Keresés

Részletes keresés

Zaturek Manfred Creative Commons License 2000.03.29 0 0 21
Az általam ismert magyar honvédelmi miniszterek (Oláh István kivételével, aki csak egy évig bírta, aztán meghalt) nem tudtak oroszul, ezért mindig csak a hülyetolmatschok beszélgettek, volt úgy, hogy a kinti magyartolmács ferdített. A sztoriban megemlített minisztert pedig Für Lajosnak hívták, és nem hinném, hogy a Gyula nagy haverjaként ismerte volna akárki, de úgy sem, mint aki Moszkóviából kapná az utasításokat... :)))
Előzmény: Mercurius (20)
Mercurius Creative Commons License 2000.03.29 0 0 20
Szóval a techinikai lehetségességben továbbra sincs vita.

Ami a történeted illeti. Tegyük fel, hogy mondjuk a bakonyi rakétákról, ha régen történt, vagy orosz szállitmányok Jugoszláviába való átengedéséről (ha a Horn kormány alatt történt az eset), akarnak érdeklődni. Természetesen, ha nem a felhatalmazott személy veszi fel, maximum valami személyes üggyel indokolják a telefonhivást (kivéve, ha a túloldalon lévő, tök hülye, vagy részeg).

Előzmény: Zaturek Manfred (19)
Zaturek Manfred Creative Commons License 2000.03.29 0 0 19
Engem nem érdekel sem ez az Iliescu, sem akárki más, legyen bárhol a világon, akár idehaza is, ha nincs, az sem érdekel. Én csupán azt mondom, hogy ha kell ilyen "forró drót", vagy amit annak neveznek, akkor megcsinálják és fenntartják (jó sok pénzért!!!), s ez nem egy akármilyen pártpolitikuson, hanem a mindenkori állami vezetésen múlik, de valójában az ilyen különleges kapcsolat szükségessége határozza meg. Régebbi korokból is lehet "örökölni" egy ilyet, utána pedig esetleg azt sem tudja senki, hogy mire is való.

Elmondok egy "tolmatsch sztorit", hogy ezt illusztráljam. Volt egy ilyen készülék a honvédelmi miniszter asztalán. Valahogy úgy adódott, hogy a miniszteri titkárságon nem volt senki, amikor megcsörrent, ezért engem, a hülyekotona-szartolmácsot futtattak végig a hosszú-hosszú miniszteri folyosón, de tüstént, azonnal, lóhalálában, futólépés... Odaértem valahogy, köszöntem, ahogy kell, de csak odalöktek az asztalhoz és kezembe nyomták a kagylót. A varsói főparancsnok kereste sürgősen a minisztert a szigorúan titkos vonalon - megkérdezte, hogy jöhet-e vadászni a hétvégén?

Előzmény: Mercurius (18)
Mercurius Creative Commons License 2000.03.29 0 0 18
Kedves Manfréd!

Igazából nem értem, hogy mi a mondanivalód lényege:

1. Ha azt mondod, hogy technikailag lehetséges, akkor ezt nem vitatta senki.

2. Ha politikai értelemben akarod elbagatelizálni, akkor ez több, mint furcsa, mert (lásd a csatolt idészet a transindexről), egyértelmüen Illiescu orosz oruientációjáról van szó, amit a nyugat zokon vett (magad is iród, hogy ilzen bizalmas vonalrendszert egy katonai szövetséghez tartozók szoktak létesiteni.

3. Összesküvés elméletet emlegetsz, amivel Iliescu et. nyomdokain haladsz. Ő szintén az amerikai hirszerzés és belpolitikai elelnfeleinek összeesküvését emlehegete. Külön poén, az a diplomáciai újjitás, hogy az idészetben szereplő USA képviselőknek megüzente, hogy "szeretné orrbavágni őket".

