Keresés

Részletes keresés

ton____jo Creative Commons License 2020.01.24 0 0 180283

Vagy mint írták itt régebben, a 41mm szűrőnél vastagabb lesz a pogi.

Ennyi a titok, nem az alakja.

Viszont az IMS szűrőbe nem látom a logikát.

 

Előzmény: Katoczi (180281)
kneissl Creative Commons License 2020.01.24 -1 3 180282

A víz valóban a legkisebb ellenállás felé megy (meg arra, amerre lejt a terep), de ezen a videón is, és az összes áltátszó főzőkarral (youtube: transparent portafilter) készült felvételen az látszik, hogy a pumpa nyomása az egész főzőkart telenyomja forró vízzel, és először nyomás alá kerül az egész kávépogácsa.

Jól látható a felvételen is, hogy mindenhol áll már benne a víz, amikor eléri azt a nyomást, hogy át is nyomja a kávé-pogácsán a vizet.

 

Vagyis ilyenkor a víz ( mivel megtanulta a fizikát) minden irányba azonos nyomást fejt ki, mivel elég kis belső ellenállású folyadék.

A minden irányba kialakuló nyomás addig emelkedik, amíg a főzőkar fém(vagy plexi) alkatrészei által kialakított kamrában minden ponton és minden irányban akkora lesz a nyomás, hogy a rendelkelésre álló nyílás/okon keresztül kipréselődik a kamrából, és elkezd kifolyni a kávéital.

És ilyenkor a víz valóban a legkisebb ellenállás irányába megy: az alul lévő lukakon keresztül kipréselődik. Eközben a kamra minden pontján, minden irányban az a nyomás uralkodik, ami ahhoz kell, hogy kipréselődjön alul a főzet.

 

Tehát egy rendesen tömörített pogácsa esetében nem tudod megmondani, hogy merre áramlott a víz, illetve, hogy merre mennyi áramlott.

(Az áramlás szó eleve túlzás, ha figyelembe vesszük a sebességet )

Gyakorlatilag nem tudsz olyan kávépogácsát gyártani, ami a 9 BAR-nál nagyobb nyomású vízzel elárasztva nem fog homogén iszapként viselkedni, hanem egyik helyen jobban "áramlik" benne a víz, máshol meg kevésbé.

 

Előzmény: Katoczi (180281)
Katoczi Creative Commons License 2020.01.24 -4 3 180281

A víznek van egy olyan nem egyedi tulajdonsága, hogy arra megy amerre a legkisebb az ellenállás. Bár a kávé változó méretű szemcsékből áll, de egységnyi vastagság mellett kb azonos az ellenállása. A Gaggia egyszemélyes szűrőjénél a pogácsa vastagsága változó (középről a széle felé csökken), a tömörítés szintén nem tud egyenletes lenni, ráadásul a felsőszűrőtől a kosár alján lévő lyukakig változó utat kell a víznek megtennie. Ezért a kiodódás egyenletlen lesz, a kávé meg szar. A vst próbálkozott a dupla szűrőhöz hasonló alakú, de kisebb átmérőjű (41mm) szűrővel, ezzel már egész ok a végeredmény. Not a rocket science :)

Előzmény: kneissl (180279)
Horyk777 Creative Commons License 2020.01.24 0 0 180280
Előzmény: kneissl (180279)
kneissl Creative Commons License 2020.01.24 -1 1 180279

Te honnan tudod, hogy merre és hogyan megy át a víz az őrölt kávén?

Előzmény: Katoczi (180272)
baowah_ Creative Commons License 2020.01.24 0 0 180278
coxycanon Creative Commons License 2020.01.24 0 0 180277

Eladó 2 személyes Brikka New és egy Hario Skerton Pro kézi örlő.

A kettőért együtt 22.000 forintot kérnék.

Mind a kettő keveset használt, karbantartott és még a dobozaik is megvannak.

ton____jo Creative Commons License 2020.01.24 -5 2 180276

Ha valakit ez a -2 vagy -3 félre visz, az így járt ~:)

Eleve szerencsétlennek tartom ezeket a lájkokat, ez ilyen lusta hozzászólás lenne.

Engedd el.

