Keresés

Részletes keresés

H_G Creative Commons License 1,5 órája 0 0 181273

A "rossz hír" csak egy pletyka, amíg tudományos bizonyíték nem támasztja alá. Ha meg alátámasztaná, akkor be lenne tiltva az adott édesítőszer, szóval szerintem amennyire az eddigiekkel, annyira nyugodtan próbálkozhatsz pl. a NutraSweettel is. (Amúgy rossz híre a szaharinnak is van, azt is meggyanusították már rákkeltéssel.)

 

A kávémárkák között nagy különbség van az alap-édességben, pl. a Hausbrandt szerintem már kimondottan túl édes.

 

Előzmény: sugarwoman (181266)
Horyk1 Creative Commons License 2 órája 0 0 181272

Szemesből.

 

Miért nem lehet itt szerkeszteni a hozzászólást? 🤔

Előzmény: Horyk1 (181271)
Horyk1 Creative Commons License 2 órája 0 0 181271

Ez így igaz, de ő az édeset keresi.

 

Talán a filtert kellene kipróbálnia, de még nem tudjuk mi az alapanyag.

 

Ezt bolti szeméből nehéz lesz kivitelezni.

Előzmény: Katoczi (181270)
Katoczi Creative Commons License 2 órája 0 0 181270

Azt nem, de egy kellemes étcsokis keserűség kihozható (pl Monsooned Malabar).

Előzmény: Horyk1 (181269)
Horyk1 Creative Commons License 3 órája 0 0 181269

Hogyan készíted a kávédat, milyen alapanyagból?

 

Sajnos végig kell kóstolni az összes édesítőt, amelyik ízlik azt használni.

Amúgy az espresso szerintem önmagában nem fog édes ízt eredményezi.

 

Előzmény: sugarwoman (181266)
Katoczi Creative Commons License 4 órája 0 0 181268

Tudtommal nincs ilyen. Cukorbeteg kollégám egy ideig Xillit-et használt, aztán szép lassan áttért az egy korty tejre, mostanában sima presszóra. Milyén kávé, milyen eszközparkal készül ha kérdezhetem? Cukor nélküli ihatóság tekintetében nagyon nem mindegy. Ha a koffein miatt néha kell idegen helyen én is tejes kávét iszom minimum 2 cukorral. Otthon és a munkában pedig sima presszó semmi hozzáadott anyaggal.

Előzmény: sugarwoman (181266)
svedmalac Creative Commons License 11 órája 0 1 181267

Szombathely Intersparban rendszeresen tudok venni Vera-t, szóval sok esetben rendelésfüggő is lehet a dolog...

Néha épp nincs, de max. egy hét és van több zsugorral is...

sugarwoman Creative Commons License 12 órája 0 0 181266

Üdv mindenkinek! Teljesen új vagyok itt, nem töltöm az időt sem facebookkal, sem fórumozással, annál többet kávézom viszont és most volna hozzátok egy kérdésem. Ha nem tudtok válaszolni, keresgélek tovább.
A gondom az, hogy imádom a kávét de még nem találkoztam olyannal ami ízlett volna cukor nélkül. A nagy kávémániások fennen hirdetik, hogy a jó kávéba nem való cukor de nekem kell bele, nem tehetek róla.
Egy espresso egy mokkáskanálnyi cukor. Anélkül nem érzem azokat az ízeket amiket írnak vagy állítanak egyes kávékról. A gond az, hogy már évek óta nem iszom csak duplát és az két mokkáskanálnyi cukrot jelent. 
Tekintve, hogy 4-5 kávét is megiszom, elég komoly cukorfogyasztó vagyok. Az egészségem úgy alakult, hogy a cukrokat el kell hagyjam teljesen. Nem akarom részletezni miért, de semmilyen cukrot nem fogyaszthatok. Se barna, se fehér, se méz, se fruktóz, se semmilyen más cukor nem jöhet számításba. 
Elkezdtem nézegetni, próbálgatni a mesterséges édesítőket, de aminek nincs rossz híre az szörnyen tönkre vágja a kávét. A cukoralkoholok vagy a szaharin megváltoztatják a kávé ízét. A sztívia meg külön életet él a kávéban. Nem kiegészíti az ízét mint a cukor, hanem olyan fura érzés mintha két nyelven volna, az egyik a kávé ízeit a másik pedig a édes ízt továbbítja az agyamba, de külön-külön. Ráadásul az édes íz csak késleltetve jut el az agyamba, mintha nem a nyelvem hegyével érzékelném. Nem tudom mennyire érthető ez a leírás. 

