Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2020.01.25 0 0 180288
Előzmény: peter17 (180286)
Katoczi Creative Commons License 2020.01.25 0 1 180287

A gyári szimpla szűrővel ha fejreálltam sem tudtam értékelhetőt kihozni a Gaggiából. A vst 7g már jobb volt, de ahogy világosabb pörikkel kezdtem kávét készíteni már az sem volt ok. Aztán ment a levesbe a Gaggia, és a Cremina dupla kosárba 14-16g megy, az már ok. Az egyszemélyes szűrőjét gyakorlatilag nem használtam.

Előzmény: GAgyiXyXy (180285)
peter17 Creative Commons License 2020.01.25 0 0 180286

Sziasztok,

 

Felújítás alatt van egy Cimbali Junior (első generációs) kávéfőző gép. A gyári portafilter van hozzá 7 és 14 grammos szűrővel. Olvasva több hozzászólást legtöbben 18 gramm körül készítik a dupla adagot. Remélhetőleg tudok hozzá venni kompatibilis nagyobb méretű szűrőkosarat.

Használ / használt valaki esetleg ilyen gépet közületek ? Szívesen venném a véleményét, ötleteit. 

 

Jó kávézást !

 

Üdv.: Peti

GAgyiXyXy Creative Commons License 2020.01.24 -2 3 180285

Én szimplázom és soha nem spriccel. Tény, hogy jobban oda kell figyelni a szimplára, mert sokkal érzékenyebben reagál a rossz előkészítésre mint a dupla.

Előzmény: Katoczi (180284)
Katoczi Creative Commons License 2020.01.24 -3 2 180284

"...9 BAR-nál nagyobb nyomású vízzel elárasztva nem fog homogén iszapként viselkedni, hanem egyik helyen jobban "áramlik" benne a víz, máshol meg kevésbé" - pedig igen. Te tökéletesen leírtad a nyomásfokozó szűrő működési elvét. A tömörített pogácsa nem igazán így viselkedik. A 9 bar a pogácsa fölött mért nyomás, de a szűrő alja felé közeledve pogácsán belül esik a nyomás, az utolsó milimétereken már épp hogy meghaladja a légköri nyomást (ha a pogácsa alján is 9 bar lenne akkor ugyanúgy spriccelne ezer lyukon a kávé mint a nyomásfokozós szűrő alján). És éppen ez a gond a hagyományos szimpla szűrővel. A pogácsa nem egyenletes és a víz megtalálva a kisebb ellenállású utat és szépen utat mos magának ú.n. csatornásodik, és ott a kis ellenállás miatt valóban magasabb a nyomás a szűrő alján, spriccel is méterekre. 

Előzmény: kneissl (180282)
ton____jo Creative Commons License 2020.01.24 0 0 180283

Vagy mint írták itt régebben, a 41mm szűrőnél vastagabb lesz a pogi.

Ennyi a titok, nem az alakja.

Viszont az IMS szűrőbe nem látom a logikát.

 

Előzmény: Katoczi (180281)
kneissl Creative Commons License 2020.01.24 -1 3 180282

A víz valóban a legkisebb ellenállás felé megy (meg arra, amerre lejt a terep), de ezen a videón is, és az összes áltátszó főzőkarral (youtube: transparent portafilter) készült felvételen az látszik, hogy a pumpa nyomása az egész főzőkart telenyomja forró vízzel, és először nyomás alá kerül az egész kávépogácsa.

Jól látható a felvételen is, hogy mindenhol áll már benne a víz, amikor eléri azt a nyomást, hogy át is nyomja a kávé-pogácsán a vizet.

 

Vagyis ilyenkor a víz ( mivel megtanulta a fizikát) minden irányba azonos nyomást fejt ki, mivel elég kis belső ellenállású folyadék.

A minden irányba kialakuló nyomás addig emelkedik, amíg a főzőkar fém(vagy plexi) alkatrészei által kialakított kamrában minden ponton és minden irányban akkora lesz a nyomás, hogy a rendelkelésre álló nyílás/okon keresztül kipréselődik a kamrából, és elkezd kifolyni a kávéital.

