A kávé, kávéfőzők és -darálók tudománya és művészete.
Szeretettel várunk kérdéseiddel és véleményeddel, de előbb nézz szét a www.kavekorzo.hu weboldalon, ahol már sok elméleti és gyakorlati tudnivalót összefoglaltunk.
Hát...nehéz ügy. A javítás horror áron van. Szerintem két lehetőség van: - használtat nézegetni (most is van apróhirdetéses oldalon 30-40k között hasonló kategóriájú gép, de ez rizikós persze).
- egy hasonló minőségű újat venni (Graef CM702 61k, Lelit Fred 80k)
Neked kell eldönteni, hogy mennyit szánsz rá, illetve hogy mennyire ragaszkodsz az új géphez.
Nekem Imat Lux van, vállalva a rizikót használtan vettem két éve 25k-ért, rendben működik.
Uraim, megdöglend az Iberital őrlőm. 15 éve használom, jó volt. Aszonták a szervízbe, hogy kb 50-60 között lenne a javítás, de nem garantálják, hogy ugyanennyit kibír a beépített alkatrész. ( Csájna xar stb)
A kérdés az, hogy keressek-e valami másik megfizethető őrlőgépet, vagy javíttassam?
Nem nagyon értem ezt a ragasztást. Ez a ragasztó ránézésre piros, ami a színskála szerint a legkönnyebben bontható. Én kék Loxeal-t használok, ami elvileg erősebb ennél, mégis simán bontható kéziszerszámokkal. Ezt a kötést viszont nem tudom bontani, hiába próbálkoztam, nem moccannak az elemek. Esetleg melegítés segíthet a dolgon?
Azt szeretném kérdezni, hogy a képeken látható beragasztott meneteket mivel lehet szétszedni? Nem akarom erőltetni, nehogy megszakítsam a menetet vagy tönkretegyek valamit, mert szükségem van minden alkatrészre a továbbiakban.
a képen a fűtőbetét csatlakozói elég csúnyán meg vannak égve, én még nem láttam ilyet azokon a gépeken, amit javítottam, pedig voltak közöttük igen régiek is.
Szerintem érdemes lenne lecserélni a sarukat, és zsugorcsővel leszigetelni.
Vagy ha van másik, jobb állapotú kábeled valami donorból, akkor azt berakni.
A fűtőszálon elvileg van két tányérszerű képlet, melyek kívülről nem látszanak, mivel a kazán belsejében vannak.
Ezekre kerülnek a tömítések. Ha jól emlékszem, vitonból vannak (de nem biztos). Olyat még nem láttam, hogy réz tömítések lennének, de persze ez nem jelent semmit.
Ha a tömítések a helyükön vannak, akkor a fűtőbetét végeit belülről kitolod a kazánfelsőn lévő lyukakon keresztül, és az anyákat jól meghúzod.
Ezzel a tömítések belül a helyükre feszülnek, és tömítenek.
Ha ennek ellenére is szivárgás van, akkor szerintem maga a fűtőszál van elrepedve, és azon keresztül jöhet a víz; legalábbis mást nem tudok elképzelni.
A régi gépeknél sokszor nem a javíthatóság a probléma, hanem az, hogy nincs róla infó sehol,, illetve ha mégis, akkor nem kapni hozzá alkatrészt.
Ilyen acélkazánt még nem láttam, lehet, hogy stimmel hozzá méretben (pl. furatok távolsága) a Saeco inox kazánja, de ez sem garancia arra, hogy össze tudod rakni, mert lehet, hogy a kazántömítés nem ugyanakkora vagy nem ugyanoda kerül mindkét típusnál.
Én szétszedném, mérnék, és segítséget kérnék pl. a cady.hu-nál. Én többször kérdeztem már náluk, segítőkészek.
A fekete gépnél nyitott gőzcsapnál engedi a vizet a gőzcsövön keresztül?
Ha igen, akkor magában a kazánban van valami dugulás (pl. a fejszelepben vagy a csőben).
Ha a gőzcsövön sem jön a víz, akkor valahol előtte lehet gond, pl. a pumpa gyenge ahhoz, hogy nyomja a vizet. Én kipróbálnám másik pumpával, ha van.