A kávé, kávéfőzők és -darálók tudománya és művészete.
Szeretettel várunk kérdéseiddel és véleményeddel, de előbb nézz szét a www.kavekorzo.hu weboldalon, ahol már sok elméleti és gyakorlati tudnivalót összefoglaltunk.
07.09.22-i lejáratúak. Ha valaki elviszi mindet, 2800 Ft-ért adom darabját. Nincs semmi bajuk, csak szerintem variáltak valamit az összetételen a korábbihoz képest, így savasabb az ízvilága, mint a régi változatnak.
Vettem Olaszországban Kimbo Espresso bart, mert kint is azt szeretem a kutakon, a Velencei Gondolásokat pedig félretettem és így már értékelhetőt tudok főzni. Ahogy látom, a sötét pörkölést kevesebben szeretik ezekben a körökben, én viszont kifejezetten.
Mindenhol azt olvastam és még a Kapucziner tulaja is azt javasolta, hogy töltsem fullra a kosarat, mert az őrleménynek közel el kell érnie a felsőszűrőt és az 22gr körül lenne, ez tévesztett meg.
Darálsz egy kupacot a kosárba,hogy jó csúcsos legyen,mondjuk 23-24 grammot,hogy a kosár pereme mentén körben még legyen egy kis üres hely.
Majd egy késsel mintha ketté akarnád vágni középen az őrleményt és a szűrőkosarat.Ahogy a kés elérte a kosarat,a kupac egyik felét (pl. bal) bal oldalra lehúzod egy edénybe vagy tálcára.Vissza a kés középre,és a másik oldalt szintén így.
Így elkerülhető hogy tömörítődjön is közben az őrlemény.Kaptál egy sík felületet a kosárban,és ami most benne van,az a max.töltőtömeg.Ettől csak kevesebbet kérhet.
Hogy ezt hogy számolod ki...
Én megmérném a kosárbanlévőt is,meg a lesepertet is,egyeznie kell a babok súlyával ha jól csináltad.
Nekem az jött le,hogy nemrég vette a gépet,valószinűsítem hogy a gyári.
Igazad van egyébként,de azért hagytam ki ezt a lépést,mert szerintem nem fogja tudni beazonosítani.Amelyik kosárnak meg 21+g a töltőtömege,az szerintem csak a feneketlen karban fér el.Ezért javasoltam egyből a csökkentést.Meg a túltöltés a csatornásodás melegágya.Nekem a 18-as VST,és a 16/22 IMS is 19 grammot kér a velenceiből.
De a kettévágós módszerrel ki lehet deríteni a kb töltőtömeget.
Szerintem első sorban ez a csatornásodás oka.Akkor valóban őrölj finomabbra,és csak kevésbé tömöríts,de csökkentsd a mennyiséget!Én max 19-cel próbálkozmék.
Alapból 21-21,5 grammal próbálkozom, úgy nem ér bele a csavar a pogácsába. Parafadugóba szúrt fogpiszkáló készülékkel alaposan átkavarom tömörítés előtt az őrleményt és egyenletesen, egy mozdulattal tömörítek.
Én a vízterítésre gyanakodtam, de akkor az hogy nem volt probléma az előző tulajnak?
Itt egy kép a felsőszűrőről:
Hétvégén megmérem a kifolyó víz hőmérsékletét (bár hűtőcsapolásnál először elég sárkányos)
Minden lehet persze,de nem jellemző.Pl az sem jellemző,hogy a belógó csavar miatt csatornásodjon.Akkor mindenkinél ez lenne a gond,de hát nem ez van.Ettől még meg kell szüntetni,a csatornásodást mindenképpen,nem egy nagy mutatvány.
Jól töltöd egyébként a kosarat?Nem írtad még hogy mennyit teszel bele,és hogyan csinálod.A jelképes tömörítéstől ne várj javulást.Ha standardhoz közeli lefolyás volt,akkor a darálás,tömörítés nem lehet annyira rossz,hogy az legyen a gond.
A velencei gondolkozások sem egy hisztis kávé.Én hőre gyanakszom.
Hétvégén teszek fel képet. A fórumos kereséseim alapján lehet savanyú a csatornásodás miatt is, játszottam vele hűtőcsapolás nélkül és hűtőcsapolással.
Valamit én ronthatok el, ha másnak sikerült jó eredményt elérni ugyanezzel a géppel vagy akár hasonló rendszerű qm-lel.
Következő alkalommal sokkal finomabbra darálok és csak jelképesen tömörítek.
Különben a cm702-be egy alátétet tettem és eddig 17-18-as fokozaton próbálkoztam (ahogy olvasom ez nem sokat mond, mindenkinek más), úgy adta ki a standardhoz közeli eredményt a lefolyás/mennyiség.
