Keresés

Részletes keresés

DonQHote Creative Commons License 2000.04.02 0 0 36
aranyviktor!

Ezen a képen is gondolkodtam. Szerintem a többiek ostoba magyarázatai mind tudatlanságból fakadnak! Misztika meg kabbala? Piha.

Szóval kéremszépen ezt bárki láthassa (az orromat is tisztíccsa), Izsák "A" Szimov Alapítvány Tetraoktaéderhexapentol családfája. Ez mingyár látszik az aljából, amely ugye King-Dóm, s mint tudjuk "A" Szimov volt a száj-end-fiksün író-dalom király, azaz Kingje. Ez tehát az ő Dóm-ja, és persze mingyár fölötte áll a FOUNDATION szó, amelyről még a gyagyások is tudják, hogy az ALAPÍTVÁNY tetraoktaéder sorozat első kötete.

A többi ánglius szó és az egyes Alapítvány kötetek kapcsolata annyira egyértelmű, hogy nem is hiszem hogy ne tudnád. Nem sértelek meg vele hogy leírom!
Az azonban biztos, hogy van a dologban misz & tika, hiszen a FOUNDATION tetraoktaéder sorozatban számos igazán oké regény nem is "A" Szimové, hanem "más"-oké, sőt "Az" (igazi) Szimov halála után (álnéven) már három új FOUNDATION könyvet is írt.

Előzmény: aranyviktor (11)
aranyviktor Creative Commons License 2000.04.02 0 0 35
Szia nayah!

Végülis igazad van! Azt kéne eldönteni, mit értünk nyomorgás alatt. Meg kik azok, akik elkileg gazdagnak érzik magukat. Utána lehet folytatni. Sok múlik azon, melyik cimkéhez mi van hozzárendelve.

üdv avi

Előzmény: Nayah (34)
Nayah Creative Commons License 2000.04.01 0 0 34
aranyviktor:

Miért nyomorognának? A hit csodákra képes. ;)

Phoenix:

Szia. :))

Mage:

Hát igen. Helyettük nem lehet tenni.

HoD:

Egyszer csak leérnek. :)

Előzmény: aranyviktor (33)
aranyviktor Creative Commons License 2000.03.23 0 0 33
Kedves Phoenix force barátom!

"Sajna" vannak emberek, akiknek a boldogság csúcsérték. A "lelki szegénység" nem nyomor, hanem épp az ellentéte. Valójában azok nyomorognak, akik lélekben a leggazdagabbnak hiszik magukat itt a földön.
Olvastad Hamvas Bélától az Extázis-t?

üdv. aranyviktor

Előzmény: Phoenix force (31)
HoD Creative Commons License 2000.03.23 0 0 32
Nayah:
Az emberiség spirituális szintje egy bizonyos "távolságból" már valóban szinte állni látszik.
Szerintem egy szakadékba zuhanó kő pontosabban szemlélteti a témát.
HoD
Előzmény: Nayah (29)
Phoenix force Creative Commons License 2000.03.23 0 0 31
Üdv mindenkinak!

Szia "sárkány"!

Mage!
Sajna az a tapasztalat, hogy az emberek nem szivesen fejlődnek. "Boldogok a lelki szegények"
Én is vegyes érzelmekkel gondolok vissza azokra az időkre amikor még távol álltam a "mától".
Végül is senki sem hibáztatható azért, hogy nem kiván tudni a nyomoráról. :-/

Mage Creative Commons License 2000.03.23 0 0 30
Szia Nayah!

Nem az a baj, hogy látszik, hanem, az, hogy áll.
Pontosítok: nem az a baj, hogy áll, hanem az, hogy hol áll...

Előzmény: Nayah (29)
Nayah Creative Commons License 2000.03.23 0 0 29
Szia HoD:

Tényleg sokan nyalják az általad említett küszöböt.

Az emberiség spirituális szintje egy bizonyos "távolságból" már valóban szinte állni látszik. (És én sem a nehéz gyermekkorom miatt mondom. :))

Előzmény: HoD (28)
HoD Creative Commons License 2000.03.22 0 0 28
Szia Nayah,
Az átértékelődéssel kapcsolatban:
Úgy értettem, hogy az emberiség spirituális szintjének növekedésével, az eddig használt segédeszközökben is változások történnek.
Ahogy az ember (emberiség) egyre többet lát önmagából, úgy egyre többet képes látni azokból a rendszerekből is, melyek önmagához elvezetik.

