Keresés

Részletes keresés

Zitike30 Creative Commons License 2008.02.08 0 0 14

Hali!

 

Érdekelne, hogy a topik elhalása óta eltelt nyolc év alatt vajon fejlődtek-e a hanyattegerek annyira, hogy érdemes legyen beruházni egybe. (Jelenleg csak a tapitadom van -- általában jó messze tőlem, mivel egyébként külön billentyűzeten nyomom --, úgyhogy a jelenlegi helyzethez képest minden más különegeres megoldás jobbnak tűnik).

 

A trackballra azért gondoltam, mert emberi léptékű számítógépes munkaállomást (normális számítógépasztalt) nem tudok idehaza elhelyezni, ezért megfelelő vízszintes felületet sem tudok biztosítani a tologatáshoz.

 

Tulajdonképpen már el is határoztam volna magamat a trackball beszerzésére, de egyszerűen nem találok magyarországi forgalmazót/választékot (pay-palra alkalmas bankkártyám nincs, ezért egyelőre nem gondoltam online vásárlásra). Mivel munkanapokon nem tudok korán elszabadulni, csak a 21h-ig nyitvatartó plázákban és tecsókban néztem körül, de nem találtam semmit.

 

Azért is fontos lenne, hogy közelről lássam legalább a doboza alapján az arányokat, mert a kényelem szempontjából nem szeretnék csöbörből vödörbe esni (nem csupán kényelemnek nevezném: jelenleg például már két napja nem tudok fölegyenesedve járni egy hét eleji hosszasan görnyedő tapipadozás elhúzódó hatása miatt).

 

A semmi azért nem teljesen igaz, ugyanis egy darabot már sikerül közelről megszemlélnem: Az Örs vezér terén a MMarktban volt (ma este láttam) az egyik alsó polcon egyetlen Logitech cordless trackman. Ez az említett darab azonban egyáltalán nem volt szimpi (már előtte képeken se): olyan csomagolásban van, hogy rá is lehet helyezni a kezet, így próbálgattam, hogy át tudnám-e fogni stb. Eleve nem jött be, hogy a trackball a jobb oldalra esik rajta, mert közben a kattintós gombok a bal oldalon hlyezkednek el. Azt találtam, hogy ez az elrendezés legföljebb olyanoknak lehet kényelmes, akiknek a kézhát irányába hajlanak az ujjai... Röviden: nagyon kényelmetlennek tartottam, feszült a kezem, amikor megpróbáltam átfogni.

 

Ezzel a darabbal -- úgy tűnik -- le is van tudva a számomra elérhető kínálat. Pedig nagyon érdekelne, hogy valóban ilyen reménytelen-e a helyzet, és tényleg senki nem forgalmaz-e mostanában a fővárosban hanyattegeret, vagy esetleg elképzelhető, hogy hamarosan be tudok szerezni egy ilyen eszközt -- lehetőleg személyes kipróbálást követően.

 

Aminek a leginkább tetszik a formája és funkciói: Microsoft trackball explorer. Úgy tudom, ezt már régóta nem gyártják. A másik, aminek tetszik az alakja: Logitech Marble trackball. Ezen meg (képeken) nem látok sehol görgetőt. Van ugyan görgető a pótbillentyűzetemen, és eddig is azt használom megelégedéssel (kénytelen vagyok, mivel a laptopon eredetileg nincs görgetőrész), de arra gondoltam, hogy ha már ilyen drága kütyübe ruházok be, akkor már legyen rajta görgető gomb is (vészhelyzet esetére) -- szóval a Logitech Marble-n ilyet nem látok.

 

Nekem személy szerint tetszenének a hüvelykujjal irányítható golyók is, de valaki arra hívta föl a figyelmemet, hogy az elvileg a legnehezebben mozgó ujj. Más helyen meg azt olvastam, hogy ez nem gond, mert a golyó mozgatásához csekély ujjmozgás is elegendő... Kinek higgyek?

 

Láttam még a youtube-on videókat olyan eszközökről, amelyeket kézben lehet tartani. Pl. a kis Rolle Pollee elnevezésű eszközről filmet ugyan találtam, de a rollepolle.com honlapon már nem ezt az eszközt, hanem egy billentyűzetbe épített trackballos megoldást reklámoztak. Egyébként ilyenekről magyar nyelvű utalást egyáltalán nem találtam, ebből arra következtetek, hogy az országban még nem forgalmazta ezeket senki. Így le is tettem róla, hogy ilyen kisebb kütyüt közelről lássak.

 

Bármilyen naprakész infó érdekelne tehát olyan egér funkciót betöltő eszközökről, melyeket alkalmatlan helyeken is pontosan lehet használni. (Játszani nem szoktam, tehát gyorsnak lennie nem kell, viszont szoktam vágni hang- és video-fájlokat, ezért a pontos pozícionálásról nem tudok lemondani.)

