Keresés

Részletes keresés

GyulaVagyok Creative Commons License 2020.02.04 0 0 180442

Sziasztok, Gaggia kávégép szervizelésére tudnátok ajánlani valakit Budapesten? (Talán a vízpumpa romlott el) Köszi, Gyula

ton____jo Creative Commons License 2020.02.04 0 0 180441

A héten megjönnek a szimpla szűrők. Valakinek van esetleg műszaki rajza a 41-es tampersegédhez.

 

balsa02 Creative Commons License 2020.02.04 0 0 180440

Egyébként annyiban igazad van, hogy mivel a nyomásesés a kávéőrleményben valósul meg és a kilépéskor egyértelmű keresztmetszet csökkenés valósul meg, a lukak körül "tölcsérszerűen" szűkül az áramlás. Ezen szakaszon a nagyobb sebesség miatt nagyobb a fajlagos ellenállása a kvnak. Azonban ez a hatás nem jelentős, sokkal inkább a lukak elhelyezkedése és a filter alakja a befolyásoló tényező. Ezért van, hogy pl ugyanazon kvnak nagyobb az ellenállása egy Renekában, mint mondjuk egy IMS-ben, pedig a Reneka hálója tényleg minimalizálja a fenti hatást, nagy a nyitott felület, de a Reneka filtere lefelé szűkül és a hálónak kisebb az átmérője, mint az IMS esetében a perforált felületének. Szerintem az a döntő, hogy egy filteren belül a különböző pontokban hogyan alakul az áramlás, a kioldódás, mennyi az extrakciós idő stb. Pl jellemzően oldalfal mentén kisebb a pogácsa ellenállása, ezt ellensúlyozandó veszik szűkebbre a kilépő felület átmérőjét a kosárhoz képest és kúposak a kosarak. Ha a Reneka vs IMS példánál maradunk lehet, hogy adott esetben (őrleménnyel/kv-val) a Reneka egyenletesebb oldódást tesz lehetővé, máskor meg az IMS a jobb.

Előzmény: kneissl (180435)
balsa02 Creative Commons License 2020.02.04 0 0 180439

Pedig alapvetően fizika az egész-és pl engem érdekelne, hogy ha az üres szűrőkosárba beletennének egy nyomásmérőt, akkor az mit mutatna, amikor  a pumpa nyomja át rajta a vizet - mert nem nullát, az biztos.

 

Nem nulla, de majdnem az. kb 25-50 Pa (~ 0,00025bar).

 

Lásd korábbi 153035 hozzászólásomat.

Előzmény: kneissl (180399)
Mylord3 Creative Commons License 2020.02.04 -1 3 180438

Neked feltehetőleg valóban automata KV-gép kell, tehát továbbra sem beszéllek le róla, csak mielőtt megveszed ezt az akciósan negyedmillás gépcsodát, szerintem olvass utána, keress gép összehasonlításokat, esetleg szerviz véleményéknek is jár utána, ha meghibásodik, hol ki javítja, van-e alkatrészellátás...stb.

 

Még a Népligetnél volt a Cady Trady Seaco szervíz, én párszor voltam ott Gaggia és Saeco tartozékokért, akkor láttam, hogy a szervizben tömegével álltak a javításra váró automata KV-gépek. /Oké..., tudom, ez nem biztos, hogy túl sokat jelenthet, mert valszeg a népek ebből a gépfajtából veszik a legtöbbet, ezért a meghibásodás lehetősége is nagyobb, de azért nekem már akkor szemet szúrt ez./

Az általunk itt használt, igazi karos gép + KV-őrlő pároshoz valóban több kell azért egy gombnyomásnál, viszont előbb-utóbb kialakulhat egy rutin, és már nem is lesz olyan nagy gond a kívülállóknak pepecselésnek tűnő KV-készítés.

