Keresés

Részletes keresés

55judit Creative Commons License 15 órája -1 0 91044

Irigykedve olvastam. Nagyon hangulatos lehet ez a pezsdülő élet.

Nálam varangy és erdei béka van. Az aranyhalak kapkodják befelé az ebihalakat. De ha meglátnak, tátognak felém a tápért is. A tavirózsa nálam a mélyben (50 cm) kezdi kibontani a pici leveleket. Most kivettem hogy vágjak belőle egy darabot, és meglepetésemre az egész tó alja vastagon be volt nőve a gyökerével. Majd meg szakadtam mire egyben kihúztam az egészet, de így legalább az iszaptakarítás is megvolt. Nem nagyon szoktam, de most etetem a halakat, hátha nagyobb kedvük lesz a fogócskához. Örülnék 1-2 pici halnak. Ha sok sikeredik, azokkal nem tudom mit kezdenék majd.:)

Előzmény: RJancsi (91043)
RJancsi Creative Commons License 17 órája -1 1 91043

A nőszirom nő mint a bolond, a tavirózsák levelei már tenyérnyiek, a lófarkak kb. 5 centire állnak ki a vízből. A tavaszi algavirágzásnak vége, tisztul a víz, már fél méterre lelátni benne. A békák beszélgetnek a szomszédok nagy örömére (vagy tényleg tetszik nekik vagy hazudósak, de épp minap mondták, hogy örülnek ha hallják őket). Volt egy hívatlan vendégünk is, minap egy fiatal varangy napozott a tóparton. A hangjukat szeretem, de a látványukért nem vagyok oda, ezért hálóval elkaptam és elköltöztettem egy 2 km-re levő patak partra. Remélem nem talál vissza. 

A halak napoznak, nálunk teljesen vegyes a méret, a pár cm-es alig látható tavalyi szaporulattól a több éves 20 cm-es aranyhalig minden méret előfordul.

Előzmény: 55judit (91042)
55judit Creative Commons License 17 órája -1 0 91042

Abból a 4-ből legalább 1 hátha lesz. :) A víz szép tiszta, a széleken van fonalas alga, de tetszik, nem bántom. Az ebihalak lakmározzák.

A te tavadat szépíti a tavasz? Hogy vannak a halacskák? 

Előzmény: RJancsi (91041)
RJancsi Creative Commons License 18 órája -1 0 91041

Háááát, szerintem nem tud felszívódni benne az ikra, előbb-utóbb biztos megszabadul tőlük. Hogy lesz-e fiú a környékén az más lapra tartozik. 

Előzmény: 55judit (91040)
55judit Creative Commons License 18 órája -1 0 91040

Szerinted lerakja a petéket valamikor? Vagy lesz még ívás idén? Örülnék 1-2 pici halnak, mert a mostaniak hamarosan kinövik a tavat.

Előzmény: RJancsi (91039)
RJancsi Creative Commons License 19 órája -1 0 91039

Igen, az aranyhalaknál jellemzően (legalábbis az egyidősöknél) a fiúk kisebbek. 

Előzmény: 55judit (91038)
55judit Creative Commons License 19 órája 0 0 91038

Sajnos a beavatkozással leállítottam a nagy hasú kicsi hal iránti érdeklődést. Csendesen úszkálnak együtt. De legalább kiderült hogy az összes piros halam fiú, csak a kis fehér a lány. Tavalyelőtt csak ő született, tavaly egy se. Valószínű tavaly tavasszal pont a lányokat adtam le kisállat kereskedésbe. Ők voltak a legnagyobbak. 

Előzmény: RJancsi (91037)
RJancsi Creative Commons License 19 órája 0 0 91037

Elnézést, nem tudtam, hogy előre be kell jelentenem ha pár napig nem vagyok számítógép közelben. :) A nálam okosabb telefonom ugyan nálam volt, de azon nem szoktam hozzászólásokat írni. A bolhacirkusz karakterméretéhez a szemem már nem az igazi még szemüveggel sem. Ha mégis erre fanyalodok, azt könnyű észrevenni a rengeteg elütés miatt. 

