Keresés

Részletes keresés

Szabi32 Creative Commons License 5 órája 0 0 180569

Azt nem írtad hogy ez milyen gépet vettél, gondolom van benne mágnesszelep..

Vedd le a felsőszűrőt, vízterítőt, kartömítést és alaposan áztasd be tersonetbe..

A főzőfejet is pucold meg,, lehet kartömítés is kell bele másik. Ha tiszta lett

minden, akkor ismételd meg a vakszűrővel a visszaöblítést. Ha így sem lesz jó

akkor ki kell venni a mágnesszelepet, szétszedni és úgy zsírtalanítani..

 

Előzmény: peter17 (180565)
Giuseeppe Creative Commons License 6 órája 0 0 180568

Gondolom, ez akkor is érvényes, ha mélyhűtőbe teszem. Eddig, ha kilós kiszerelést vettem, akkor azt elosztottam 5-6 felé, és adagonként beraktam uzsonnás zacskóba, azt betekertem folpackba, végül alufóliába, és irány a mélyhűtő. Mármint a kávénak. Most arra gondoltam, hogy valamivel kevesebb hulladékot termelnék, bár igaz, hogy ritkán veszek már kilósat.

Előzmény: Katoczi (180567)
Katoczi Creative Commons License 6 órája 0 0 180567

Sima műanyag nem jó, oxigén simán átdiffundál rajta, ugyanúgy bedöglik. Fémgőzölt kell ehez, boltban nem tudom hol kapsz olyant. Ha abban veszel majd kávét félreteheted egyébként meg AVX.

Előzmény: Giuseeppe (180564)
Giuseeppe Creative Commons License 7 órája 0 0 180566

Hazafelé próbaképpen benéztem egy Office Depot-ba, és ott például volt, több méretben is.

Előzmény: Giuseeppe (180564)
peter17 Creative Commons License 7 órája 0 0 180565

Sziasztok,

 

Poly kávétisztító porral a vakszűrőben, oldom a zsíros lerakódást a kávégépemről. (most vásárolt, előéletét nem tudom) Egy kávéskanál porral 4-5 ször átjáratom (5-10 perc alatt), majd vízzel öblítem, többször... Ezt a műveletet megcsináltam már úgy 3-szor kompletten és még mindig enyhén büdös és halvány barnás folyadék jön a gépből...

 

Meddig lehet ezt a szert bent hagyni? Kárt esetleg nem tudok tenni benne? A fejtömítésnél enyhén szivárog, mikor a nyomás eléri a maxot...

 

Idővel teljesen megfog tisztulni ?

 

Köszi a válaszokat,

 

Üdv.: Peti

Giuseeppe Creative Commons License 10 órája 0 0 180564

Apropó: hol lehet simítózáras zacskót venni? Mármint üzletben leemelni a polcról? Ismersz ilyen forrást?

Előzmény: Saughassy (180562)
Katoczi Creative Commons License 13 órája 0 0 180563

Csak annyit fűznék hozzá az előttem szólóhoz, hogy ne legyen otthon negyed évre kávé (főleg ne kilós csomagolásban) mert ledöglik mielőtt felbontanád (már ha frissen pörköltet veszel. A bolti eláll bármeddig, az többnyire már akkor döglött mikor veszed. Az igazi tárolás adagonként (vagy pár napi adagonként) fagyasztva tárolni (béby tápszeres üveg, kis mézes üvegek) de ez több kg esetén nem járható út). Ha meg mindenképp tárolni kell akkor negyed kg-ként szelepes, simítózáras fémgőzölt falú zacskóban (régen volt az AVX-nél, vagy rendelj jó kávét, és ilyenben jön.

Előzmény: Victor Octavius (180561)
Saughassy Creative Commons License 14 órája 0 0 180562

Nem hinnem, hogy a simitos zacsinal jobb ar-teljesitmenyut talalnal. Kis adagokra bonthato, kinyomod a levegot, lezarod a simitos zarat es orulsz. 

Előzmény: Victor Octavius (180561)
Victor Octavius Creative Commons License 15 órája 0 0 180561

Tapasztalt kávésokat kérdezném:

 

Milyen szemes kávét tárolás a javasolt?

Szívesen próbálgatnék több kávéfajtát, de ugye ha már van otthon 2 x 1 kg akkor már megpróbálnám a legjobb tárolást.

 

Jelen pillanatban egy zárható nylonzacskóban van a bontott kávészacskó, szobahőmérsékleten.