Előzmény: Smíró (180433)
endrepp Creative Commons License 2020.02.03 0 0 180437

Nem írtam, hogy egyenletesen csökken a nyomás, minden átmérőben, alakban, peremen, más és más a nyomásesés, sok jelentősége nincs egyébként. Igen fel kell épülni a nyomásnak, hogy "nyomjon", amíg ez nem történik meg, addig csak áztatja a víz a pogácsát. Ez nem változtat azon, ha nyomás lenne kívül, akkor az látható mozgás formájában jelenne meg, sugárban. Pl. kráteresedéskor meg is tud történni.

Előzmény: kneissl (180435)
CZsolt_79 Creative Commons License 2020.02.03 0 1 180436

Egy E.S.E. podos gép egy egész jó kompromisszum tud lenni, ha a hagyományos vonalat kedveled. pl La Piccola Sara

Előzmény: Smíró (180433)
kneissl Creative Commons License 2020.02.03 0 0 180435

Értem mit írsz, és egy egyenes, átmérőváltozás nélküli csőben valóban lineárisan csökken a nyomás a hossz függvényében.

De egy kvfőzőben nem egyenletes a csőátmérő, nem egyenletes az ellenállás, és nem azonos sűrűségű a közeg amin átmegy a víz.

Ha alul valóban nyomás nélkül is kijönne a kvital, akkor a plexi főzőkaros videókon azt lehetne látni, hogy amint leért a pogácsa aljára a víz, egyből folna is ki a kv.

Ehelyett azt látni, hogy leér alulra a víz, utána feltöltődik az egész kamra, és mikor a telitöltött kamra nyomása elég nagy lesz, akkor préseli ki alul a főzetet.

Előzmény: endrepp (180420)
kneissl Creative Commons License 2020.02.03 0 0 180434

És tényleg igazad van. Olyan hosszú a feje ennek a gépnek, hogy azt hittem, rajta van a főzőkar, pedig valóban a felső szűrőn kilépő nyomást mérik.

Elnézést.

Előzmény: LVDH (180413)
Smíró Creative Commons License 2020.02.03 0 0 180433

Köszönöm a válaszokat! Én sem a "közkedvelt" munkahelyeke egyikén, és pártkatonaként dolgozom - akkor nem is kérdeztem volna:) -, meg kell dolgoznom minden fillérért. A 6. X-en túl gondoltam, hogy talán kijárna a reggeli, déli kávézáshoz valami olyan eszköz, ami nem igényel különösebb attrakciót -  nyomom és jön az a krémes kávé, mint sok jó helyen, ha épp olyat fogok ki. Úgy látom, akkor ez ismét csalódás lenne, pláne sok hibalehetőséggel. Akkor még gondolkodom a megoldáson, de ha erre az igényre van valami kialakult szett (főző, daráló ötlet), akkor azt megköszönném.

cavinton Creative Commons License 2020.02.03 0 0 180432

Solac Supremma masinához nincs valakinek szervizkönyve?

ogrEicsab Creative Commons License 2020.02.03 0 0 180431

Mi az az LS41-es szűrő?

Előzmény: namsier (180430)
namsier Creative Commons License 2020.02.03 0 0 180430

Sziasztok!

Van egy Lelit belsos gepem ascaso 57es karral. Na mar most,  az egesz vilaghalot atkutattam, de bem talalok hozza LS 41es szurot, feltetelezem nem js letezik. Anno vettem egy QM et, amibe a tulaj "berhelt" egy csodasan mukodo ilyet. Tudja esetleg valaki, hogy letezik e szaki vagy ugyes hazibarkacsos, aki ugyanerre a mutatvanyra kepes lenne ebben az esetben?

Kontaktokat, otleteket, barminemu segitseget elore is koszonok!

