A kávé, kávéfőzők és -darálók tudománya és művészete.
Szeretettel várunk kérdéseiddel és véleményeddel, de előbb nézz szét a www.kavekorzo.hu weboldalon, ahol már sok elméleti és gyakorlati tudnivalót összefoglaltunk.
Véletlenül sem akarlak lebeszélni az automata gépekről, és pláne nem rábeszélni az általunk itt használt klasszikus karos gép + őrlő párosra, de csak ötlet szintjén nézz rá "egy másik" magyar KV-s fórum eladó használt gép topikjára, és keresd meg ott a Saeco Via Venezia gépet. Én pár napja vettem észre, igaz, hogy ez karos, de nyomásfokozós, tehát elvileg elviseli az előre őrölt KV-kat is, és szerintem még jól is néz ki. Ismétlem: ez csak ötlet. A másik magyar KV-s fórumot, ha nem találod, majd ha akarja, beírja más ide, bocs...
A kapszulásról automatára váltás jó ötlet, de az őrlő zaját nem lehet megúszni. Esetleg videókat nézhetsz különböző automata gépekről, hátha kiderül, hogy valamelyik csendesebb az átlagnál.
Átmenetként a podos/kávépárnás gépeket szokták megtalálni (kevesebb, más természetű hulladék, nincs őrlési zaj), de ott a podok beszerzésével vannak nehézségek.
Mi itt többnyire karos eszpresszógépeket használunk, külön őrlővel, ami a hangerőn nem feltétlenül segít, és az elkészítési folyamat is bonyolultabb.
Nem valószínű, hiszen úgy a gőz jön ki, de a bojler teljes tartalma vsz nem válik teljesen gőzzé, így valamennyi biztosan marad. Fejreállítva a gőz előbb kinyomja a vizet, majd az is távozik. Fontos, hogy a pumpa ne járjon, mert hamar tönkremegy víz nélkül.
Nem, úgy csak a gőzpárna távozik a víz tetejéről. Ha meg mondjuk bekapcsolva hagynád a gőzölést akkor ahogy a vízszint lecsökken és eléri fűtőbetétet, azzal együtt szépen el is ég a betét. Lefordított kazán esetében a fölötte lévő gőz tágulási ereje nyomja ki a vizet a kazánből. Mondjuk ne a konyhában csináld a műveletet, mert elég messzire fog spriccelni. Vidd ki , hajlítsd oldalra a gőzcsövet és mehet. Sőt, én még a gőzcső végét is lakapnám a helyedben.
Tanácsot szeretnék kérni. Gondolkodunk egy automata kávéfőző vásárlásán.
Kotyogós, illetve pl a "szarvasi" szerű kialakítás sajnos soha nem volt az igazi, így jelen pillanatban Nespresso kapszulás van otthon, amibe a Jacobs fekete illetve barna jelölésű kávék váltak be igazán. Kicsit meguntuk a sok alumínium pazarlást, így keresnénk valami jót, nem túl drágán.
A műanyag kapszulásokat elkerüljük, egyik se ízlett, bármit próbáltunk.
A cégnél egy automata darálós gép van (nem tudom a márkáját) de az jó kávét főz pl piros Segafredo-ból. Sajnos elég hangos, de ez ott nem gond.
Megakadt a szemünk a Tchibo Esperto gépen, ami árban nem lenne rossz. Ha jól tudom ez egy Sencor termék. Nem tudom mit várhatunk tőle, mert a garancia jeggyel (hiába van) nem lehet kávét főzni...
Az egyik legkomolyabb problémám a vásárlással, hogy ezek a gépek hangosak. A Nespresso se egy halk készülék, de a darálás az más hangerősség.
Nincs olyan igényünk, hogy tejet habosítson, stb. Jó kávét főzzön, vagy rövidet, vagy közepesen hosszút.
Van valakinek esetleg tapasztalata, infója arról, hogy ha le is beszél a Tchibo gépről, akkor milyen irányban induljunk el?
Napi 2-6 kávé fogy (két felnőtt napi fogyasztása).
