Keresés

Részletes keresés

Dr.Platon Creative Commons License 2020.02.22 0 0 180617

Bocsesz a kérdésért, de nem arra valók a zsírtalanító-tiszító porok pl. Puly Caff, hogy ez ne fordulhasson elő? 

Előzmény: ton____jo (180609)
kopiteki Creative Commons License 2020.02.22 0 0 180616

Nem. Amikor éreztem, hogy nem annyira könnyen jön a víz ( kávé) akkor kiszedtem a csavart, amennyire tudtam megtisztítottam a környékét és a szűrőt is. ( persze közben időnként használtam kávéolaj oldót, meg vízkőtelenítettem)

Ezzel bírta ki kb 4 évig.

Előzmény: ton____jo (180615)
ton____jo Creative Commons License 2020.02.22 0 0 180615

Azt akarod mondani 4 év alatt nem szedted le?

Vagy, hogy leszedted hetente és még is bírja már 4 éve?

Előzmény: kopiteki (180614)
kopiteki Creative Commons License 2020.02.22 0 0 180614

Ugyanilyen taknyosxaros lerakódás volt a gaggiámon, fogkefe, zsíroldó. Az első egy-két tisztításra jó volt, aztán el kellett vinnem szervízbe. Közben eltelt 4 év.

Előzmény: ton____jo (180609)
kopiteki Creative Commons License 2020.02.22 0 0 180613

Én a gaggia egyik automatáját vettem, sok jó infó van róla.

Előzmény: drthvdr (180604)
drthvdr Creative Commons License 2020.02.22 0 0 180612

f50 és j5 van most az egyik ismert használt cuccokkal foglalkozó szlovák oldal kínálatában. 240, 290 euróért. Az általad kínált gépek pontosan milyen típusúak, illetve mennyiért adod?

Előzmény: Nemethferii (180611)
Nemethferii Creative Commons License 2020.02.22 0 0 180611

Hát ha nem ilyedsz meg kicsi szerelestől akkor nem annyira bonyolult egy jura sem. Pl a jura ena családnál 2csavar fogja általában az oldallapot az egyik egy spéci. A főző egy seget meg 3 torx csavar, szóval nem egy nagy művelet. Ha már így jura akkor egy ENA micro 9 nagyon jó a konyhában, kicsi kompakt.,mindent tud 1 gombnyomásra. Mondjuk a tartály nem nagy,5-6 kávé után ki kell szórni a zaccot. 

 

(egyébként van eladó saeco és catler gépem is. Reklám helye, kisebbel nem tudtam irni :). ) 

 

 

Előzmény: drthvdr (180608)
Giuseeppe Creative Commons License 2020.02.22 0 0 180610

A műanyag csavart nem tudod fémre cserélni?

Előzmény: ton____jo (180609)
ton____jo Creative Commons License 2020.02.22 0 0 180609

Mindig elöblítem, viszont érződött rajta egy ilyen penetráns, átütő, posványos ízvilág:)

A műanyag csavar nem engedi a heti takarítást, az öblítés pedig ezt nem viszi ki.

Van erre valami tuti?

 

Előzmény: Nemethferii (180607)
drthvdr Creative Commons License 2020.02.22 0 0 180608

A szétszedéses tisztítás mennyire megoldható otthon? Macerás művelet? A bütyköléstől nem igazán félek, ezért ha nem követel nagy szakértelmet, akkor magam is belepiszkálnék.

Én is Szlovákiából vagyok. Jura márkaszervíz gondolom csak Pozsonyban játszik.

 

Minden esetre úgy tűnik ez a gépválasztás bonyolultabb mint gondoltam. Autóvásárlás előtt nem tájékozódtam ennyit :)

Előzmény: Nemethferii (180606)
Nemethferii Creative Commons License 2020.02.22 0 0 180607

A főző egységre gondoltam. A többinél még rosszabb. Persze alapos tisztításnal minden gép macera.

Főző egységet kiveszed eloblited. Jura al ez nincs megoldva. 

Előzmény: ton____jo (180605)
Nemethferii Creative Commons License 2020.02.22 0 0 180606

Jura jó gép. Igen az eredeti árhoz képest jóval olcsóbban adják. Most már lehet Németországból és Olaszországból rendelni hozzá dolgokat, de nem megy egyik napról a másikra. Legalábbis nekem. 

Szlovákiában úgy van megoldva a szerviz, hogy beviszed markaszervizbe és ott javítják. Alkatrész eládás mint olyan nemnagyon van. Jó lehet venni pár dolgot de nem az utolsó csavar ig.

Ja még az jutott eszembe a jurarol hogy ott csak szetszedessel tisztítható a főző egység. Senki ne gondolja hogy a beledobott tabletta majd leviszii mindenhonnan a koszt és a penészt.a saeco, delonghi meg a nivona is tisztítható. Nivona egy saeco jura hibrid valami,most ezt nagyon nyomják nálunk. Bemesz az üzletbe azt mondják az a legjobb, mindent is tud.

