A kávé, kávéfőzők és -darálók tudománya és művészete.
Szeretettel várunk kérdéseiddel és véleményeddel, de előbb nézz szét a www.kavekorzo.hu weboldalon, ahol már sok elméleti és gyakorlati tudnivalót összefoglaltunk.
Ennél a sorozatnál, de más gépeknél is ez elég gyakori. A gőzcsap cseréjéhez ugyan miszlikre kell szedni a bojlert, de elsőre nem mennék ilyen messze. Ritkán járok errefelé, de ha a napokban jelzed itt, hogy még nem vitted szervizbe a gépet akkor leírom, hogy mit kell csinálni. Legtöbb esetben javítható a gőzcsap a bojler szétszedése nélkül is.
Ennyire tudományos megközelítést nem alkalmaztam, de a fény, pára és levegő kombo szabályozásával én is sikereket tudtam elérni. Korábban adagonként tároltam hűtőben, de 1-1,5 hét után már érezhető volt a romlás. Egy ideje aluminium vákum dobozban tárolom nem a hűtőben. Igaz naponta kibontom és kiveszek egy adagot, de utána egyből vissza is zárom. Eddig ez a módszer jobbnak tűnik, mint az előző adagonkénti hűtőzés. Adagonként nem vákumozva volt tárolva, így egyben viszont vákum alatt van mindig.
Egy ideje kísérletezek a kávé "tökéleteshez közeli" tárolásával.
Namármost.......el tudtam érni egy olyan állapotot (nem olyan vészesen nagy összegű beruházással) hogy vákuum alatt, 5 fokban, 0 lux fény mellett, mindössze 13!!! százalékos páratartalomban tárolom. Még nem bontottam fel a kávét.....holnap fogom. Kíváncsi leszek az előző --egy hete a kávégépben lévő ugyanolyan szemes kávé--és a tárolt frissen felbontott kávé közti különbségre. Ja....szemes kávéról van szó....ez fontos.
Annyit fogok tenni -- mielőtt felbontom a vákuumos dobozt --hogy kb. 4 - 5 órával a felbontás előtt a hűtőből való kivétel után szobahőmérsékleten hagyom akklimatizálódni. Ez alatt sem lehet páralecsapódás az extrém száraz környezet és a dobozban lévő szilikagél folyamatos szárítóhazása miatt.
Itt mindjárt egy tudományos megjegyzés: 21 fokon 40%-os páratartalom mellett 5,2 fok a kondenzációs (párakicsapódás) hőmérséklet. Tehát a hűtőből kivéve már bizony enyhén száraz környezetben is kicsapódna a pára bizony. Azért veszem ki nyugodt szívvel mert garantáltan nem következhet ez be. Nem találtam olyan harmatpont táblázatot ami 13%-nál kiírta volna a párakicsapódás hőmérsékletét de szerintem valahol a 0 fokhoz közel lehet. Meg az is nagyon fontos hogy ilyenkor a környezet nedvessége csapódik ki a hideg felületeken nem pedig fordítva.
Az aklimatizálódás alatt szépen felmelegszik szobahőmérsékletre a sötét konyhaszekrényben. Azután már nem tud kicsapódni a pára mert már felmelegedett. Felbontás után természetesen a környezeti ártalmak azonnal "rárontanak" de hát ez van. A vákuumot többször ellenőrzöm, tehát nem tud elmenni. A párát meg a dobozban lévő páramérő folyamatosan méri. Kívülről látszik mert átlátszó a doboz oldala.
Csak annyit veszek ki ami pár napra elég. Azután újra levákuumozom és megy be vissza a hűtőbe. A hűtőben aztán a pillanatnyi nedvességet meg (ami a lassú hűlés hatására bekövetkezNE ) a szilikagél szinte azonnal magába szívja. Tehát nincs ideje kicsapódni.
Így készítettem egyszer sajtcsipszet. Hűtőben való szárítással.....szenzációs lett. Jó kemény, száraz sajt. Egerek megőrülnének érte.
Kíváncsi lennék a szakértők véleményére ezzel kapcsolatban!
Delonghi EC-155 karos gépem kávé funkcióban ill. felfűtés közben is adja a gőzt/vizet a gőzkimeneten. A gőzszelep el van zárva. Vízkőtlenítve volt. Leszedtem a tetejét és látszik hogy azon a réz szelepen át jön a víz hiába van zárva. Nem úgy tűnik hogy meg fogom tudni oldani egyedül...
Tudtok ajánlani szakembert vagy szervízt Debrecenben (vagy környékén)? Előre is köszönöm.
