Keresés

Részletes keresés

csoer Creative Commons License 2 napja 0 0 90484

Köszönöm a válaszod, igen egy kissé más nálad a helyzet szűrés terén, biztos jobb, de én már maradok a mostani verziónál. Így sem olcsó dolog alsó kategóriában 60-70 000ft kiadás.

Előzmény: Dezodoros Ede (90482)
csoer Creative Commons License 2 napja 0 0 90483

Köszönöm a válaszod.

A nyomás szűrő, az uv-c bekapcsolása nélkül is működik.

Úgy gondolom, az uv-c nek nem kell állandóan működnie, míg a nyomásszűrőnek érdemes folyamatosan menni.

 

Előzmény: RJancsi (90481)
Dezodoros Ede Creative Commons License 3 napja 0 0 90482

Nekem "csak" konténeres szűrőm van előszűrőként a szűrőtóhoz,de az is teszi a dolgát :) amikor üzemben van,lemennek ezek az esős időszakok amit jósolt a közeljövőre,utána már beüzemelem majd...mert a halak eszegetnek már nagyüzemben.Lehet veszek bele egy új csövet  UVC-t,aztán egy hónapig menni fog kb,mert úgyis most jön majd a tó vizének "átállása" a letisztulás előtti állapot,rásegít majd a tisztulásra,utána meg már növény hegyek lesznek,akkor már azok eszegetnek és teszik a dolgukat.

Előzmény: csoer (90480)
RJancsi Creative Commons License 3 napja 0 0 90481

Csak azért írok, hogy lásd, olvastam a kérdésed. Nos, nekünk gyári nyomás-szűrőnk van, kettő is. Próbáltam rákeresni a neten, de oly régiek (kb. 20 évesek lehetnek, a házzal együtt "vettük" a tavat is), hogy nem találtam róluk képet. Sorba vannak kötve. A nagyobbik kb. 30 literes lehet. Felülről lefelé 3 különböző sűrűségű szivacs betét szűri a bemenő vizet. A legritkább szivacs kb. 2-3 mm lyukbőségű, a legfinomabb kb. mint egy mosogató szivacs. 6 db szivacs van a szűrőben, 2-2 mindegyik sűrűségből. A  másik nyomás-szűrő kisebb, az kb. 15-20 literes lehet. Abban csak műanyag "süni" golyók vannak a biológiai tisztításhoz, illetve középen ahol a tisztított víz távozik van az UV-C cső. Két éve nem cseréltem csövet, ezért nem is kapcsolom be. Enélkül is elég tiszta a víz. A tisztított víz egy vízköpő kerámia béka száján keresztül megy vissza a tóba. Amikor már nem a tó közepéig (kb. 1,0 m-re) spriccel hanem csak 60-80 cm-re, abból látom, hogy ki kell mosni a szivacsokat. Elég hálátlan dolog, mert büdös és nyálkás. Praktikusan úgy szoktam megoldani, hogy kiborítom a szivacsokat a járdára, slaggal locsolom őket és közben gumicsizmával lépkedek rájuk. Amikor már tiszta víz jön belőlük (elég gyorsan kitisztulnak), visszarakom őket a tartályba a járdát meg leslagolom, jó kis "hígtrágya" a növényeknek. A szivattyúról megint csak nincs adatom, de el ne kiabáljam 20 éve az is teszi a dolgát. Időnként ki kell tisztítani, mert időnként rátekeredik a fonalas alga. Ettől még szerencsére nem állt meg, de kb. kéthetente kiveszem és megpucolom nehogy lefüstöljön. Korábban már raktam be róla fotót, egy házi gyártású szűrőt fabrikáltam rá, mert a gyári rácsba mindig beszorult egy-két kíváncsi csiga. Az új szűrő nagy felületű, így nincs akkor a vákum amit ne tudnának a csigák leküzdeni.

 

Előzmény: csoer (90480)
csoer Creative Commons License 3 napja 0 0 90480

Rengeteg víz elfolyt a tóból és nagy m.-hán a fóliára gyanakodva, elkezdtem kibontani.

Azért beugrott egy gondolat, megnéztem a saját készítésű nyomásszűrőmet. Legnagyobb örömömre vígan spriccelt ki belőle a víz.

Hosszú évekkel ezelőtt csináltam és sajna, az alsó furatnál túlhúzhattam a csavart, lényeg berepedt.

Nincs kedvem újat csinálni és egyúttal UV-c szűrőt is akarok üzemeltetni, elkezdtem keresgélni nyomás szűrőket.

