Keresés

Részletes keresés

Tigris0704 Creative Commons License 2015.01.14 0 0 33

Sziasztok!

Nyitottam egy új fórumot BORÁSZAT néven ahol minden a borkészítéssel kapcsolatos dolgot meg tudunk beszélni.

MSmami Creative Commons License 2014.10.24 0 0 32

Sziasztok! Ide szokott még valaki benézni? Ha igen, akkor szeretném megkérdezni, hogy az új bort meddig kell a seprőn hagyni? Szeptemberben szüreteltem, ahogy nézegetem már a csendes forráson is talán túl van. Még nem zártam le az üvegeket erősen, csak úgy, hogy ha még keletkezik mustgáz, akkor ki tudjon szabadulni. Szívesen vennék pár jó tanácsot. Köszönöm!

daciakombi Creative Commons License 2012.09.26 0 0 31

Köszönöm a segítséget!!!

Előzmény: kicsinagy (30)
kicsinagy Creative Commons License 2012.09.24 0 0 30

A tetejére kell tenni a (félkör)fákat. Először 1 darabot, ha lejjebb nyomtad, akkor a másodikat is. Rögtön alátenni a vödröt! :)

 

Előzmény: daciakombi (29)
daciakombi Creative Commons License 2012.09.24 0 0 29

Üdv.

 

Kis segítségre lenne szükségem.

Prés pontos használatát szeretném megtudni.

 

A ledarált szőlőt a présbe öntsem bele és utána tegyem rá a "lenyomatokat" vagy a prés aljára is tegyek  a kát félkör alakú fából?

 

Ahogy szorítom mindig a lenyomatok közt jön ki a szőlő.Vagy ez nem gond?

 

Meddig legyen a prés szőlővel?

 

 

Köszönöm a segítséget.

Parato Creative Commons License 2011.01.06 0 0 28

Üdvözlöm a Topikot.

Új ember vagyok itt.Lehet, hogy nem jó helyen járok.

 Kaptam az alábbi szerkezetet amit valószínűleg szűrésre használtak. Anyaga PVC lehet.Szűrést az egymásra rakott karikákon lévő kis bordák távtartásával keletkezett rések segítségével végzi.  

Használhatóság szempontjából érdekelne, hogy hol és milyen folyadékhoz használhatták.

Köszönettel venném ha valaki információt tudna adni.

 

biopapó Creative Commons License 2011.01.05 0 0 27

job1

Nos régen jártam itt, de hátha visszajössz és elolvasod: bár már elkéstem, de a lényeg, hogy a földbe kerüljenek a vesszők ősszel, mert a pincében elrothadhatnak megpenészedhetnek és a legjobb, ha a végleges helyére teszed. Akár kettesével is, mert akkor talán az egyik megmarad.

A friss ültetést mindenképpen csirkézni kell, de a biztonság kedvéért még két évig ajánlatos a gyengébb egyedeket takarni: ez a tapasztalatom. Tavasszal pedig, ha már porhanyós a föld, óvatosan le kell tisztítani, vigyázva a hajtáskezdeményekre. Elkésni nem lehet vele, legfeljebb kibújuk a föld alól a hajtás.

Üdvözlettel.

Előzmény: job1 (26)
job1 Creative Commons License 2010.11.16 0 0 26

Kedves biópapó!

Köszönöm biztatásod: család kedvence a szőlő, no meg "apa" szereti a finom borokat is :)

Ezért is cél az udvaron élő szőlős!

Ha jól veszem ki, majdnem hasonló módon indítottam tavasszal, csak kevesebb ideig voltak vízben. De ismétlem, az időjárás szépen kedvezett a túléléshez.

A legfontosabb: most télen ti simán betakarjátok, vagy úgy hagynátok egy friss áprilisi ültetvényt? Ismétlem: nagyon nedves a föld most is, magas a talajvízszint még mindig, ugyanakkor a tövek, a friss hajtások védtelenek a majdani fagytól. Kivegyem és teleltessem vödör vízben a kb. 30 megmaradt tövet, vagy takarjam be teljesen, és majd tavasszal megválik?