Idézet a transzindexből:

"A helyzet súlyosságát nem az adja, hogy valóban léteztek Oroszországgal a titkos telefonvonalra vonatkozó tárgyalások, hanem az, hogy ugyanebben az időben folytak az egyeztetések a NATO-hoz való csatlakozás ügyében is. A kétkulacsosság sajnos nem idegen a román politikától. Ion Iliescu, Nicolae Vacaroiu, akkori miniszterelnök, Teodor Melescanu volt külügyminiszter és a hatalom további képvelői pedig tudtak ezekről az orosz-román tárgyalásokról, de mindvégig tagadtak, hazudoztak. Iliescu, Vacaroiu és Melescanu a parlament védelmi bizottsága előtt kell majd magyarázatot szolgáltasson,
de Petre Romannak is felelnie kell ugyanazon bizottság előtt, arra a kérdésre, hogy milyen úton kerülhettek nyilvánosságra a külügyminisztérium titkos dokumentumai. Az ügynek úgy tűnik, még nincs vége. Iliescu jelenleg Moldova öztársaságban tartózkodik, és nem tagadja az orosz nyelvű sajtó arra vonatkozó állításait, hogy zorosabb kapcsolat kialakítására törekedne Ukrajnával és Oroszországgal. Nem hivatalos programjában pedig szerepel egy személyes találkozó Vladimir Putin-al, Oroszország legesélyesebb elnökjelöltjével.

Az ügy legutolsó fejleménye, hogy 25-én, Washingtonban, a Helsinki Bizottság két tagja azt nyilatkozta, hogy Iliescu esetleges hatalomra kerülését a Nyugat negatívan értékelné. Christopher Smith és Frank Wolf amerikai képviselők elmondták, hogy
Iliescu választási győzelmével kommunista elemek kerülnének vezető pozíciókba, ami jelentősen csökkentené az ország integrációs esélyeit. "

Mercurius

Előzmény: Zaturek Manfred (17)
Zaturek Manfred Creative Commons License 2000.03.29 0 0 17
Kiegészítésként - a "forró drót" lényege pedig mindig az, hogy van-e, szükség van-e egy külön, gyors és közvetlen, fokozott biztonságú összeköttetésre két pont között? Az általam ismertetett példából kitűnik, hogy katonai szövetségen belül, az esetleges operatív információcsere biztosítására (ne feledjük el, hogy akkoriban a "nemzetközi helyzet állandóan fokozódott" és "bármikor kitörhetett az atomháború") fenntartottak egy ilyen nagyon drága és teljesen gazdaságtalan rendszert. Állami vezetők között egy-egy adott esetben szükség lehet ilyenre (a Kreml - Fehér Ház vonalat korszerűsítették és fenntartják), de akármilyen pártvezérek között értelmetlen az egész, dumálhatnak "hideg madzagon" is, úgysem tudnak semmit mondani egymásnak... :)))
Zaturek Manfred Creative Commons License 2000.03.29 0 0 16
Megismétlem, hogy egy ilyen vagy hasonló rendszer két vagy több állam (állami szerv) között bármikor létesíthető és üzemeltethető, de mindig valamilyen állami együttműködés, információcsere keretében. Társadalmi és gazdasági szervezetek, magánszemélyek között, tudtommal, törvényesen egyáltalán nem folyhat vagy állami engedélyhez kötött a titkos, rejtjeles kapcsolat - ez mindenütt nemzetbiztonsági kérdés, legyen szó akár nagy hírközpontról vagy az általam említett kis diplomatatáskáról. Ma, az internet korában, titkos közleményváltás technikailag sima postai telefonvonalon (mobilon keresztül) is létesíthető, akár szoftveres, akár hardveres (adapteres) megoldással - a lényeg akkor is csak az, hogy ez legális (engedélyes) vagy nem, eképpen büntetendő. Ez első sorban technikai és jogi (nemzetbiztonsági) kérdés. Politikai botrányt viszont úgy lehet belőle csinálni, hogy ha ezt a technikai kérdést összemossuk valamilyen összeesküvés elmélettel - lám, lám, "ezek megint szervezkednek, lám, lám ezek valahonnan onnan kapják a titkos utasításokat..." és hasonlók (az "ezek" és "onnan" aktuálisan és konkrét helytől függően tetszőlegesen helyettesíthető).
Előzmény: Mercurius (15)
Mercurius Creative Commons License 2000.03.29 0 0 15
Szép hosszú issmertetés volt, de sszeretném, ha nem kerülné el a figyelmed, hogy a Romániában a belpolitikai vihar nem abból lett, hogy 89 elött volt egy ilyen kommunikációs rendsszer, hanem abból, hogy 89 után Iliescu újra kiépitette. Ez viszont nem igazán NATO kompatibilis jelenség és jött is némi USA viszhang, hogy kormányváltás esetén Románia NATO esélyei csökkenek.