A segédeszközök változásában egyetértünk, a második mondatod is OK. Hát az, hogy az emberiség spirituális szintje hol van és hova tart, arról nekem vannak konkrét elképzeléseim, de nem bírok túl sok pozitívumot felfedezni, és ez nem a "nehéz gyermekkoromból" adódik :)

Az Abyss valóban a végső szakítópróba, így küszöb. Persze több küszöb van, pl. Yesod egy nagyon csábítóan elnyalós küszöb.
HoD

Előzmény: Nayah (27)
Nayah Creative Commons License 2000.03.22 0 0 27
HoD:

A bal oldali oszlop a Szigorúság oszlopa, a jobb oldali a Kegyelem oszlopa. E kettő között áll a Középső Oszlop.

Igazad van. :)
Valóban, Binah nem áll messze a Sol Nigertől. A fekete szefira a felfelé jutás, a Daath-on való átkelés utáni első szféra (ha a Lángoló Kard ösvényét nézzük).
A Daath (Szaturnusz, mint a Küszöb Őre) egy "halál"-pont. Az utána következő sötétség adja meg a lehetőséget arra, hogy a már teljesen felépített Tipheret (Ego) ráébredjen egyedüllétére, saját világosságára.
Amikor ezt kiegyenlíti a Chokmah bölcsessége, akkor lesz képes az Ego egyesíteni magában eddigi lényegét, és az újonnan felfedezett pólust.

***

Az átértékelődéssel kapcsolatban:

Úgy értettem, hogy az emberiség spirituális szintjének növekedésével, az eddig használt segédeszközökben is változások történnek.
Ahogy az ember (emberiség) egyre többet lát önmagából, úgy egyre többet képes látni azokból a rendszerekből is, melyek önmagához elvezetik.

Előzmény: HoD (26)
HoD Creative Commons License 2000.03.22 0 0 26
Hali Nayah,
Közben hozzászóltál, én meg egészen más miatt tévedtem be ide megint, méghozzá azért, hogy viszakozzak az indoklásom kapcsán, függetlenül attól, hogy szerintem érvényes a két állítás, csak így összekapcsolva hamis. Azonban ha jól emlékszem a bal oszlopot a "Szigor" oszlopának hívják, ezt Binah teremti meg, és ez a szigor nem áll túl távol a Sol Nigertől, ahogy az alkimisták hívják.
Mondjuk én ebben az átértékelődésben nem nagyon hiszek, azonban a tömör életfa-leírásod nekem bejön, úgyhogy nem fogunk egy Saturnuson összeveszni :)

Ja, és egy korrekció az előbbihez:
Persze ilyen nincs és abszurdum, hogy "megérkeztünk oda, amit soha el se hagytunk". Ami lehet:
Megérkeztem oda, amit soha el se hagytam.

csao
HoD

HoD Creative Commons License 2000.03.22 0 0 25
Hello,
A rugók :) kapcsán azért mentem vitriolba, mert az eredeti ábrázolásokon nem szerepel, ez afajta "koppány-tunning". A spirál szimbolizmusa már más kérdés, ez érdekes lehet, Henoch gondolatához kapcsolódnék, azaz hogy "megromlott kör".
A spirál véleményem szerint időszimbólum. Az archaikus ember időszemlélete ellentétes a modern lineáris felfogással, mivel ciklikus. Nehéz lenne felsorolni az összes lehetséges példát az évkör szimbolizmusától kiindulva az asztrológián át egészen a szakrális királygyilkosságokig eljutva, de ezt amúgy is sokan megtették, pl. Eliade az "Örök visszatérés mítosza" c. könyvben. A kör nem zárt, hanem megtört, ahogy Henoch helyesen írja, és pont itt történik az időbe való kilépés, a spirál formát leíró zuhanás. (Az ábrázolás emiatt is abszurd, hiszen a felső triász esetében az életfán időről beszélni teljes lehetetlenség.) Ebben az értelemben úgy is felfoghatjuk, hogy a történet (idő) a megrontott Paradicsom (aminek a fundamentális szimbóluma a kör).
Azonban valamifajta spirál-forma mégiscsak kapcsolatba hozható a Fával, de a kapcsolódási pont más: Hermész Caduceusa, a szárnyas botra felfonódó vörös és fekete kígyók, amik az axist metszve kiadják a centrális oszlop szefirotjait. Itt viszont a kígyóerőre tolódik át a hangsúly (ld. Fáraó fejdísze, mint a felemelt tudatosság szimbóluma, a tantrikus Kundalini (analóg Shekhinával(!)), hogy csak a legismertebbeket említsük), ezek mind a "megdorgált", megfegyelmezett káosz, a formátlan, uralatlan erők _igába_ hajtására (vö. jóga) utalnak. Így jön össze a Fa ösvényeivel, amiket bejárva a visszavezetés, a reintegráció megtörténik, a "megérkeztünk oda, amit soha el se hagytunk".
Na de elég ebből a zavaros hermetizmusból! :)
HoD
Nayah Creative Commons License 2000.03.22 0 0 24
HoD:

Igazad van, kicsit siettem. Köszi. :)
Tehát a Hod a Dicsőség (vagy Ragyogás), a Netzah pedig a Győzelem.

Sokan a Szaturnuszt rendelik a Binah szefirához, ami szerintem nem teljesen helytálló, miután az új korszakban ez is átértékelődött, mert az emberiség jobban megismerte az Uránusz jellegét.

A Szaturnuszt én a Daath-hoz kapcsolom. A Daath (mint Kapu) felel meg leginkább ennek a szférának.

A Binah a másik pólust, a szembenállást képviseli, azt, ami folytán a Chokmah (Minden) ráébred saját határaira.
A Binah mutatja meg a Chokmah "Én"-jének a "Nem Én"-t, azaz azt, aki ezt az Én-t "megfigyeli".

Előzmény: HoD (21)
Henoch Creative Commons License 2000.03.22 0 0 23
Sophiát. (vagy ha a védikus terminológia jobban tetszik Pakritit)

SAGITTÁNAK: szerintem a megbomlott, a bűnbeesett világ, kozmosz (tehát nem csak az ember) analógiája a spirál, hiszen nem más , mint egy megromlott kör (a kör, a farkába harapó kígyó, a napkorong fejezi ki az Egyet, az Egészet - bár ezek a szavak sem pontosak, dehát kénytelenek vagyunk nyelvvel kommunikálni)
sagitta Creative Commons License 2000.03.22 0 0 22
Sajnos képpel nem szolgálhatok, de ha már a szimbólumoknál tartunk, akkor itt van egy, ami izgatja a fantáziám, bár sokkalta egyszerűbb, mint az előzőek.
Gondolom a kettős spirál ismerős motívum a kőkori, elsősorban a megalit kultúra elterjedési területéről, szikla és kőfaragványokról. Igazából a mai napig nem tudják pontosan, mit jelenthet.

Számomra ez egy élet szimbólum, a spirál kezdetén van a születés, az első spirál középpontjában, majd ahogy a spirál kibomlik, ez a gyerekkor, a kifejlődés ideje, ezt követi egy átmenet az egyik spirálból a másikba, és ezt a második spirál középpontjába való befele haladás követi, az öregdés, a visszafejlődés, majd a halál pontja, ahol véget ér a spirál a középpontjában.
Az egyik végponton a lélek a mi világunkba lép, végig halad az ittlét szakaszain, majd a másik végponton elhagyja azt, és lehet, máskor és máshelyen megismétli az egészet.
Az értelmezésből két dolog következik. Az első, hogy a létezést egészében ábrázolja ez a szimbólum, hiszen minden szakaszát egyszerre jeleníti meg, mégis dinamikus, mert a szemet végigvezeti a spirálok vonalán. Vagyis olyan szemléletet tükröz, ahogy "Isten" szemlélheti teremtését. A másik, a folyamatnak nincsen kitüntetett iránya, tehát reverzibilis. De ez a gondolat azt hiszem teljesen idegen a kőkori, de a mai embertől is.

