A kávé, kávéfőzők és -darálók tudománya és művészete.
Szeretettel várunk kérdéseiddel és véleményeddel, de előbb nézz szét a www.kavekorzo.hu weboldalon, ahol már sok elméleti és gyakorlati tudnivalót összefoglaltunk.
Lehetne arról is szavazást tartani, hogy ki a hasznosabb egy fórumnak. Egy nyíltan a saját cégét felvállaló kereskedő, vagy egy seftes, aki kihasználja sunyi módon az összes ingyenes fórumot és ott hírdeti az új ár felett a felújított masináit számla nélkül.
Isten ments, hogy ezt rólad írjam. Csak úgy kijött belőlem.
Apropó azért fura, hogy neked is véletlenül minden fórumon más a nick neved.
Én tényleg ilyen vagyok és 62 évesen tuti, hogy nem változok meg, de ugye arra is emlékszel, hogy csak nálunk voltak hifis bemutatók.
Kávés bemutatóból sem sokról olvasni. Hány helyen tesztelnek masinákat? Én speciel most egyről sem tudok. Hány helyen tudnának képeket megosztani a világ összes létező szűrőkosarásról, tamperéről, kézidarálójáról. Az előbb számoltam össze: 16 féle kéziörlőm van jelenleg itthon. Mivel a gépekből is sok típust ismerek, lehet többről tudok valamit írni, mint az átlag fórumozók. kb 400 féle kávé készítő masina megtalálható a múzeumban. Ismerem a legtöbb gyűjtőt és felújító műhelyt.
Viszont az elmúlt évek alatt azt is megszokhatta volna a törzsgárda, hogy AVX (én tudom a nevét, de direkt nem írom ki) ilyen. Agresszív kereskedő, de legalább néha rak be képeket, látnivalókat, meg talán nála megfoghatóan is létezik egy-két masina (nem csak webshop)
Anno a hifiben is ezt csinálta - mikor eldöntötte, hogy ő bizony a hígend szakmában fog ezentúl nyomulni, szöges bakanccsal rúgta rá az ajtót a hazai High-End közösségre - ott se lett kedvenc :)
Próbáljuk azt tenni vele, amit ő a fórummal - használjuk! Vehetünk kávét, néha alkatrészeket azonnal, sokan még több mindent is.
Egyetlen linket sem raktam be. Ha az üzleti érdekek vezérelnének, ez lenne az utolsó hely, ahol reklámoznék. Szívesen beszélgetnék bárkivel bármilyen kávés témáról, de csak a szájkarate megy.
Te is picit furán állsz a dolgokhoz. Még a minuszolgatástól is totál ki voltál akadva. Kíváncsi lennék, ha végig személyeskednének veled, meg a családoddal kezdenének el foglalkozni, akkor miket írogatnál.
Szívesen megosztok újdonságokról, kiállításokról tesztekről infókat, ha érdekli valakit, de ha senkit, akkor tényleg húzok innen.
Mivel lassan már szinte minden kávés termék megtalálható a kínálatunkban, így nehéz lenne szelektálni, hogy milyen nevet lehessen leírni.
Legyen ez a zárszó.
Ha azt akarjátok, hogy maradjak, akkor nyomjátok a + gombot. Ha azt, hogy húzzak innen, akkor pedig a - gombot.
Ma este 8-ig lehet szavazni.
Ha a minuszok lesznek többen, akkor megint kérni fogom a regisztrációm törlését.
Azt csak halkan teszem hozzá, hogy mindaddig amíg betartja a fórum szabályzatát. A saját üzlet futtatása meg igenis ütközik vele. Én csak örülök ha többen vagyunk, de ne menjünk át egy üzleti fórumba. Az árukereső úgy is az avx-et dobja ki elsőnek :)
Látom mindenütt "imádják" olvasni a beírásaim. Legalább van miről beszélni.
Sosem írtam, hogy a crema miatt jó a kávé, de azt igen, ha nincs crema, akkor lehet, hogy a kávé döglött.
