Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2022.08.01 0 0 182814

Az előáztatás hosszát változtatgatva azt vettem észre, hogy hosszabb ideig előáztatva a barna sörre jellemző érett, telt ízek, ami fanyarrá, húzóssá, émelyítővé tudja tenni a főzetet, rövid ideig vagy egyáltalán nem használva az előáztatást a könnyed, füstös, fűszeres, fás jelleg kerül előtérbe, ami viszont szárazzá tudja tenni az összképet.

Előzmény: ogrEicsab (182812)
kvzone Creative Commons License 2022.07.29 0 1 182813

Fantasztikus, nagyon sokat segítettél, köszönöm! A frissebb pörkölésből már sikerült jó kávét készíteni, csak nem tudtam, hogy hogyan :), de kb. ahogy leírtad. Sajnálom, hogy az egyébként szuper jó kávé, 4 hónaposan már döglött.  

Előzmény: ogrEicsab (182812)
ogrEicsab Creative Commons License 2022.07.29 0 0 182812

Ha ennyitől átzubog, ott valami nagy baj van. Nem őrölsz elég finomra, vagy döglött a kávé.

 A másik kérdésem, hogy azt ki kell tapasztalni, hogy hová kell állítani a dimmert, hogy pl. 7 barig menjen fel?”

Igen, illetve csapolás közben tekered a dimmert s 7 barnál megállsz. 
“S hogyan tudom ráengedni egyből a 9 bart?“

Maxra feltekered a dimmert csapolás előtt!

Előzmény: kvzone (182810)
H_G Creative Commons License 2022.07.29 -1 0 182811

"Sötétebb pörkölést nem igazán jó előáztatni, arra jobb ráengedni egyből a 9 bart, egyébként keserű lesz."

 

Ezzel a résszel nem értek egyet. Elvileg lehetne így a GC-nél, minthogy ilyen gépem nem volt még. (De meglepne, mert a vendéglátóipari nagy gépek is előáztatnak, márpedig azokkal túlnyomórészt sötét pörkölésűt készítenek!) Ami volt, annál mindnél hasznos, sőt nélkülözhetetlen volt az előáztatás, a legsötétebb pörkölésnél is. Ha keserűség van, annak máshol kell keresni az okát. (A szokásos helyeken: őrlemény vagy hőmérséklet.)

 

Előzmény: ogrEicsab (182809)
kvzone Creative Commons License 2022.07.28 0 0 182810

Nagyon köszönöm! Pont ilyen leírásokat kerestem. Főleg a világos pörkölést szeretem. Viszont újabb kérdést vet fel, hogy hogyan tudom 0-ról 2 barra felvinni ott tartani, vissza 0 és onnan 7 barra felvinni anélkül, hogy a kávé ne zubogjon le közben. A másik kérdésem, hogy azt ki kell tapasztalni, hogy hová kell állítani a dimmert, hogy pl. 7 barig menjen fel?

S hogyan tudom ráengedni egyből a 9 bart? Mire feltekerem addig, már le is zubog.

Előzmény: ogrEicsab (182809)
ogrEicsab Creative Commons License 2022.07.28 0 0 182809

Akkor a 4 hónapos kávé döglött. Egyébként meg sehol nincs az leírva, hogy a zöldben kell lenni a manométer mutatójának. Ki kell tapasztalni, hogy ízlik jobban a kávé. Bár mondjuk előáztatni, ill. alacsony nyomáson készíteni csak a világos pörkölést van értelme. Ezt én úgy csináltam, hogy 0-ról kb. 10 mp alatt felviszem 2 barra, ott tartom kb. 10 mp-ig, majd vissza 0-ig és onnan viszem fel szép lassan 7 barig. Ez így összesen van, hogy több is mint 1 perc. Amelyik kávénál nem így csinálom annál pedig úgy, hogy csak simán elengedem a nyomást a rendszerből (pumpa szabályzó leteker 0-ra, pumpa bekapcsol, megvárom míg teljesen elmegy a nyomás a rendszerből, pumpa kikapcsol). A dimmert vissza tekerem olyan állásba, hogy kb. 7 barig menjen majd fel a nyomás. És akkor így 0-ról szépen, lassan épül fel a nyomás, kb. 15 mp-nél jelennek meg az első cseppek és az egész csapolás ~ 40-45 mp.
Sötétebb pörkölést nem igazán jó előáztatni, arra jobb ráengedni egyből a 9 bart, egyébként keserű lesz. Jah és előáztatásnál jóval finomabb őrleményt kíván .