A leírás (és a tavasszal melegedő víz) alapján én is a násztáncra gondolok elsőre. Ha a pikkelyei nincsenek "felborzolva" (hasvízkór) csak egyszerűen nagy a hasa akkor nagy eséllyel tele van ikrával. A halaknál a megtermékenyítés a vízben (hol máshol) történik, a lányt addig hajkurásszák a fiúk amíg ki nem ereszti magából az ikrákat. A körülötte legyeskedő hímek ezt látva maguk is kiengedik a vízbe a "haltejet" (milyen álságos elnevezés...) és az íkrák egy része így fog megtermékenyülni. A pár ezer ikrából néhány száz megtermékenyül, de csak kevés szerencsésből lesz kishal, még kevesebb fog megnőni. A többi hal, békák, szitakötő lárvák stb. erősen megtizedelik az állományt. 

Előzmény: 55judit (91035)
The Dark Side of the Moon Creative Commons License 1 napja 0 0 91036

Nálam is kaland van, inkább a macskát kell távol tartani. Tavaly több lépcsőben fokozatosan eljutottunk a búvároktatásig, mire rájött, hogy nem buli a szerelmes halakat kiszedni a vízből csak mert az izgi.

Nem vagyok állatkínzó, a macska továbbra is haver, de a betanítás szükséges volt. Most is nagyon sandítgat a partszéli locsogásra, kicsit túl közelről is, de ahogy meglát tudja, hogy tilosban jár, okos állat. Remélem nem lesz szükség memóriafrissítésre...

Tavaly vagy 8-10 halat pecázott ki, amit nem evett meg. Amit megevett, azt nem számoltam, bár pikkelynyomokból sejthető, hogy jó pár darab jutott erre a sorsra. A bodorkákat és sneciket viheti, van belőlük bőven, de az aranykárászokat sajnálnám.

Előzmény: 55judit (91035)
55judit Creative Commons License 1 napja -1 0 91035

Kedves János nagyon vártalak, mert mindig jó tanácsokat adtál. Ma sajnos nem jöttél, de találtam egy írást, miszerint nem kell az üldözöttet megmenteni, mert a kergetéssel-csipkedéssel bírják rá a hímek a nőstényt az ikrázásra. Így hát visszatettem közéjük a kis fehéret, de úgy tűnik a közbelépésemmel véget vetettem az udvarlásnak. Nincs kergetőzés. Pedig csak egy jó órányit voltak a halak szétválasztva.

Árpi1978 Creative Commons License 1 napja 0 0 91034

Szaisztok.

Hétvégén belevágtam a kerti tó épitésébe.

Kiástam a medret.

Nem túl nagy tó lesz.Lesze benne 40,60,és 100 cem mély rész.

Árnyékos helyen lesz,csak déleött pár órát süt oda a nap.

A peremet igyekszem  úgy kialakitsani hogy oda is lehessen nővényeket ültetni.

Volna pár   kérdésemPl:

hogy el lehet e lenn tószürő nélkül is?

Van akinek nincs benne technika?

Mit édemes az aljára tenni? Homok,kavics?

55judit Creative Commons License 1 napja 0 0 91033

Kivettem, mert már halálra hajtották a többiek. Könnyen meg tudtam fogni, alig mozgott. Most vödörben van hínárokkal. Mintha nagyobb lenne a hasa. Lehet hogy petét fog rakni? Az algák között jól láthatók az ikrák? Nem tudom mekkorák.

Előzmény: 55judit (91032)
55judit Creative Commons License 2 napja 0 0 91032

Van egy pici fehér aranyhalam 2 éves, és 4 piros, a régiekből. A kis fehéret tegnap óta hajtja a többi. Ma reggel a parti növények alga és gyökér kombóba úgy be volt a fehér szorulva hogy nem tudott kijönni és pikkelyek voltak körülötte. A másik 4 pedig figyelte a vergődést.

Kivegyem onnan a kicsit vagy hagyjam?

Biga Cubensis Creative Commons License 2025.04.08 0 0 91031

Tavaly nyáron úgy hagytam a szivattyút a szűrőtóba egy hétig és leapadt a tó vagy 20 centit. Akkor arra jutottunk, hogy valószínűleg párolgás. Hát most megint véletlenül bekapcsolva felejtettem 1-2 napot és 15cm hiányzik, pedig az esők olyan szépen feltöltötték. Szóval sajnos nem párolgás, a szűrőtavat és a patakot végig kell néznem, valahol ereszt. Csomó helyen odapurhaboztam a patak/vízesés köveit, úgyhogy jó móka lesz :)

Biga Cubensis Creative Commons License 2025.04.08 0 0 91030

Köszi, erre nem gondoltam! :)

Előzmény: Dogfüggő (91027)
Dogfüggő Creative Commons License 2025.04.08 0 0 91029

köszönöm :)

Előzmény: meggyes-mákos (91028)
meggyes-mákos Creative Commons License 2025.04.08 0 0 91028

Jó látni újra itt

Előzmény: Dogfüggő (91027)
Dogfüggő Creative Commons License 2025.04.08 0 0 91027

Szia! A döglött béka sajnos előfordul így tavasszal; pl. a varangy hímek olykor agyonszorítják a nőstényeket párzáskor, de a sikertelenül telelők tetemei is gyakran ilyenkor kerülnek a felszínre... Az olajfolt a víz tetején származhat belerohadt tavirózsától. A tavirózsafélék szára olajat tartalmaz.