Miután egy ősi szimbólumról van szó, kiváncsi vagyok bennetek milyen gondolatokat ébreszt, Junggal szólva, mi jön elő a kollektív tudattalanból.

HoD Creative Commons License 2000.03.20 0 0 21
Hello

Látom gyönyörű szefirotikus fát termett itt a topik, főleg a sephirotok közötti rugók teccenek, "és látám hogy rugdalódzik a világ" - hogy egy ismeretlen és persze általam kitalált kabbalisztikus formulát idézzek ide laza mozdulattal.
Most komolyan, Amerikában ezt ajándéktárgyként meg is lehet vásárolni? Utána kell nézzem, hátha lehet rendelni a neten, kell egy ilyen a nappali csillárra. Vagy ez maga a csillár? Akkor mégis inkább a budoáromba raknám.

Naszóval, Nayah tetszett a leírásod, de ha már így megszólaltatott a transzcendens princípium bennem, csak egy apró pontosítást akar Hod-ot illetőleg, akinek neve "Dicsőség", illetve Netzah a "Győzelem".
Amit még szeretnék megemlíteni, hogy Binah-hoz úgy emlékszem a Saturnus rendelhető, és azt hiszem ez jobban is passzol, lévén Binah a kettéáramlott Egy feminin oldala.

HoD

aranyviktor Creative Commons License 2000.03.20 0 0 20

Kedves nayah!

Öröm olvasni bölcs magyaázataidat! A Vénusz hozzárendelésével megértettem valamit önmagamból, miért vagyok olyan, amilyen vagyok. A legutolsó asztrológia elemző úgy fogalmazott a képletemre, hogy "a hajóm orra" a Vénuszon áll.

Külön köszönet és dicséret, hogy az első képet is ilyen szépen kielemezted szinek és jelentés szempontjából. Én csak annyit tudtam róla, a felirata alapján, hogy a "tudás emlőit" szopják, ahogy ezt a köznyelv is mondja.

Alma mater-nek nevezzük az iskolát, és gyakori szófordulat a "tanulmányaimat végeztem" helyett, hogy "emlőin nevelkedtem".

Ez volt hát a rejtély, már akinek rejtély volt. Bevallom, amikor először pillantottam a képre, nekem az volt, nem tudom, hogy a felirat nélkül mennyi idő múlva jöttem volna rá.

De végülis megérte erre is topicot nyitni. Milyen termékeny kis topicocska lett ebből az egy szem képből. Még végén megérjük a 100 hozzászólást. Majd hozok újabb képeket is! Kukkants be ide időnként!

Ave! avi

Előzmény: Nayah (12)
aranyviktor Creative Commons License 2000.03.20 0 0 19
Vigorkám!

Még valami! Ezt már végképp nem hagyhatom szó nélkül! Nem pszeudokinematikai törvény, hanem szemipermeábilis holografikus imagináció! Azért vannak nálad is barátom kis műveltségi foghíjak!-:)))))

Ejnye-bejnye!

Ave! avi

Előzmény: vigor (15)
aranyviktor Creative Commons License 2000.03.20 0 0 18

Vigorkám!

A "bameg" mit jelent? A többit értem!

Az "asztrális barom" szerintem már volt, ne haragudj, de igényes vagyok, mindíg újra vágyom! Frissítsd fel a repertoárodat, különen indignáltan távozom e helyről! :))))))

Óóóóóóóóóóvatosan azokkal a jelzőkkel! Varietas delectat! A változatosság gyönyörködtet!

Ave: avi

Előzmény: vigor (15)
aranyviktor Creative Commons License 2000.03.20 0 0 17
Szia vigor!

Nemis tudod, hogy a lótrágyával milyen örömet okoztál. Gondtalan gyemekkoromat juttattad eszembe, amikor még jártak lovaskocsik a nyolcadik kerületben, és a trefort, valamint a Szentkirályi utca sarkán levő lakásunk ablakából elnézegettem, hogyan kutatnak-mmatatnak a galambok, verebek a lócitromokban.

Később ilyen visszaemlékezést okozott, amikor az erre utaló szólást-mondást gyakran hallottam, és mondhatom neked klassz volt. Akkor még lovaskocsin járt a posta, nem Barkas-szal, meg - mint újabban - Mercedes-szel, és meg lehetett dumálni a postást, hogy felvegyen a bakra és vigyen egy darabon.