Jó alternatíva a felautomata catler, sage, breville gépek. Ezek pakasak de elég könnyű a használat. Persze csak a darálóv al egybeepitett. Volt is nekem egy catler 8012 és gépem. Szép design, jól is működik míg el nem romlik, minden műanyag belul(csatlakozók, csövek,stb). Szerviz is van rá, elég korrekt áron. Alkatreszt csak szervizben keresztül. 

Előzmény: drthvdr (180604)
ton____jo Creative Commons License 2020.02.22 0 0 180605

Tegnap szétszedtem a céges Saecot, felsőszűrő tisztításra.

Elég macerás, ráadás műanyag menetes csavarral van rögzítve.

Ezt nem arra tervezték, hogy takarítsad.

Előzmény: Nemethferii (180603)
drthvdr Creative Commons License 2020.02.22 0 0 180604

Ismét köszönöm! A Jura gépeket használtan elég olcsón vesztegetik az eredeti árukhoz képest. Ez az alkatrészbeszerzés nehézsége miatt van? Így böngészgetve eddig ez a márka a legszimpatikusabb. A döntéstől viszont még messze vagyok :)

Előzmény: Nemethferii (180603)
Nemethferii Creative Commons License 2020.02.21 0 0 180603

Saeco intelia, ez régebbi, Minuto család. 

Előzmény: drthvdr (180602)
drthvdr Creative Commons License 2020.02.21 0 0 180602

Köszi! Esetleg valami ajánlott típus?

Előzmény: Nemethferii (180601)
Nemethferii Creative Commons License 2020.02.21 0 0 180601

Így euróban gondolkodsz, valószínű nem Magyarországon vennél gépet. Itt Szlovákiában személy szerint a saeco gép a legjobb. 

Elég megbízható, automata létére egész jó kávét készít, mosható, és ami alegfontosabb az utolsó csavar ig kapni hozzá mindent. 

Szereltem már sok saeco, jurat, delonghi, meg még vagy 10 fajtát. Saecon al rakattintok a megfelelő web áruházban az Alkatrészere és másnap ittvan, míg a többinél nem megy ilyen flottul. Delonghi meg hasonló minőségben és kavekeszitesben. Jura is nagyon jó, picit drágább, de alkatreszt nehéz beszerezni hozzá. 

Előzmény: drthvdr (180600)
drthvdr Creative Commons License 2020.02.21 0 0 180600

Tisztelt Mindenki! Szeretnék beruházni egy automata kávéfőzőre. A keretösszeg úgy kb. 300 euró (használtan 200). Tudnátok ajánlani megbízható gépeket ebben az árkategóriában? Hosszú távú beruházás lenne, így fontos a szervizelhetőség. Előre is köszönöm!

 

Giuseeppe Creative Commons License 2020.02.21 0 1 180599

A napokban bontottam fel egy kilós szemes kávét: San Giusto Intenso, 2019. novemberi csomagolás. 

 

Egy részét az eredeti csomagolásban hagytam, azt becsavartam folpackba, és kint maradt. Ezt az adagot teszem be holnap reggel az őrlőbe.

 

A nagyobbik részét a mélyhűtőbe raktam, azon belül 2 x kb 150 grammot simítózáras tasakba (adagonként kettőbe), a többit pedig 6 db csatos üvegbe, egyenként 60 gramm fért beléjük.

 

Ha elfogy a kint lévő adag (vagy ha ihatatlan), akkor következik a simítózáras, majd a csatosüveges kontingens. Ez utóbbit kettesével tervezem a tartályba önteni. 

 

Majd beszámolok az eredményről, ami garantáltan tudománytalan lesz, csak az én ízérzékelésem lesz a bírája a különböző tárolási módoknak.

 

Egyszer majd a szelepes simítózárasat is kipróbálom, de nem lenne baj, ha a mégoly kicsi mélyhűtőt is ki tudnám használni.

 

 

Előzmény: Nibiru (180598)
Nibiru Creative Commons License 2020.02.21 0 0 180598

Én csak akkor leszek a tartályba nagyobb adagot ha vendégek vannak és mindenkinem jó egy fajta kávé.
Ha a tartályba öntöd a negyed kilót és nem fogy elég gyorsan, nem csoda ha a vége felé már nem olyan finom.
A mélyhűtésből kivevésnél pedig ha nem azonnal használod fel mindig ott lebeg a kondenzvíz kicsapódás réme.
Ha nagyobb adagot porciózás előtt vagy eleve anélkül akarsz mélyhűteni akkor érdemes a kivétel után várni egy napot, bár nekem olyankor mindig az motoszkált az agyamban, hogy a lezárt zacskóban is van nedvesség...
Ezekkel a csatos üvegekkel az a bajom, hogy ahogy használod el belőle a kávét annál több az üres hely, tele levegővel. Ezzel szemben a zip-es szelepes zacskóból kinyomom a levegőt és kész.
Egy igazi vákuumos megoldás volna csak jobb talán, de olyannal még nem találkoztam. 
Ezek a vákuumosnak hirdetett tégelyek és edények sem vákuumosak. Két viszonylag jól egymásba illő  műanyag elem és ennyi. Ha lezárod, ne lesz benne vákuum. Mikor le akarod venni a tetejét akkor csinálsz némi vákuumot. És még egy szilikon tömítés, vagy akármi sincs bennük, csak a műanyag csúszik a műanyagon. A rozsdás bökőt ide, hogy egy mézesüveg jobban zár.
Szerintem ha valaki egy vákuumosba, legalábbis a coffeevac-hez hasonlókba hosszabb időre friss kávét tesz, a co2 lenyomja a tetejét idővel. Amikor kilós zacskóban vásárolok azt szét szoktam rakni csavaros üvegekbe, úgy rakom a hűtőbe. Mikor később kinyitom, mindig egész komoly nyomás szokott bennük lenni.  