Felejtsd el a pumpát, ez csak egy ötlet volt a részemről. Mylord3-nak teljesen igaza van. Csak annyit kell tenni, hogy gőzre kapcsolsz, majd mikor "feltöltődött", áramtalanítod a gépet és fejjel lefelé fordítva kinyitod a gőzcsapot. A gőz kinyomja a vizet teljesen a kazánból. Ezt akkor is érdemes megtenni mielőtt szétszeded, hogy ne ússzon minden a vízben.
Semmi különös, egyszerűen szétszedhető a cucc, csak tudd utána hogy melyik cső hová ment. :D A leírásod alapján számíthatsz vízkőre és korrózióra a nikkelezett részeknél. Közben észrevettem, hogy elírtam az előbb, tartályt írtam véletlenül kazán helyett. Azaz nem a tartály, hanem kazán felé menő csövet leszedni a pumpáról, ha nem szeded szét a kazánt. Bocsi.
PAVONIM VOLT. OTT 4 Csavar tartotta a kazánt, semmi extra. Kazán meg minden ugyan az ezekben. De nem nagyon vacakolnek vele ha legalább nem 5 évre teszed el. Inkább akkor szednem szét. Minden friss volna.
Én is kíváncsi vagyok hogy néz ki a kazán belülről. Ezt csak úgy szét
ehet csavarozni? Nem kell hozzá bivalyerő?
2 éves a gép, forralt-visszahűtőtt vízzel ment, de az első időszakban szűrőkancsós (aktív szenes) vízzel, amiről később kiderült, hogy talán nem tesz jót a gépnek...
Az úgy nem megy. A fejen keresztül csak akkor jön víz, ha a pumpa megy és tolja a vizet a tartály felől. Ha kiürül a tartály a kazán még mindig tele van. Nem tudom, hogy minden Anna azonos felépítésű-e mint az enyém, de ha igen, akkor az alábbi módon ejtheted meg a víztelenítést: Ráteszed a kart a vakszűrővel. Leszeded a pumpáról a tartály felé menő csövet (a gyorscsatlakozós fittingjei miatt könnyen bontható ez a gép), illesztesz a csőre egy biciklipumpát, a gépet fejjel lefelé fordítva kinyitod a gőzcsapot teljesen és addig pumpálsz míg ki nem ürül a tartály. Elvileg ennyi. Kérdés azonban, hogy van-e értelme. Nem tudom mennyi ideig használtad és milyen vízzel a géped, de egy esetleges későbbi újraindítás előtt én mindenképp szétszedném azt a kazánt. Akkor meg ezt akár most is megteheted és akkor tisztán, szárazon teszed el.
Csak azért bátorkodtam rákérdezni, mert pl. az én kis Quick Millemen nincs gőzcső, igaz, nekem nem is hiányzik. A Lelitet nem ismerem. A Gaggiáimat viszont én is mindig így 'szárítottam ki', ha valamelyiket hosszabb ideig nem használtam.
Ezzel a módszerel max a pumpát nyírod ki, hiszen a pumpa már rég levegőt szív, amikor a bojler még tele van vízzel. Szétszerelés nélkül nem tudod leengedni a vizet a gépből. Mennyi időre tennéd el?
Jól gondolom, hogy ha el akarom csomagolni a kávéfőzőmet (Lelit Anna) hosszabb időre, akkor úgy tudom leengedni belőle a vizet, hogy üres víztartály mellett addig engedem a vizet a fejen keresztül, amíg jön belőle, vagy van valami más teendő?
Sziasztok. Rég jártam már erre, gondoltam megosztok egy tapasztalatot és kérdezek hátha valakinek van jobb.
Néha este is rákívánok az anyagra, de a koffein miatt nem merem bevállalni. Engem 10 év után is felpörget még.
Régen COVIM menteset vettem, de aztán vacak lett.
A minap vette, egy molinari menteset, de borzasztó igénytelen apró túlpörkölt babokból állt a csomag, és az íze pont olyan volt mint amire a látszat alapján számítani lehetett. Van cremaja de az íze füstös keserű...
Van valakinek tapasztalata kellemes koffeinmentes kv-val ?
Ez félig igaz csak, mert ugyan tudok/tudnék, de nem igazán írok semmit, szóval a paljoc nem jó példa! /tavaly pl. havi egy hozzászólást produkáltam úgy, hogy közben tartottam egy kis szünetet márciustól augusztusig, most néztem meg az előbb :-)))/