Előzmény: kvzone (182807)
Saughassy Creative Commons License 2022.07.28 0 1 182808

Ha gyorsan folyik le, azt bizony a daralassal kell kompenzálni. Nincs abszolút "jó" beállítás, mindig állítgatni kell, lekovetve a kávé öregedését, a páratartalom változását, satobbi. A tamperelessel csak kisebb problémákat tudsz megoldani, cserébe jó nagyokat tudsz okozni ha elcseszed. :) 

Előzmény: kvzone (182807)
kvzone Creative Commons License 2022.07.28 0 0 182807

A darálás ok. 4 hónapos kávénál van átzubogás, az 1 hónaposnál rendben. A nyomásmérő skáláján lényegtelen a zöld tartomány? 

Előzmény: H_G (182806)
H_G Creative Commons License 2022.07.28 0 0 182806

Ezt nem biztos, hogy sikerült megértenem, de úgy tűnik, mintha az átfolyás sebességét és a testességet valami mással próbálnád szabályozni ahelyett, amivel kell: a darálással.

 

Előzmény: kvzone (182804)
kvzone Creative Commons License 2022.07.28 0 0 182805

a kép lemaradt

Előzmény: kvzone (182804)
kvzone Creative Commons License 2022.07.28 0 0 182804

Mire a zöld tartományba érne a mutató, már lezubog a kávé. A gőzgomb mögötti kisgombot a maximum felé tekerve sokára ér a zöld tartományba a mutató és addigra többnyire lezubog a kávé, visszatekerve, lassabb a lefolyás, de nem ér el a zöld tartományba és akkor is híg. Azt a kisgombot ki kell kapcsolni a végén, vagy maradhat bármilyen álláson?

 

Előzmény: ogrEicsab (182803)
ogrEicsab Creative Commons License 2022.07.27 0 0 182803

Mi lenne a kérdés? Ilyen leírást nem igazán fogsz találni sztem.

Előzmény: kvzone (182802)
kvzone Creative Commons License 2022.07.27 0 0 182802

Sziasztok! Egy tuningolt GC használatáról, beállításáról szeretnék érdeklődni. Tudna valaki leírást vagy linket küldeni? A youtubon sajnos nem találtam. 

Előre is köszönöm!

Giuseeppe Creative Commons License 2022.07.22 0 0 182801

Kijátszottátok a COCOM-listát:)

Előzmény: Bazs09 (182800)
Bazs09 Creative Commons License 2022.07.19 0 0 182800

Egy kint élő barátom hozta haza hátizsákban. :)

Előzmény: bcsarli (182797)
Tomdriver07 Creative Commons License 2022.07.19 -1 0 182799

Köszönöm, ez jó hír, már azt hittem szervíz. Szerintem egész jó kávét főz, vettem mellé egy őrlököves darálót is (Sencor), próbálva a legtövvet kihozni belőle. 

Előzmény: H_G (182798)
H_G Creative Commons License 2022.07.19 0 0 182798

Az első normális, tkp. erre kell a csepptálca. A  második rendes karral rendelkező gépnél nem lenne normális, ott fontos diagnosztikai eszköz, hogy a használt kávépogácsa száraz legyen és nem lyukas, nem törött. De nyomásfokozós karrral ellátottnál, mint a tiéd, ott normális.

 

(Nem tudtam, miféle gép ez, de már látom, átcímkézett DeLonghi.)

 

Előzmény: Tomdriver07 (182796)
bcsarli Creative Commons License 2022.07.19 0 0 182797

Megkérdezhetem hogy milyen módon szerezted be?

Előzmény: Bazs09 (182795)
Tomdriver07 Creative Commons License 2022.07.19 0 0 182796

Sziasztok! Karos presszógéppel kapcsolatos a kérdésem. Normális az, hogy minden főzet után folyat a tálcába kb. 2cl vizet? Illetve a zaccban is víz van, ami imár inkább érdekes.b. Nem volt ilyen gépem még, azért Kérdezem. Klarstein BellaVita egyébként. Köszi ha válaszolsz előre is.