Szakkönyveket már nézegettem, de megerősítettél, jó ha van a háznál! Keresek, és szorgalmasan olvasgatom.

Kellemes őszi napokat, köszönök mindet!

Előzmény: biopapó (25)
biopapó Creative Commons License 2010.11.15 0 0 25

kedves job1!

Javaslom menj át a szőlő topikba!

Ott jobbnál jobb szövegek mennek és a feltett kérdéseidre is több választ kapsz, mint gondolnád.

Azonnal itt van egy: én február végén szedem meg metszés közben a telepítésre szánt szőlővesszőket. Egy vödör vízben-pincében-tartom-kb. 3/4-ig vízben. Amikor elkezdenek az alsó gyökereken jelentkezni a gyökérkinövések, vagy hízni kezdenek a fölső rűgyek,akkor elültetem őket belocsolt lyukba. Ez általában áprilisban van. Csirkézés után már semmi gondod vele, csak amikor kihajtanak a földből fokozatosan szedd le a földet a hajtásokról a földszintig. HÁT AHÁNY TERMESZTŐ, ANNYIFÉLEKÉPPEN CSINÁLJÁK, DE NEKEM EZ VÁLT BE A LEGJOBBAN.

EGYÉBKÉNT, HA ERRE ADTAD A FEJED,OKVETLEN VEGYÉL EGY SZAKKÖNYVET, RENGETEG VAN ÉS ABBÓL, ÉS A KÉSŐBBI TAPASZTALATAIDBÓL FOGOD MEGALAPOZNI A TUDOMÁNYODAT!

Nos ennyit dióhéjban, de biztos vagyok benne, hogy hamarosan elkap a láz és nagy szőlőszakértő válik belőled.

Sok sikert!

Előzmény: job1 (23)
biopapó Creative Commons License 2010.11.15 0 0 24

Üdv minden amatőr borásznak!

Úgy látom ez egy régen alapított topik, de nagyon gyéren látogatott!

Tudtok másikat ahol nyüzsgés van?

Szeretnék venni egy kicsike, akkumulátorról működő borszivattyút. Olyat ami belefér egy 50 literes ballonba is, tehát kb. 4 cm átmérőjűt.

Tudom, hogy létezik ilyen, mert már 30 éve is bohóckodtuk ilyen mütyürökkel. De most már nem játéknak kellene, hanem hogy megkönnyítse a bor átfejtését egyik ballonból a másikba!!

Hát igen eltelik az idő és múlik az erő is vele.

Köszi, ha útbaigazítotok, vagy eltereltek egy nyüzsgőbb topikba.

Köszi.

job1 Creative Commons License 2010.11.14 0 0 23

Kedves fórumozók!

Nem vagyok sem borász, sem szőlő-szakértő, de gyerekkoromtól kisebb-nagyobb kihagyással követhettem, mit követ el édesapám saját lugasunkban a szőlővel, miként takarítja, metszi, kötözi, vezeti. A szüretben természetesen már "szaktudás" nélkül is többet mertem: "előkostoltam", majd szedtem, daráltam, préseltem. A továbbiakat viszont nem tanultam meg, csak ámultam, majd az idő bekövetkeztében ízleltem.

26 éves lettem, mikor a "házi borismerettől" átkeveredtem a minőségi, palackozott borok felé. Volt szerencsém pár hazai, erdélyi, francia bort kipróbálni. Vannak kedvencek, folyamatosan kamrában bespájzolt borok. Jól esik egy békés társaság hangulatát oldani, fokozni egy könnyed, finom borral.

Idén tavasszal úgy döntöttem, a kertemben saját szőlő-ültetvényt telepítek, főleg a 2 kiskorú fiam kedvére, majd ki tudja, idővel a saját "vídításunkra" is! A zsoltáros is azt énekli: "... és bor vidámítja az ember szívét ... :)"

Sikerült egy kedves kollégám kertjéből kb. 40 db. 3 fajtájú muskotály szőlő-termőágat elszúrnom. Szó szerint elszúrni, mert utolsó pillanatban döntöttem eme lépés mellett.

