Keresés

Részletes keresés

Ayreon Creative Commons License 2006.03.06 0 0 21

Illetve itt van pár adat a szerzőről zanzásítva:

http://mek.oszk.hu/01100/01149/html/kodolany.htm

Előzmény: kalamajkosz (19)
Ayreon Creative Commons License 2006.03.06 0 0 20
Ajánlom a Visszapillantó tükör című önéletrajzi leírását, amibe inkább csak bele-bele olvasni érdemes, egészben egy kicsit tömény!
Előzmény: kalamajkosz (19)
kalamajkosz Creative Commons License 2006.03.03 0 0 19
"Remélem nem csigáztalak fel túlzottan ezzel a pár hónap várakozással." Azt nem mondom hogy augusztus óta nem tudok aludni a várakozástól, már csak azért sem, mert csak most fedeztem fel ezt a topikot, s valójában csak fel akartam hozni. Ugyanis szivesen olvasnék véleményeket az íróról és műveiről. De úgy látom nem olyan közkedvelt és gyorsan visszasüllyed a téma. Ha a nyelvezet nem is autentikus ómagyar, de mégis eredeti atmoszférát kölcsönöz. Számomra élmény volt olvasni. A Vas fiaiban különösen tesztett hogy több oldalról (magyarok, kunok, mongolok, stb.) volt ábrázolva. A Juliánusznak pedig az elhivatottság és az igazi hazaszeretet (nem holmi nacionalizmus). Nem ismerem pontosan az író életrajzát, de mintha visszaköszönnének egyes elemei a Juliánuszban. A Margitot sajna még nem volt alkalmam elolvasni, mert az még nincs meg.
Előzmény: Ayreon (18)
Ayreon Creative Commons License 2006.03.01 0 0 18

Remélem nem csigáztalak fel túlzottan ezzel a pár hónap várakozással. Természetesen befejeztem és rettenetesen tetszett. Lehet, hogy Kodolányi nem korhűen adja vissza a nyelvezetet, lehet, hogy néha túl dagályos, lehet, hogy néha saját maga ruházza fel általa kitalált jellemmel történelmi szereplőit, de ennek ellenére is jó volt. Mert magával ragadott, mert büszkévé tett, mint magyart.

Nem vagyok "nagymagyar" de jó néha ilyet olvasni és büszkének lenni, ahogy egy görög büszke az Iliászra, egy francia a Nyomorultakra, egy lengyel a Tűzzel-vassalra!

Előzmény: kalamajkosz (17)
kalamajkosz Creative Commons License 2006.03.01 0 0 17

No és hogy tetszett??

Vagy azóta se végeztél vele?

Előzmény: Ayreon (16)
Ayreon Creative Commons License 2005.08.23 0 0 16

Látom a topic hamar behalt.

Nos én csak most fedeztem fel Kodolányit és teljesen a rabja lettem. Jelenleg még a Vas fiait olvasom, de hamarosan már a Julianus barát lesz terítéken.

Élmény, irodalmi és nyelvi értelemben is!

ctc177 Creative Commons License 2004.09.30 0 0 15

izé, ez itt az iróról szóló topic, nem a főiskoláról - hamár ámokfutást rendeztél a kodolányiról szóló topicok közt, legalább a nyitó hsz-t elolvashattad volna ;)

Előzmény: Fala (14)
Fala Creative Commons License 2004.09.30 0 0 14

Hi én idén vagyok végzős gazdász

1 jótanács ha van más lehetőséged szemernyi esélyed, hogy valahova máshova felvesznek menj inkább oda

nagyon gáz ez a suli

mindenféle szépet hirdetnek de leszarják a hallgatót és lenyúlnak 1 rakás lóvéval

a tanárok csapnivalóak a vizsgág szopatások stb...