Üdv! Egy régebbi típusú GAGGIA 87003 Espresso Deluxe géphez keresek levehető "fedelecskét". Mint abszolút laikus inkább csatolom,hogy miről beszélek. (ábra 5) Feltehetőleg nem élte túl a tavaszi nagytakarítást..Ha esetleg bárkinek van ilyen elfekvőben, ne tartsa magában! Köszönettel, E.
No, örülök. Azt azért kinyomoznám, hogy került oda a folyadék. Nem szabadna még egyszer megtörténni, mert egyrészt hazavághatja a kávéfőzőt, másrészt életveszélyes is lehet.
Hát, nem vagyok annyira otthon a témában, de mindenképp kikapnám a kapcsolót és ránéznék. Viszont jobban megnézve olyan, mint ha folyadék került volna rá, alul legalábbis úgy tűnik. Olyan, mintha a piros kör közepén a NYÁK-ra került folyadék átvezetett volna. Végig kell mérni, mert bármi más is lehet baj. Mindenesetre tartom, hogy valószínűleg javítható.
Még annyit tudsz tenni házilag az őrlő pontossága érdekében, hogy a felső késtartó menetét egyszer körbetekered tömítő szalaggal és kúposra fejűre cseréled a kések lefogató csavarjait (M5x12 méret).
Van egy régi Nockit Mokka Espresso Machine feliratós régi króm kávéfőzőm.Osztrák 700W.
Az volna a kérdésem hogy valaki ilyen gépet használt-e.
Az oldalán levő karral a vizet lehet a felső tartályból alulra engedni ahonnan a fejen keresztül jut a szűrőtartóba.
Mennyi vizet kell a felső részeb tölteni?Érdemes-e oda meleg vizet tenni?Mikor kell az oldalsó kart visszaengedni?Mennyi idő alatt készül el a kávé?Esetleg egyéb hasznos tapasztalat?Előre is köszi a segítséget.
Eddig szerencsésnek mondhatom magam, mert az örlő így úgy tűnik jó, most már egész jó finomségú örleményt darálok, a vízlágyítót most fogom megtudni, mennyi lágyít még, de majd egy regenerálást azért elvégzek.
Az SM95-öm is eddig úgy néz ki jól működik, a darálék volt eddig túl dúrva, ezért gyors volt a lefolyás. A szűrőkben kell még eltalálnom az őrlemény megfelelő szintjét és az őrleményhez megfelelő nyomású tamperolást, a kis egérfarok lefolyás már egész jól alakul. Kávéban a Pall and Yotz irányába indulok el.
Semmi baja nem lesz a ket kesnek ha osszeer, mert a talalkozo felulet sima. kozotte rágja a babot. :) Az SM90? Nem tudom most hol tart, nagyjabol 50-60 lehet szerintem, 100ert Mazzert SJt adnak, ami fokozatmentesen allithato. Ezzel egyutt szerintem nem indokolt akkora felar, de a piac fura dolog.
Köszi a segítséget!!! igen, fogkefét is használtam. Vettem egy tömítéskiszedő készletet, kampós végűt, először azzal a menetet nagyjából ki tudtam tisztítani, aztán fogkefével.
A késpár szerintem már volt cserélve, mert a csavar peremén látom, hogy már valaki ott járt. :) Az azért ijesztő, hogy a késpárok össze tudnak érni, elképzelni sem tudom, milyen hangot adna ki és károsodna a két késkészlet.... Egy ilyen jó darálónak egyébként mi a piaci ára? Én a KVfőzővel együtt vettem (SM 95-ös széria).
Jo, ennyit javasoltam volna. :) Szetszed, fogkefevel kitisztitod a menetet es visszacsavarod. Igen, vegallasban megszorul a kes, ez normalis. A szorulastol szamitott 2-3 centin (peremnel merve) oszlik el az eszpresszo finomsagtol az egeszen durva orlemeny allasig minden. Ez a resze nem tud elromlani. :) Ha evekre tervezel, erdemes lehet bele egy kespart venni, es akkor nem fog piszkalni a gondolat, hogy mi lenne, ha uj lenne. De valoszinuleg semmi baja a keseknek.
Köszi a válaszod! Időközben letekertem a tetejét, és kitisztítottam a meneteket, mind a letekerhető résznek, mind a gépben lévő ellendarabnak a meneteit. Ragacsos dzsuva volt helyenként a menetekben, gondolom ezért szorult és nem is lehetett jól tekerni. Nem tudom, mennyivel tudom most jobban rátekerni, de most addig össze tudom tekerni, míg összeérnek a kések (természetesen itt nem indítom el :), a 11-es jelzés környékén érnek össze kések, visszatekertem, most 8-asra, ott mozog bent a forgórész, s most egész jól darál. Ennek így kell működnie?