Kérdés pedig itthonra továbbra is az, hogy hasonló új vonal kiépités vagy annak kisérlete volt-e esetleg a Horn kormány alatt is ?

Előzmény: Zaturek Manfred (14)
Zaturek Manfred Creative Commons License 2000.03.29 0 0 14
Nos, tisztázzunk valamit - magát a "forró drót" kifejezést a firkászok találták ki, mégpedig akkor, amikor valamikor Hruscsov idején egy ilyen közvetlen vonalat létesítettek a Kreml és a Fehér Ház között.

A Szovjetunióban már jóval a világháború előtt is létezett egy "kormányzati-katonai" telefonhálózat, amely közvetlen (és titkosított-rejtjelzett) összeköttetést biztosított a legfontosabb polgári és katonai objektumok között. Ennek kiszolgálását mindig is a "kormányhíradó" (értsd, NKVD, KGB) szervek és alakulatok látták el. Ahhoz, hogy érthető legyen a "szint" - katonai vonatkozásban ez a legfelsőbb főparancsnokság főhadiszállását a frontparancsnokságokkal (katonai körzetekkel) kötötte össze. A világháború után a Varsói Szerződés tagállamai felső katonai vezetése (miniszter, első helyettes - államtitkár, vezérkari főnök), illetve a "front"-szintű vagy ahhoz sorolt vezetési pontok között létezett ilyen különleges összeköttetés (VCS vonalnak nevezték, az orosz "viszokocsasztotnaja szvjáz" - nagyfrekvenciás híradás - rövidítésből eredően. Nem tévesztendő össze a ZASZ - "zaszekrecsennaja szvjaz" - titkosított híradás - vonalakkal, amelyeket minden nemzeti hadsereg saját maga üzemeltetett teljes mértékben). A tagállamok politikai vezetése (értsd, a VSZ Politikai Tanácskozó Testületének tagjai, több helyen a nemzeti fegyveres erők főparancsokai) szintén ugyanezen a hálózaton keresztül kommunikálhatott egymással. A kezdeti földi kábeles vonalak mellett az utolsó időben már megjelentek a műholdas összeköttetést biztosító speciális állomások is, de ezek is az akkori évek technológiai szintjén voltak, minimális kompjuterizációval rendelkeztek. Ugyanazt a feladatot ma már egy elegáns kistáskával, plusz egy parabolával, meg lehet oldani, nincs szükség böhömnyi "rendszerkocsikra" és nagy központokra. A kódoló/dekódoló részegység pedig egy kis dobozban elfér, onnantól kezdve meg sok sikert mindenkinek... :)))

Az, hogy most Romániában ebből a technikai kérdésből belpolitikai vihart kavarnak, az az ő dolguk. A Varsói Szerződés széthullásával ez a rendszer szétesett, az orosz csapatok hazatérésével pedig az üzemeltetés feltételei is megszüntek, arról nem is beszélve, hogy technikailag egy túlhaladott szintet jelentett a megoldás. Nyugodtak lehettek, hogy jelenleg ugyanilyen, de valószinüleg technikailag sokkal fejlettebb NATO rendszer él illetve épül - egy szövetségen belül ez nem is mehet másként.

Egyébként minden politikusra jellemző, hogy tökhülye a technikához és az ilyen jellegű dolgokban is még akkor is automatikusan hazudik, amikor egyáltalán nem lenne muszáj - ezen viszont a magam részéről egyáltalán nem csodálkozok.