Bőség zavara van, amúgy nem egy olcsó eszközök és nehezen tudom eldönteni melyik legyen.

Kb. 4 köbméter, kb 40 aranyhal a tavam.

Eddig hármat néztem ki, sunsun EFU 10000 18w uvc, CPF 5000 11w uvc, és Osaga osf 9000 11w uvc.

Használ valaki közületek "gyári" nyomás szűrőt és mik a tapasztalatok vele kapcsolatban.

csoer Creative Commons License 6 napja 0 0 90479

Nagyon rendes tőled, hogy ilyen alaposan leírtad a dolgokat, nagy segítséget nyújtottál.

Hiába keresgélnék az interneten, ezekre nem kaptam volna választ.

Nagyon köszönöm.

Most már érdemes kiválasztanom a megrendelni valót, mert már tudom hová és hogyan telepítsem.

Előzmény: RJancsi (90478)
RJancsi Creative Commons License 6 napja 0 0 90478

A szűrő hordóból kifolyóba. Mint írtam, az UV-C csak "csírátlanít", azaz roncsolja a szerves dolgokat (ha él ha nem ), de nem szűr ki semmit. Célszerű már mechanikusan tisztított vizet átengedni rajta, egyrészt, hogy az üvegcső ne koszolódjon olyan hamar, másfelől a koszos vízben nem túl messze jut el az UV sugár, gyakorlatilag csak az üvegcső falán megy át és elnyelődik a zavarosban. Tiszta vízben több cm-re képes hatást kifejteni. 

 

Mindamellett hogy ilyen "okosakat" írok, második éve nem használom az UV szűrőnket. Lehet, hogy tisztább lenne a víz vele, de így is elégedett vagyok. Korábban írtam, hogy van egy tévedésből vásárolt 11W-os csövem. "Az úgy vóóót", hogy épp egy vidéki tavas boltban jártam amikor eszembe jutott, hogy venni kéne egy új csövet a szűrőbe. Vettem is, 9W-os helyett 11W-ost (mert rosszul emlékeztem), de ez hosszabb és nem fér be. A régi 9W-ost már nem használom mert csak az áramot fogyasztja, vidékre visszavinni meg nem érné meg kicserélni a csövet. Így hát az UV szűrés elmarad. 

Előzmény: csoer (90477)
csoer Creative Commons License 6 napja 0 0 90477

Éppen keresgéltem ilyet, de eddig még nem találtam.

30 000ft-ot még adnék érte, de 100 000ft -ot vagy azt felett nem.

Áram ellátás nekem táviránytóval működik, de gondoltam rá, hogy egy t-elágazóba lenne mindkettő bedugva és úgy a távirányító dugaszába. Így egyszerre működne, vagy lenne kikapcsolva mindkettő.

Még egy kérdés merül fel.

A szivattyúm kettős működésű, szökőkút és egy csövön keresztül erről megy a víz a szűrőhordóba, abból meg csobogón folyik vissza.

A szűrőhordó irányába folyó víz csövéhez kellene csatlakoztatni az uv-c szűrőt, vagy a szűrőből kifolyó csőhöz?

 

 

Előzmény: RJancsi (90476)
RJancsi Creative Commons License 6 napja 0 0 90476

Ilyen áramlásfigyelőt csak a 100+ ezer forintos UV-C szűrőknél láttam. Olcsóbb megoldás, ha a szivattyút és az UV-C szűrőt egy elosztóval üzemelteted. 

És ha nem abból húzod ki valamelyik villásdugót hanem vagy kikapcsolod (ha kapcsolós az elsoztó) vagy az elosztó kábelét húzod ki azzal is megoldod a kérdést. Persze az áramlásfigyelő védelmet ad egy esetleges szivattyú meghibásodásra is, de annak elég kicsi az esélye. A szivattyú javítása/cseréje meg bőven több, mint egy UV-C cső.  

Előzmény: csoer (90475)
csoer Creative Commons License 6 napja 0 0 90475

Na ez nagyon tetszik, bénáknak, vagy csak idős korra figyelmetlenné válóknak, mint én vagyok ez kell.

Még egyszer nagyon köszönöm a fáradságodat, hogy ezt megírtad.

Előzmény: RJancsi (90472)
RJancsi Creative Commons License 6 napja 0 0 90474

Igazából az első bekapcsolástól kezdve folyamatosan gyengül, azt nem kötik az orrunkra, hogy hány százalékos gyengülést tart a gyár "elfogadhatónak". 