 

Mivel egy db 1 kg-s zacskó kb 120-150 adag kávénak felel meg, így az 1-2 hónapig kitart.

 

ici169 Creative Commons License 17 órája 0 0 180560
zsorzs1970 Creative Commons License 19 órája 0 0 180559

 

Sziasztok tegnap felraktam egy Frencis Frencis X2 kapszulás kávágépet jó páran hivtak az ára miatt az ára 40 ezer . . volt egy pár ember aki érdeklődőtt az átalakitásrol hogy podos eseleg karos kávégép átalakitható e belőle . . mivel én nem vagyok akkora ász mint itt jó pár emberke kérdezném a hozzá értőktől lehet e ebből pokávés kávéfőzőt csinálni? . . a gép nyers nincs megbontva de interneten találtam belső képet .

PKori Creative Commons License 29 órája 0 0 180558

Faema MC99-ről van véleményetek?

30.000,- körül tényleg a Graef a legjobb választás darálóban? Nincs ennyiért semmilyen ipari amit érdemes megvenni még ha át is kell rajta faragni valamit?

Mylord3 Creative Commons License 1 napja 0 0 180557

"...Az ex Aromád nem csinálta?..."

De csinálta, csak nem ilyen intenzíven.

Amúgy én is Simihez tervezem majd elvinni ezt is, csak nem most, mert Siminek van mostanában más dolga! :-) /Gratulálok neki innen is. :-)/ Nekem pedig tényleg ráér. De maga, ez a kis rezes gép valóban nagyon pofás.

Előzmény: waxos73 (180556)
waxos73 Creative Commons License 1 napja 0 0 180556

A nyomifokis karral csak egy kicsit próbálgattam, de számomra értékelhetőt nem tudtam kicsalni belőle. Lehet tovább kellett volna próbálgatni, csak utána elkerült Simihez továbbképzésre, és időközben beesett egy normál kar is. Ezt a vizes dolgot nem igazán értem. Arra gondolsz, amit felfűtés/melegedés közben elenged a fejen és a gőzcsövön keresztül? Fejszelepes gépeknél ez teljesen normális, és ha a rugóban lévő kis szilikon golyócska már nagyon kikeményedett, akkor több viz csöpög el belőle. Az ex Aromád nem csinálta? Amúgy én azóta tudok jókat csapolni vele, amióta látom az aktuális hőfokot, mivel az én gépemben valószínűleg alacsonyabb értékű a termosztát. Emiatt hiába próbáltam a felfűtési ciklus legvégén csapolni, hőhiányosak voltak a kávék. Ha ezután ráfűtöttem, akkor pedig kontrol hiiányában nem mindig találtam el a szükséges hőfokot. A rutinom kb úgy néz ki, hogy a gép bekapcsolásakor a gőzcsövön kiengedek egy kis vizet, majd hagyom füteni 25-30 percet. Ezután már csak annyira szoktam kiengedni egy pici vizet, hogy újból füteni kezdjen. Ha elérte a csúcsot, akkor pár másodpercig még ráfűtök a gőzgombbal, igy eléri a kellő höfokot, és indulhat a csapolás.

Előzmény: Mylord3 (180554)
zsorzs1970 Creative Commons License 1 napja -1 0 180555

külföldről származó hibás nespresso kapszulával kompatibilis kávéfözö . . .06209351897

Mylord3 Creative Commons License 1 napja 0 0 180554

Reggel kipróbáltam, sikerült alapból xar KV-t csinálnom. :-) Egyelőre még nem tudom belőni azt, hogy kb. mennyi idő után nyithatom ki a nyomásfokozót, továbbá az sem világos, hogy a gép bekapcsolásakor, amikor még nincs fenn a kar, akkor miért enged ki ennyi vizet magából? Miután én minden gépemnél ilyenkor eleve rakok egy poharat a fej alá, a kicsepegő víz nem megy a csepptálcába, tehát azt nem is kell kiemelnem, így igazából különösképpen nem is zavar, csak kíváncsi vagyok az okára.

Előzmény: waxos73 (180548)
balsa02 Creative Commons License 2 napja 0 0 180553

hangrobbanást nem hallottam sosem kávékészítésnél.

 

Hát őőő, nyilván nem jön létre ekkora sebesség. Nem szabad mindent elhinni a félregépelt excel tábláknak. :)

A kilépési veszteség lenne ez, más néven dinamikus nyomás p = ro/2 * v*v.

