Keresés

Részletes keresés

waxos73 Creative Commons License 2021.06.06 0 0 182354

Nálam a QM-ben akkor szokott tocsogni a pogácsa, ha alul van töltve. Próbálj meg változtatni az örlemény finomságán, mennyiségén. Mondjuk a QM néhány kávéfajtánál nálam igényli a töltötömeg növelését. Próbáld ki durvább örleménnyel, növelve a töltőtömeget, hátha úgy jobb lesz.

Előzmény: La_zoltan (182353)
La_zoltan Creative Commons License 2021.06.05 0 0 182353

Minden stimmel, szép a lefolyás, kivéve, hogy 10 másodperc után elkezd szőkülni és olyan is lesz, rettenetes citromlé ízű.

Kapuczíner Velencei gondolásokkal próbálkozom.

 

 

Az előző tulaj szerint nem kell túlzásba esni a tömörítéssel, de még ugy dem sikerült jot keszítenem, ráadásul sártenger marad a karban.

Előzmény: H_G (182352)
H_G Creative Commons License 2021.06.05 0 0 182352

Az olyan, belelógott az én Quick Millemben is. Nem akadályozta a jó működést, de az ottani tömörítésnek a részleteit őszintén szólva már elfelejtettem.

 

Előzmény: La_zoltan (182351)
La_zoltan Creative Commons License 2021.06.05 0 0 182351

Sziasztok!

 

Egy turmix tx10-zel kínlódok már egy ideje, akinek van, megtenné, hogy tesz fel képet a a fejről alulról?

 

Igazából egy normális felsőszűrőt kell találnom hozzá megfelelő csavarral, mert a mostani szűrő elég tákoltnak tűnik, mintha kilyukasztották volna, a csavar belóg 6mm-t a szűrőbe és hiába minden hókuszpókusz, WDT és tömörítés kézzel, lábbal, fejen állva, mindig egy ponton, a csavarnál csatornásodik, amitől csak citromlét tudok főzni.

 

https://photos.app.goo.gl/idJkiUWbdwrwgAJq6

konzumpro Creative Commons License 2021.05.31 0 1 182350

Még nem próbáltam, pedig mondhatni rendszeres vásárlójuk vagyok. :) Köszi a tippet!

Előzmény: Saughassy (182349)
Saughassy Creative Commons License 2021.05.31 0 0 182349

A Buonoban próbáltad?

Az olasz tulaj nagyon jó fej és sokféle alkatrésze van Bialettikhez.

 

https://www.buono.hu/

 

(Egyébként is érdemes körülnézni olasz finomságok miatt. :)

Előzmény: konzumpro (182347)
Giuseeppe Creative Commons License 2021.05.28 0 0 182348

Fogas kérdés. Bialetti alkatrészként általában csak tömítéseket, szűrőket és fogantyúkat árulnak. Esetleg próbáld meg itt, hátha van ötletük.

 

 

Előzmény: konzumpro (182347)
konzumpro Creative Commons License 2021.05.28 0 0 182347

Brikkához a szilikon dugót (nem az új fajtát, hanem a régit) vajon honnan lehet beszerezni? Az enyémben még nem volt, alig csinál cremát az a szögletes letekerhető bronz csővég, a krómozás már lekopott róla.

heted7 Creative Commons License 2021.05.25 -2 1 182346

Be kell valljam, amikor régen kotyogóssal főztem kávét, akkor még nem nagyon tudtam, mi fán terem ez a műfaj. Azóta nem hozott össze a sors ilyennel, pedig való igaz, ki kéne próbálni. A brikkát én amúgy nagyon szeretem, amikor nincs kéznél a Gaggia, akkor azt szoktam használni. A hab a tetején annyira nem érdekel, de az igen, hogy kellemes, zamatos, lágy és selymes legyen az ital, amit azért nagyon nagy eséllyel tudok vele készíteni. Persze ízlések és pofonok, nyilván, de én szeretem. nem _olyan_, de nekem teljesen oké. Nyaralás-hangulat :)

 

Kipróbálom majd, amit írtál, köszi!

Előzmény: Freedom of mind (182344)
heted7 Creative Commons License 2021.05.25 -2 0 182345

"nem azért linkeltem a videót, mert szerintem rosszul használod a Brikkát, hanem csak azért, mert látható benne szétszedve a régi és az új szelep is."

 

Világos, igen, és köszi szépen! Valóban hasznos volt, hogy látszik, hogy lehet szétszedni és a szelep is.

