A kávé, kávéfőzők és -darálók tudománya és művészete.
Szeretettel várunk kérdéseiddel és véleményeddel, de előbb nézz szét a www.kavekorzo.hu weboldalon, ahol már sok elméleti és gyakorlati tudnivalót összefoglaltunk.
Delonghi EC-155 karos gépem kávé funkcióban ill. felfűtés közben is adja a gőzt/vizet a gőzkimeneten. A gőzszelep el van zárva. Vízkőtlenítve volt. Leszedtem a tetejét és látszik hogy azon a réz szelepen át jön a víz hiába van zárva. Nem úgy tűnik hogy meg fogom tudni oldani egyedül...
Tudtok ajánlani szakembert vagy szervízt Debrecenben (vagy környékén)? Előre is köszönöm.
Üdv! Egy régebbi típusú GAGGIA 87003 Espresso Deluxe géphez keresek levehető "fedelecskét". Mint abszolút laikus inkább csatolom,hogy miről beszélek. (ábra 5) Feltehetőleg nem élte túl a tavaszi nagytakarítást..Ha esetleg bárkinek van ilyen elfekvőben, ne tartsa magában! Köszönettel, E.
No, örülök. Azt azért kinyomoznám, hogy került oda a folyadék. Nem szabadna még egyszer megtörténni, mert egyrészt hazavághatja a kávéfőzőt, másrészt életveszélyes is lehet.
Hát, nem vagyok annyira otthon a témában, de mindenképp kikapnám a kapcsolót és ránéznék. Viszont jobban megnézve olyan, mint ha folyadék került volna rá, alul legalábbis úgy tűnik. Olyan, mintha a piros kör közepén a NYÁK-ra került folyadék átvezetett volna. Végig kell mérni, mert bármi más is lehet baj. Mindenesetre tartom, hogy valószínűleg javítható.
Még annyit tudsz tenni házilag az őrlő pontossága érdekében, hogy a felső késtartó menetét egyszer körbetekered tömítő szalaggal és kúposra fejűre cseréled a kések lefogató csavarjait (M5x12 méret).
Van egy régi Nockit Mokka Espresso Machine feliratós régi króm kávéfőzőm.Osztrák 700W.
Az volna a kérdésem hogy valaki ilyen gépet használt-e.
Az oldalán levő karral a vizet lehet a felső tartályból alulra engedni ahonnan a fejen keresztül jut a szűrőtartóba.
Mennyi vizet kell a felső részeb tölteni?Érdemes-e oda meleg vizet tenni?Mikor kell az oldalsó kart visszaengedni?Mennyi idő alatt készül el a kávé?Esetleg egyéb hasznos tapasztalat?Előre is köszi a segítséget.
Eddig szerencsésnek mondhatom magam, mert az örlő így úgy tűnik jó, most már egész jó finomségú örleményt darálok, a vízlágyítót most fogom megtudni, mennyi lágyít még, de majd egy regenerálást azért elvégzek.
Az SM95-öm is eddig úgy néz ki jól működik, a darálék volt eddig túl dúrva, ezért gyors volt a lefolyás. A szűrőkben kell még eltalálnom az őrlemény megfelelő szintjét és az őrleményhez megfelelő nyomású tamperolást, a kis egérfarok lefolyás már egész jól alakul. Kávéban a Pall and Yotz irányába indulok el.
Semmi baja nem lesz a ket kesnek ha osszeer, mert a talalkozo felulet sima. kozotte rágja a babot. :) Az SM90? Nem tudom most hol tart, nagyjabol 50-60 lehet szerintem, 100ert Mazzert SJt adnak, ami fokozatmentesen allithato. Ezzel egyutt szerintem nem indokolt akkora felar, de a piac fura dolog.
Köszi a segítséget!!! igen, fogkefét is használtam. Vettem egy tömítéskiszedő készletet, kampós végűt, először azzal a menetet nagyjából ki tudtam tisztítani, aztán fogkefével.
A késpár szerintem már volt cserélve, mert a csavar peremén látom, hogy már valaki ott járt. :) Az azért ijesztő, hogy a késpárok össze tudnak érni, elképzelni sem tudom, milyen hangot adna ki és károsodna a két késkészlet.... Egy ilyen jó darálónak egyébként mi a piaci ára? Én a KVfőzővel együtt vettem (SM 95-ös széria).
Jo, ennyit javasoltam volna. :) Szetszed, fogkefevel kitisztitod a menetet es visszacsavarod. Igen, vegallasban megszorul a kes, ez normalis. A szorulastol szamitott 2-3 centin (peremnel merve) oszlik el az eszpresszo finomsagtol az egeszen durva orlemeny allasig minden. Ez a resze nem tud elromlani. :) Ha evekre tervezel, erdemes lehet bele egy kespart venni, es akkor nem fog piszkalni a gondolat, hogy mi lenne, ha uj lenne. De valoszinuleg semmi baja a keseknek.
Köszi a válaszod! Időközben letekertem a tetejét, és kitisztítottam a meneteket, mind a letekerhető résznek, mind a gépben lévő ellendarabnak a meneteit. Ragacsos dzsuva volt helyenként a menetekben, gondolom ezért szorult és nem is lehetett jól tekerni. Nem tudom, mennyivel tudom most jobban rátekerni, de most addig össze tudom tekerni, míg összeérnek a kések (természetesen itt nem indítom el :), a 11-es jelzés környékén érnek össze kések, visszatekertem, most 8-asra, ott mozog bent a forgórész, s most egész jól darál. Ennek így kell működnie?
Van egy SM90-es San Marco örlőm, szerintem durván őröl. Kérdésem, hogy foglalkozik-e valaki ennek a beszabályozásával, esetleg kés cseréjével (ha egyáltalán az szükséges) ? 4-5 fokozaton elég durva darálékot csinál, 9-esnél már nehezen tudom finomabbra állítani, (ott már feszül a kerék)de 9-esnél is még érzem az ujjaim között a durva szemcséket. Nem tudom, hogy a kés kopott-e vagy a tengely, még nem szedtem szét ilyet.
Erről a gépről tud valaki valamit? Adatai szerint jó: nagy súly, két thermoblock,két szivattyú, nyomásmérő, erős fűtés, nagy víztartály, de azért jó volna valami tapasztalt ember nyilatkozata a témában.
Hát az is lehet. Majd megnézzük, mi lehet a baja. Mindenestre SOS pótolni kellett, ami nem könnyű ezekben a lezárásos időkben. úgyhogy egy Graef 702 lett az utód. Nem kellett sokat vacillálni, hogy mit válasszak, mert ezt tudtam egyből szerezni. Egyelőre elégedett vagyok vele (persze a guglizás alapján már avatás előtt beletettem egy plusz alátétet, úgyhogy így már eleve pressszóképes lett)
Sziasztok, szeretett Ascaso i-minim sok év hű szolgálat után váratlanul felmondott. Minden előjel nélkül darálás helyett csak búgó hangot hallatott. Kérdezném, érdemes-e a javitással próbálkozni, vagy felejtős a dolog. Vab esetleg szerelő, akihenél érdemes lenne próbálkozni?