Előzmény: Mercurius (13)
Mercurius Creative Commons License 2000.03.29 0 0 13
A félreértések elkerülése végett összefoglalom:

1. 89 elött minden szocialista országban volt forródrót Moszkvába és egymáshoz is.
2. A mostani román botrány szerint a Moszkvai forródrótot a kommunista utódpárt hatalomrajutásával felújitották ("korszerüsitették").
3. A felújitás az orosz kérésre történt és az orosz-román alapszerződés egyik záradéka intézkedett róla.
4. 1998-ban az új román kormány megszüntette a moszkvai forró drótot.
5. Ugyanekkor sorkerült, egy a Budapesttel létesitett forródrót megszüntetésére is (a budapesti vonal létesitésének időpontját nem emlitik).
6. A botrányt kirobbantó baloldali orosz lap cikke szerint, megint kommunista utódpárt fog hatalomra kerülni, és ezért a Moszkva-Bukarest forró drótot megint üzembe fogják helyezni.

Kérdés:
Volt-e eseteleg Budapest Moszkva forró drót a Horn kormány idején ?

Nem emlékszem keletkezett-e orosz-magyar alapszerződés. Ha igen, akkor az orosz fél ennek létrehozásakor Mo.-tól is kérhette ilyen vonal létesitését (feltéve, hogy számára szimpatikus párt volt hatalmon).

Dr.Doolittle Creative Commons License 2000.03.28 0 0 11
Biztos volt forródrót, sőt a Gyula előrehaladott titkos tárgyalásokat folytatott a zoroszokkal Mo. visszacsatolása érdekében, továbbá hogy ezekután minden magyart a Gulágra kell hurcolni kényszermunkára, az esetleges maradékot Gyula személyesen lőtte volna a Dunába fékevesztett magyarellenessége levezetéseképpen.
Ti télleg komolyan gondoljátok az ilyen hülye topicokat, vagy ez valami spéci onánia?
Wágner úr Creative Commons License 2000.03.28 0 0 10
Há', mondjuk az a "forró drót", amelyiken a haverod a faterját hívta, nem az a "forró drót" volt... má'csak azér' mondom, mer' még nemWágnerként sok Egy Pofa Sörér' olyat még én is jattoltam magamnak, hogy akármelyik külföldi kocsmából bármikor megtudhassam, hogy nem ment-e fel a Kőbányai ára... meg'hogy ha kijön a reptérre az ótó, akkor nekem pakoljanak bele Egy Pofa Söröt... na, má' csak megnyugvásilag... de a másik "forró drót"-nak nem is volt magyar központja, sőt, készülékből is jóval kevesebb volt, csak a legnagyobb góréknál.. és, ahogy a pindiy is mondja, ez akkor szűnt meg, amikor a Déliek elhúztak Keletre, mer'hogy vitték a cuccot is, bezony... tudod, az ideiglenesen itt tartozkodók öröklakásaiból a csapokat meg a kilincseket, de egyúttal ezeket a megbuherálhatatlan (!!!) szerkenytűket is. Egyébként nem kellett oroszul jelentkezni rajta - azon a szinten már más stílus dívott, persze a hülyekotona még a vekkernek is jelent, ha elkezd csörögni, pedig nyugodtan megihatná a Sörét és még ki is böföghetné magát előtte...
Előzmény: Pirítós (8)
pindiy Creative Commons License 2000.03.28 0 0 9
Szegény Gyula már nem érhette meg a forró drótot, mert kb 91-92 táján valahogy megszünt.
De addig müködött.
Előzmény: Mercurius (6)
Pirítós Creative Commons License 2000.03.28 0 0 8
Kedves PuPu!
Természetesen tévedsz, mert volt forró drót. Lehet, hogy megdöbbentőt mondok, de nem is egy forródrót volt. Volt külön a fegyveres erőkhöz és testületekhez is - persze a proletár internacionalista bizalom lyegyében.
S hogy honnan tudom ezt?
Egyik barátom - akinek a papálya GH-s tábornok volt - katonaként természetesen rettenetesen csókos melót kapott a hírközpontban. Egyszer a srácnak az a bohó ötlet lyutott eszébe, hogy a hírközpont lehetőségeivel élve, meghackeli a nagy piros telefont és azon keresztül kérdezi meg a aput, hogy mikor mennek ebédelni (ugyanis apu éppen hadsereg-ügyeletet adott).
Ahogy kell, a mélységes frászt hozta apura, de azért szépen lejelentkeztette őt, persze oroszul. Szép nagy műbalhé lett belőle, ami persze végül semmilyen következmény nem lyárt.
Hali,
Pirítós
Előzmény: PuPu (1)
cogito Creative Commons License 2000.03.28 0 0 7
Hát persze, hogy volt Budapest -Moszkva forródrót. És a Gyula még most is rajta lógna, ha a rendszerváltozás le nem vágja.
Előzmény: Mercurius (6)
Mercurius Creative Commons License 2000.03.28 0 0 6
Az index erdélyi változata (transzindex) tovább bogozgatja a moszkvai forró drótok történetét.
A következők derülnek ki:

1. Ha volt szocialista országokban kommunista utódpárt kerül hatalomra, akkor Moszkva igyekszik működtetni a "forró drótot",

2. A forródrótok rendszere 89-elöttről származik.

3. Mo. viszonylatában csak 89-ben számolták fel a "direkt vonalat".

Néhány szemelvény kedvcsinálónak a Transzindex cikksorozatából:

" A Zavtra elülteti a bogarat

A "Bukarest-Moszkva forró-vonal" története a
moszkvai Zavtra hetilap egyik cikkének köszönheti
romániai karrierjét. A közismerten nyugat-ellenes és
titkosszolgálat közeli újság február 29-kei
számában megjelent anyag szerint, Romániában
ősztől visszatérnek a kommunista idők, mivel a
választások után a PDSR révén egy baloldali párt
kerül ismét hatalomra, és az 1994-1995-ös tervek
a két ország fővárosát összekötő forródrót
létesítéséről végre finalizálódhatnak."

Constantin Degeratu mindent kipakol

22-én, szerdán, megtörik a jég. A parlamenti bizottság kihallgatásán az elnök
nemzetbiztonsági tanácsadója és a védelmi bizottság tagja, Constantin Degeratu kipakol: mégis voltak egyeztetések Iliescu és az oroszok között egy forródrót létesítésére. Vallomása szerint Románia elnökének felszólítására megkérte az STS elnökét, Ioan Sima-t, számoljon be neki a sajtóban sokat taglalt Románia-Oroszország forródrót körülményeiről. Romániának 1958-1969 között több országgal is hasonló közvetlen-vonal kapcsolata volt. A megyezések értelmében, tikosított telefonvonalak kötötték össze Bukarestet Berlinnel, Budapesttel, Moszkvával, Szófiával és Varsóval. Észak Koreával a kapcsolat Moszkván keresztül működött és 1978-ban létesült. 1991 végén az STS a vonalak fenntartásának felülvizsgálatát kérte a Legfelső Védelmi Tanács-tól (CSAT).

Az elnöki tanácsadó vallomása szerint a CSAT 1998-ban elemezte újra a direkt
vonalak helyzetét, és ennek eredményeként megszűntek a kapcsolatok
Csehországgal, Magyarországgal, Bulgáriával és Koreával, valamint megtörténtek a kezdő lépések az orosz kapcsolat felszámolása érdekében is.
Degeratu kijelentéseit Ioan Sima, az STS igazgatója is megerősítette, és azt is
elmondta, hogy a forró drót létesítéséhez szükséges politikai engedélyt Vasile Ionel, a CSAT akkori titkára adta."