Nálam a QM-ben akkor szokott tocsogni a pogácsa, ha alul van töltve. Próbálj meg változtatni az örlemény finomságán, mennyiségén. Mondjuk a QM néhány kávéfajtánál nálam igényli a töltötömeg növelését. Próbáld ki durvább örleménnyel, növelve a töltőtömeget, hátha úgy jobb lesz.
Az olyan, belelógott az én Quick Millemben is. Nem akadályozta a jó működést, de az ottani tömörítésnek a részleteit őszintén szólva már elfelejtettem.
Egy turmix tx10-zel kínlódok már egy ideje, akinek van, megtenné, hogy tesz fel képet a a fejről alulról?
Igazából egy normális felsőszűrőt kell találnom hozzá megfelelő csavarral, mert a mostani szűrő elég tákoltnak tűnik, mintha kilyukasztották volna, a csavar belóg 6mm-t a szűrőbe és hiába minden hókuszpókusz, WDT és tömörítés kézzel, lábbal, fejen állva, mindig egy ponton, a csavarnál csatornásodik, amitől csak citromlét tudok főzni.
Brikkához a szilikon dugót (nem az új fajtát, hanem a régit) vajon honnan lehet beszerezni? Az enyémben még nem volt, alig csinál cremát az a szögletes letekerhető bronz csővég, a krómozás már lekopott róla.
Be kell valljam, amikor régen kotyogóssal főztem kávét, akkor még nem nagyon tudtam, mi fán terem ez a műfaj. Azóta nem hozott össze a sors ilyennel, pedig való igaz, ki kéne próbálni. A brikkát én amúgy nagyon szeretem, amikor nincs kéznél a Gaggia, akkor azt szoktam használni. A hab a tetején annyira nem érdekel, de az igen, hogy kellemes, zamatos, lágy és selymes legyen az ital, amit azért nagyon nagy eséllyel tudok vele készíteni. Persze ízlések és pofonok, nyilván, de én szeretem. nem _olyan_, de nekem teljesen oké. Nyaralás-hangulat :)
"Én csak azt tudom, hogy ha nem öntöm ki csészébe akkor, amikor még kb a harmada hátravan, akkor megég és ihatatlan lesz. Ha időben kiöntöm, akkor viszont egy kellemes, selymes ital a jutalom."
A videó is lényegében erre mutat rá. Ha nem öntöd ki időben hanem megvárod a teljes kifolyást, akkor nem lesz jó a kávé. Ha meg kiöntöd időben akkor annyi erővel fölösleges bele a szelep legalábbis ennél a legújabb változatnál. Sosem értettem amúgy a Brikka őrületet. Konkrétan volt nálam kölcsönben egy régi olasz meg egy későbbi, román. Egyikkel sem sikerült élvezhető kávét készíteni. Normál kotyogóssal spíler vagyok, de a Brikka nem jött be egyáltalán.
Viszont ez az új már egészen másképp működik. Érdemes volna úgy megpróbálnod, hogy nem max lángon, hanem odafigyelve, végig takarékon, pont mint egy egyszerű kotyogósnál kell ha jó kávét akarsz. Mivel az újban "kalap" már nincs, a gumielem pedig csak egy öntáguló lyuk lényegében, ha nem forralod fel a kazánt, talán javíthat a kivonatoláson. "Cremát" ne várj tőle, de nem is arra kell törekedni hanem arra, hogy finom legyen a kávé.
Ja, nem azért linkeltem a videót, mert szerintem rosszul használod a Brikkát, hanem csak azért, mert látható benne szétszedve a régi és az új szelep is. Valahonnan rémlett, hogy nem teljesen megbonthatatlan. Egyébként a gyártási minőségről máshol is olvastam már rosszat, állítólag időnként sikerül az alsó tartály menetes részét is összefestékezni, amitől aztán nem lehet jól összecsavarni.
Ne aggódj, nekem sem sikerült kimatekoznom sehogyan sem, hogy mit akar az ábra pedig Isten biza' rajta volt az összes agysejtem. :D Nem csak az a kérdés, hogy mit akar ott az a klasszikus szimpla az első sor végén, de a második sor eleve már teljesen következetlen ha az első sor még érthető számait figyelembe veszem.
Köszi, nagyon érdekes videó. Úgy tűnik, nagyon érti a dolgát, mégis nekem furcsa. Sokáig rajta hagyja, és csak azt figyeli, mennyire lett egyenletesen nedves a pogácsa. Én csak azt tudom, hogy ha nem öntöm ki csészébe akkor, amikor még kb a harmada hátravan, akkor megég és ihatatlan lesz. Ha időben kiöntöm, akkor viszont egy kellemes, selymes ital a jutalom. Lehet meg kéne néznem a többi videóját is, és kipróbálni a módszerét, mert úgy tűnik, érti a dolgát. Másrészt nekem ez bevált, így inkább csak a kíváncsiság hajt.