Bazs09 Creative Commons License 2022.07.18 0 0 182795

Én otthon már csak ezt használom egy Kinuval. Nagyon szeretem, a kávé is pazar vele.

Előzmény: bcsarli (182792)
H_G Creative Commons License 2022.07.17 -1 0 182794

A szóvicc mindenesetre rettenetes.

 

Előzmény: bcsarli (182792)
Giuseeppe Creative Commons License 2022.07.17 0 0 182793

Elég menő. Úgy rémlik, hogy a Prohardver kávés fórumon vannak róla személyes beszámolók is. Tizenvalahány évvel ezelőtt került elő egy hasonló eszköz, a Bacchi Espresso nevű:

 

https://www.youtube.com/watch?v=YlLd0zSmlRg

 

 

Előzmény: bcsarli (182792)
bcsarli Creative Commons License 2022.07.15 0 0 182792
Vass Tibor2014 Creative Commons License 2022.07.11 0 0 182791

Saeco Vienna esetén van valami módszer, hogy szétszedés nélkül megállapítsuk hogy "J" kazános vagy a régi szendvics-kazán van benne ?

ogrEicsab Creative Commons License 2022.07.07 0 0 182790

Nekem van egy, de meg kell néznem, hogy minden oké-e vele. Egy kávéfőzővel együtt vettem régebben , de nem foglalkoztam vele azóta. Ha jól rémlik CM900. Este ránézek.

Előzmény: horinori2 (182789)
horinori2 Creative Commons License 2022.07.06 0 0 182789

Sziasztok! Graef kávéőrlőt keresek használtan jó ár/értékben.Ha tudtok jelezzetek. Köszönöm!

nohab Creative Commons License 2022.06.23 0 0 182788

Sziasztok,

 

vannak ezek a bolti készkávék (hűtős vagy UHT, poharas vagy "tetrapak"), néha jobb híján ráfanyalodnék, ha találnék olyat, amelyik nem édesített. De sajnos az összesben van cukor, vagy édesítőszer, ami számomra egyébként rejtély, mert kb. 10 ismerősömből 8 soha nem tesz édesítőszert vagy cukrot a kávéjába, meglátásom szerint a kávészeretők 80%-át helyből kizárják a vevőkörből.

 

A németeknél van pár típus amelyik nem édesített, nem tudtok esetleg itthon is ilyenről? Régebben egy-kettőt leemeltem a polcról, a Mizonak is van egy, amelyik hatalnas betűkkel hirdeti, hogy hozzáadott cukrot nem tartalmaz, aztán a hátán kiderül, hogy édesítőszert viszont igen... 

Giuseeppe Creative Commons License 2022.06.21 -1 0 182787

Ezeket az automatás dolgokat nem szoktuk tudni. Ha jól emlékszem, a kavekorzo.hu-n lévő automatás fórum viszonylag aktív.

Előzmény: Vass Tibor2014 (182786)
Vass Tibor2014 Creative Commons License 2022.06.19 0 0 182786

Kinek van ötlete ?

Saeco Moltio, amikor megindulna a meghajtó motor kávét főzni, rossz irányba indul, ez persze kilöki a helyéről a KPE-t. Amint visszatolom, már megy a jó irányba és főzi a kávét.

A Test mode-ban szépen, gond nélkül megcsinálja a HOME és WORK módot. Megnéztem a fogaskerekeket, a mikrokapcsolót, motort, látszólag minden rendben van.

 

Mi okozhatja ezt ?

janijani Creative Commons License 2022.06.17 -1 0 182785

Nem hinném, hogy a lejárat lenne a probléma. Inkább valami meghatározhatatlan műanyag vaníliás vagy tejbegríz mellékízt érzek benne, hasonlót mint némelyik dobozos fagylaltban. Talán pácolják valamivel a kávét és ezt nem szeretem. 

Egyszer kaptam ajándékba valami kávéízesítőt, valami por volt elegáns kis fémdobozban mint egy sószóró. Annak is ilyesmi pocsék íze volt, elrontotta a jó kávét. Úgy látszik vannak akik szeretik ezeket az ízeket.

Előzmény: ogrEicsab (182783)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!