Cegléd mellett lakom, a talaj gyakorlatilag homok, a májustól tartó bőséges csapadékos idő pedig kedvezett a szőlővesszők életbemaradásában.

De vissza:

szomszédbácsi fia ép tavaszi metszést végzett, ezekből válogathattam ágakat. Kb. 1 hétig vízben tartottam őket, majd kb. 5 szem mélységéig elültettem 3 sorban kb. 40 cm távolságra egymástól a töveket. Sortávolság kb. 1, 20 m! Csöpögtetős öntözés kiépítve.

A vesszőkből kb. 30 tő élt még az ősz beáltakor, a többi vagy kiszáradt, vagy fiaim "átbicikliztek" rajta.

Utóbbi hetekben ismételten csapadékos, nedves az időjárás, és bár nincs fagy, gondolkodom, mi legyen télire.

Nem szeretném, ha elfagynának az ágak. Megbontani még nem bontottam meg egy tövet sem, nem tudom mekkora gyökere lehet, egyáltalán fejlődött-e ki rendesen a gyökérzetük, vagy csak némi hajszálgyökerek táplálták egész nyár alatt a vesszőket.

Gondolkodtam, kiszedem összeset, vödör vízbe rakom, majd tavasszal ismételten kiültetem.

Elképzelhető, békésebb lenne, ha csak feltakarom homokkal a töveket teljesen.

Van kb. 10 tő, mely a szárát is "megnövelte", azaz új ág hajtódott rajta, kb. 4-5 szemmel. Természetesen vékony, nem fagyképes, szerintem.

Kérdésem: vissza kell-e metszeni az összes tövet max. 2-3 szemre, és úgy takarjam-e be homokkal, nem-e fagy meg, főleg, h. a homok vizes marad még jó darabig.

Választ, ötletet szívesen várok, hogyan téliesítsek! Ha jövőre nem is, de utána, jó lenne, ha már "kostólni" lehetne ezekről a tövekről!

Köszönök minden javaslatot,

job1

Tafkó Birgut Creative Commons License 2007.11.07 0 0 22

"És senki sem tölti az új bort ó tömlőkbe; mert különben az új bor megszakasztja a tömlőket, és a bor kiömöl, és a tömlők is elvesznek. Hanem az új bort új tömlőkbe kell tölteni, és mind a kettő megmarad."

 

Hogy is van ez? Mi is az az "új bor"...?

Mijo Creative Commons License 2004.03.22 0 0 20

Próbáld a keresőbe így írni: szölllő.

Mijo Creative Commons License 2000.04.22 0 0 18

Válaszodat köszönöm Rita !

Mijo

Előzmény: E_Rita (17)
E_Rita Creative Commons License 2000.04.06 0 0 17
Mijó !

Kadarka kérdésben a helyzet , hogy vaskúti és szekszárdi Kadarka is van, sőt még ezen kívül is vannak olyan borvidékek, ahol a Kadarka honos.

A direkt termő fajták "ártalmasságáról" szóló hiedelemben van igazság. (főleg ha a kelleténél többet fogyasztanak belőle:)))

Rita

Előzmény: Mijo (15)
E_Rita Creative Commons License 2000.03.26 0 0 16
Szia Mijó !

A gyors válaszról lekéstél, de lesz válasz, megigérem

Rita

Előzmény: Mijo (15)
Mijo Creative Commons License 2000.03.26 0 0 15

Szia Rita !
A napokban leadott filmünk a halászléfőzésről a Thémában után, hívott egy néző Vaskútról, és a gratulációja mellett megemlítette egy tévedésemet, miszerint a Kadarka őshazája Vaskút lenne, szerinte Szekszárd.
Szerintem ez is, az is, egyáltalán nem biztos, hogy a Kadarka honos lehet mindkét helyen, a maga különböző jellegzetességeivel ?

******

Másik morfond. Miért van az a hiedelem, hogy a direktterő szőlőkből készült borok fokozottabb veszélyt jelentenek a szervezetre, mint nemesebb társaik ? Ha ez igaz, melyek azok a fajták konkrétan ? És melyek nem ?

Ha kérhetnélek, hogy tolmácsold a papa észrevételeit. Köszönöm !

