A kávé, kávéfőzők és -darálók tudománya és művészete.
Szeretettel várunk kérdéseiddel és véleményeddel, de előbb nézz szét a www.kavekorzo.hu weboldalon, ahol már sok elméleti és gyakorlati tudnivalót összefoglaltunk.
Van egy Krups Virtuoso XP442 karos gépünk. 2 éves a gép, nagyon szeretjük. Kérdésem az lenne, hogy Ti milyen szemcsefinomságú kávét használtok a karos 15 baros gépekhez? Mi az ideális?
Én Tchibo kézi kávéőrlőt használok, amikor vettem azon a beállításon is használom, az őrölt kávé szemcsemérete kábé akkora, mint a boltban kapható 1 kg-os búzadara mérete.
Feleségem pénteken járt a helyi Tchibó üzletben, hozott 125 gr Brasil kávét, kóstolónak, de darálva. Kérdezte az eladó, milyen kávéfőzőt használunk, mondta hogy karosat, erre ledarálta gyorsan, szólni sem tudott az asszony, hogy nem kell darálni. Nem akkora gond, hamar elfogy ez a 125 gr kávé, viszont nagyon finomra darálták, hasonló finom szemcseméret, mint a vákuumos 250grammos kávéké. Lassabban is és kevesebb kávé is jön le ebből, és sok víz megmarad a kávépogácsán is.
eldurrant az egyik mágnesszelep. Ki lett cserélve viszont most nem tudom bekapcsolni a gépet. Első hátsó panelen ki lett mérve minden és kap áramot mindenhol de máégsem kacsol be. Hátsó panelt sikerült szerezni azzal sem jó (kap róla áramot az első panel)
Mi lehet a gond ilyenkor ? Próbáljak szerezni egy első panelt is ?
Olyan tiszteletteljes kérdéssel fordulnék hozzátok, hogy egy nem régen vásárolt thermoblock fűtési rendszerű HiBREW H10A presszó kávéfőző gépem, rendelkezik vízhőfok szabályzási lehetőséggel. Azonban a maximálisan beállítható 95fokos értéken, a kilépő valós vízhőfok 89-90 fok. Ettől magasabb hőfokot sehogyan sem sikerül kicsikarni belőle. A regi De'Longhi kazános Bar12 gépem pár fokkal többet tud, és gyönyörű cremat tudok létrehozni vele. Az új géppel ezt sehogyan nem sikerült űberelni. Van crema de azért közel sem olyan.
Az lenne a kérdésem, van e valakinek ötlete, tapasztalata azzal kapcsolatban , hogy a thermoblock rendszerű gépek hőfoka, módosítható e szervizeléssel vagy bárhogy, vagy törődjek bele, ennyit tud..
Bevallom csalódott vagyok, mert a gép maga gyönyörű, a kiegészítők is teljesen rendben vannak, csak ez a fránya thermoblock... sajnos én voltam ezzel kapcsolatban figyelmetlen és nem jártam körül a témát vásárlás előtt.
Adott egy Delonghi Magnifica S (ecam.250.33TB) automata kávéfőző.
Elkezdte produkálni azt, hogy miután bekapcsolom egy kávé lefőzése után minden további lefőzött kávét a csepptálcába enged. Egy másik vezérlőpanellel tesztelve lett, ugyan ezt produkálja.
Szeretnék segítséget kérni a hibával kapcs. Mit kellene cserélni?
Orulok, ha sikerult megfejteni. En is kostoltam anno es nekem is kicsit savanyu volt, pedig elvileg ezt az olasz izek kedveloinek szanjak. Valahogy a La Pavonival nem akart jo lenni, a Gaggiam pedig eppen darabokban volt, igy vegul elengedtem.
A pumpa nem romolhatott el.=(..Jó.volt,,miellőtt rossz lett..!:-DD ) Csak egyszerűen beállt a vízkőtől! Szedd szét, és a szívóágnál egy injekciós fecskendővel pumpálj bele vízkőoldót, mialatt inditod a szívattyút (csapolást) , Pici, pár másodperc szüneteket iktass be..! Előbb-utóbb el
fog indulni a szívattyú a gépedben! Sok sikert kívánok!!