Baxter Creative Commons License 2000.03.14 0 0 13
Janibacsi,

hát ezek szerint a trackball ilyen magamfajta ortopéd kezűeknek való :-)) Egyébként nem oldalról, hanem szemből használom, tehát hüvelykujj a "bal" gomb, mutató- és/vagy középső ujj a görgő, gyűrűs ujj a középső (mert azt is használom ám!) és kisujj a "jobb" gomb. A perverziót tetézi, hogy ez a cucc egyértelműen jobbkezes, és én eredendően balkezes vagyok (persze a trackballt jobb kézzel használom). Előző munkahelyemen egy Genius trackballt használtam (sajna ott feledtem, pedig sajátom) azon kicsit más az elrendezés, úgymint: hüvelykujj a görgőn, mutató a jobb gomb, középső ujj a középső gomb, gyűrűs pedig a jobb... És utána a legnagyobb nyugalommal hazamentem, és használtam a másik típusú cuccot, és nem zavart a dolog :-) Egyébként a trackballt a kollégáim se nagyon tudták értékelni, emiatt nem is piszkálták a gépemet :-))

Bax

Janibacsi Creative Commons License 2000.03.14 0 0 12
A probléma megoldásra került, ugyanis visszahurcoltuk a delfineket és vettünk két normális kétgörgős fajtát. Hát asszem részemről ennyit a trackballról.

JAno

Janibacsi Creative Commons License 2000.03.14 0 0 11
Üdv!

Baxter,

csak 1 kérdés: hogyan áll a kezedre az a gép??? Mert mi itt találgattunk, hogy oldalról kell megtámadni, mert akkor vannak kézügyben a gombok-de akkor csak a hüvelykujjam marad görgőzni.. De ha egyenesen állítom akkor meg hogyan használom a gombokat? Kis- meg gyűrűsujjal???

JAno

Előzmény: Baxter (9)
Underworld Creative Commons License 2000.03.13 0 0 10
Trackballt tisztitani? Na meg ilyet se hallottam, persze lehet, hogy tul rovid ideig hasznaltam az enyemet :)
Előzmény: Baxter (9)
Baxter Creative Commons License 2000.03.13 0 0 9
Van, épp egy ilyet használok... szerintem kellemes, jól használható. Régóta használok trackballt, szóval szokni se igen kellett. Egy hatalmas hátránya van: a koszolódás. Hetente egy-két alkalommal bizony ki kell kapni a golyóbist belőle, és leszedni a görgőkről meg a kitámasztó 'csapágygolyókról' a szmötyit, mert használhatatlanul ugrálni kezd benne a golyó ilyenkor. Sokkal hamarabb koszolódik, mint az egér mechanikája, hiába tiszta kézzel használod. Épp emiatt vágyom egy tisztán optikai elven működő (ohne görgő) trackballra, asszem marble, vagy milyen néven fut. Sajna az ára elég borsos...
Jaigen, konkrét típusnál maradva, a golyó alá beszabtam egy darab szivacsot (alaplap meg ilyesmi csomagolásában találsz) ami gyakorlatilag folyamatosan törölgeti a golyót, és ezáltal kevesebb kosz jut a görgőkre... a szivacsot egyszerűbb tisztítani. De az elég gyakori pucolástól ez sem ment meg :-(
Janibacsi Creative Commons License 2000.03.13 0 0 8
Van valakinek tapasztalata a

linken

található Model:WWT-13 típusjelű másik példánnnyal? Sajna nem tudtam élőben megnézni...

JAno

Janibacsi Creative Commons License 2000.03.13 0 0 7
Hát igen végül is mindkét okot felsoroltad amiért megvettük:

Laptopon ilyen van, és ott bejött a dolog(igaz ott két kézzel nyomtam)

meg amúgy is olyan szép színes :o)

Egyébként elég méretes, én szép nagy tenyérrel vagyok megáldva de épp csak be bírom borítani...

És mekkora piros tekerője van :o)

Volt már egy-két gyengébb pillanat, amikor csak a kollegám(akivel vettük) gyors közbelépése mentette meg az életét(össze ne törd mer' nem cserélik vissza!)így az asztalra csaptam:o)

JAno

Előzmény: Liquid_FX (5)
Janibacsi Creative Commons License 2000.03.13 0 0 6
Hát nekem is a csuklófájdalmak volt az első sejtésem... Még eddig bírom, pedig nyüstölöm egy ideje..