Mercurius Creative Commons License 2000.03.23 0 0 5
Jó-Jó csakhát az alaph1r szerint Iliescu et. a 90-es években drótozta össze magát Moszkvával. Nem lennék teljesen meglepve, ha Horn et. követte volna a példáját.
Wágner úr Creative Commons License 2000.03.23 0 0 4
Az, kérem szépen, úgy volt, hogy ottan a Brezsnevnél csörgött a telefon és akkor ő aztat mondta, hogy "...nyet... nyet... nyet... nyet... nyet... dá... nyet.... nyet... nyet" - erre kérdezi tőle a Koszigin, hogy kivel beszélt? Mondja neki, hogy kivel, kivel, há' Kádárral... - Akkor meg mi volt az az egy igen a sok nem között? - Ja, megkérdezte a kezelőcsaj, hogy beszélünk-e még...
cinquecento Creative Commons License 2000.03.23 0 0 3
off
Valamit hagynom kell a többieknek is... :)))
on
Előzmény: Zmac (2)
Zmac Creative Commons License 2000.03.23 0 0 2
off
Nem is vagy elég éber! :-P :)))
on
Előzmény: cinquecento (0)
PuPu Creative Commons License 2000.03.23 0 0 1
SZVSZ nem volt.
De lehet, hogy jobban járnánk, ha lenne.
Antall még tudott telefonon beszélni Kohllal.
Horn tudott telefonon beszélni Genscherrel.
Még a Thürmer is tudott telefonon beszélni Gorbacsovval.
Szegény Vitykánk már csak tán a Szájerral tud...
:O)))
Előzmény: Mercurius (-)
cinquecento Creative Commons License 2000.03.23 0 0 0
Én leginkább egy nullázható topik - cinquecento forródrótot szeretnék.
Nem kéne ilyen ébernek lennem...
Mercurius Creative Commons License 2000.03.23 0 0 topiknyitó
Az Index alábbi hire szerint Iliescu megválasztása után első dolga volt, hogy forródrót telefonvonalat épitett ki Moszkvával, a napi egyeztetések megkönnyitésére. Mivel a kommunista utódpártok elég analóg módon szoktak működni elég kézenfekvő kérdés, hogy vajon Horm szitén létesitett-e ilyen telefonvonalat?

"Volt forró vonal Bukarest és Moszkva között
A parlamenti bizottság kihallgatásán Constantin Degeratu kipakolt: mégis voltak
egyeztetések Iliescu és az oroszok között egy forródrót létesítésére. Constantin Degeratu az elnök nemzetbiztonsági tanácsadója és a védelmi bizottság tagja, a következő vallomást tette: Románia elnökének kérésére megkértem az STS elnökét, Ioan Sima-t, számoljon be nekem a sajtóban sokat taglalt Románia-Oroszország forródrót körülményeiről. Romániának 1958-1969 között több országgal is hasonló közvetlen vonal kapcsolata volt. A megegyezések értelmében tikosított telefonvonalak kötötték össze Bukarestet Berlinnel, Budapesttel, Moszkvával, Szófiával és Varsóval. Észak Koreával a kapcsolat Moszkván keresztül működött és 1978-ban létesült. 1993 végén az STS a vonalak fenntartását kérvényezte, amire a CSAT-tól engedélyt kapott. Degeratu elmondta, hogy miután megszületett a politikai döntés, ki lettek jelölve azok az intézmények is, amelyek a hálózat bérlői lesznek, így a román elnöki hivatal, miniszterelnöki hivatal, külügyi-, védelmi-, belügyi, és kereskedelmi tárcák, a két fontosabb titkosszolgálat (SRI, SIE) továbbá számos bukaresti nagykövetség, illetve külföldi román diplomáciai misszió. Az oroszokkal való egyeztetés 1993-1996 között zajlott, amelyben valóban született megegyezés a titkosított vonalakat illetően, amely a működési szabályzattól a technikai részletekig terjedt. A terv megvalósítása az 1996-os választások miatt szakadt meg. A hálózatról szóló tárgyalások során 1994. szeptember 12-16. között egy bukaresti egyeztetéskor felmerült a közvetlen Kreml-Cotroceni vonal létesítése is, amelynek következtében egy technikai részleteket is tartalmazó keretegyezségre is sor került. Ebben arról is szó volt, hogy a megegyezés idejétől számítva 6 hét alatt létre kell jöjjön a forródrót. Némi szünet után, 1995 májusában a szükséges felszerelést ingyen a románok rendelkezésére bocsátották. Nem sokkal ez után a felszerelést üzembe is helyezték. A berendezés mind a mai napig megtalálható a STS leltárában. "

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!