Mivel 1,5 hónapos kávét használtam egy örlő tesztelésnél, egyedül a cremából látszik a leginkább, hogy friss e a kávé.
Ja és nem nem Bianca géppel teszteltem, hanem La Marzoccoval és az a kézi örlő sem 60000 Ft, szóval igazából semmi sem iiagaz abból, amit állítottak. Az a bizonyos kéziörlő valóban brutál jó és hogy ezt te is megtudd, szívesen kölcsönadom neked. Ami tény, hogy az SSP késes legkomolyabb Mazzer örlőnek mennie kellett itthonról. Azóta felváltotta egy SSP késes EK43.
Viszont nagyon zavaró ez az attitűd,ez az erőszakos térítés,és a sok sok butaság ami ide be van böfögve.
Ha pedig valaki kéri,hogy őt töröljék:miért kezd el megint posztolni?
Nem érzed az ellentmondást? Engem roppant módon zavar ez a buta-gerilla-eladás-terelés amit folytat.
Én legtöbbször az ún. "read only" felhasználó vagyok,de ez már nálam is kiüti a biztosítékot. Ennyit szerettem volna megosztani veletek itt,és nem pedig minuszolni,meg letiltani,meg kizárni. Hanem normális fórumot olvasni,nem pedig valaki agyament ámokfutását legtöbbször.
Van a választól jobbra a harmadik ikon, egy emberke x-el. Nyomj rá az AVX-nél És láss csodát! Már nem is látod, akit nem akarsz. Az érdekes lenne, hogy egy nyílt fórumon megmondjuk ki jöhet ide, meg ki nem. Vagy letiltod, vagy leminuszolod, de mást nem tehetsz, kár hőzöngeni. A normális kritika mindenhol elfogadott, a gyalázkodás, személyeskedés meg nem.
"hogy nem lineáris a nyomáscsökkenés az teljesen biztos" - miből gondolod ezt ennyire biztosan ha nem mérted meg? Bár a kávépogácsa változó szemcseméretű mivel rendkívül nagy mennyiségű szemcséből áll ha rendesen el van oszlatva akkor jó megközelítéssel egységnyi térfogatú része ugyanakkora ellenállást képez a víz számára a pogácsán belül mindenütt (jó megközelítéssel kezelhető egy átlaggal leírható ellenállású közegként - mondhatni áramlás szempontjából ha nem mész mikroszkopikus szintre homogénként viselkedik). Az adott nyomású víz pedig ahogy halad át ezen a nem elhanyagolható vastagságú kávépogácsán veszít a nyomásából (ha csak egy sima csövön halad át már akkor is csökken a nyomás ebben gondolom egyetértünk). Ha az ellenállást képező közeg kétdimenziós (lyuk) akkor persze a nyomáscsökkenés nem lép fel (vagy legalábbis minimális mert a szűrő fala sem "0" vastagságú), ezért is nem gyártott soha senki feneketlen kart nyomásfokozós szűrővel.
"akkor kezd kijönni a kávé alul, amikor az egész kamra telítődött, és nyomás alá került" - még szép, ha ki tudna folyni a kávé egy részen mielőtt a többi rész is "telítődött" akkor a kávé egy része szárazon ürülne ki a kosárból (gyakorlatilag ez történik csatornásodáskor), ez is csak azt bizonyítja, hogy a kellően előkészített kávépogácsa már-már homogén (lassított felvételen azért látszik, hogy nem teljesen az, van ahol hamarabb megindul)
"Arról nem is beszélve, hogy ha jól tömörítesz, akkor 9 Bar nyomás elérésekor kezd el kijbújni a kávéital" - a tömörítésnek elég kevés köze van ehhez, ez leginkább a szemcseméreten múlik (hat rá a tömörítés persze, de közel sem olyan szinten mint a szemcseméret változtatása).
Szvsz ezt most már hagyjuk abba, vsz kettőnkön kívük nem sokakat érdekel a kávékészítés fizikája :)