Abban sem vagyok biztos hogy a "vége felé" rohamosan csökken a hatásfoka. Nem tudom mi megy tönkre benne, talán a gáz nagyon lassan elszivárog belőle. Azért furcsa, mert a "világító" fénycsövek is láthatatlan UV sugarat generálnak, amit a cső belsejére felvitt foszforos "fénypor" alakít át látható fénnyé. És egy hagyományos neoncső jó esetben akár 10 évig vagy még tovább világított. Nincs kizárva, hogy üzleti céllal állítják a csőről, hogy évenként cserélni kell, egyébként meg tenné a dolgát csak ki tudja ellenőrizni? 

Előzmény: Jahno (90473)
Jahno Creative Commons License 6 napja 0 0 90473

És ne feledjük el, hogy a csövön rajta van a várható élettartam üzemórában, annak a vége felé már gyengül a hatása.

Előzmény: RJancsi (90472)
RJancsi Creative Commons License 6 napja 0 0 90472

Így van. A "komolyabb" UV-C szűrőkben még "áramlásfigyelő" is van  (a vízáramba belógó lapát egy kapcsolóval a végén), ami akkor kapcsol be, ha folyik a víz. Ha valamiért megáll, azonnal kikapcsolja a fénycsövet. 

 

Előzmény: csoer (90471)
csoer Creative Commons License 6 napja 0 0 90471

Szuper, érthető a leírásod, köszönöm.

Még egy szó erről:

Ha jól értettem -mivel külön, külön kapja az áramot ez a szerkentyű és a szökőkút-, így a szökőkutat soha nem szabad leállítani ez a szerkentyű előtt.

Ha a szökőkutat valamiért le kell állítani, előtte mindenképp ezt a szerkentyűt kell áramtalanítani, hogy tönkre ne menjen.

Előzmény: RJancsi (90469)
The Dark Side of the Moon Creative Commons License 2024.04.10 0 0 90470

Szia!

 

Írtam privátban...!

Előzmény: exage (90468)
RJancsi Creative Commons License 2024.04.10 0 0 90469

Nem kell (talán nem is szabad) vízbe meríteni. A szökőkút és szivattyúja között elvágod a csövet és oda bekötöd. Bedugod a konnektorba és kész. 

Több változata van, de kb. mindegyik így néz ki. Egy cső be, egy cső ki + a vezeték a konnektorhoz. 

 

 

Belül középen van a fénycső, körülötte egy üvegcső ami elválasztja  a víztől. 

Amire figyelni kell, hogy ne maradjon víz nélkül, mert "száraz" üzemmódban túlmelegedhet a fénycső és tönkremegy. Az sem árt, ha mechanikusan szűrt vizet engedsz át rajta, mert a szerves dolgokat megöli, de az iszappal nem tud mit kezdeni, ha rárakódik az üvegcsőre romlik a hatásfoka. Egyébként nem nagy mutatvány kitisztítani, csak lusta az ember, hajlamos "megfeledkezni" a takarításról.

 

 

Előzmény: csoer (90466)
exage Creative Commons License 2024.04.10 0 0 90468

Címem megvan még? 

Előzmény: The Dark Side of the Moon (90461)
exage Creative Commons License 2024.04.10 0 0 90467

Bármikor, csak ne korán reggel:)) 

Előzmény: The Dark Side of the Moon (90461)
csoer Creative Commons License 2024.04.10 0 0 90466

Köszönöm a válaszotokat RJancsi, Dezodoros Ede és elnézést a túl akaratos szólásomhoz.

Ha leegyszerűsítem a használatát, simán áram alá helyezés és a szökőkút mellett a vízbe lógatással üzemeltetővé lehet tenni.

Vagy kell venni hozzá még valami mást is.

Jól gondolom nem kell tavasztól késő őszig a nap huszonnégy órájában folyamatosan üzemeltetni.

The Dark Side of the Moon Creative Commons License 2024.04.10 0 0 90465

jav: Hatvan

Előzmény: The Dark Side of the Moon (90464)
The Dark Side of the Moon Creative Commons License 2024.04.10 0 0 90464

Világos messzebb van, mint hatvan, de más probléma is akad. Ha elkezdek békászni, tuti előkerül néhány sötétzöld és rám küldik a rosszarcúakat.

Korábban a Balatonról importáltam, de a begyűjtés helyén mindenki ismert és tudták, nem a combjáért, vagy iskolai boncolásra viszem. Talán még örültek is, hogy halkabb lesz a környék némileg! :-)

Ja és félreeső családiházas, üdülős környék volt, idegenek nem látogatták.