Ja, még valami! Te mit értesz misztika alatt?

üdv: avi

Előzmény: vigor (13)
Nayah Creative Commons License 2000.03.20 0 0 16
vigor:

Aha, pszeudokinematikai törvény, na így már mindjárt más. :)
***
A Kabbala, mint kutyagumi. :) Sajátos értelmezés...
Persze ha a "dolog" lehet a bot végén, mint Buddha esetében, akkor máshol is.

Előzmény: vigor (15)
vigor Creative Commons License 2000.03.20 0 0 15
Tudod, ööö ezs egy pszeudokinematikai törvény: A természet fél a misztikumtól, ergo, igyekszik azt betölteni érthető dolgokkal, ergo, a molekulák a misztikum felé vonzódnak, hogy kitöltsék azt értelmes információval :-) Persze ezért néha neki is mennek a misztikumnak :-) AV egy ilyen Brown-mozgást végző részecske (a másik Jungfrau egy szomszédos topikból, aki megtisztelt minket egy vérbeli Zen történettel), most történetesen a bal lába (amelyik beteg) belelépett a Kabbalába :-) Nem mondom, ragacsos egy valami :-) Mentségére mondom: nem látta :-) Ha látta volna, biztos kikerüli :-) Ejh, de hát nem hiába mondják, ha kutyagumiba lépsz, az szerencsét hoz :-)

Sok szerencsét, AV, az útvesztőben! Valamikor Te is megtanulod a megkülönböztetés tudományát :-) Ja, és óóóvatosabban azzal a harmadik szemmel! Nne!!! NnnnEEEEE!! Már megint belelépett! Bameg! Te asztrális barom!

Üdv,
Igor

Előzmény: Nayah (14)
Nayah Creative Commons License 2000.03.20 0 0 14
vigor:

A világnál nincs nagyobb lótrágya, és misztikusabb sem.

Különben mikor mondták a molekulák, hogy azért mennek neki mindennek, mert misztikát sejtenek benne? :)

Előzmény: vigor (13)
vigor Creative Commons License 2000.03.20 0 0 13
AV olyan, mint egy molekula. Nekimegy mindennek, amiben misztikát sejt :-)

Csak vigyázz, nehogy a végén lótrágyában kossél ki :-)

Igor

Nayah Creative Commons License 2000.03.20 0 0 12
aranyviktor:

:)))) Kedves vagy.
Véletlenül éppen érdekel. :)
Nagyon jó kép.

Az Életfa szefirái:

A Királyság (Malkhuth) a test, a fizikai világ, az anyagi megtestesülés. (Föld)

Az Alapítás (Yesod) a karma, a félelmek, a bűntudat, az álmok, az intuíció, a kollektív ego. (Hold)

A Ragyogás (Hod) a kommunikáció, tanulás, közlés, tudás, a mentális folyamatok. (Merkúr)

A Dicsőség (Netzah)a szeretet, szerelem, ösztön, művészet, az asztrális folyamatok. (Vénusz)

A Szépség (Tipheret) az ego, az Én, az uralkodás, a birtoklás, a középpont, a személyiség magja. (Nap)

A Szigorúság (Geburah) a harc, az erő, az akarat, az ítélet. (Mars)

A Könyörület (Chesed)a türelem, befogadás, tanítás, szeretet. (Jupiter)

A Megértés (Binah) a tudatosság, a szembenállás, a lázadás, az újítás, az ellenpólus. (Uránusz)

A Bölcsesség (Chokmah) a Minden, az Egység, az elfogadás. (Neptun)

A Korona (Kether) a megsemmisülés, feloldódás, halál, isten, Semmi. (Plútó)

***

A szefirák közötti ösvények az Ain Soph Aur, azaz az ősfény (isteni akarat) útját jelképezik.
Ezekhez az utakhoz időnként a tarot lapjait kapcsolják.