Tudtok esetleg valamilyen használható édesítőről aminek nincs rossz híre és élvezhető marad vele a kávé? Mert ha nem találok ilyet attól tartok abba kell hagyjam a kávézást.
Előre is köszönöm a válaszokat!

Giuseeppe Creative Commons License 1 napja 0 0 181265

Azért kösz, nem kizárt, hogy egyszer újra lesz ott (is).

Előzmény: öccse (181263)
Freedom of mind Creative Commons License 1 napja 0 0 181264

Az ember mindig tanul valamit. Elmentem egy kávékóstolóra kíváncsiságból. Az első ital amit kaptam cascara volt, de hidegen készítve. (cold brew, csak cascarából nem kávéból)
Kedvelem a cascarát mindig van itthon változatosságnak de sosem jutott eszembe, hogy cold brew-ként készítsem el. Nagyon finom volt, sokkal intenzívebb volt az íze így mint a sima forrázós és áztatós módszerrel.

öccse Creative Commons License 1 napja 0 0 181263

B@sszus, közben elfogyott!

Előzmény: öccse (181262)
öccse Creative Commons License 1 napja 0 0 181262

Múlt héten vettem innen:

http://www.italclub.hu/

Előzmény: Giuseeppe (181248)
Katoczi Creative Commons License 2 napja -3 0 181261

Az nem is bántja a bojlert, igaz a víz ionösszetételét sem változtatja. A kevert víz mögött az alapvető logika, hogy egyrészt stabilan ugyanolyan összetételű a víz, így egy változót kilőttél a sok közül (így közelebb vagy ahoz, hogy ugyanabból a kávéból mindig ugyanolyan italt készíts), másrészt bizonyos kávéknál érezhetően befolyásolja a végeredményt a túl magas puffer (a vízben oldott sókból származó összhatás jellemzően kicsit bázikus irányba tolja a pH-t), a Mg ionok meg lágyabbá, kevésbé karcossá teszik a végeredményt. Mint írtam leginlább filter illetve világos pörkölésű kávéból készült italnál jön ki jobban, egy olaszos csokibombánál én sem érzek különbséget.

Előzmény: Saughassy (181260)
Saughassy Creative Commons License 2 napja 0 0 181260

Sima aktív szenes szűrő, nem lágyít az semmit, csak kiszedi a klórt meg a lebegő bizbaszokat. Az ilyenek nem dragak, halozatra kothetoek, vagy megtalalod oket a side by side "amerikai" hutok vizadagoloja mogott. Nekem is ez utobbi van, a bojler még egyben. (Nem mondom hogy nem korrodált, de tobb mint 10 éves már es többet ártottam neki a vízkőtelenítő próbálkozásaimmal)

Előzmény: ogrEicsab (181258)
Katoczi Creative Commons License 2 napja -1 0 181259

Nincs mindenkinél RO otthon. Meg kicsit más összetételű víz ideális a kávéhoz mint napi fogyasztásra (bár ez már inkább filter vonalon érződikjobban.

Előzmény: Saughassy (181257)
ogrEicsab Creative Commons License 2 napja -2 2 181258

Mennyit is? 5 l-t bekeverni kb. 3 perc. 🙂

Attól függ milyen szűrt vízről van szó és milyen gépről. Ha központi vízszűrő, vízlágyító van a lakásban, az nagy valószínűséggel jó lehet. A kancsós szűrt víz megeszi a Gaggia alumínium bojlerét, mert nagyon savas irányba tolja el a ph értéket. Rézbojleres géphez jó lehet.

A másik fórumon Fragola nem egy kancsós vízzel használt bojlerről osztott már meg képet, gyakorlatilag ujjnyi kráterekkel.

Előzmény: Saughassy (181257)
Saughassy Creative Commons License 3 napja 0 0 181257

Olvasom ezeket a viz recepteket... biztosan er ez ennyit? A szurt vizzel mi is a baj?