Előzmény: Biga Cubensis (91004)
RJancsi Creative Commons License 2025.04.07 0 0 91026

A mi tavunk 25 éves és köszöni jól van. Ráadáásul teljesen körbe van térkövezve (már így vettük a házzal együtt) és mivel meredek a partja a fólia körben kilátszik, kitéve a napsugárzásnak fagynak. Még mindig relatív puha gumiszerű (ami nem csoda mert gumi). 

Előzmény: Imrehajcsi (91022)
Jahno Creative Commons License 2025.04.07 0 0 91025

EON ügyintézés, kb. 1.5 méter vezeték csőbe húzása. A végét szabadon hagyja, be sem kell kötni, lógjon ki a falból és majd folytatjuk. 320ezer. Én ezt így kibírtam röhögés nélkül.

Nem tudom ebből mennyi az ELMŰ része vagy ott mivel jár de akkor még örülhetek, mert tavaly januárban hívtam fel az első embert akinél elszabtam mert azt mertem mondani, hogy nem túl sürgős :-D Júniusban mondott ajánlatot úgy, hogy lehet decemberig rá sem ér. Bíztató.

Így már ráértem a villanysütőt beszerelni, de az is 2 hónapja várja a sorsát. Ezek mellé össze haverom magyarázta, hogy milyen occsó a klíma és mennyire hülye vagyok ha nem elektromos, hanem gáz főzőlapot használok. Jahh, van az a pénz biztos, mert csak EON felé rátolt volna még 100-200ezrest, oszt akkor szerintem ide 3 fázist sem köttethetek be. Én meg már nem mondok semmit, mert mindenki túl okos ebben is, közben sok választásom nincs, fel sem fogják mi a matek, addig látnak, hogy de hát ha kevés az Amper, akkor 32ig ingyen van, csak.... Csak, ja, 320ezer pont több, mint a zasszony havi fizetése. És akkor lakáselosztóhoz nem kell nyúlni, az is elvinne 200at simán. És akkor csodálkozunk, hogy a fél világ gányol, okosban próbálja megfejteni és abból csak még nagyobb baj lesz. Ha nem járna 1 év kötelező gyakorlattal és nagyobb kavarodással, még lehet a vizsgákat is letenném hozzá. Szerszámom van, alapokat tudom, hátvaze kettőt megcsinálok magamnak és már megérte. Most ez van sorban, kicsit optimalizálunk a lakásban és első lépés ez, hogy a főző- sütő szakkör ide költözött, azt ki kell szolgálni.

Előzmény: tucsok13 (91024)
tucsok13 Creative Commons License 2025.04.07 0 0 91024

Pont ma is kaptam egy kisebb infarktust ezen a villanyász dolgon.. egy kisebb meló 280.000 Ft, de mivel hatósági ügyintézés kell, nagyon nem ugrálhatok. 

Előzmény: Jahno (91017)
Imrehajcsi Creative Commons License 2025.04.07 0 0 91023

Megjegyzem, hogy azóta. egy darab alga sincsmég tavasszal sem, de korábban hetente kigereblyéztem belőle egy vödör fonalast szezonban.

Előzmény: Imrehajcsi (91022)
Imrehajcsi Creative Commons License 2025.04.07 0 0 91022

Ja azt nem ismerem. Annak milyen az uv állósága? A másik pár év alatt törik mint a száraztészta ha nincs víz alatt. Ésmég balesetveszélyes is lehet olyankor, vághat mint egy penge. Nekem is új fólia kell 20 évet bírt. De én inkább csökkentek a méreten és egy sekély lankás tavacskát fogok csinálni a madaraknak, bele a jó sok növényt , mert abból annyi lett, hogy egy 10 nm-es szőnyeget alkot, egy traktorral simán ki lehetne húzni egyben az egészet.

