A kávé, kávéfőzők és -darálók tudománya és művészete.
Szeretettel várunk kérdéseiddel és véleményeddel, de előbb nézz szét a www.kavekorzo.hu weboldalon, ahol már sok elméleti és gyakorlati tudnivalót összefoglaltunk.
A munka része eszembe sem jutott. Kérdeztem, nem akar darálni, neki erre nincs ideje reggel, be akar nyomni egy gombot aztán amíg sertepertél elkészül a kávé. Tehát automatát kell vennem, a várhatóan rosszabb eredmény ellenére.
Manapság mindent gariidő vége + 1 napig csinálnak viszonylag működőképesre, ennek ellenére az itt összegyűlt tapasztalatokra alapozva az lenne a kérdésem, hogy nagy átlagban melyik otomatával lenne kevesebb műszaki probléma? Illetve ezek közül melyik az, ami már valami kávéra hasonlító eredményt tud produkálni normális alapanyagból? Gondolom van közös része a két halmaznak.
Ilyen a hozzáállása, attitüd. A pénz mellé gyakran társul alázatosság, sajnos. Itt a szakértelem is nagyon kérdőjeles, az erőből való nyomulás, okoskodás és megmondás megy nagyon helyette.
Ő úgy van vele, hogy pénze van dögivel így aztán mindenből a legdrágább kell és jó, a többi meg hülye aki ennek nem hódol be, illetve vele bármilyen módon és helyen ellent mer mondani. (ahol meg tudja tenni, ott azonnal törli is az őt vagy termékeit kompromitáló bejegyzéseket) (fórum, FB)
KB ehhez tartottam magam. Hol is kellene bocsánatot kérnem? ( ha nem rakod ezt ide nem is tudnék róla )
Miért nem ebbe a fórumba válaszolt, ha már itt jeleztem az észrevételemet, és ezek szerint Ő is látta (vélhetően GAgyiXYXY által).
Igazából nem vártam mást.... ráadásul látszik az általa készített képeken is, hogy a fórumtárs általi reklamáció is jogos volt, és még le is írja, hogy keserű volt, de azért idd meg, illetve vállalható. Egy ilyen kávénak tényleg vállalhatónak kell lenni?
Én azon lettem volna a helyébe, hogy a vevő elégedett legyen. Küldök neki csere kávét, meg egy kis ajándékot akár egy 125 g-os kávé formájában és elnézést kérek, és nem szarozok ilyenen.
Mi a jó, ha reklamál valaki és továbbra is vásárlója marad, vagy csak szimplán a büdös életbe nem vesz többet ilyen kávét.
Ismételni tudom magam vevőcentrikusság egyenlő a nullával, ezek után nyilván nem csak a kávétól van keserű szájíz.
A másik, hogy 3 hónap alatt természetes az olajkiválás, de az csak 1 hónapos volt, ha jól rémlik a reklamáció idején, az enyém is kicsit több mint egy hónapos, és nem mindenkinek van PID-es kávéfőzője, többek közt nekem se (Gaggia Evolution) .
Nem hogy Ő kérne bocsánatot, hogy szar termék került a piacra, ennyi erővel valamelyik supermarket saját márkás babját is vehetném töredék ennyiért, de nem véletlen nem azt veszem (bár most azt kaptam).
Tegyük fel ilyen barnára szerették volna (ami szerintem túlzás / bizonyára szerinte nem). Viszont a szarrá tört másod vagy inkább tized osztályú kávéra akkor sincs magyarázat.
Éveken át ezt a kávét ittam (Brazil Santos), ezután is ezt fogom csak nem AVX-est.
A Jura és hasonlók nem jó ötlet, híg lötty aránytalanul drágán. Darálóval viszont extra munkát is szerzel neki, amit a hobbisták persze szívesen végeznek a sokkal jobb eredményért, de egyáltalán nem minden civil van így vele -- biztos, hogy ő szeretné vállalni?
Jómagam nem iszom kávét, párom viszont igen, ezért úgy gondoltam születésnapjára beszerzek valami normálisabb kávékészítő gépet.
Viszont nem tudom melyik lenne jobb ötlet: venni egy automata főzőt felújítottan (mondjuk egy Jura-t), vagy inkább a közepes árkategóriából egy új őrlőt és annak őrleményét a már meglévő kis Ariete karosban elhelyezni?
Eddig előredarált kávéból készítette a reggeli ébresztőt, ebben gondoltam lépni egyet előre.
Ritkán, de valóban megesik, hogy van amelyiknek jól áll egy kis hőingás. Sokkal gyakoribb azonban, hogy egy kávé csak egy eszméletlenül szűk tartományban finom igazán. A túlnyomó többség viszont fokozatosan változtatja az ízvilágát és ha hőstabil a gép, be tudod lőni oda az épp aktuális kávét ahol neked a legjobban ízlik utána pedig biztos, hogy mindig az ízlésednek megfelelő kávét iszol.