Előzmény: 55judit (90463)
55judit Creative Commons License 2024.04.10 0 0 90463

Ha valamikor Balatonvilágoson jársz, kérdezz rá a Lavender terasznál, nem-e adnának néhány békát neked. 2 napja egyszerre kezdtek nótázni, biztos hogy millió nagy tavi békájuk van. Itt nézzél rá a tóra: https://szallas.hu/lavender-terasz-balatonvilagos

Előzmény: The Dark Side of the Moon (90461)
The Dark Side of the Moon Creative Commons License 2024.04.10 0 0 90462

A 10 darab pont elég lesz. Ezek már túl vannak a "dolgon" vagy még előttük van a nász?

Előzmény: exage (90460)
The Dark Side of the Moon Creative Commons License 2024.04.10 0 0 90461

Szia!

Mikor mehetek ertte?

Holnap delutan esetleg?

Előzmény: exage (90460)
exage Creative Commons License 2024.04.10 0 0 90460

Szia:)) Sok egyéb volt, 1000 darab kishal kifogása, rózsák telepítése, tokok helyének előkészítése:)) A lényeg egyenlőre tartályba van úgy kb 10 béka is. Lesz még, csak még nem nagyon akarnak napozni. 

Előzmény: The Dark Side of the Moon (90426)
Dezodoros Ede Creative Commons License 2024.04.09 0 0 90459

Most kapsz választ a kérdésedre... :) van értelme...ez úgy van kialakítva,hogy nem kell hozzá szűrőkonténer,hanem szivattyúval tömlőn keresztül ha meg van táplálva, csírátlanitja a vizet,fertőző baktériumokat is elpusztítja a vízben,algákat stb...szabadon lehet pl egy rejtett helyen is mert vízálló és ezen keresztül folyik vissza a tóba a víz,vagy csobogón stb...kinél hogyan van kialakítva...

Előzmény: csoer (90457)
RJancsi Creative Commons License 2024.04.09 0 0 90458

Elvben van értelme. Lényegében egy UV-C generáló fénycső ami mellett áramlik a víz. Az UV-C sugárzás pusztítja a szerves anyagokat (kb. mintha pecsenyére égnél a Napon). Így a vízben lebegő algák, bacik, vírusok roncsolódnak, elpusztulnak. Persze nem mind, csak ami elég közel úszik el a csőhöz. De ha folyamatosan megy a szivattyú, statisztikai alapon előbb-utóbb minden szerves szennyezés előbb-utóbb kilép a komfortzónájából. 

Tehát rontani nem ront a helyzeten, sőt, akár javíthat is. Ami kellemetlen, hogy a háztartási fénycsövekkel ellentétben ezek a "germicid" csövek rohamosan veszítenek a fényerejükből, a "szakirodalom" minden szezonra új csövet javasol mert a tavalyi cső már csak az áramot fogyasztja, UV fényt nem igazán generál. És nem túl olcsók. 

 

Múlt évben már írtam, valakit érdekelt is de aztán annyiban is maradt az "ügy". Van egy gyári új - tévedésből vásárolt - Ubbink PL S 11W-os UV-C csövem. A gyári adat szerint 5000 óra az élettartama (ha folyamatosan megy 208 nap) azaz tényleg csak egy szezon. Ha valaki tudja használni ne rejtse véka alá (én sem ott tartom), mert nekem kb. semmire sem jó. Jelenlegi bolti ára 7600-8500 Ft. Fórumtagoknak megszámolom egy nagy tábla Milka csokiért (azt sem én eszem meg, legyen az asszonynak is valami öröme a biznyicben). 

 

Előzmény: csoer (90457)
csoer Creative Commons License 2024.04.09 0 0 90457

Sajnos nem kaptam a kérdésemre választ, így maradok ilyen szerkentyűk nélkül változatlanul.

Valószínű csak pénz kidobás, értelme nem sok.

Ha évek hosszú során nem volt szükség ilyen ketyerékre, akkor továbbra sem fog kelleni.

Mindezt mondom úgy, hogy közelebbről nem ismerem.

Előzmény: csoer (90427)
schrackin Creative Commons License 2024.04.09 0 0 90456

Igen 9w-os van, köszi a tippet. 

Előzmény: RJancsi (90455)
RJancsi Creative Commons License 2024.04.09 0 0 90455

Ez véletlenül nem jó hozzá? Ubbink 9W üvegbúra

Ha jól tudom a 7000-esben is 9W-os cső van.

Előzmény: schrackin (90454)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!