A kávé, kávéfőzők és -darálók tudománya és művészete.
Szeretettel várunk kérdéseiddel és véleményeddel, de előbb nézz szét a www.kavekorzo.hu weboldalon, ahol már sok elméleti és gyakorlati tudnivalót összefoglaltunk.
Van a választól jobbra a harmadik ikon, egy emberke x-el. Nyomj rá az AVX-nél És láss csodát! Már nem is látod, akit nem akarsz. Az érdekes lenne, hogy egy nyílt fórumon megmondjuk ki jöhet ide, meg ki nem. Vagy letiltod, vagy leminuszolod, de mást nem tehetsz, kár hőzöngeni. A normális kritika mindenhol elfogadott, a gyalázkodás, személyeskedés meg nem.
"hogy nem lineáris a nyomáscsökkenés az teljesen biztos" - miből gondolod ezt ennyire biztosan ha nem mérted meg? Bár a kávépogácsa változó szemcseméretű mivel rendkívül nagy mennyiségű szemcséből áll ha rendesen el van oszlatva akkor jó megközelítéssel egységnyi térfogatú része ugyanakkora ellenállást képez a víz számára a pogácsán belül mindenütt (jó megközelítéssel kezelhető egy átlaggal leírható ellenállású közegként - mondhatni áramlás szempontjából ha nem mész mikroszkopikus szintre homogénként viselkedik). Az adott nyomású víz pedig ahogy halad át ezen a nem elhanyagolható vastagságú kávépogácsán veszít a nyomásából (ha csak egy sima csövön halad át már akkor is csökken a nyomás ebben gondolom egyetértünk). Ha az ellenállást képező közeg kétdimenziós (lyuk) akkor persze a nyomáscsökkenés nem lép fel (vagy legalábbis minimális mert a szűrő fala sem "0" vastagságú), ezért is nem gyártott soha senki feneketlen kart nyomásfokozós szűrővel.
"akkor kezd kijönni a kávé alul, amikor az egész kamra telítődött, és nyomás alá került" - még szép, ha ki tudna folyni a kávé egy részen mielőtt a többi rész is "telítődött" akkor a kávé egy része szárazon ürülne ki a kosárból (gyakorlatilag ez történik csatornásodáskor), ez is csak azt bizonyítja, hogy a kellően előkészített kávépogácsa már-már homogén (lassított felvételen azért látszik, hogy nem teljesen az, van ahol hamarabb megindul)
"Arról nem is beszélve, hogy ha jól tömörítesz, akkor 9 Bar nyomás elérésekor kezd el kijbújni a kávéital" - a tömörítésnek elég kevés köze van ehhez, ez leginkább a szemcseméreten múlik (hat rá a tömörítés persze, de közel sem olyan szinten mint a szemcseméret változtatása).
Szvsz ezt most már hagyjuk abba, vsz kettőnkön kívük nem sokakat érdekel a kávékészítés fizikája :)
Szerintem inkább nézd meg a fotókat és gondold át, hogy mi a lényeg egy szűrőkosárnál.
Mi a fontos: jó minőségű élelmiszerhez alkalmas SS304-es anyagból legyen.
Mik a különbségek: a lyuk méret és a speciális háló, ameilyiknél van. Ilyen a Reneka és a Superfine IMS.
Lyuk méret: Az alap AVX, IMS és VST-nél 0,3mm-es lyukak vannak.
Az IMS és AVX kosárban egyformán 715 lyuk van, ami 0,3mm átmérőjű.
Az AVX PRO-ban már csak 0,25mm a lyuk méret és ebből 872db van benne.
Hamarosan lesz PRO-X, amiben szintén 872db lyuk van, de csak 0,16-os méretű lyukak lesznek.
Ebből nyugodtan lehet arra következtetni, hogy ez messze jobb, mint a VST és az alap IMS. Kizárólag a márkanevet fizetik meg a vásárlók. A 0,16-os lyukakat is lefotóztam. Mindegyik lyuk teljesen szabályos.
A képek alapján a VST-nél találtam a legtöbb amofr lyukat a szűrőn.
Nekem most itthon egy La Marzocco gépem van. Ehhez IMS Superfine 18/20g-ost használok. Nem tudom a te szűrőtartódba belemegy e ez a méret. Beraktam a méreteket az előbb. Nézd meg, hogy melyik mélységű fér bele. A 16/18-as biztos belemegy. Ebbe világosból kb 20g kávét kell rakni. IMS E61 Superfine16/18g 58mm-es Szűrőkosár
Nagyszerű. Mivel nincs benne tapasztalatom, szívesen venném a véleményt, hogy melyiket lenne érdemes vásárolni dupla adag részére ? Elsősorban világos pörkölésű kávékat szeretnénk készíteni.
Mindegyik 58mm-es karba belemegy. Egyedül a Gaggia csinált egy idióta szabványt, ugyanis nálok a kosár külső pereme nem 70, hanem 68mm, de a kosár belső mérete ugyanolyan 58mm-es. Emiatt a hülye méret miatt van, hogy némely szűrőkosár magasító lötyög rajta, sőt le is esik.