Előzmény: Giuseeppe (180593)
kneissl Creative Commons License 2020.02.21 0 0 180597
Előzmény: kneissl (180596)
kneissl Creative Commons License 2020.02.21 0 0 180596
Előzmény: kneissl (180595)
kneissl Creative Commons License 2020.02.21 -1 0 180595

Hogy próbáljam megválaszolni saját kérdésemet: találtam egy videót, ahol egy komolyabb masina kávé nélkül tolja a forró vizet, és közben kijelzi a nyomást.

Ránézésre nem hinnám, hogy nyomásfokozós berendezés lenne...

Előzmény: kneissl (180594)
kneissl Creative Commons License 2020.02.21 0 0 180594

Emlegetett fórumtárs abban kételkedik, hogy az őrleményen belül lineárisan csökken a nyomás, de köszöni a visszajelzést.

Változatlanul érdekelné, hogy egy üres főzőkart felrakva a gépre, abban mekkora nyomás állna elő.

 

Mégeszer köszi a választ.

 

Emellett még arra lennék kíváncsi én is, hogy ez a 744m/s hogy jött ki a 3 baros nyomáshoz ?

Előzmény: Katoczi (180551)
Giuseeppe Creative Commons License 2020.02.21 0 0 180593

Igen, valóban félreérthető ez a kifejezés, de valamiért ez honosodott meg annak a leírására, hogy csak annyi kávét teszünk az őrlőbe, és őrlünk meg, amennyit elfogyasztunk. És valóban nem egy hétre előre őrlök, hanem csak beleteszek a tartályba egy nagyobb adagot, akár 250 grammot is.

 

Korábban úgy csináltam, hogy a mélyhűtóből elővettem egy adagot, azt áttettem egy légmentesen záró dobozba (coffeevac/minivac néven fut), és abból mértem ki a megfelelő adagot. Ezzel azért hagytam fel, mert túl macerás volt. Lehet, hogy a konkrét őrlő miatt is (adagolós Rancilio MD50), mert abból nem, hogy a maradék néhány grammot kellett kikaparni az őrlés után, hanem mondjuk a 18-ból 12-t.

 

Aztán tavaly megvettem az Eureka Mignont, amiben eleve kevesebb őrlemény marad meg, és úgy döntöttem, nem szívatom magam tovább.

 

Különben én is azt tapasztaltam, hogy a 250 gramm vége már nem olyan finom, most az új kis ikeás üvegekkel majd ezt is ki tudom küszöbölni.

 

Uff.

 

 

Előzmény: Nibiru (180592)
Nibiru Creative Commons License 2020.02.21 0 0 180592

:) A kérdőjelek annak szóltak, hogy "ha majd visszatérsz az adagonkénti őrléshez". Ez elég félreérthető volt, olyan mintha most előre leőrölnéd az egész zacskónyit. XD Nyilván nem erről van szó, hanem arról, hogy egy ideje nem porciózod szét a kávét. Miért nem?
Csak azért érdekel, mert én is leálltam a porciózással egy ideje, legalábbis a közepes pörkölésűeknél. Negyed kilós szelepes, simító légzáras zacskókban kérem a kávékat, ha nem eleve olyanban vannak és már nem is mélyhűtöm őket. Arra jutottam, hogy a 7 fokos hűtőnkben tartva ha nem bontom ki, nagyon sokáig tartja magát. a kávé minősége. Ha meg kibontook egy zacsit, egy hétig szinte semmilyen változást nem észlelek egy negyedkilós csomag elfogyasztása közben. Onnantól kezdve napról napra gyengül az íze, legalábbis a könnyebb, kevésbé testes kávéknak. De ez már nem érdekel, mert egy hétnél tovább sosem marad belőlük.

Előzmény: Giuseeppe (180590)
Mylord3 Creative Commons License 2020.02.21 0 0 180591
Giuseeppe Creative Commons License 2020.02.20 0 0 180590

Lemaradt a kérdés:)

Előzmény: Nibiru (180586)
LazacX Creative Commons License 2020.02.20 0 0 180589

 

 

Egyetértek. :)

Előzmény: Giuseeppe (180588)
Giuseeppe Creative Commons License 2020.02.20 0 0 180588

És még van ilyenem is:

 

https://www.kavegourmet.hu/spd/KVP90/KAVES-POHAR-90-ml-retro-Duralex

 

Persze kellemesebb a porceláncsészéből inni, ebben viszont lehet látni oldalról a kávé/crema arányt, aminek semmi haszna, csak poén.

Előzmény: peter17 (180576)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!