Balazs

 

Freedom of mind Creative Commons License 2020.02.03 -3 0 180429

Nibiru, kávérajongónak kell lenni ahhoz, hogy valaki nekiálljon tanulni és pepecselni otthon a konyhája egy  részét erre áldozva. Egy mezei kávéfogyasztót többnyire nem érdekli mi van a csészéjében, csak legyen benne koffein és gyorsan meglegyen. A Starbucks szégyenletes népszerűsége vagy a kapszulások elterjedése ékes bizonyítéka ennek. Az ilyeneket fogyasztókat kevés kivétellel a büdös életbe' nem leszel képes rábeszélni semmire. Az sem túl életszerű, hogy ha valaki egész életében Szarvasi-val főzte a kávéját, az hirtelen  meggondolja magát. Ha meg környezetszennyezési szempontból nézzük, a legkisebb lábnyoma még mindig egy  Szarvasinak vagy egy kotyesznek van. Úgyhogy örülj neki, hogy a nővéred nem kapszulással tolja. :)

Előzmény: Nibiru (180428)
Nibiru Creative Commons License 2020.02.03 0 0 180428

Smiró esetében abból indultam ki, hogy azt írta, hogy a karbantartási procedúrát ismeri, tehát tisztában kell legyen vele, hogy a gépet "ki kell néha belezni". Én meg már úgy vagyok, hogy lebeszélni csak a kapszulásról igyekszem bárkit. 
  Neked és a többieknek is teljesen igazatok van, de tudomásul kell venni, hogy a különböző vásárlói csoportoknak megvannak a saját szempontjai. Ezen a fórumon jelen lévők számára az a fontos, hogy a tökéleteshez közelítő kávét készítesenek maguknak. Aki automatán gondolkozik annak az a fontos, hogy a legkisebb vesződséggel és a legrövidebb idő alatt hozzájusson a kávéjához (jobb minőségben mint a kapszulásból, jóval kevesebb költséggel  és ne szennyezze a környezetét üres kapszulával, stb.)
Aztán ott vannak a kotyogósok és a Szarvasi-rajongók. Utóbbiak esetében az érvek között olyasmiket találni, hogy  egy elpusztíthatatlan, örök darab, ami kifolyik belőle az elég erős, úgyis csak tejjel iszom, stb.
  Volt két olyan esetem ami miatt letettem arról, hogy valakit terelgessek a karos gépek felé. Az egyik a nővérem, akit a legnagyobb igyekezetem ellenére sem sikerült a Szarvasitól eltántorítani. Neki az megfelel, megszokta, "hűséges társa reggel" meg ilyenek.
A másik egy barátom akinek az anyagi helyzete messze lehetővé tenné, hogy akármit (szó szerint akármit) megvásároljon. Szénné kérdezgetett miközben kávézóról kávézóra jártunk Pesten. Aztán pár napra rá ment és vett egy (iszonyúan drága) automatát. A kérdésemre, hogy miért az volt a válasz, hogy kedveli ugyan az új hullámos kávékat, de neki már van más hobbija és nincs se kedve, se ideje hogy elkezdje nulláról megtanulni ezt a világot. No meg attól is félt, hogy elkapja a gépszíj. És mindez érthető. Van aki szívesen kirakna a szobája falára egy bekeretezett Attacus Atlas lepkét, de nem feltétlenül akar pillangókat gyűjteni, vagy mindent tudni róluk.

Előzmény: Mákosmalac (180424)
Giuseeppe Creative Commons License 2020.02.03 0 1 180427

Ez is igaz, de automatát fele ennyiért és kétszer ennyiért is árulnak: ez árban még mindig a középmezőny. Ugyanúgy, ahogy a lentebb vizionált karos készletnél is van olcsóbb és jóval drágább is.

 

 

@Smíró: Az persze kérdés, hogy a gép összes funkciójára szükség van-e. Megnéztem egy videót erről a gépről, és azt láttam, hogy pl 7 személynek külön-külön be lehet programozni a kedvenc italát (vagy félreértettem,mert németül van):


https://www.youtube.com/watch?v=JU9F9iSTMSI

Előzmény: Mylord3 (180426)
Mylord3 Creative Commons License 2020.02.03 -2 1 180426

Amiről te írsz, az már a home-baristák hobbiigényének, játékszenvedélyének kielégítéséről szól, de a kérdező szerintem egy egy átlagos "egyen KV-fogyasztó", aki egy gombnyomásra szeretne otthonra jó KV-italt. Szerintem automata KV-gépnél árban otthonra eltúlzott ez a negyed milla, még ha akciós is. Talán kevesebbért is ugyanolyan, automata KV-italt, tejhabot adó gépet lehet venni.