A 3 bar-ra ez 24,49 m/s lesz. Az sem kevés.

 

A csősúrlódással is számolva ~ 3,3 bar.

 

Alapvetően 3 részre oszlik a kezdeti nyomáskülönbség:

1. pogácsa ellenállásra, ez kis sebességnél alapvetően úgy viselkedik, mint egy elektromos vezeték ellenállása, de ekkora sebességnél már a sebesség négyzetével arányos

2. szűrő lukainak csősúrlódása -> Hazen-Williams formula

3. kilépési veszteségre vagy kilépő víz dinamikus nyomására, közérthetőbben a víz mozgási energiájára

Előzmény: Katoczi (180551)
endrepp Creative Commons License 2 napja 0 0 180552

Mivel egy ulka nyomása a vízhozammal fordítottan arányos

 

Ez általánosan jellemző a szivattyúkra, fojtási görbe néven a jobbakhoz mellékelik is a doksiban a diagrammot. Ez a diagram úgy készül, hogy egy nyomásmérővel mérik a kilépő nyomást, közben fokozatosan fojtanak, a térfogatáramot és a nyomást feljegyzik. A vezetéki jelleggörbe, ami a folyadék útja a belépéstől a kilépésig ugyanez a másik oldalon, a közeg útjának tárfogatáram-nyomás függvénye. Ezt a kettőt egymásra téve a kettő metszéspontja a munkapont. A pogácsa és az 1/2pogácsa két vezetéki jelleggörbe, két pumpa munkaponttal. A nyomás nem épül fel 1/2pogácsánál, mert nincs kellő fojtás, így a helyzet sokan nem fog változni, a szűrő kilépő oldalán ismét kb. zéró nyomás jelenik meg.

Előzmény: Katoczi (180549)
Katoczi Creative Commons License 2 napja 0 0 180551

"Hogy 3 bar legyen kilépő oldalon a statikus túlnyomás, ahhoz ~774 m/s-nek" - ez több mint a hangsebesség duplája, hangrobbanást nem hallottam sosem kávékészítésnél. A lényeg, hogy csökken a víz nyomása ahogy halad át a pogácsán. Ezt nem hiszi kneissl fórumtárs (szerinte végig 9 bar).

 

U.i. saját okulásomra, hogy jött ki a 700+m/s áramlási sebesség?

Előzmény: balsa02 (180550)
balsa02 Creative Commons License 2 napja 0 0 180550

Hogy 3 bar legyen kilépő oldalon a statikus túlnyomás, ahhoz ~774 m/s-nek kellene lennie a víz sebességének. Ezzel szemben a valóság az, hogy minden esetben szinte légköri a statikus nyomás a kilépő vízben. A nyomáskülönbség minden esetben a pogácsa ellenállására fog esni. Fele akkora pogácsa vastagságnál - lassú közeg esetén közel lineárisan - kétszer akkora lesz a víz sebessége.

Előzmény: Katoczi (180549)
Katoczi Creative Commons License 2 napja 0 1 180549

Stílusosan egy kávézóban beszéltük meg :nyilván nem ez volta főtéma :) ).  A lényeg, hogy a tömörített pogácsa egy ellenállásként viselkedik a rendszerben, és azon áthaladva többé-kevésbé lineárisan esik a nyomás a légköri nyomásnál kicsivel nagyobbra ha épp csak átgyöngyözik a pogácsán a kávé. Így ha pogácsa vastagságát (ugyanazon szemcseméret mellett pl felezzük, akkor a nyomásnak a kilépő oldalon 3-4 bar körülire kéne emelkedni, amit úgy látna a mezei user, hogy spriccel a kávé egy naked karon. Mivel egy ulka nyomása a vízhozammal fordítottan arányos, így pumpás gép erre nem alkalmas (ha van nyomásmérő akkor látod, hogy nem épül fel a nyomás) de teszek egy kisérletet a creminával (ott elvileg ha gyorsan nyomom a kart elérhetem a kívánt nyomást egy rövid időre. Ha lesz időm vasárnap este lesz videó is.

