A kávé, kávéfőzők és -darálók tudománya és művészete.
Szeretettel várunk kérdéseiddel és véleményeddel, de előbb nézz szét a www.kavekorzo.hu weboldalon, ahol már sok elméleti és gyakorlati tudnivalót összefoglaltunk.
Úgy gondolom, hogy ahol lehet, kerüljük a műanyagok használatát, ha van más megoldás (a kávégépben hő van és rezgés, egyik sem használ egy műanyag elemnek).
Emiatt javaslom inkább a réz nyakkal/csonkkal szerelt pumpát. Szerintem az esetleges javítások során jobban lehet dolgozni vele, mint egy vízkövesedett műanyag menettel.
Új könyök nem nagyon szokott kelleni, ha nincs szétverve a menete.
A tömítéshez tökéletes a teflonszalag, ha jól meg tudod csinálni.
Én inkább folyékony menettömítőt szoktam használni, mert nekem egyszerűbb - bár kétségtelen, hogy várni kell, amíg megköt (12-24 óra).
Van nekünk egy KRUPS Virtuoso XP442 típusú karos kávéfőzőnk. Kérdésem az lenne, hogy ehhez van másik gyártótól is kompatibilis filtertartó kar, vagy csak a Krups jó hozzá?
Gaggia CLASSIC E24 réz kazános karos kávéfőző + PID + sok extra kiegészítő
Eladó egy kamulátlan, megkímélt hivatalos forgalmazótól 2024 novemberben vásárolt Gaggia CLASSIC E24 réz kazános karos kávéfőző, PID-elve nagyon sok extra kiegészítővel.
Professzionális kialakítású króm és ólom mentes,sárgaréz ötvözet KAZÁN és kazán-alsó rész, professzionális gőzölő cső,
Az E24-s készülék a korábbi EVO modellek továbbfejlesztett változata, a tudatos tervezés eredményeképpen, több rozsdamentes acél használattal, kevesebb krómozott felülettel és még tartósabb kialaktással készülnek Olaszországban.
Tradicionális kialakítású kazán: a jól bevált korábbi modelleknél alkalmazott kazán sárgaréz ötvözetből készül. Ideális hőmérsékletű vizet biztosít a kávékészítéshez és jobban ellenáll a vízkőnek.
A gép professzionálisan PID-elve (lali.hu által!) és az OPV is beállítva, illetve az automatikus (környezetvédeli előírás) lekapcsolás is kiiktatva, így a gép tetszőlegesen időzíthető, távolról vezérelhető. (igény esetén okos dugaljat is tudok mellé adni!)
A kávéfőző makulátlan, nagyon megkímélt napi maximum 2 kávé készült vele, gőzölés SOHA nem volt használva, gőz "szűz" a gép!
A szett tartalma sok -értékes- kiegészítő is, mely jár a géphez, ezek pontosan az alábbiak : - két darab szűrőtartó, portafilter (egyikben egy vadi új, sosem használt AEX 2.0 18grammos szűrő!) - 58mm tamper - inox tejhabosító edény - 2 db oemmeci® + 2 db REPA® profi (szűrőtartó) kartömítés - 6 db szűrő (egycsészés, podos, többféle dupla) - 1 db kávébab adagoló kanál (8gr,10gr,12gr)
A profi hőmérséklet szábályzóval (PID) és a tökéletesen beállított OPV-vel a gép egy ideális és nagyon hasznos tuningot kapott, a legjobb shotok produkálásához!
Ára a teljes szettnek mindössze 200.000 Forint, gyári doboza is jár hozzá, természetesen !
Személyes átvétel egyeztetést követően lehetséges Dél-Budán, (XI-XXII-ik kerület) vagy Budaörs-Diósd-Törökbálint-Érd-Százhalombatta zónában. Postázás a vevő terhére több módon is lehetséges.
Sage/Breville (990) 58mm portafiltert (szűrőtartó) keresek, 3/8" meneteset vagy 1 kifolyóval, de főként menetes lenne preferált, melyen kifolyó cserélhető.