***

A színek:

A három alapszín a középső háromszög (sárga, piros, kék). (LÉLEK)
A sárga és a piros keveréke a narancs, a sárga és a kék keveréke a zöld, a piros és a kék keveréke a lila. Ezek adják az alsó háromszöget. (TEST)
A felső háromszög (SZELLEM) a fekete, a szürke és a fehér.
A hármas hármasságot kiegészítő legalsó szefira vagy négyszínű (fekete, olivazöld, citromsárga, rozsdabarna), vagy világoskék.

***

Az előző kép is elég érdekes ebből a szempontból.
A ruha (kék-Chesed) és az arc (piros-Geburah) két pólus.

A szoptatás, terhesség a Yesod. A "termékeny nő vagy ősanya" a Malkhut.

A bal oldali ember narancs (Hod), a jobb oldali zöld (Netzah) ruhában van.
Ez a két szefira az (a kabbalizmus szerint), ami a Geburah-ból és a Chesed-ből táplálkozik.

A korona a Tipheret jele (uralkodás), bár egyúttal a Tipheret magasabb szintjének, azaz a Kether-nek (melynek jelentése Korona) is megfelel.

Előzmény: aranyviktor (11)
aranyviktor Creative Commons License 2000.03.19 0 0 11

Szia kedves naja!

Vitathatatlan! Vigor hatással van rám! Mint mindenki!
De igazából a magam kedvéért járok ide!

A kép egy hatalmas képgyüjteményből való
Ide kattints!

Van itt egy ezoterikus részleg, ha rögtön oda akarsz menni, akkor Ide kattints!

Ha egész véletlenül érdekel az ezoterika egy területe, mondjuk például a kabbala, akkor Ide kattints!

Nakkérem! Lehet nézegelődni!


Itt aztán mi micsoda? Elmagyaráznád nekünk?

üdv: avi

Előzmény: Nayah (10)
Nayah Creative Commons License 2000.03.19 0 0 10
aranyviktor:

Nem is mondtad, hogy vigor miatt vagy itt. ;)))

Egyébként a kép tényleg érdekes. Honnan való?

Előzmény: aranyviktor (9)
aranyviktor Creative Commons License 2000.03.19 0 0 9
Köszi vigorka!

Ez hiányzott! Mégis benne vagyok a pikszisben nálad. Utóbbi időkben annyira figyelemre sem méltattál, hogy már fejembe vettem, elmegyek a fórumról.

A kép egyébként nem démoni (legalábbis szerintem) hanem, hanem.... Te is nyitottál ezzel a címmel egy topicot.

Na? Hát mi lehet az barátom?

Szimbólumok! Ugye? Most már eszedbe jutott. Ez egy szimbolikus kép, "szó szerinti", illetve felszínes jelentését nézve valóban megdöbbentő, de azt gondoltam, hogy pont te, aki a szimbólumokról topicot nyitottál, felismered.

Vannak szokatlan szimbólumok, de ezt még a köznyelv is használja.

üdv:

avi

Előzmény: vigor (3)
sagitta Creative Commons License 2000.03.19 0 0 8
És éppen erről is van szó. Egy Palma de Mallorca-i oltárkép leírását idézem:
"Bernát a szűzanya előtt térdepel, aki a kisded Jézust tartja karjában. A Szűzanya majdhogynem kacér mozdulattal nyúl fedetlen bal melléhez, amelyből tejsugarat lövell közvetlenül a szerzetes szájába. A középkori művészetben ez a lactatió, a "tejadomány" első ábrázolása." A XIII. század végéről. " A kép egy állítólagos csodatételre vezethető vissza, amely a chatillon-surseine-i Saint-Vorles-templomban történt. Szent Bernát egy Máriát és a kided Jézust ábrázoló szobor előtt imádkozott. Amikor a Monstra te esse matrem szavakat kimondta (vagyis:Mutasd meg, hogy anya vagy!), a szobor megelevenedett, és a Szűzanya pár csepp tejet fejt ki a melléből, mely híve ajkára hullott."
Az AV által bemutatott kép nem egészen ezt a jelenetet ábrázolja, ezért nem tartom kizártnak, hogy az valamilyen alkimista műből származik esetleg, hiszen a lactatio az alkimista szimbolika része is.
Előzmény: Nayah (6)
Nayah Creative Commons License 2000.03.19 0 0 7
vigor:

Ezt miből szűrted le? :)

Előzmény: vigor (3)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!