Mijo

Előzmény: E_Rita (14)
E_Rita Creative Commons License 2000.03.26 0 0 14
Csicsi!

Kérdésedre -röviden:

Magyarországon 22 borvidék található, mindnek ismertetése most túl terjedelmes lenne, igy rögtönözve néhány gondolat:

A Baja-Vaskút borvidék jellegzetes szőlőfajtái Olaszrizling, Irsai Olivér, a vörösbort adó kékszőlőfajták a Kékfrankos, Zweigelt és a Hungaricumnak számító Kadarka. A magyarországi borvidékek közül meg kell említeni a Tokaji borvidéket, melynek jellegzetes fajtája a Furmint és a Hárslevelű; a vörösbort termő borvidékek közül Villányt( Cabernet sauvignon,Kékoportó) Szekszárdot és Egert. Tokajhegyalján kívül vannak más, kizárólag fehérbort adó borvidékeink. Ilyen a Badacsonyi, jellegzetes Szürkebarát és Olaszrizling borával. Vagy a Somlói borvidék, Furmint és ugyancsak Hungaricumnak számító Juhfark borával. A somlói bort tartják különben a "nászéjszakák borá"-nak, mivel a történeti hagyományok szerint fogyasztása fiúgyermek születését segíti elő. (A Habsburgok is ezt fogyasztották.) A legnyugatibb borvidékünk a Soproni. A jó minőségű vörösborok mellett fehérborokat , köztük az illatos Tramini bort is megtaláljuk itt. Nem jelent sorrendiséget, hogy mely borvidékeket említettem , vagy nem kerültek említésre, de ezen kis ismertetés keretei nem engedik meg a teljes felsorolást. Nincs más megoldás, mint sorra kell járni a magyarországi 22 borvidékeket, és megkóstolni boraikat.

Edelényi Miklós

Thernitibi Creative Commons License 2000.03.25 0 0 13
Rita biztos lesz mit, csak bírja tüdővel, annyi a kérdés. De ehhez nem kell emil, van itt hely bőven. Igaz-e ákos.
E_Rita Creative Commons License 2000.03.25 0 0 12
Csicsi !

A borvidékekről biztosan szívesen ír majd. Sajnos hosszú távon csak rajtam keresztül tud bekapcsolódni, mert otthon nincs internet hozzáférési lehetősége, de én szivesen továbbitom a későbbiekben is , ha lesz mit.

erita

Előzmény: Thernitibi (11)
Thernitibi Creative Commons License 2000.03.25 0 0 11
ákos

Ha ezeket a piszkálódásokat kibírod, akkor egy-két dolgot ki fogsz bírni ebben az életben.

Rita

Szerintem ez nagy ötlet édesapád bevonása e topic életébe, ki is fogom használni.Ha lehetne egy olyat kérni, hogy emílben írja már le a magyar borvidékek jellegzetes fajtáit.

E_Rita Creative Commons License 2000.03.25 0 0 10
Kedves bor és borászat kedvelő aztaltársak !

Úgy látom még nem forrta ki magát ez a topic. Gondolom van köztetek olyan, aki szívesen borászkodik. Amennyiben lenne olyan kérdésetek, amihez szívesen vennétek neves szakember véleményét, tegyétek itt meg. A dolognak az apropoja, hogy holnap nálunk lesz az édesapám, aki több évtizedig az Kertészeti Egyetem Borászati tanszékén dolgozott, és dicsekvés nélkül mondhatom, hogy elismert neve van a borászatban. Ezért úgy gondoltam, hogy ha már nyitottátok ezt az oldalt, felhsználhatnánk egy rögtönzött szakmai forumnak is.Ha lesz kérdés, megigérem, hogy megpróbál rá válaszolni .

erita

Baja Creative Commons License 2000.03.25 0 0 9
Nincsenek pubertáskori problémáim sőt nem is voltak! A bevezetésben azt is írtam, hogy nem csak a borrol legyenek hozzászólások, hanem az azzal kapcsolatos élményekről is.Egyébként nemcsak nyáron,hanme máskor is szoktam dolgozni, pénzt keresni.