Előzmény: RJancsi (91021)
RJancsi Creative Commons License 2025.04.07 0 0 91021

Ahhoz már elég komoly méretű jég kell, hogy az EPDM-et átüsse. Ez nem PVC hanem műgumi fólia. Sokkal erősebb és szívósabb. 

Előzmény: Imrehajcsi (91018)
kbhont Creative Commons License 2025.04.07 0 0 91020

Köszi! Már vissza lett öltve, ahogy volt.

Össze forgatott vöröskövekkel és földdel. Fugák bevetve fűmaggal.

A túlfolyás itt nem jöhet szóba, mert ebben állandóan forog a viz. Ez alatt van egy másik tó egy vízlépcsővel és az alsó tó után még egy vízlépcső, ahol egy szivattyűház nyeli el a vizet. Aztán mikor ez a ház megtellik, akkor a szivattyú feltolja a felső tóba és kezdődik minden előről. Pluszba a ház reszcsatorna rendszere is ide van bevezetve és a szivattyúházban van egy túl töltésért felelős szivattyú ami kitolja a felesleget a veteményeskertbe.

Előzmény: Imrehajcsi (91018)
Imrehajcsi Creative Commons License 2025.04.07 0 0 91019

Itt sincs sok méh az előző évekhez képest drasztikusan csökkent a számuk, varangyokat pedig 3 éve nem látok a kertben. :(

Előzmény: RJancsi (91003)
Imrehajcsi Creative Commons License 2025.04.07 0 0 91018

Klassz. Két jótanács: a fóliára kell rakni követ vagy valamit, mert egy jégeső képes átütni. A párt mintha hirtelen mélyülne, ha még nincs akkor a túlfolyást meg kell csinálni, mert egy nagy eső után kiönt a tó és képes beomlani a kövekkel együtt a tó oldala.

Előzmény: kbhont (91016)
Jahno Creative Commons License 2025.04.05 0 0 91017

400 küvecs munkadíj elég erős :-O Nálam fél nap alatt ketten végeztek az egésszel és az azért már nem volt kicsi, de hát régen volt. Most villanyász mondott számot az ELMŰ ügyintézésre és a lakás bekötésére, attól kicsit készen lettem....

Előzmény: kbhont (91016)
kbhont Creative Commons License 2025.04.05 0 0 91016

Ez pontosan így van!A kerozin kizárható!

Visszatérve a tófoliázásra!

Kijött két szakember is!

Az egyik azt mondta, hogy 200 az anyag és 400 a munkadíj, de a behajtogatásos technikával.

A másik felmérte, azt mondta küld 1-2 nap múlva ajánlatot.

Ez 3 hete  volt.

A héten vettem EPDM fóliát, meg hozzá ragasztót.

2 nap alatt megcsináltam a fiammal.

Hagytunk 10cm átfedést. Ahol kell kivettünk, ahol kell betettünk.

Szóval nem kell hozzá agysebésznek lenni! Arról nem is beszélve, hogy ezt a gumi fóliát sokkal egyszerűbb ragasztani, mint a pvc-t.

Előzmény: RJancsi (91015)
RJancsi Creative Commons License 2025.04.05 0 1 91015

Szinte nulla az esélye, hogy a levegőben üzemanyagot kieresztő gépből kimutatható mennyiségű kerozin jutna a földre. A kényszerleszállás előtti üzemanyag kieresztésnek komoly szabályai vannak. Egyfelől kellően nagy magasságban végzik, hogy a kerozin elpárologjon a légkörben. Ezt elősegíti, hogy egy utasszállító kb. 900 km/h-val repül (250 m/s), azaz egy 25 m hosszú telek felett 0,1 mp-et tölt el pár ezer m magasan. Szerinted ebből mennyi üzemanyag jut el a földig? Másfelől az üzemanyag kiengedés nem lakott terület felett, hanem egy erre direkt kijelölt "várakozó körön" történik. Persze a szél elfújhatja a párát, de az nem fog a földön megjelenni mert a széltől tovább hígul. (10 évig vezettem motoros repülőket, van némi elképzelésem a folyamatról.)

Ugyan nincs itt a szezonja, de pl. levegőből történő szúnyog gyérítés valóban olajos nyomot hagy a kerti tavon (meg az ablakokon és általában mindeütt). De az kis magasságból, szándékosan lassú mezőgazdasági repülőből történik és épp az a cél, hogy a permet minél nagyobb része helyben maradjon és ne fújja el a szél. 

Előzmény: szilentium3 (91014)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!