Előzmény: Giuseeppe (180425)
Giuseeppe Creative Commons License 2020.02.03 0 1 180425

Az automata/nem automata kérdésbe nem akarok beleszólni, de az ár miatt felesleges aggódni, ha amúgy a gép megfelel. Adott esetben a mi konyhapultjainkon is lehet ilyen összértékű géppark. Pl a közkedvelt tuning Gaggia egy felújított Mazzerrel, vagy egy új Eureka Mignonnal már 200 fölött van, és még ehhez jönnek ilyen-olyan spéci szűrőkosarak, a tömörítő, tömörítőállvány, knock box, mérleg, tisztítószerek. De még mindig jobban járunk, mint szegény veteránautósok...

Előzmény: Smíró (180419)
Mákosmalac Creative Commons License 2020.02.03 0 1 180424

Én viszont megpróbállak lebeszélni.:-) A karos előtt automatáztam egy Bosch géppel. Rendeltem majd minden, Katoczi által jelzett pörkölőtől többféle blendet, de ha fejre álltam is, egyenkávé lett belőle. Pedig a darálórészt megbütyköltem, egész befulladásig tudtam finomítani. Tejhabhoz nem tudok hozzászólni, azt a mai napig FP-vel gyártom nejem kapuccsínójához. Szvsz sokkal jobb habot lehet készíteni vele, előmelegített tejjel.

És a takarítása.....több odafigyelést igényel, mint a karos. Amennyiben nem beleztem ki hetente, a kp körül fekete, ragacsos, penészes kávésár, ami idővel rohadt büdös lesz. Minden vasárnapi program ez volt.  Most kis töbletmunkával lényegesen finomabb presszót iszom.

Előzmény: Smíró (180419)
Mylord3 Creative Commons License 2020.02.03 -3 2 180423

Én most sem akarok senkit lebeszélni az automata KV-gépek szerelméről, és még azt is elhiszem, hogy kiváló tejhabot készít + szobatiszta gép, de "basszki"! Negyed millió (250 ezer) akciósan, otthonra KV-zni???

Vagy az akció bűvölete, ami ennyire képes eltéríteni a normális gondolkodást és realitást? Bocs, ha sarkosan fogalmaztam.

Előzmény: Katoczi (180422)
Katoczi Creative Commons License 2020.02.03 0 0 180422

A külön daráló + presszófőző kombinációt elveted? Ebből a pénzből már a legtöbb kávézóban kapható kávénál jobbat tudsz készíteni otthon. Csak le kell mondani a gombnyomásra kávéról.

Kelleni fog frissen pörkölt kávé is, olyant boltban nem kapsz: Kapucziner, AVX, Pallyotz, Pacificcaffe, Kávékalmár stb. Az olcsóbb blendek automatában is egész jól szoktak viselkedni.

Előzmény: Smíró (180419)
Nibiru Creative Commons License 2020.02.02 0 0 180421

Az általad említett masina remek kávét készít. Nem espresso minőség, de az automaták között kiemelkedően jónak mondanám. Az sem utolsó, hogy irgalmatlan jó minőségű tejhabot csinál, sokkal jobbat mint ami az automatáktól általában megszokott. Az meg ahogy utána kitakarítja magából a tejmaradékot, egyszerűen csúcs. Hogy megéri-e az viszont már erősen szubjektív kérdés. Ha a klasszikus ízvilágot kedvelitek, sokat kávéztok és nem várjátok el a géptől, az igazi espresso minőséget, vagy azt, hogy speciality kávékkal is elboldoguljon, akkor ez egy nagyon jó kis gép.