ákos

GekKo Creative Commons License 2000.03.23 0 0 7
Baján (nem topicbéli ifjú társunkon, hanem a városban) végre leltem olyan éttermet, melynek készletében különböző borvidékekről való, a termelő vagy pincészet nevét viselő jófajta palackozott borok vannak. Ez pediglen a Sugovica Szálló étterme. Mindenkinek ajánlom!
G.
U.i.: Igaz, az ittallapon nem szerepel ez a nagyszerű kínálat. Így csak véletlenül vagy szigorú érdeklődés után derülhet ki a jóhír.
Baja Creative Commons License 2000.03.22 0 0 6
Én is csak egy-két fröccsre gondoltam habár látva néhány kortársamat igen csak gyengécske vagyok ezzel. Egyébként a tokajit még véletlenül se iszom szódával.

UI.:Sajnos nem sokat tudok a Bor SK-ról, így nem tudok neki drukkolni!:-((( Talán egy kis felvilágosítás, előre is köszönöm!!

ákos

Egyébként: Hajrá Újpest! Hajrá Inter!

Thernitibi Creative Commons License 2000.03.22 0 0 5
Kedves Baja (Rögtön elájulok a gyönyörtől, mert azaz érzésem mintha saját városomnak irnék.)

Ákoskám kisfiam ne igyál Te se bátait se egrit, se tokajit, mert még korai, és a végén úgy fogsz kinézni, mint a Mijo, és erre szegény szüleidnek nincs szüksége. Na, jójó, egy-két fröcsike még elmegy, de netöbb.

A borászkodásról az jut eszembe, hogy gyerekkoromban a szomszéd szüretre készűlve mosta a boroshordóit, és amikor otthagyta száradni, akkor az utcabéli gyerekekkel páran belebrunyáltunk az egyik hordóba. Sajnos a bor minőségére már nem emlékszem, de hát nem is a minőség javítása volt a cél. (Most meg néha több borom van, mint amennyit szeretnék hogy legyen.)

Csicsi

Baja Creative Commons License 2000.03.22 0 0 4
Én koromnál fogva talán a legműkedvelőbb vagyok. Hiszen 17 évesen még csak mostanában kaptam rá erre a nedüre, habár igyekszem bepótolni lemaradásomat. Szülői engedéllyel ihatok egy-két-három pohárkával vendégségek vagy hazai lakomák során, de azért még nem mondhatnám, hogy olyan sok kedvenc borom van, ha mégis választanom kéne a Tokaji Szamorodnit, az Egri Bikavért mindenki figyelmébe ajánlom. Persze amiből a legtöbbhöz hozzájutok az a BÁTAI VÖRÖS (echte hazai Horváth bor).Néhány szomszédom is borászkodik, de azért a hazai a legjobb(elfogultság?).

ákos

GekKo Creative Commons License 2000.03.22 0 0 3
Baja!
Én nagyon műkedvelő vagyok. Főképp amennyieben az érintett mű bor. De nem műbor. Magam tisztelettel leginkább Villány térségének nedűit kedvelem. Nyilván mert a Gere Panzió vendégszeretetét élvezhettem az nejemmel. Így azt borait is kóstolgattam bőviben. Úgyhogy szinte minden jó étekhez száraz vöröset iszom. Hiányosságom még, hogy azt is mindég szigorúan hűtve.
G.
U.I.: Nagyon jó ötlet ezen topic!
Előzmény: Baja (-)
Thernitibi Creative Commons License 2000.03.22 0 0 2
Meg külömbenis mi mán bizonyítottunk a Lecsóval (lásd: szárnyas telefon), hogy jó borászok vagyunk (tehát ha lett volna zsűri, akkor talán benne lettem volna az első háromban), tehát kedves Baja alig várom, hogy a Bor SK.-nak drukkolj, és ne a dózsfrad zagyvaságnak.

Na,hali.

Thernitibi Creative Commons License 2000.03.22 0 0 1
Ha rajtam múlna, én még Szekszárdot Egert, Tokajt is a bajai régióba sorolnám a bor alapján, ha tehetném.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!