Köszönöm a választ! Úgy néz ki, hogy nem ilyen egyszerű a helyzet. A pumpa meg sem nyekken a bekapcsolásra, akár csapolást indítok, akár a gőzcsapot fordítom el. Semmi reakció. Olyan, mintha biztosíték-probléma lenne.
Ha jól emlékszem, valami golyó van benne, ami leragadhat. Én kicsit pofozgatni szoktam, de a gőzölő csavart is meg lehet engedni pár másodpercre, magához szokott térni. A szervízben is ez utóbbit javasolták
Kedves Fórumozók! Az alábbi problémám merült fel: Egy egyszerű Saeco Via Venezia gép hibátlanul működik. Hosszabb időre kikerül a használatból, ezért teljes vízmentesítés történik. Végül kb. két hét után mégis bekapcsolom, és semmi nem történik, a szivattyú nem szívja fel a tartályból a vizet. Hogy lehet ezt megoldani? Csatlakozók és csövek a helyükön vannak, ez nem lehet probléma. A fűtés is hibátlan.
Arra gondolok (bár lehet, hogy hülyeség), hogy a szivattyúban nincs elég víz.
Szerintem nem sok. Nehéz ezeket szavakba önteni, mert nincsenek rá szavaink, de ha túl finom az őrlemény és nagyon csöpögve jön le, akkor ilyen "olajos" lesz az ital, ha meg túl durva, akkor gyorsan átszalad rajta a víz, és "szétesnek az ízek", én így hívom. Egyszerűen rossz :) De ezeket nagyon könnyű kipróbálni.
Ha tudsz hőmérsékletet állítani, az fontos lehet, ahogy Saughassy írta. Próbáld melegebb vízzel.
Van még a "szalámizós" technika, (már ha csapolod a kávét és nem pour overt csinalsz) Ekkor keresheted ugy is a tutit, hogy elokeszited a normal mennyisegu daralt kavet, elinditod a csapolast, majd 10 masodperc utan beteszel egy uj cseszet. A kave folyik tovabb. Aztan 5 masodperc utan a kovetkezot. Es igy, csinalod kb 40 masodperces csapolasig. Nyilvan kiprobalhatod csak haromfele is venni, A lenyeg, hogy kepet kapsz rola, milyen izek dominalnak a kaveban a kioldodasi folyamat kulonbozo fazisaiban.
A két szám arányának csökkentését, vagyis decrease rational mondjuk 1:3 helyett 1:2-t probalj.
Kávéra és vízre fordítva: 1 adag kávé 3 adag víz helyett, 1 adag kávé és 2 adag víz. A túlkivonatolt (overextracted) kávé jellemzően keserű, és mivel a víz az oldószerünk, csökkenteni kell a mennyiségét.
A legvaloszinubb a hohiany, plane, ha vilagos a kesz kave.
Aztan lehet, hogy a kioldodasi arany nem stimmel. Vagy a tyukok fekete tojast tojtak. :)
Van erre egy klasszikus abra, ha tudsz angolul, sokat segit. A baj neha ott van, hogy a savanyut es a keserut nem is mindig olyan egyszeru megkulonboztetni a kezdeti fazisban.
Ha a szűrőkosár acél, akkor bátran áztasd be forró vízbe, amibe teszel pl Tersonet vagy Puly Caff tisztítószert. Ha még mindig marad eltömődött lyuk, akkor egy gombostű és sok türelem segíthet...
Van egy Gaggia Classic-om. Valamikor évekkel ezelőtt még Simon Dávid rázta gatyába egy kicsit.
Már nagyon ráférne egy kis átnézés vagy lehet, hogy annál több is, mert néha már a tőlem kapott karbantartasa ellenére is nincs benne elég nyomás néha stb. Tudtok olyan lelkiismeretes szerelőt, szervizt ajánlani, akik nem húznak le és gatyába ráznák a kis gépemet. Nem tudom Dávid csinál e még ilyet. Köszi előre is.