Ami viszont marha vicces, hogy minden kolléga idejön röhögni ha meglátja a képernyőn vonagló egérmutatót. Eddig lehetséges ok volt:

1. Be vagy rúgva
2. Mi van, most látsz gépet először :o)

JAno

Előzmény: Underworld (1)
Liquid_FX Creative Commons License 2000.03.13 0 0 5
Ha komoly dologra kell, akkor felejtsd el, szerintem. A trackball két dologra jó:

1. kényszerü helyszűke esetén: ha pl notebokkal, vagy laptoppal együtt érkezik a dolog, és mobil akarod használni, akkor rá vagy szorítva- én közel egy évig szenvedtem így a hanyattegérrel, és nincsenek túl jó emlékeim róla- pontatlan, lassú, és ha nem pont a te kézméreted, akkor marha kényelmetlen is. A quakelést default el lehet vetni, én speciel 3dstudiot probáltam vele, de feladtam- azaz valószinüleg cad-ra se kifejezetten ez a megfelelő.

2. Ha kicsiny gyermek van a családban, érdemes beszerezni egyet a mértesebb fajtából(ami akkora, mint egy kis labda), mert nekik kiváló- lehet ütni, verni, tapogatni, forgatni- nem olyan kényes, mint egy hagyományos cincogó. És általában szép szines :)

Üdv: Liquid

Előzmény: Janibacsi (-)
Janibacsi Creative Commons License 2000.03.13 0 0 4
Hát ez nem volt valami szellemes...
Előzmény: Törölt nick (0)
micu Creative Commons License 2000.03.13 0 0 3
Nekem Genius Trackballom volt vagy fél évig. De rettenetesen utáltam szegényt, de gondoltam hátha hozzászokok. Hát nem. Ráadásul iszonyú sebességgel koszolódott, pedig már-már mániám a kézmosás. De fél év után úgy döntöttem, belőlem soha nem lesz megrögzöt trackball felhasználó és visszatértem a jó öreg egerentyűhöz... Pedig nem is vagyok az a kimondott D'N'D fan...

Üdv:Micu

Előzmény: Janibacsi (-)
Underworld Creative Commons License 2000.03.13 0 0 2
oops, a 6. sorban: nem velem hanem vele,
bocsi
Előzmény: Underworld (1)
Underworld Creative Commons License 2000.03.13 0 0 1
Hello!

En hasznaltam egy darabig trackballt, inkabb a szemem kivanta, mint a kezem :)
Bongeszoben, alkalmazasokban scrollozashoz nagyon kellemes, viszont jatekokban, mint Unreal, Quake, stb. alkalmazhatatlan. Ugyanis egyszerre tul sok ujjat visz el, nehez osszehangolni a mozgast. Pont ez a baj a kepszerkesztesnel (bocs, CADnal nem probaltam :), es
1. nehezkes dolgozni velem FOLEG drag&dropnal (de ez mindenhol igy van)
2. pontatlan
3. hamar heveny csuklofajldalmaid lesznek.

Bar nem ismerem a CAD-ot, de ha ott van drag&drop, akkor NE hasznalj trackballt. Az inkabb bongeszesre meg Officera jo, masra nem.

udv:
Underworld

Janibacsi Creative Commons License 2000.03.13 0 0 topiknyitó
Üdv mindenkinek!

Egy olyan kérdésem volna a Tisztelt Tasztaltársaktól, hogy lehetségesnek tartjátok-e az egér lecseréléset TrackBall-ra? Ma beszereztünk egy igen egzotikus darabot, de egyelőre nem tudom mi legyen. A bótba aszonták hogy 3 napon belül visszavihetem ha nem tetsz. Egyébként erről a cuccról van szó:

WinEasy Series

(remélem sikerül a link) A piros szemű a kis drága. Most vagyunk túl a mműszaki nehézségeken(mintha nem egy kiforrott konstrukció lenne), már csak a használatához kéne hozzászokni. Nekem nagyon szokatlan, hogy hüvelykujjal duplaklikkelek meg kisujjal jobbgombozok, miközben a többi ujjam jobbra-balra tapizza a gépezetet. Úgy tűnik, mintha nem az én kezemre tervezték volna ezt a cumót. A "szárnyak" csak az ujjeloszlás miatt furcsák, de a görgetőgombok nekem nem esnek kézre. A harmadik gomb meg a következő tervezői meggondoltságot sugallja:"a francba, lemaradt még egy gomb és már rég le kellett volna adni a terveket a gyárba. Tegyük ide a tetejére. oszt gyerünk ebédelni!!"
Összeférhető dolog egyáltalán a trackball és a CAD?
Szóval minden véleményt szívesen várok ide, ami pozícionálóval kapcsolatos.

Jano

Remélem a nullásozó szellemes lesz, ezen a témán lehet egy-két vicces nullást dobni!

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!