Előzmény: Smíró (180419)
endrepp Creative Commons License 2020.02.02 0 1 180420

A rendszerben a legnagyobb a nyomás a pumpa kilépési pontján, minden csőszakasz, minden idom ellenállások, ezeken esik a nyomás, végül a pogácsa felemészti a maradék nyomási energiát, némi hő keletkezik a súrlódás által így érvényesül az energia megmaradás törvénye, a pogácsa túloldalán ha nem spriccel a kilépő folyadék, akkor zéró a nyomási energiája. Gépészetben ezt úgy szokták ábrázolni, hogy kifektetik egy hossz szelvényben a rendszert ez az X tengely, Y a nyomás, ez úgy nézne ki, hogy a pumpától lassan kopik a nyomás, majd a pogácsában lezuhan nullára.

Előzmény: kneissl (180408)
Smíró Creative Commons License 2020.02.02 0 0 180419

Szasztok! Kérdésem, hogy próbálta-e valaki a Philips Saeco SM7580/00 Xelsis kávéfőzőt? Viszonylag jó áron (250) tudnám venni (árukeresőn bőven felette van az ár). A karbantartási procedúrát ismerem. Az elvárásom krémes presszókávé lenne, na meg a tejhabos kávék a család nő tagjai számára, lehetőleg egy gombnyomásra. Tudom, nem kis összeg, de már az életem leszálló ágban van, most még megengedhetném magamnak,  de nem tudom, tudja-e a jó presszókávé minőséget, megéri-e egy ilyenre beruházni, valóban jó kávét főz-e. Kipróbálni nem tudom, mert nem láttam még MM-ban, vagy más áruházban, csak netes megrendeléssel. Válaszokat előre is kösz!

SLX-350 Creative Commons License 2020.02.02 0 0 180418

Ez volt az egyik oka annak amiért nem vettem automata gépet.

 

Előzmény: Nibiru (180417)
Nibiru Creative Commons License 2020.02.02 0 2 180417

A mellészóródás karba őrlésnél legalább annyi mint egy automata esetében, csak az utóbbi ezt alattomosan műveli. Ha valaki hosszabb ideig nem szedi ki a főző egységet, akkor a mellé ment őrlemény és a kávé készítése után felszabaduló víz együtt egy rothadó, gombás borzalommá cementálódnak össze. 

Előzmény: SLX-350 (180414)
SLX-350 Creative Commons License 2020.02.02 0 1 180416

" ... Ez azért nem teljesen van így. ... "

 

Sage darálóm van, ezzel egy szem se hullik mellé a karba őrléskor.

Előzmény: Mylord3 (180415)
Mylord3 Creative Commons License 2020.02.02 0 0 180415

"...Több darálónál lehetőség van arra hogy közvetlenül a karba darálj, itt alig van mellészóródás."

 

 

Ez azért nem teljesen van így.

Nem véletlenül használok én is pesztós, illetve bébitápos üvegeket a Graef őrlőkhöz. Ez utóbbi résmentesen ráillik a kisebb Graef gumicsőrére..., na, itt tényleg egy őrleményszem sem jut ki a szabadba!!

Előzmény: SLX-350 (180414)
SLX-350 Creative Commons License 2020.02.02 -1 0 180414

" ... Külön darálni nem szeretnék, az is macerás, kiszóródik, ... "

 

Több darálónál lehetőség van arra hogy közvetlenül a karba darálj, itt alig van mellészóródás.

Előzmény: Victor Octavius (180377)
LVDH Creative Commons License 2020.01.31 0 1 180413

Ha megnézed figyelmesen a videót látod hogy a csap előtti nyomást méri az óra. A te logikádat hssználva ez a kávépogácsa előtti nyomás. A szűrő utáni (videóban a csap utáni) nyomás nincs mérve. Ha láttál már feneketlen karos csapolást, tudnád, érrznéd hogy annak nincs nyomása. Épp hogy le tud csepegni.

Előzmény: kneissl (180409)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!