"a James Bond film óta vágyom egy ilyenre" Ha erre a jelenetre gondolsz, minden alkalommal harsány röhögés tör ki rajtam amikor megnézem. A napnál is világosabb, hogy a hülye angolok egyikének sem volt fogalma arról, hogyan használják ezt a gépet, de szerintem még arról sem, hogy mi az a kávé. XD
A Pavoni és hasonló kiskarosok esetében a sima nyomáskapcsolós megoldáshoz nem ad hozzá a pid, mivel alapvetően nem a bojler víz hőmérséklete határozza meg a kávéra jutó víz hőfokát hanem a több száz grammos fej (könnyen belátható, hogy a 40ml víz 2-4 C-os eltérése mérhetetlen azinten befolyásolja amajd fél kilós bronztömeg hőmérsékletét. Ha van egy fejhőmérőd, azzal belövöd a bronzfej hőmérsékletét, majd ebbe jön a bojlerből a kb 120°C víz, így a végeredmény (az én esetemben a kezdeti fejhőmérséklet +10°C lesz) 8x-9x °C lesz. Pofonegyszerű a dolog ha egyszer ráéreztél az ízére. A gond inkább akkor adódik ha több kávé készülne egymás után, hisz a fej túlmelegedik, nem hűti annyira vissza a bojlervizet és elkezdi égetni a kávét (egy fejbojleres kisgép sem stabil ha gyors egymásutánban kell tolni a kávékat, de egy Pavonit 1 perc alatt visszahűteszegy vizes törlőkendővel).
Én továbbra sem hiszem, hogy a maximális hőstabilitás lenne a Szent Grál. Szerintem több izjegyet lehet kihozni egy kavebol, ha a csapolas alatt van egy kis mozgás a hőfokban. Hiszen a kávék mas-mas arcukat mutatják mas-mas hőfokon és pusztán ízlés kérdése, hogy ki melyiket preferálja.
De tényleg valaki leirhatná földi nyelven hogy mire figyel egy pumpás gépnél vagy egy robot/flair analognál? Szerintem lehetne tanulni belőle rendező elveket.
Kifelejted, hogy nem egy menetben megy át a víz. Előáztatás még a pumpás gépeknél is létezik, de a karosaknál az az igazi varázslat, nagyon lehet -- és kell is -- vele játszani. Hány töredék-húzás, milyen mértékben és mennyit vársz közöttük a végső előtt. Drámai mértékben befolyásolja a végeredményt.
Ja hát nyilván ez a videó kicsit tüll van játszva de tényleg nagy varázslat. 😉
És egy jó kézi darálóval azért hamar megy egy adag.
És mondjuk műszaki fejjel nem annyira bonyolult a kávé főzés. Tulajdonképpen fizika-(kémia)
Adott kávé egyenletes szemcsemérettel, ebből kell képezni egy ideális ellenállás, a szűrőhőz kalibrált mennyiségű, homogén pogácsát amin fel tud épűlni a 9bár kőrüli nyomás és jellemzően 30 másodperc kőrüli lefolyási időt tartva Ezt lehetőség szerint a csapolás során legstabilabb, kávéfajtánként pőrkőléstől is függő hőmérsékleten.
Tehát a változók
Precíz hőstabil vizhőfok
A karral szabályozott nyomásprofil a csapolás ideje alatt. (vizhozam)
A kávé pogácsa felépitése, vastagsága, szemcsemérete.
Lefolyási idő.
Menyiségi arány.
Leirva egyszerű de minden változó hát a többire is. És tényleg meglepően nagy változást okoz a végeredményben egy hőfok vagy őrlési/tömörítési hiba.
Egy félautomata gépnél "csak"😉 az őrlést a tömörítést kell eltalálni. A hőfok, őrlemény mennyisége, esetleg a nyomásprofil/vizhozam szabályozás is beállítható.
"Örülnék neki ha nem kellene hosszasan kísérletezni és kaphatnék egy optimális beállítást"
Én is így kezdtem. Csak egy nyomorult eszpresszót akartam inni, ami iható. Kiröhögtek itt a hozzáállásomért, de segítettek.
Most PID-en állítom a fokokat, tizedgrammra mérem az őrlemény súlyát, másodpercre a lefolyását. Így is sem mindig érzem úgy, hogy "Na ez az!"
Ugyanakkor azért valahol már tartok, ugyanis ha elmegyek egy random kávézóba, vagy egy jó étteremben iszok egy kávét az ebéd után, nos szinte mindig elszomorodok, hogy ezért pénzt kérnek. Azoknál sokkal-sokkal jobbat főzök.
Holott ha előtte nem romlik el a Szarvai Eszpresszóm, még most is azt az agyonégett híg lötyit innám teljes boldogságban.
A piros vagy a kék pirulát választod, Neo?
De félek, már döntöttél. Benn vagy a csávában :)))
LaPavonim sosem volt, de szerintem nem mondok nagy butaságot, ha azt mondom, úgy tekints rá, mint egy régi versenyautóra. Kényelmetlen, nem kezdőnek való, de ha valaki ért hozzá, még ma is sokat ki tud hozni belőle. Vagy inkább -- villamosmérnök hasonlattal -- mint egy analóg oszcilloszkópra: nem írja ki a mért értéket, nincs rajta Auto gomb, de aki tudja használni, annak jó kis eszköz. Ma már nem véletlenül nem ilyeneket árulnak.
Amúgy ne érts félre, csodás cucc, a James Bond film óta vágyok egy ilyenre, de csak játékból.
Végül a tipp: ha iható kávét szeretnél egyszerűen, akkor Brikka. Nekem nagyon bevált az is.