény vagyok, hiszem, hogy a Bibliában Isten (a Szentháromság) nyilatkozik meg (nyilatkoztatja ki magát - tárja fel magát) az embernek. Ennek a megnyilatkozásnak a módját már nem hiszem. Azt inkább keresem. Errol az az álláspontom, hogy úgy nyilatkozik meg, ahogy megnyilatkozik. Alapvetoen az ember természetének megfeleloen nyilatkozik meg - szerintem, azaz történelmileg és "irodalmilag". Ahogy számomra nyilvánvaló, hogy Jézus sok példabeszéde nem egy valóságos történet elbeszélése, hanem valami másfajta tanítás, ugyanígy az Ószövetségben is feltételezem, hogy vannak ilyen nem kifejezetten történelembe tartozó tanítások. Ádám és Éva történetét pl. ilyennek tartom. Tehát Isten nyilatkozik meg benne, de mégsem a mai értelemben vatt történelem, amit ott olvasunk. (A többezer évvel ezelotti zsidó látásmód szerint már inkább lehetne történelemnek nevezni).

Ezenkívül hiszem, hogy a világot Isten teremtette, a világ törvényeit is, ilymódon hiszem, hogy kinyilatkoztatás és tudomány soha nem kerülhet feloldhatatlan ellentétbe. Ezentúl hiszek az emberi megismerés érvényességében, mivel azt is Isten teremtette, ezért ahol a tudomány valamit "kétséget kizáróan" megállapít, és ebben a hittel ellentétes eredményre jut, ott legalábbis a hit felülvizsgálatát tartom szükségesnek. Azaz hiszem, hogy Isten nemcsak a szent könyvekben nyilatkozik meg, valamint a világról sem csak a szent könyvekben ad értékes tudnivalókat, hanem magában a világban is megnyilatkozik és maga a világ is megmutatja saját magát és a ketto fajta megmutatkozás ugyanazt mutatja meg.

mgabor

aranyviktor Creative Commons License 2000.03.27 0 0 4
üdv kedves Hussain barátom!

Allah békéje legyen veled!

Én is hiszek a Mindenhatóban, és én is mindent elhiszek, amit Ő mond.

A szent könyvek azonban nem azonosak a Mindenhatóval és nem is hiszem, hogy a Mindenhatónak mindenki számára ugyanaz a mondanivalója.

Van a Mindenhatónak egyénre szabott mondanivalója is, és azt nem könyvek, de még csak nem is próféták útján, hanem közvetlenül az egyénnel közli.

Béke veled avi

Előzmény: Hussain (-)
Paleokrites Creative Commons License 2000.03.26 0 0 3
Kedves Orltran !

Igy is mondhattam volna..., igazad van!

Tisztelettel: Palo

Előzmény: Törölt nick (2)
Törölt nick Creative Commons License 2000.03.26 0 0 2
"Az emberek egymás felett szeretnek uralkodni...és ezért mindent, a cél érdelében bevettenek..., az eszközök változatosak....., de egyre hatékonyabbak...., ma már a pszihológiai fegyvereké a szó....., a félelmet elültetni az emberekbe...., és erre jó talaj a politika és a vallás!.... "
Igen, pl a cel erdekeben meghamisithattak a Bibliat.

Előzmény: Paleokrites (0)
Törölt nick Creative Commons License 2000.03.26 0 0 1
Én szó szerint elfogadom a teremtéstörténetet, és mindent ami a Bibliában van. Nem szeretek úgy fogalmazni, hogy "hiszem", inkább úgy, hogy "ahogy én látom, tapasztalom, igaz".
Az evolúciót pl. nem fogadom el, akármennyire is bizonyítottnak mondja a tudósok nagy része.
Paleokrites Creative Commons License 2000.03.26 0 0 0
Kedves Hussain !

Én hiszek Istenben...., az egyetemes Istenben...
Ádám és Éva miért ne létezhetett volna!
Mária férje József .., aki nemzette Jézust /Máté 1, 16 /
Minden nép Istené.......
Az emberek egymás felett szeretnek uralkodni...és ezért mindent, a cél érdelében bevettenek..., az eszközök változatosak....., de egyre hatékonyabbak...., ma már a pszihológiai fegyvereké a szó....., a félelmet elültetni az emberekbe...., és erre jó talaj a politika és a vallás!....
Csak fanatisták ne lennének......semelyik oldalon!

Tisztelettel: Paleo

Előzmény: Hussain (-)
Hussain Creative Commons License 2000.03.26 0 0 topiknyitó
Hellosztok!

Csak egy felmérést szeretnék csinálni. Olvastam valahol, hogy vmelyik országban megkérdeztek vallási vezetőket, hogy hisznek e abban hogy Ádám és Éva tényleg létezett, meg hogy Mária szüzen fogant e meg ilyenek. És egy csomóan kételkedtek benne, hogy igaz lenne. Na, nem az a kérdésem, hogy ti olvastátok e ezt a cikket:-)), hanem az, hogy ti akik hisztek Istenben (mert egy ateista válaszait már előre kitalálom:-) pl. hisztek e az Ádám és Évás sztoriban, Szűz Mária szüzességében, meg ilyenekben, amit a Biblia (vagy az én esetemben a Korán) állít, de a "tudomány" ezt nem támasztja alá, sőt, inkább megcáfolja.

Elsőként én válaszolom meg a kérdést: mivel hiszek a Mindenhatóban, mindent szó (betű:-)) szerint elhiszek, elfogadok, amit Ő mond, állít.

És Ti?

Lehet nullásozni.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!