És ilyenkor a víz valóban a legkisebb ellenállás irányába megy: az alul lévő lukakon keresztül kipréselődik. Eközben a kamra minden pontján, minden irányban az a nyomás uralkodik, ami ahhoz kell, hogy kipréselődjön alul a főzet.

 

Tehát egy rendesen tömörített pogácsa esetében nem tudod megmondani, hogy merre áramlott a víz, illetve, hogy merre mennyi áramlott.

(Az áramlás szó eleve túlzás, ha figyelembe vesszük a sebességet )

Gyakorlatilag nem tudsz olyan kávépogácsát gyártani, ami a 9 BAR-nál nagyobb nyomású vízzel elárasztva nem fog homogén iszapként viselkedni, hanem egyik helyen jobban "áramlik" benne a víz, máshol meg kevésbé.

 

Előzmény: Katoczi (180281)
Katoczi Creative Commons License 2020.01.24 -4 3 180281

A víznek van egy olyan nem egyedi tulajdonsága, hogy arra megy amerre a legkisebb az ellenállás. Bár a kávé változó méretű szemcsékből áll, de egységnyi vastagság mellett kb azonos az ellenállása. A Gaggia egyszemélyes szűrőjénél a pogácsa vastagsága változó (középről a széle felé csökken), a tömörítés szintén nem tud egyenletes lenni, ráadásul a felsőszűrőtől a kosár alján lévő lyukakig változó utat kell a víznek megtennie. Ezért a kiodódás egyenletlen lesz, a kávé meg szar. A vst próbálkozott a dupla szűrőhöz hasonló alakú, de kisebb átmérőjű (41mm) szűrővel, ezzel már egész ok a végeredmény. Not a rocket science :)

Előzmény: kneissl (180279)
Törölt nick Creative Commons License 2020.01.24 0 0 180280
Előzmény: kneissl (180279)
kneissl Creative Commons License 2020.01.24 -1 1 180279

Te honnan tudod, hogy merre és hogyan megy át a víz az őrölt kávén?

Előzmény: Katoczi (180272)
baowah_ Creative Commons License 2020.01.24 0 0 180278
coxycanon Creative Commons License 2020.01.24 0 0 180277

Eladó 2 személyes Brikka New és egy Hario Skerton Pro kézi örlő.

A kettőért együtt 22.000 forintot kérnék.

Mind a kettő keveset használt, karbantartott és még a dobozaik is megvannak.

ton____jo Creative Commons License 2020.01.24 -5 2 180276

Ha valakit ez a -2 vagy -3 félre visz, az így járt ~:)

Eleve szerencsétlennek tartom ezeket a lájkokat, ez ilyen lusta hozzászólás lenne.

Engedd el.

Előzmény: Katoczi (180274)
CZsolt_79 Creative Commons License 2020.01.24 0 0 180275

Én tervezem, hogy megyek

Előzmény: Törölt nick (180273)
Katoczi Creative Commons License 2020.01.23 -5 5 180274

A "-2" esetleg kifejtené az enyémtől eltérő véleményét? Mert ez így a laikusok félrevezetése (ha csak nem talált a tisztelt fórumtárs más magyarázatot).

Előzmény: Katoczi (180272)
Törölt nick Creative Commons License 2020.01.23 -1 2 180273

Jön valaki a Bazárra?

Katoczi Creative Commons License 2020.01.22 -7 5 180272

A kávépogácsa eltérő alakja miatt  a széleken több víz megy át, míg a közepén kevesebb, ezért a kioldódás nem egyenletes. A szélek mentén ráadásul könnyebben is csatornásodik.

Előzmény: Csárli0212 (180271)
Csárli0212 Creative Commons License 2020.01.22 0 0 180271

A szimpla miért felejtős ezekkel a gépekkel?

Előzmény: waxos73 (180239)
Csárli0212 Creative Commons License 2020.01.22 0 0 180270

Írtam emailt

Előzmény: ogrEicsab (180240)
Katoczi Creative Commons License 2020.01.22 -3 0 180269

Az ezüst általános "fertőtlenítő", meg lennék lepve ha nem lenne jó vírusra, gombára, bármire. De a gond egyébként sem a kancsós víz íze, hanem a végterméké, a gond gépen belül lesz valahol.

