A kávé, kávéfőzők és -darálók tudománya és művészete.
Szeretettel várunk kérdéseiddel és véleményeddel, de előbb nézz szét a www.kavekorzo.hu weboldalon, ahol már sok elméleti és gyakorlati tudnivalót összefoglaltunk.
Én csak akkor leszek a tartályba nagyobb adagot ha vendégek vannak és mindenkinem jó egy fajta kávé. Ha a tartályba öntöd a negyed kilót és nem fogy elég gyorsan, nem csoda ha a vége felé már nem olyan finom. A mélyhűtésből kivevésnél pedig ha nem azonnal használod fel mindig ott lebeg a kondenzvíz kicsapódás réme. Ha nagyobb adagot porciózás előtt vagy eleve anélkül akarsz mélyhűteni akkor érdemes a kivétel után várni egy napot, bár nekem olyankor mindig az motoszkált az agyamban, hogy a lezárt zacskóban is van nedvesség... Ezekkel a csatos üvegekkel az a bajom, hogy ahogy használod el belőle a kávét annál több az üres hely, tele levegővel. Ezzel szemben a zip-es szelepes zacskóból kinyomom a levegőt és kész. Egy igazi vákuumos megoldás volna csak jobb talán, de olyannal még nem találkoztam. Ezek a vákuumosnak hirdetett tégelyek és edények sem vákuumosak. Két viszonylag jól egymásba illő műanyag elem és ennyi. Ha lezárod, ne lesz benne vákuum. Mikor le akarod venni a tetejét akkor csinálsz némi vákuumot. És még egy szilikon tömítés, vagy akármi sincs bennük, csak a műanyag csúszik a műanyagon. A rozsdás bökőt ide, hogy egy mézesüveg jobban zár. Szerintem ha valaki egy vákuumosba, legalábbis a coffeevac-hez hasonlókba hosszabb időre friss kávét tesz, a co2 lenyomja a tetejét idővel. Amikor kilós zacskóban vásárolok azt szét szoktam rakni csavaros üvegekbe, úgy rakom a hűtőbe. Mikor később kinyitom, mindig egész komoly nyomás szokott bennük lenni.
Hogy próbáljam megválaszolni saját kérdésemet: találtam egy videót, ahol egy komolyabb masina kávé nélkül tolja a forró vizet, és közben kijelzi a nyomást.
Ránézésre nem hinnám, hogy nyomásfokozós berendezés lenne...
Igen, valóban félreérthető ez a kifejezés, de valamiért ez honosodott meg annak a leírására, hogy csak annyi kávét teszünk az őrlőbe, és őrlünk meg, amennyit elfogyasztunk. És valóban nem egy hétre előre őrlök, hanem csak beleteszek a tartályba egy nagyobb adagot, akár 250 grammot is.
Korábban úgy csináltam, hogy a mélyhűtóből elővettem egy adagot, azt áttettem egy légmentesen záró dobozba (coffeevac/minivac néven fut), és abból mértem ki a megfelelő adagot. Ezzel azért hagytam fel, mert túl macerás volt. Lehet, hogy a konkrét őrlő miatt is (adagolós Rancilio MD50), mert abból nem, hogy a maradék néhány grammot kellett kikaparni az őrlés után, hanem mondjuk a 18-ból 12-t.
Aztán tavaly megvettem az Eureka Mignont, amiben eleve kevesebb őrlemény marad meg, és úgy döntöttem, nem szívatom magam tovább.
Különben én is azt tapasztaltam, hogy a 250 gramm vége már nem olyan finom, most az új kis ikeás üvegekkel majd ezt is ki tudom küszöbölni.
:) A kérdőjelek annak szóltak, hogy "ha majd visszatérsz az adagonkénti őrléshez". Ez elég félreérthető volt, olyan mintha most előre leőrölnéd az egész zacskónyit. XD Nyilván nem erről van szó, hanem arról, hogy egy ideje nem porciózod szét a kávét. Miért nem? Csak azért érdekel, mert én is leálltam a porciózással egy ideje, legalábbis a közepes pörkölésűeknél. Negyed kilós szelepes, simító légzáras zacskókban kérem a kávékat, ha nem eleve olyanban vannak és már nem is mélyhűtöm őket. Arra jutottam, hogy a 7 fokos hűtőnkben tartva ha nem bontom ki, nagyon sokáig tartja magát. a kávé minősége. Ha meg kibontook egy zacsit, egy hétig szinte semmilyen változást nem észlelek egy negyedkilós csomag elfogyasztása közben. Onnantól kezdve napról napra gyengül az íze, legalábbis a könnyebb, kevésbé testes kávéknak. De ez már nem érdekel, mert egy hétnél tovább sosem marad belőlük.
Pár éve kaptam ilyenből kettőt és nagyon megszerettem úgyhogy vettem még hatot. Azóta csak ezek vannak használatban. Vannak másféle csészéim is vékonyak, vastagok, de azok a szekrényben állnak.
Eladó egy felújított La San Marco SM-91 őrlő. Felszabályozva, majdnem új Mazzer SJ 33M késekkel. 3D nyomtatott tölcsérrel, kar tartóval, motor takaróval. Gyári dózere is megvan. Ára 50.000.- Ft.
1 hete használjuk, nagyon elégedettek vagyunk vele. Cimbali Junior, teljes felújításon esett át. Nagy részben magam csináltam, kis részben szerelőnél járt :)
Világos pörkölésű kávékat kedveljük, nagyon jókat sikerült készíteni vele.
A gépemben lévő hőelem szépen lassan, hónapok alatt elkezdett meghalni. Ez azzal járt, hogy egyre magasabb hőfokra állt be gép. Először nem is vettem észre, mert nem változott meg annyira a kávék íze. Aztán némelyiknek elkezdett eltűnni a lelke, a saját karaktere, de nem tűnt föl mert sajnos volt több is ami jobban bírta, meg sok új kávét vettem/kaptam utóbbi időben amivel addig nem találkoztam és ezért nem esett le a tantusz. Helyette magamban és sajnos itt egy esetben nyilvánosan is a kávékat meg a pörkölőket kezdtem el kritizálni. Hiba volt. Végül aztán megjelent az a tipikus odakozmált kajára emlékezető íz ami ráülve a még nem elégett savakra elég undororító tud lenni. Azoknál is melyek addig viszonylag jól bírták. Ekkorra már erősen sárkányos is lett a gép, a kosár alján látszott, hogy mintha szénsavas lenne, a kávé folyamatosan buborékolt a gőzfejlődés miatt.
A fentieket azért írtam le, hátha valaki így járna később. Ja, és nem tudom, hogy olvassa-e, de ezennel nyilvánosan bocsánatot kérek G.B-tól (AVX) amikor megkritizáltam egy korábbi hozzászólásomban a Yirgáját.
Ezért is jobb a simítózáras szelepes zacskó, vagy kis zárható üvegedény (50-60 max 100ml). Az utóbbi évekig használható, de jó minőségű friss kávét csak spéci zacskóban találni (pár kivétellel). A legjobban bevált megoldás számomra, hogy nem veszek csak max 3 hétre kávét, annyit kibír a saját 250g-os zacskóban, bontás után üvegecskékben megy a fagyasztóba, ahonnan 1-2 nappal felhasználás előtt veszem ki (de lehet fagyottan is darálni).