Keresés

Részletes keresés

horinori2 Creative Commons License 2 órája 0 0 178572

Sok tapasztalatom még nincs. Négy hónapos a gépem. Amit gondolok és amit fórumon olvastam, hogy a pid értéke ha nem pontos akkor is egy viszony szám amihez  képest állítom. A kifolyó víz kis bojler esetében biztos nem olyan hőstabil, hogy dupla kávé végén is marad a hőfok

Előzmény: magyarlacko (178560)
civicfanatic Creative Commons License 5 órája 0 0 178571

Szia! Tudsz adni egy elérhetőséget?

Előzmény: frozy (178564)
Nemethferii Creative Commons License 6 órája 0 0 178570

Sziasztok. Van itt a fórumon olyan ember aki látott már közelebbről, belülről Catler(sage, breville) gépet? Esetleg szervizel, vagy alkatrész beszerzésen. Van egy catler 8012 kevegepem, probléma az hogy mikor bekapcsolom, a pumpa elkezd nyomni, acsepptalcaban meg jön a víz. A szelepek elméletileg működnokepesek.arra gondolom hogy az alaplap kipurcant, furán mindenhol van áram. 

GAgyiXyXy Creative Commons License 16 órája -2 0 178569

Valamivel biztosan pontatlanabb lesz csapolás közben mint az utólag, jó helyre beszerelt hőérzékelővel rendelkező PID. De sokkal, de sokkal jobb úgy is, mintha csak termosztátja lenne. Meg még az is elképzelhető, hogy ezek a gyári pid-ek tudják, hogy csapolnak és "rákészülnek".
Várok még pár alkatrészt és én is elkezdem tesztelni az új pidemet, amelyet úgy lövök be, hogy a kiömlő víz hőmérséklet változása legyen minimalizálva (tudom mindenki ezzel próbálkozik).

Ehhez figyelembe veszem a gépem adottságait is, a rézcsőkígyóból utántöltődő víz hőmérsékletét, mennyiségét és magát a csapolási folyamatot is, ami 20-25-30-35-40-45-50 mp-ben fixálok. Meglátjuk, hátha sikerül tartani a +-0.1 fokos eltérést pogácsára zúduló vízhőfoknál.
A legnagyobb gondom még a kizúduló víz pontos mérése minél kevesebb fúrás/faragással . De ötlet van.

Előzmény: ogrEicsab (178562)
Katoczi Creative Commons License 18 órája 0 0 178568

Kitette egy nyilvános blogra. Ettől kezdve linkelhetetd, idézheted (csak tüntesd fel a forrást).

Előzmény: magyarlacko (178565)
magyarlacko Creative Commons License 22 órája 0 1 178567

Ahogy ígértem, itt a kép a Silvia csepptálcájáról napi 4 kávé, majd a nap végi 3x visszaöblítés után. A kávékészítések utáni fejtisztítást - öblítést egy jégkrémes dobozba végzem, tehát ami a csepptálcába kerül az csak a háromjáratún keresztül jut oda.

Előzmény: magyarlacko (178548)
Mylord3 Creative Commons License 23 órája 0 0 178566

Vegye meg valaki ennyiért, mert mégutóbb én lépek, és én veszem meg:

"Hogyha nem kell senkinek,
hát az ördög veszi meg.
Tiszta szívvel betörök,
ha kell, embert is ölök"

:D  :D

 

/Már csak az üveg víztartály miatt is érdemes megvenni!/

Előzmény: frozy (178564)
magyarlacko Creative Commons License 23 órája 0 1 178565

Tehát akkor harmadszor is: Egy nálam lényegesen nagyobb tapasztalattal bíró szakember leírására hagyatkoztam. Linkelni nem fogom, nem járult hozzá. De keress rá: caffe35, aztán a blog részben Lelit Gilda alatt megtalálod.

Előzmény: heted7 (178563)
frozy Creative Commons License 23 órája 0 0 178564

Eladó lett Poccino Espresso, azaz QuickMill 0820 thermoblokkos kávégépem: 

Eredeti egyszemélyes, utólag beszerzett kétszemélyes szűrő. A kétszemélyes kicsit ereszt, ha ezt használod, akkor a tartalék tömítést érdemes feltenni.  

Átvehető Érden. 

Ár: 15000 Ft

heted7 Creative Commons License 24 órája -3 1 178563

"a kazán tetjére csavarozták a hőelemet, [...] Ott pedig nem túl gyorsan tudja követni a változást a PID."