Előzmény: kneissl (180470)
waxos73 Creative Commons License 2 napja 0 0 180548

Üdv a rezes Jurások klubjában! A sajátomat úgy 3 éve vettem a Jófogiról. Azt, amit akkor belinkeltél (az is fekete, csak egy régebbi kiadás). Bár utána nem használtam rendszeresen (csak kipróbáltam) addig, amíg nem sikerült szerezni hozzá egy normális kart, de emlékeim szerint ez a nyomifokis kar úgy működik, hogy csapolás előtt elfordítod jobbra(?) pár másodpercre, majd vissza, és elindul a kávé. Ha megnézed a kart, akkor az alján látható egy korong formájú pöcök. Amikor a nyomifoki nyitott, akkor elemelkedik a kartol, amikor zárt, akkor pedig nem. Ergo te szabályozod, hogy mikor nyisson vagy zárjon. A levett karon is kiprobálhatod a pöcök tekergetését. Azt hiszem régen még ez a fajta nyomifokis karja volt a Saeconak. Azért egy normál kar mindenképpen javasolt hozzá.

Előzmény: Mylord3 (180547)
Mylord3 Creative Commons License 2 napja 0 0 180547

"Addig gondolkoztam, ....... amíg megvetted"

 

"A tett(es) halála az okoskodás." (Columbo) :))

 

Sajnos arról a fehér originál, szintén rezes Saeco 'Aromáról' pár héttel korábban, amit egy fórumtárs hirdetett ott, lekéstem, erre viszont azonnal rábólintottam. Még nem próbáltam, majd holnap, viszont abban segíthetnél, hogy ez a régi nyomásfokozós kar hogyan is működik valójában? Mikor kell nyitnom, és mikor zárnom? Valahol van még elfekvőben egy alu automata karom is, lehet, előbb azzal próbálom majd ki. Igazából jó lenne hozzá egy rendes kar + opv. Na, majd meglátjuk...

Előzmény: ogrEicsab (180545)
PKori Creative Commons License 2 napja 0 0 180546

Olvastam régebben róla valahol, de nem találom. Nekem úgy rémlik azt írták népszerű daráló, de nem fokozatmentesen állítható. Lehet rosszul emlékszem. Valaki tudna benne segíteni miért nem jó? Ez ipari már?

Előzmény: Katoczi (180536)
ogrEicsab Creative Commons License 3 napja 0 0 180545

Addig gondolkoztam, hogy a 2 fehér mellé megveszem ezt a feketét, amíg megvetted 🙂

Nagyon szép masina, gratulálok! 

Előzmény: Mylord3 (180538)
Nibiru Creative Commons License 3 napja 0 0 180544

Egy K30-at árulnak. Ránézésre újszerű állapotban, 180-ért. Nem semmi.

GAgyiXyXy Creative Commons License 3 napja 0 0 180543

https://avx.hu/forum/viewtopic.php?f=139&t=129301

 

De szóba jöhet Lelit Fred, Graef CM702, ezek mind 25-30 körül vannak használtan.

Előzmény: PKori (180542)
PKori Creative Commons License 3 napja 0 0 180542

Valakinek van esetleg eladó darálója 30.000,-ig amit érdemes megvenni?

Mákosmalac Creative Commons License 3 napja 0 0 180541

További sok sikert és finom kávékat.:-) Szerintem itt a legtöbben szintén amatőrök vagyunk, kivéve az ide látogató profikat.😁

Előzmény: Sprinter CDI (180540)
Sprinter CDI Creative Commons License 3 napja 0 0 180540

Likvidáltam a gépből a hatfuratos vízterítőt. Sajnos eredeti alumínium nem volt raktáron, így egy négyfuratos rezet kapott átmenetileg. Annyira nem zavar, ha esetleg megemeli a hőmérsékletet, mert amúgy is egy kicsit alacsonyabbnak éreztem a kelleténél (ennek az okát nem tudom). Nyugdíjaztam a kissé megviselt gyári felsőszűrőt, és kapott egy 13-013 cikkszámút (kösz a tippet). Ezek után ismét elázott a pogi, és megcsatornásodott, a kávé is messze volt a jótól. Gondoltam egyet, és egy régi karból építettem egy nyomásmérőt. Bejött. Majdnem körbefordult a mutató. 9 bárra visszavéve, a darálón 3 fordulatot a durvább irányba tekerve, majdnem tökéletes lett. Holnap egy fordulat a finomabb irányba a darálón, és a mennyiség is tökéletes lesz. Viszont már nem híg, ismét hatalmas és jó színű crema van, no meg a pogácsa is úgy néz ki a végén, ahogy a nagykönyvben meg van írva. :-)

 

Már csak az új gőzcsapot várom.

 

Köszönöm mindenkinek az eddigi segítségeket, remélem nem mentem az agyatokra az amatőrizmusommal!

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!