 

Csak én tovább léptem eggyel, és ha már itt volt ez a kis film, elgondolkodtam róla hangosan.

Előzmény: Giuseeppe (182343)
Freedom of mind Creative Commons License 2021.05.25 0 0 182344

"Én csak azt tudom, hogy ha nem öntöm ki csészébe akkor, amikor még kb a harmada hátravan, akkor megég és ihatatlan lesz. Ha időben kiöntöm, akkor viszont egy kellemes, selymes ital a jutalom."

A videó is lényegében erre mutat rá. Ha nem öntöd ki időben hanem megvárod a teljes kifolyást, akkor nem lesz jó a kávé. Ha meg kiöntöd időben akkor annyi erővel fölösleges bele a szelep legalábbis ennél a legújabb változatnál.
Sosem értettem amúgy a Brikka őrületet. Konkrétan volt nálam kölcsönben egy régi olasz meg egy későbbi, román. Egyikkel sem sikerült élvezhető kávét készíteni. Normál kotyogóssal spíler vagyok, de a Brikka nem jött be egyáltalán. 

Viszont ez az új már egészen másképp működik. Érdemes volna úgy megpróbálnod, hogy nem max lángon, hanem odafigyelve, végig takarékon, pont mint egy egyszerű kotyogósnál kell ha jó kávét akarsz. Mivel az újban "kalap" már nincs, a gumielem pedig csak egy öntáguló lyuk lényegében, ha nem forralod fel a kazánt, talán javíthat a kivonatoláson. "Cremát" ne várj tőle, de nem is arra kell törekedni hanem arra, hogy finom legyen a kávé.



Előzmény: heted7 (182341)
Giuseeppe Creative Commons License 2021.05.25 0 0 182343

Ja, nem azért linkeltem a videót, mert szerintem rosszul használod a Brikkát, hanem csak azért, mert látható benne szétszedve a régi és az új szelep is. Valahonnan rémlett, hogy nem teljesen megbonthatatlan. Egyébként a gyártási minőségről máshol is olvastam már rosszat, állítólag időnként sikerül az alsó tartály menetes részét is összefestékezni, amitől aztán nem lehet jól összecsavarni.

Előzmény: heted7 (182341)
Freedom of mind Creative Commons License 2021.05.25 0 2 182342

Ne aggódj, nekem sem sikerült kimatekoznom sehogyan sem, hogy mit akar az ábra pedig Isten biza' rajta volt az összes agysejtem. :D Nem csak az a kérdés, hogy mit akar ott az a klasszikus szimpla az első sor végén, de a második sor eleve már teljesen következetlen ha az első sor még érthető számait figyelembe veszem. 

Előzmény: heted7 (182339)
heted7 Creative Commons License 2021.05.25 -2 0 182341

Köszi, nagyon érdekes videó. Úgy tűnik, nagyon érti a dolgát, mégis nekem furcsa. Sokáig rajta hagyja, és csak azt figyeli, mennyire lett egyenletesen nedves a pogácsa. Én csak azt tudom, hogy ha nem öntöm ki csészébe akkor, amikor még kb a harmada hátravan, akkor megég és ihatatlan lesz. Ha időben kiöntöm, akkor viszont egy kellemes, selymes ital a jutalom. Lehet meg kéne néznem a többi videóját is, és kipróbálni a módszerét, mert úgy tűnik, érti a dolgát. Másrészt nekem ez bevált, így inkább csak a kíváncsiság hajt.

Előzmény: Giuseeppe (182340)
Giuseeppe Creative Commons License 2021.05.25 0 0 182340

Köszönjük a beszámolót, a jövő hieroglifakutatói pedig az ábrát külön. Egyébként a szelepet vsz szét lehet szedni, kérdés, hogy lesz-e majd hozzá tömítés meg szelepgumi / gumiszelep külön.

Előzmény: heted7 (182339)
heted7 Creative Commons License 2021.05.24 -3 2 182339

Brikka teszt.