 

Gondolkozom ezen, hangosan. Mit jelent ez pontosan? Segíts kérlek! Hol fűt, hol méred, stb. Esetleg be tudnád linkelni az eredeti leírást?

 

Csak mert a PID-nek épp az a lényege, hogy úgy szabályoz, hogy a mérő és a beavatkozó szerv között nagy a tehetetlenség. Elkezdesz fűteni valamit, de mire a hőmérő érzékeli azt, hogy melegszik a bigyó, addigra az túlmelegedett. Na, pont erre az esetre való a PID. Megoldja, ez a dolga, erre találták ki. Ha a beavatkozást gyorsan követné a változás és azt gyorsan mérni is tudnád, akkor nem kéne PID, csak egy pontos hőmérő. Ha igaz lenne, hogy nem tudja gyorsan követni a változást, az látszana a hőmérőn.

 

Lehet, hogy tévedek, de nekem így tűnik most logikusnak.

 

 

Előzmény: magyarlacko (178560)
ogrEicsab Creative Commons License 24 órája 0 0 178562

Mert pontatlan, mint álatalában a gyárilag pides gépek... sokkal jobb, ha vesz az ember egy pid nélküli gépet ( pl. Gaggia Classic, vagy Rancilio Silvia ) és utólag tuningol(tat)ja.

Előzmény: horinori2 (178559)
Giuseeppe Creative Commons License 27 órája 0 0 178561

Viszont a tárgytól kicsit eltértünk. Valószínűleg tényleg nem tudunk sokat segíteni, mert nem sokan lehetnek, akik mind a három (vagy 4) gépet ismerik. A Quick Millekből inkább a kisebb, régebbi modellek kerülnek elő itt a fórumon. Ezekben thermoblock van (ahogy, gondolom, a Pippában is), ami gyorsan felmelegszik, de sokat variálni vele nem lehet. Gyakorlatilag olyan, mint egy egybojleres gép, csak hamarabb lehet vele csapolni. Valaki egyszer vmi olyasit fogalmazott meg, hogy olaszos, sötétebb pörkölésű keverékekhez kiváló, de máshoz nem feltétlenül elég a hője. Én olyanokat iszom, úgyhogy nekem jó, de már eltöprengtem vmi kis rézbojleresen is, emellé. Az ECM, meg a nagyobbik Quick Mill ritkábban kerül elő, talán még Rocket Giottója is több embernek van. Még a Lelitekről lehet a legtöbb tapasztalat, de úgy néz ki, mindenki elutazott SZÉP szállás zsebet csappantani.

Előzmény: Dr.Platon (178545)
magyarlacko Creative Commons License 27 órája -1 0 178560

Amint írtam, személyes tapasztalatom nincs vele, csupán Fragola -aki az ország egyik legjobb, legismertebb kávégép és őrlő szerelője- leírására hagyatkoztam. Bár ő egy Gildát szedett szét, de ha ott a kazán tetjére csavarozták a hőelemet, akkor szerintem a többi gép esetében sem járt el a gyártó másképp. Ott pedig nem túl gyorsan tudja követni a változást a PID. Ha esetleg nem tudod, hogy kiről - miről van szó, keress rá: caffe35

 

Ha Neked más tapasztalatod van, írd le, segítsd azt, aki hasonló gép vásárlását tervezi.

Előzmény: horinori2 (178559)
horinori2 Creative Commons License 28 órája 0 0 178559

Lelit Anna pides gépem van. Miért nem ér sokat a pid?

Előzmény: magyarlacko (178553)
Giuseeppe Creative Commons License 1 napja 0 0 178558

Igen, költői. Továbbá mindig dühös leszek, amikor az Excel fájlok az ésszerűség útjába állnak:)

Előzmény: magyarlacko (178557)
magyarlacko Creative Commons License 1 napja -1 0 178557

Hát, látod ez jó kérdés. Minden bizonnyal üzleti okok miatt. De gondolom költői kérdés volt részedről is :)

Előzmény: Giuseeppe (178556)
Giuseeppe Creative Commons License 1 napja 0 0 178556

Az európai és amerikai árakat összehasonlítani tök értelmetlen. Itt a nempidelt, nemfekete, nemjubileumi modell 715 dollár, a pidelt, fekete, cukijubileumi 1075.  Vagyis az egyik nem duplája a másiknak. (Ebből az is következik, hogy ha a "sima" modellt gyárilag tuningolnák, az nem kerülne lényegesen többe, mint az alapváltozat.)