Hátha valaki tudja: Uraim, hagyatékból került hozzám egy De'Longhi EC190 típusú kávéfőző. Kár nélkül. Nem tudja valaki, hogy melyik méretű való bele? A gaggia-é nem passzol
Azért furcsálltam a dolgot, mert eddig mindig azt tapasztaltam, hogy ha jól kitekertem a gőzcsapot, akkor a fej irányába nem ment víz, mert a gőzcsap felé nulla volt az ellenállás, szabad volt az út. Itt ezek szerint (talán az átmérő miatt?) nagyobb az ellenállása a gőzcsapnak, mint amit eddig láttam.
A gőzcsapról: elképedve láttam, hogy nem lehet szétszedni, tehát javítani sem!
Ha az ember unja a csöpögést, akkor vegyen másikat (jelenleg 17k alatt sehol nincs....). Ilyen tré megoldást nem feltételeztem a Gaggia-ról....
Teljesen rendben van, normális jelenség! Ha bekapcsolód a gőz gombját,
a mágnesszelep lezárja a fej felé vezető utat, és ekkor már csak a gőzcsapon jön a víz..!
Így működik a vízkör a Classicban..
Amikor elindítod a pumpát (csapolás gomb), a víz nyomás alá kerül a kazánban. Ebből a kazánból a víznek két lehetséges kiútja van:
A gőzcsapon keresztül (ha a tekerőt kinyitod).
A háromutas mágnesszelepen (solenoid) keresztül a fejen át (mivel a csapolás gomb megnyomásával ezt a szelepet elektromosan kinyitottad).
Miért jön mindkét helyen a víz?
Mivel a csapolás gombbal kinyitottad a mágnesszelepet, a gőzcsapot pedig manuálisan letekerted, mindkét kapu nyitva áll.
A víz fizikája egyszerű: arra áramlik, amerre kisebb az ellenállás.Ha nincs feltéve a kar (portafilter) kávéval, akkor a fej felé sincs ellenállás, meg a gőzcső felé sincs.
A pumpa által termelt vízmennyiség egyszerűen megoszlik a két nyitott csatorna között, így a fejen és a gőzcsövön egyszerre fog folyni a víz.
Mikor nem lenne ez normális?Akkor lenne hiba, ha zárt gőzcsap mellett indítanád el a csapolást kávé nélkül, és a víz mégis jönne a gőzcsövön is. Ez a gőzcsap tűszelepének a kopását jelentené (ami nálad a minimális csepegés formájában a hőtágulás miatt jelentkezik, ez teljesen típushiba, együtt lehet vele élni). De ha nem használod a gőzcsapot, a vízkőtől
megszűnhet a csepegés, az enyémnél ezt vettem észre..! Ne erővel zárd
el ez miatt a csapot, mert ezzel többet ártasz neki, mivel a réz puha anyag.!
2012-es Gaggia Classic az alany. Szétszedtem, kitakarítottam, összeraktam. Mindenhol új tömítések, az összes csavar rozsdamentes, ahogy kell. Úgy néz ki, hogy rendben működik (bekapcsol, felfűt, csapolás megy, gőzöl, a gőzcsap egészen minimálisan csöpög, az is csak a gőzölés felfűtésénél, sárkányosodás nincs). Egy dolgot nem értek: ha kinyitom a gőzcsapot, és csapolást indítok, akkor nem csak a gőzcsövön, hanem a fejen át is jön a víz.
Mennyire normális ez? Nem használtam még ezt a típust, más gépeknél eddig nem tapasztaltam ezt a jelenséget. Előre is köszönöm a válaszokat! Üdv: Frigyes
Ha nagyon akarod szétszedem. Ebben alu kazán van. Van egy másik Gaggiám, ugyanilyen paraméterekkel, de abban sárgaréz kazán van, melynek a belseje ónozott. Az a masina nem arany hanem ezüst krómos.