Előzmény: ton____jo (180268)
ton____jo Creative Commons License 2020.01.22 -2 0 180268

Ennek az embernek viszont gombára szirénázott be a szaglóhámja.

Arra is jó az ezüst?

Valahol penész van a rendszerben.

 

Előzmény: Katoczi (180266)
ogrEicsab Creative Commons License 2020.01.21 0 0 180267

Ő Nordát szokott javasolni. Szerintem acél bojleres gépeket nem szokott szervizelni.

Itt találsz hozzá elérhetőséget: https://caffe35.webnode.hu/

Én is meguntam a Norda után való mászkálást, saját magamnak keverem a vizet DM-és deszt. vízből magnézium ( keserűsó) és szódabikarbóna hozzáadásával.

Előzmény: Doni Braszkó (180264)
Katoczi Creative Commons License 2020.01.21 -3 0 180266

Nincs a vizes szűrővel semmi baj, ezüst tartalmú a gyanta, így a megadott ideig tuti nem szaporodnak el a bacik.

Előzmény: ton____jo (180265)
ton____jo Creative Commons License 2020.01.21 -2 0 180265

:)

Szerinted mi mást mondana ? Az még is csak rosszul adná magát ha azt ìrná hogy nem jó a termékük.

Én vettem régen egy Laica kancsón.

Simán savanyú ìzű vizet csinált. Az egész család érezte.

Aztán az a szűrő ott hetekig vizes, ott mi lehet?

Előzmény: Adam.Clayton (180259)
Doni Braszkó Creative Commons License 2020.01.21 0 0 180264

Köszönöm! Végre tisztábban látok. Akkor kérdezném, hogy Lalinak mi a véleménye az acélkazán+BWT kancsó kombóról? Illetve, hogy milyen vízkezelés a célravezető szerinte? Bocs, hogy tőled, de sajnos nincs kontaktom Lalihoz. Ha publikus, akkor tőle is megkérdezem.

Előzmény: ogrEicsab (180263)
ogrEicsab Creative Commons License 2020.01.21 0 1 180263
Előzmény: Doni Braszkó (180261)
Doni Braszkó Creative Commons License 2020.01.21 0 0 180262

Külön kancsózás volt, nem megoldás.

Alu.

Előzmény: ton____jo (180260)
Doni Braszkó Creative Commons License 2020.01.21 -1 0 180261

Pont ezzel van bajom, hogy nem ajánlja, meg nem szabad mert ph meg minden. Ezt több helyről is hallom, olvasom. Laikusként el is hinném, de soha, sehol nem láttam még ezeket alátámasztva tényekkel, fotókkal, hogy tessék ezt tette a kazánnal, ezért NE használjátok a kancsós vizet. Persze ha vannak erről adatok, képek stb. szívesen veszem a linkeket. 

Előzmény: Adam.Clayton (180259)
ton____jo Creative Commons License 2020.01.21 -1 0 180260

Vagy külön kancsoból itatni. Egy próbát megér.

Akkor mindig friss vizet kapna, mondjuk forraltat.

A vizterìtője alu?

Előzmény: Doni Braszkó (180252)
Adam.Clayton Creative Commons License 2020.01.21 -1 0 180259

ezt a "nem ajánlja" dolgot kifejtenéd jobban? valahol ez hivatalos verzióban elérhető? pont a bwt teljesen mást mond, pont hogy promózza hogy teához és kv-hz milyen jó ez

 

itt a link:

https://www.bwt.hu/hu/BWT/dijak-kituntetesek/vizszuro-kancso/Pages/default.aspx

 

idézem

 

BWT Mg2+ vízszűrő kancsó azért különleges, mert nem csupán szűri és lágyítja a csapvizet, hanem értékes magnéziumot is ad* a vízhez. Így kiteljesedhet a tea, a kávé és más forró italok zamata és aromája.

Előzmény: ogrEicsab (180255)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!