 

https://www.seattlecoffeegear.com/espresso-machines/semi-automatics?manufacturer=Rancilio

 

 

@Magyarlacko: Szerintem a gyárban azt is meg tudnák oldani, hogy jól sikerüljön az a pidelés. És egyáltalán nem a Rancilio ellen beszélek, szeretem a márkát, csak arra próbáltam utalni, hogy ha már 20 éve létezik egy modell, és mi, akik nem ebből élünk, tudjuk, hogy szinte automatikusan pidelni szokták, akkor vajon a Rancilio miért nem hoz ki egy gyárilag pidelt modellt, ahogy pl van ilyen az Ascasonak, Lelitnek, meg még ki tudja, hány gyártónak.

 

Előzmény: Dr.Platon (178554)
magyarlacko Creative Commons License 1 napja 0 0 178555

Én sem vitatkozni akarok. A fórumok olvasgatása jó, hasznos, bár még jobb lenne megtapasztalni egy-két gépet, örlőt. Tudom, a kérdéseddel pont ezt szeretted volna. Én szívesen megosztanám veled a tapasztalataimat, de csak GC-al meg Silviával van :)

Remélem sikerül egy jó kis szettet összeraknod, amit legalább annyira fogsz szeretni, mint én a Silvia - SJ párost.

 

Kellemes Húsvétot Kívánok minden kedves Fórumtársnak!

Előzmény: Dr.Platon (178552)
Dr.Platon Creative Commons License 1 napja -1 0 178554

Igen, csak az dupla annyiba kerül. Annyiért amennyiért ők a retrofit PID-es Silviát adják, már megkapod az Alexiát. PID-del együtt.
https://www.coffeeitalia.ie/quick-mill-alexia-evo.html
A csavarhoz azért ragaszkodik a Rancilio, mert ilyen van az ipari cuccaikban is, más magyarázat nincs. Csakhogy azoknál mélyebbek a kosarak és alig tömörítenek.
Ezért ilyenre szokták lecserélni az eredeti felső szűrőt és a csavart a Rancilio rajongók: http://www.pidsilvia.com/screen.htm

 

Előzmény: Giuseeppe (178551)
magyarlacko Creative Commons License 1 napja 0 0 178553

Igazából nem ismerem Dr.Platon által említett gépeket, ezért megnéztem őket. A Quick Mill Alexia EVO-n meg a Leliten kívül egyikben sincs PID. Az említett Quick Mill egy közel 1400 USD értékű gép, tegyük fel, hogy korrekt PID van beszerelve korrektül. A Lelit esetében csak Fragola írására tudok hagyatkozni, bár ő egy Gildát szedett atomjaira, de ha ott így oldották meg a PID szenzor beépítést, akkor a többiben sem lehet másképp. Ez pedig -valljuk be- nem sokat ér. De például a legújabb Gaggia Classic-ban sincs gyári PID, pedig az egyik legelterjedtebb, legközkedveltebb otthoni espresso gép évtizedek óta.

Hozzáteszem, nem célom a Rancilio eladásainak növelése, nem vagyok a nagykövetük, de ezen indokok alapján leírni az egyik legjobb minőségű otthoni gépet nem túl bölcs dolog.

Előzmény: Giuseeppe (178551)
Dr.Platon Creative Commons License 1 napja -4 1 178552

Tényleg nem vitatkozni akarok, csak segítséget kértem a döntésben, bár úgy látom erre nem sok esély. Mondjuk kb. erre számítottam tekintve, hogy a gépek többségét amit kinéztem itthon kapni sem lehet. Ha senki nem tud hozzászólni érdemben, nincs gond, olvasgatok tovább. Semmi sem sürget, főleg, hogy ma derült ki, hogy május közepétől nyár végéig nem leszek itthon, így az is lehet hogy halasztom az egészet őszig.
Egyébként se gépem, se őrlőm. Egy automatát használok évek óta ami nem az én tulajdonom, hanem a cégé ahol dolgozom. Múlt év végén kaptam kölcsönbe egy időre egy barátomtól egy ütött-kopott régi Saeco Aromát egy Graef 702-es őrlővel és nagyon tetszett amit sikerült összehoznom velük, onnan indult minden. 
Egyelőre fogalmam nincs milyen őrlőt fogok venni, azokat még nem nagyon nézegettem. Ha a gép meglesz, veszek valami használt őrlőt ami szembe jön a népszerűbbek közül, a többit pedig meglátom.

Előzmény: magyarlacko (178548)
Giuseeppe Creative Commons License 1 napja 0 1 178551

A csepptálcához és a csavarhoz nem tudok hozzászólni, nem is volt még Silviám, de ez a PID dolog annyira igaz lehet, hogy a Seattle Coffee Gear kifejezetten forgalmaz(ott) általuk pidelt, de ugyanúgy garanciális változatot. Nem is értem, hogy a Rancilio miért nem csinálja meg ezt gyárilag.

