A kávé, kávéfőzők és -darálók tudománya és művészete.
Szeretettel várunk kérdéseiddel és véleményeddel, de előbb nézz szét a www.kavekorzo.hu weboldalon, ahol már sok elméleti és gyakorlati tudnivalót összefoglaltunk.
Így euróban gondolkodsz, valószínű nem Magyarországon vennél gépet. Itt Szlovákiában személy szerint a saeco gép a legjobb.
Elég megbízható, automata létére egész jó kávét készít, mosható, és ami alegfontosabb az utolsó csavar ig kapni hozzá mindent.
Szereltem már sok saeco, jurat, delonghi, meg még vagy 10 fajtát. Saecon al rakattintok a megfelelő web áruházban az Alkatrészere és másnap ittvan, míg a többinél nem megy ilyen flottul. Delonghi meg hasonló minőségben és kavekeszitesben. Jura is nagyon jó, picit drágább, de alkatreszt nehéz beszerezni hozzá.
Tisztelt Mindenki! Szeretnék beruházni egy automata kávéfőzőre. A keretösszeg úgy kb. 300 euró (használtan 200). Tudnátok ajánlani megbízható gépeket ebben az árkategóriában? Hosszú távú beruházás lenne, így fontos a szervizelhetőség. Előre is köszönöm!
A napokban bontottam fel egy kilós szemes kávét: San Giusto Intenso, 2019. novemberi csomagolás.
Egy részét az eredeti csomagolásban hagytam, azt becsavartam folpackba, és kint maradt. Ezt az adagot teszem be holnap reggel az őrlőbe.
A nagyobbik részét a mélyhűtőbe raktam, azon belül 2 x kb 150 grammot simítózáras tasakba (adagonként kettőbe), a többit pedig 6 db csatos üvegbe, egyenként 60 gramm fért beléjük.
Ha elfogy a kint lévő adag (vagy ha ihatatlan), akkor következik a simítózáras, majd a csatosüveges kontingens. Ez utóbbit kettesével tervezem a tartályba önteni.
Majd beszámolok az eredményről, ami garantáltan tudománytalan lesz, csak az én ízérzékelésem lesz a bírája a különböző tárolási módoknak.
Egyszer majd a szelepes simítózárasat is kipróbálom, de nem lenne baj, ha a mégoly kicsi mélyhűtőt is ki tudnám használni.
Én csak akkor leszek a tartályba nagyobb adagot ha vendégek vannak és mindenkinem jó egy fajta kávé. Ha a tartályba öntöd a negyed kilót és nem fogy elég gyorsan, nem csoda ha a vége felé már nem olyan finom. A mélyhűtésből kivevésnél pedig ha nem azonnal használod fel mindig ott lebeg a kondenzvíz kicsapódás réme. Ha nagyobb adagot porciózás előtt vagy eleve anélkül akarsz mélyhűteni akkor érdemes a kivétel után várni egy napot, bár nekem olyankor mindig az motoszkált az agyamban, hogy a lezárt zacskóban is van nedvesség... Ezekkel a csatos üvegekkel az a bajom, hogy ahogy használod el belőle a kávét annál több az üres hely, tele levegővel. Ezzel szemben a zip-es szelepes zacskóból kinyomom a levegőt és kész. Egy igazi vákuumos megoldás volna csak jobb talán, de olyannal még nem találkoztam. Ezek a vákuumosnak hirdetett tégelyek és edények sem vákuumosak. Két viszonylag jól egymásba illő műanyag elem és ennyi. Ha lezárod, ne lesz benne vákuum. Mikor le akarod venni a tetejét akkor csinálsz némi vákuumot. És még egy szilikon tömítés, vagy akármi sincs bennük, csak a műanyag csúszik a műanyagon. A rozsdás bökőt ide, hogy egy mézesüveg jobban zár. Szerintem ha valaki egy vákuumosba, legalábbis a coffeevac-hez hasonlókba hosszabb időre friss kávét tesz, a co2 lenyomja a tetejét idővel. Amikor kilós zacskóban vásárolok azt szét szoktam rakni csavaros üvegekbe, úgy rakom a hűtőbe. Mikor később kinyitom, mindig egész komoly nyomás szokott bennük lenni.
Hogy próbáljam megválaszolni saját kérdésemet: találtam egy videót, ahol egy komolyabb masina kávé nélkül tolja a forró vizet, és közben kijelzi a nyomást.
Ránézésre nem hinnám, hogy nyomásfokozós berendezés lenne...
Igen, valóban félreérthető ez a kifejezés, de valamiért ez honosodott meg annak a leírására, hogy csak annyi kávét teszünk az őrlőbe, és őrlünk meg, amennyit elfogyasztunk. És valóban nem egy hétre előre őrlök, hanem csak beleteszek a tartályba egy nagyobb adagot, akár 250 grammot is.
Korábban úgy csináltam, hogy a mélyhűtóből elővettem egy adagot, azt áttettem egy légmentesen záró dobozba (coffeevac/minivac néven fut), és abból mértem ki a megfelelő adagot. Ezzel azért hagytam fel, mert túl macerás volt. Lehet, hogy a konkrét őrlő miatt is (adagolós Rancilio MD50), mert abból nem, hogy a maradék néhány grammot kellett kikaparni az őrlés után, hanem mondjuk a 18-ból 12-t.
Aztán tavaly megvettem az Eureka Mignont, amiben eleve kevesebb őrlemény marad meg, és úgy döntöttem, nem szívatom magam tovább.
Különben én is azt tapasztaltam, hogy a 250 gramm vége már nem olyan finom, most az új kis ikeás üvegekkel majd ezt is ki tudom küszöbölni.
:) A kérdőjelek annak szóltak, hogy "ha majd visszatérsz az adagonkénti őrléshez". Ez elég félreérthető volt, olyan mintha most előre leőrölnéd az egész zacskónyit. XD Nyilván nem erről van szó, hanem arról, hogy egy ideje nem porciózod szét a kávét. Miért nem? Csak azért érdekel, mert én is leálltam a porciózással egy ideje, legalábbis a közepes pörkölésűeknél. Negyed kilós szelepes, simító légzáras zacskókban kérem a kávékat, ha nem eleve olyanban vannak és már nem is mélyhűtöm őket. Arra jutottam, hogy a 7 fokos hűtőnkben tartva ha nem bontom ki, nagyon sokáig tartja magát. a kávé minősége. Ha meg kibontook egy zacsit, egy hétig szinte semmilyen változást nem észlelek egy negyedkilós csomag elfogyasztása közben. Onnantól kezdve napról napra gyengül az íze, legalábbis a könnyebb, kevésbé testes kávéknak. De ez már nem érdekel, mert egy hétnél tovább sosem marad belőlük.
Pár éve kaptam ilyenből kettőt és nagyon megszerettem úgyhogy vettem még hatot. Azóta csak ezek vannak használatban. Vannak másféle csészéim is vékonyak, vastagok, de azok a szekrényben állnak.
Eladó egy felújított La San Marco SM-91 őrlő. Felszabályozva, majdnem új Mazzer SJ 33M késekkel. 3D nyomtatott tölcsérrel, kar tartóval, motor takaróval. Gyári dózere is megvan. Ára 50.000.- Ft.
1 hete használjuk, nagyon elégedettek vagyunk vele. Cimbali Junior, teljes felújításon esett át. Nagy részben magam csináltam, kis részben szerelőnél járt :)
Világos pörkölésű kávékat kedveljük, nagyon jókat sikerült készíteni vele.