pl.: a szakirnyválasztást is a neptunon kellet megtenni és b*tak szólni hogy mikor

a vizsgákra is a neptunon kell jelentkezni amire soxszor csak éjszaka tudsz felmenni mert fos az egész ráadásul akkor sem  tudsz akármikor jelentkezni csak amikor ők akarják

másik példa megváltoztatták az előadások kezdési időpontjait kb 2 éve de az órarendben azóta sem bírták átvezetni ezen változatokat idén is a rossz időpontokkal adták ki

a tanulmányi osztályon sosem veszik fel a telefont és sosem tudnak segíteni semiben

ráadásul én pesten vagyok és itt kb 10-15 helyen van éoülete és ezek egymástól cirka 1-1,5 órára vannak egymástól:(((

és ezek csak apróságok a szívásokból...

fala

deValera Creative Commons License 2000.04.03 0 0 13
Kodolányi él - értem ezt úgy, hogy a szelleme, a lelek él. Az írásai élnek.
Szokás ezt mondani. Egyébként 1969-ben hunyt el.
mud Creative Commons License 2000.04.03 0 0 12
Ettol a jani bacsitol minden kitelik....
Előzmény: spoonfool (11)
spoonfool Creative Commons License 2000.04.02 0 0 11
Már hogy élne, ha iskolát neveztek el róla...

Persze lehet, hogy magániskola és ő ott az igazgató?

getom Creative Commons License 2000.04.01 0 0 10
Woww, :)

Te valéra, te összevissza beszélsz, tuti, hogy kodolányi, mondom, nem vagyok hülye. Utánanézek, ha akarod, még máma, ebből ne legyen értelmetlen vita. De tuti, hogy kodolányi.

Előzmény: mud (9)
mud Creative Commons License 2000.04.01 0 0 9
Dehogyis, kedves hidalgom, a jani bacsi mar reges-regen halott...
Előzmény: deValera (8)
deValera Creative Commons License 2000.03.17 0 0 8
Kodolányi él!
Előzmény: mud (7)
mud Creative Commons License 2000.03.17 0 0 7
Juteszembe getom, Kodolanyi egyidoben Leslie L. Passuth neven irta meg az inka krimijeit, mert kicsit giccsesek voltak.... ugyhogy lehet, hogy a valeriananak igaza van...
deValera Creative Commons License 2000.03.16 0 0 6
Ismétlem: AZT A KÖNYVET Passuth László írta. Nyugodtan nézz utána. Tényleg nem bántó szándékkal írom, pusztán a rend kedvéért.
mud Creative Commons License 2000.03.16 0 0 5
Ja, azt en is olvastam. A kommandovezert Garcia Marqueznek hítták.
Előzmény: getom (4)
getom Creative Commons License 2000.03.16 0 0 4
Na nehogy már, csak tudom, mit olvastam.

Arról szól, hogy végigírtják egész mexikót egy icipici kis kommandóval, a hülye maják meg csak nézik, hogyan írtják ki őket.

Előzmény: deValera (3)
deValera Creative Commons License 2000.03.14 0 0 3
Azt a regényt Passuth László írta.
getom Creative Commons License 2000.03.14 0 0 2
Cortazár, ez a kalandor a főszereplője.
Előzmény: getom (1)
getom Creative Commons License 2000.03.14 0 0 1
Persze hogy szeretem, a kedvencem az esőisten siratja mexikót, ami a majákról szóló ismeretterjesztő kalandregénye.
Előzmény: deValera (-)
deValera Creative Commons License 2000.03.13 0 0 0
magyr=magyar
márc.17=márc.13
deValera Creative Commons License 2000.03.13 0 0 topiknyitó
Nekem ő a kedvenc írom gyerekkorom óta. Nehéz választani az egyes művek között, de talán a magyr középkorról szóló történelmi regénytrilógiája(A vas fiai, Julianus barát, Boldog Margit) és a mitológiai regényei(Az égő csipkebokor, Vízözön, Új ég, új föld, Én vagyok) tetszettek a leginkább. Nagyra tartom az esszéit, publicisztikáit is, kár, hogy sokáig hozzáférhetetlenek voltak, és ennek folytán kevesebben ismerik őket, mint sok kiadást látott, nagyszerű regényeit.
Mellesleg ma(márc.17)lenne 102 éves. Életműve óriási, szépírói tevékenysége világirodalmi rangú, gondolatai tiszták és világosak, művelt és igen stílusos író.
Szereti Ön Kodolányit?

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!