Giuseeppe Creative Commons License 3 napja 0 0 181256

Ismét kösz mindenkinek, a legközelebbi DM-túra során akkor megyek patikába is. Addig meg könnyeimmel küszködve elhasználom az utolsó 2 flakon Nordát.

Katoczi Creative Commons License 3 napja -1 1 181255

Az 5l-ből jött az ötös. Bocs. A te recepted használom 2g keserűsóval 5l-hez.

Előzmény: ogrEicsab (181254)
ogrEicsab Creative Commons License 3 napja -1 0 181254

Én 0,3 g szódabikarbónát és 2 g keserűsót teszek bele. Az 5 g-ot már nagyon soknak tartom.

Előzmény: Katoczi (181251)
waxos73 Creative Commons License 3 napja 0 0 181253

Igen

Előzmény: Giuseeppe (181252)
Giuseeppe Creative Commons License 3 napja 0 0 181252

Köszi, ez elég egyszerűnek tűnik. Szódabikarbónát is lehet kapni gyógyszertárban?

Előzmény: Katoczi (181251)
Katoczi Creative Commons License 3 napja -2 0 181251

5l desztvízhez 0,3g szódabikarbóna + 5g keserűsó. Egyesek szerintjobb mint a Norda, én különbséget nem éreztem, de helyben van. Keserűsót gyógyszertárban találsz fillérekért.

Előzmény: Giuseeppe (181250)
Giuseeppe Creative Commons License 3 napja 0 0 181250

De igen. Házilag is fel lehet javítani?

Előzmény: ogrEicsab (181249)
ogrEicsab Creative Commons License 3 napja 0 0 181249

De ugye a dm-es deszt. vízet nem üresen használod?!

Előzmény: Giuseeppe (181248)
Giuseeppe Creative Commons License 3 napja 0 0 181248

Köszönöm mindenkinek a hozzászólásokat ásványvíz-témában, vigasztalhatatlan vagyok:) Most éppen DM-es desztillált vizet használok, de ezt csak ideiglenes megoldásnak szántam, bízva abban, hogy lehet majd még kapni Nordát, vagy hasonlót.

 

Új kérdés: Ezekkel van valakinek saját tapasztalata?

 

http://www.fecoter.hu/fecoter-viztipusok/

 

https://www.vizbolt.hu/Kavefozo-viz-5l

 

Mondjuk az utóbbi leírása gyanúsan emlékeztet a desztillált vízére.

_MrB_ Creative Commons License 3 napja -1 0 181247

Norda utolsó Grobys szállítmányát mi vettük meg. Már rég nincs belőle. Azóta senki nem kapott, vagy nem is próbált kapni belőle. Vera egyik helyről az utolsó pár kartonnal szintén mi vettük meg. Abból is egyre kevesebb helyen van, cserébe itthon is már csak pár palackkal. Április-június között be volt állva olasz termékbehozatal, de júliusban érkezett be kávé is. Lehet a macera miatt nem is próbálják beszerezni. :(

waxos73 Creative Commons License 3 napja 0 0 181246

Verát kb 3 hete vettem a Metróban (Debrecen), tavaly még láttam az Auchanban és az Intersparban is, de utóbbiban nem az ásványvizes zsugorok között, hanem az áruház más részén, polcra felrakva. Hogy ebben a két áruházban most is van-e azt nem tudom, de a Metróban pár hete még volt. Norda nem volt errefelé soha.

Előzmény: Giuseeppe (181244)
suitup Creative Commons License 3 napja 0 0 181245

Auchanból most rendeltem Verát. Grobynál úgy tűnt van Norda, de aztán kiderült, hogy mégse.

Előzmény: Giuseeppe (181244)
Giuseeppe Creative Commons License 3 napja 0 0 181244

Kérdés: vásárolt valaki mostanában Norda vagy Nestlé Vera ásványvizet? Úgy nézem, még mindig nem állt helyre az ellátás, hiába győztünk minden fronton tűzzel-vassal:) A Nordát a GRobynál vettem régebben, de ott már egyenesen "megszűnt" státuszban van, egyik este pedig elindultam egy naiv Nestlé Vera körútra, de nem találtam sehol.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!