 

Kaptam kölcsön egy új, fekete aljú Brikkát. Van itthon egy kettővel régebbi, már a román, lukas fedeles, gondoltam összehasonlítom, és megírom, hátha érdekel valakit. Ha más nem a Nagy Mínuszolónak is ünnep lesz az idei Pünkösd ;)

 

A két kávéfőző alja ránézésre ugyanaz, bár az újabbat feketére festették. Nem csúnya, de nekem tetszett a fémszínű is. A szűrő... ah, rém gagyinak tűnik. A tulaj már kicsit csiszolta, mert állítólag sorjás is volt, nekem mindenesetre azt tűnt fel, hogy szörnyen vékony. Ez nem tartotta vissza a büszke olaszokat attól, hogy az alsó és a felső szűrűbe is belenyomják, hogy MADE IN ITALY. Ha olasz lennék, ezt letagadnám!

 

Lemértem gyorsan az egyes alkatrészeket. Nem lett tökéletes, mert részben vizesek voltak a cuccok, de a lényeg látszik:

Alja:     régi 170 g, új 174 g

Szűrő:  régi   26 g, új   17 g
Teteje: régi 283 g új 211 g

Össz:   régi 479 g  új 400 g (jaja, az újnál 2 g-mal nem jön ki a matek :) )

Az új szűrője sokkal nagyobbnak tűnt. A régibe 14 g kávé fér, és meglepő módon épp át tudtam önteni az újba, se több, se kevesebb nem kellett.

 

A régibe 80 ml vizet kell tölteni, ott a jel. Az újból már ezt a rohadt jelet is kispórolták (!), adtak viszont mellé egy műanyag mérőpoharat azzal, hogy 120 ml vizet tölts bele. Vagy én nem tudom mennyit, íme a rajz, én nem értem. Az a tipp, hogy alulra 120 ml megy, abból feljön majd 100, de a harmadikat már nem értem, tényleg.

 

 

Nem tetszik, hogy egy mérőpoharat kelljen cipelni, elöl tartani csak ezért. Mi lett volna, ha húznak egy csíkot az oldalára a Made in Italy helyett a szűrőben?

 

Nincs súlyszelep sem, és nem tudom nem azt hinni, hogy a cél itt is az anyagspórolás volt. Van viszont valami más szelep, ami végül is ugyanúgy működik. Egyelőre csak egyet főztem, és szerintem kicsit korán borítottam ki, de nehéz lesz jól elkapni, mert a vége szagra ugyanúgy megégett, mint a régivel.

Ízre hozta szerintem ugyanazt, mintha a hab (crema?) vastagabb lett volna.

 

Összességében: első blikkre a megfőzött kávé úgy nézem hozza a Brikka szintet. Viszont kb. 15.000 forint, és látszik, hogy nagyon nem az örökkévalóságnak készült. (Ja igen, a szelep sem tűnik szétszerelhetőnek, ellentétben a réginél.) Szívesebben fizetnék érte 18.000 forintot, ha elérné a fél kilót és érezném, hogy 10 év múlva is kávéfőző lesz. Basszus, 10.000 Ft alatt vannak rozsdamentes kotyogósok, még a Bialettitől is!

 

ogrEicsab Creative Commons License 2021.05.21 0 0 182338

Ahhoz szerintem tökéletes lesz!

Előzmény: méray (182336)
Giuseeppe Creative Commons License 2021.05.21 0 0 182337

A konkrét típust nem ismerem, de ezek a kúpos őrlőtárcsák már bizalomgerjesztőbbek. Szerintem kotyogóshoz jó lesz, én az Ambianót ahhoz használom.

Előzmény: méray (182334)
méray Creative Commons License 2021.05.21 0 0 182336

Per pillanat egy delonghi elektromos kotyogós kávéfőzőnk van.

Semmi extra igényük nincs.

Azért szeretnék ilyen fajta darálót, hogy mindig ugyanolyan finomságú legyen a kávé.

Ami most van nekünk, azzal sosem sikerül egyformára darálni.

 

Előzmény: ogrEicsab (182335)
ogrEicsab Creative Commons License 2021.05.21 0 0 182335

Fontos lenne tudni, hogy mi a cél, mihez (milyen kávékészítési módhoz) kellene?

Előzmény: méray (182334)
méray Creative Commons License 2021.05.21 0 0 182334

Köszönöm!

 

És erről mi a véleményed?

 

Ez még beleférne.