Előzmény: Dr.Platon (178547)
levytee Creative Commons License 1 napja 0 0 178550

Van egy tippem ,hogy mi lesz a befutó (bárki bármit írna is). :)

Előzmény: magyarlacko (178546)
horinori2 Creative Commons License 1 napja 0 0 178549

Cuba, Papua NG, Sumatra, Costa Rica. Mind közepes pörköléssel.

Előzmény: Freedom of mind (178535)
magyarlacko Creative Commons License 1 napja 0 2 178548

Rendben, persze a Te döntésed. De a csepptálcára továbbra is azt mondom, amit múltkor. Holnap délután lefotózom neked, hogy mennyi víz gyűlik össze benne napi 4 kávé és tisztítás után. A hatlapfejű csavar meg miben is zavar?

Bő két év használat után ha bármi negatívumot kellen írnom, az talán az, hogy az eredeti kar nyele nem annyira kényelmes számomra.

 

Megkérdezhetem, hogy milyen őrlőd van, esetleg mit tervezel venni?

Előzmény: Dr.Platon (178547)
Dr.Platon Creative Commons License 1 napja -4 1 178547

Rendben, de nem vitára szánom, akinek Silviája van, annak kívánom, hogy teljen öröme benne.
Lehet, hogy jól tettem, lehet, hogy nem, de így döntöttem. Tömören azért mert egy új gép esetében nem elfogadható számomra a módosítási kényszer amit a nyakamba vennék. PID nélkül nagyon nehezen kitapasztalható gép, főleg kezdőknek. De más alapvető változtatások is szükségesek, ha normális használni akarja az ember. 
Például ott a felső szűrőt tartó hatlapfejű csavar. Azzal és a csepptálca kialakítás változatlanul hagyásáról a modellben 5 generáción keresztül pedig egyszerűen nem tudok mit kezdeni. Olyan érzésem van, mintha egy szocialista ipari termék volna, ahol teljesen mindegy volt, hogy az ügyfelek mit kérnek, vagy legyenek a hibák akármennyire is nyilvánvalóak, akkor sem javítják ki mert úgy is lesz aki megveszi a terméket. 


Előzmény: magyarlacko (178546)
magyarlacko Creative Commons License 2 napja 0 3 178546

Ne haragudj, megkérdezhetem, hogy miket olvastál a Silviáról, amitől elment a kedved tőle?

Előzmény: Dr.Platon (178545)
Dr.Platon Creative Commons License 2 napja -4 0 178545

Nagy gépkeresgélésben vagyok. Jelenleg három gép lebeg a szemem előtt és a tanácsaitokat, esetleg tapasztalataitokat kérem. Lelit Victoria, Quick Mill Pippa, ECM Casa V, Quick Mill Alexia Evo.

Egy ideig felmerült a Silvia is, de amiket olvastam róla, lépről lépésre elment tőle a kedvem, bevallom őszintén. 

A DB-s, HX-es gépek kiestek, mert nem isszuk tejjel a kávét, a PID viszont jelenlegi ismereteim szerint nélkülözhetetlen még ha utólag is oldom meg. Alapvetően azonban nem vagyok egy szerelgetős típus, azaz olyan gépet szeretnék ami úgy izibe egységesen jó kávét csinál ha odafigyel egy kicsit az ember és nem vagy legalábbis nem mindenképp szorul módosításra. Az E61-ről olyanokat olvastam, hogy nagyon barátságos és megbocsátó az apró hibákkal szemben, ezért került bele a listába az Alexia, ám kérdés, hogy valóban annyi a különbség a kávé tekintetében, hogy azért érdemes legyen a szobát melegíteni a fejjel és kétszer is megvárni naponta míg felfűti magát a gép.


Ha bárkinek véleménye van, kérem ne rejtse véka alá, ha pedig egyértelműen úgy érzitek, hogy egyik vagy másik gép jobb, szeretném ha egy rövid indoklást is kapnék. Előre is köszönöm!

ogrEicsab Creative Commons License 2 napja 0 0 178544

A Pall & Yotz Kolumbia pl. Brikkában (is) nagyon adja!

Előzmény: Shaun.Coffee (178537)
_MrB_ Creative Commons License 2 napja 0 0 178543

Ó, de rég csináltam valakinek... :D ÉS mennyire nem volt ott jó a KV már...

Előzmény: Giuseeppe (178542)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!