 

Előzmény: Giuseeppe (182333)
Giuseeppe Creative Commons License 2021.05.21 -1 1 182333

Ahogy most rákerestem ezekre, úgy tűnik, nincs köztük lényegi különbség. A Melitta és az Eta ránézésre is ugyanaz, és valószínűleg az összesnek ugyanolyan őrlőtárcsája van. Elég furcsán néz ki, olyan, mintha törné és vágná is a kávészemeket. Nekem volt régen egy Delonghim, talán ennek a KG89-nek az elődje, abban voltak ilyen tárcsák. Akkoriban még nem eszpresszóztam, szóval nekem nem volt vele bajom, de ma már ilyet nem vennék. Ellenben, ha ráakadsz egy Aldiban, akkor ajánlanám az Ambiano őrlőt: rendes kúpos tárcsái vannak, olyanok, mint pl a Graef CM 702-esnek és társainak. Azok persze jóval drágábbak, de az Ambianot éppen 18 ezerért vettem pár éve.

Előzmény: méray (182332)
méray Creative Commons License 2021.05.21 0 0 182332

Sziasztok!

 

Segítségeteket szeretném kérni!

 

Kávédaráló vásárlás előtt állok, de nem tudom, hogy melyiket vegyem.

 

Mindenképp olyat akarok venni, amin be lehet állítani a finomságot és az adagot.

 

Keret: max. 17-18 e.

 

Amiket nézegettem:

-Sencor SCG 5050BK

-Eta Perfetto

-DeLonghi KG 89

-Melitta Molino

-Krups GVX242 Expert

 

Ezek közül valamelyiket tudjátok ajánlani?

 

Szívesen veszem, ha más konkrét típust írtok, ami jó.

 

Köszönöm!

 

Üdv méray! 

lenezduvin Creative Commons License 2021.05.20 0 0 182331

Hát nem olcsó, de szerintem megéri, mert jó az ötlet és hozza is amit elvár tőle az ember. Én is még a Webury-n rendeltem 2014-ben, 19 és 22 font volt a két méret, +24 font szállítás. Most már +ÁFA,... Érdekes, hogy itthon még nem láttam sehol. De nem is kerestem.

Előzmény: vinjo (182312)
Sprinter CDI Creative Commons License 2021.05.19 0 0 182330

Szia!
Köszi az infókat! :-)

Előzmény: Mákosmalac (182328)
Törölt nick Creative Commons License 2021.05.19 -4 0 182329

Eladó békebeli szarvasi kávéfőzőgép, ára 10000Ft.

Mákosmalac Creative Commons License 2021.05.19 0 2 182328

Szia Zoli! :-)

Nekem is i-minim volt, pár évig használtam. Nagyon primitív a bele, olcsó szar megoldások. Műanyagba vágott menetek, amik tartják az egészet, többször is vágtam bele nagyobb menetet, átfogattam alátéttel is, de elég volt az állandó javítgatás.

Öt éve van helyette egy Graef CM800, szerintem ez a legjobb, mert fém a háza, van súlya is. A 700-s sorozat szintén műanyag, amitől frászt kapok már. Ezzel azóta semmi probléma, tökéletesen működik, havi kb 2 kg kávé megy át rajta, klasszikus presszóra szuper.

Előzmény: Sprinter CDI (182327)
Sprinter CDI Creative Commons License 2021.05.19 0 0 182327

Nem úgy értettem :-). Azt írtad: "A kések is csak 450-600 kilót bírnak ki max", az enyém pedig valahol 200kg-nál járhat most, kb annyit őrölt eddig.

Azt hiszem nézek helyette valami újat, ezt pedig elteszem tartaléknak. Még dolgozik szépen, csak néha borzalmas hangja van. Most épp napok óta csendes megint.

Előzmény: Freedom of mind (182326)
Freedom of mind Creative Commons License 2021.05.18 0 2 182326

Ha műanyag a késtartó akkor az az olcsóbbik, kiskúpos őrlő lesz. (i2 változat) Az iMinik túlárazott őrlők, de azért 200 ropi igen durva lenne még a síkkésesért is, nemhogy a kiskúposért. Valamit elnéztél. :) 
Akárhogy is amikor egy használt cucc, legyen az őrlő vagy akármi felújításán vagy javíttatásán gondolkodik ez ember, nem a kereskedelmi árát kell nézni hanem azt, hogy mennyiért lehetne eladni használtan ha jó volna és hogy ahhoz képest megéri-e a befektetés. 

Előzmény: Sprinter CDI (182325)
Sprinter CDI Creative Commons License 2021.05.18 0 0 182325

Köszi!
Kb 200 kilónál járhat most a gép, és műanyag a késtartója. A csapágyhibát füllel állapítottam csak meg. Néha felvisít, mint amikor csapágyas valami.

Előzmény: Freedom of mind (182323)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!