Előzmény: Katoczi (180274)
CZsolt_79 Creative Commons License 2020.01.24 0 0 180275

Én tervezem, hogy megyek

Előzmény: Törölt nick (180273)
Katoczi Creative Commons License 2020.01.23 -5 5 180274

A "-2" esetleg kifejtené az enyémtől eltérő véleményét? Mert ez így a laikusok félrevezetése (ha csak nem talált a tisztelt fórumtárs más magyarázatot).

Előzmény: Katoczi (180272)
Törölt nick Creative Commons License 2020.01.23 -1 2 180273

Jön valaki a Bazárra?

Katoczi Creative Commons License 2020.01.22 -7 5 180272

A kávépogácsa eltérő alakja miatt  a széleken több víz megy át, míg a közepén kevesebb, ezért a kioldódás nem egyenletes. A szélek mentén ráadásul könnyebben is csatornásodik.

Előzmény: Csárli0212 (180271)
Csárli0212 Creative Commons License 2020.01.22 0 0 180271

A szimpla miért felejtős ezekkel a gépekkel?

Előzmény: waxos73 (180239)
Csárli0212 Creative Commons License 2020.01.22 0 0 180270

Írtam emailt

Előzmény: ogrEicsab (180240)
Katoczi Creative Commons License 2020.01.22 -3 0 180269

Az ezüst általános "fertőtlenítő", meg lennék lepve ha nem lenne jó vírusra, gombára, bármire. De a gond egyébként sem a kancsós víz íze, hanem a végterméké, a gond gépen belül lesz valahol.

Előzmény: ton____jo (180268)
ton____jo Creative Commons License 2020.01.22 -2 0 180268

Ennek az embernek viszont gombára szirénázott be a szaglóhámja.

Arra is jó az ezüst?

Valahol penész van a rendszerben.

 

Előzmény: Katoczi (180266)
ogrEicsab Creative Commons License 2020.01.21 0 0 180267

Ő Nordát szokott javasolni. Szerintem acél bojleres gépeket nem szokott szervizelni.

Itt találsz hozzá elérhetőséget: https://caffe35.webnode.hu/

Én is meguntam a Norda után való mászkálást, saját magamnak keverem a vizet DM-és deszt. vízből magnézium ( keserűsó) és szódabikarbóna hozzáadásával.

Előzmény: Doni Braszkó (180264)
Katoczi Creative Commons License 2020.01.21 -3 0 180266

Nincs a vizes szűrővel semmi baj, ezüst tartalmú a gyanta, így a megadott ideig tuti nem szaporodnak el a bacik.

Előzmény: ton____jo (180265)
ton____jo Creative Commons License 2020.01.21 -2 0 180265

:)

Szerinted mi mást mondana ? Az még is csak rosszul adná magát ha azt ìrná hogy nem jó a termékük.

Én vettem régen egy Laica kancsón.

Simán savanyú ìzű vizet csinált. Az egész család érezte.

Aztán az a szűrő ott hetekig vizes, ott mi lehet?

Előzmény: Adam.Clayton (180259)
Doni Braszkó Creative Commons License 2020.01.21 0 0 180264

Köszönöm! Végre tisztábban látok. Akkor kérdezném, hogy Lalinak mi a véleménye az acélkazán+BWT kancsó kombóról? Illetve, hogy milyen vízkezelés a célravezető szerinte? Bocs, hogy tőled, de sajnos nincs kontaktom Lalihoz. Ha publikus, akkor tőle is megkérdezem.

Előzmény: ogrEicsab (180263)
ogrEicsab Creative Commons License 2020.01.21 0 1 180263
Előzmény: Doni Braszkó (180261)
Doni Braszkó Creative Commons License 2020.01.21 0 0 180262

Külön kancsózás volt, nem megoldás.

Alu.

Előzmény: ton____jo (180260)
Doni Braszkó Creative Commons License 2020.01.21 -1 0 180261

Pont ezzel van bajom, hogy nem ajánlja, meg nem szabad mert ph meg minden. Ezt több helyről is hallom, olvasom. Laikusként el is hinném, de soha, sehol nem láttam még ezeket alátámasztva tényekkel, fotókkal, hogy tessék ezt tette a kazánnal, ezért NE használjátok a kancsós vizet. Persze ha vannak erről adatok, képek stb. szívesen veszem a linkeket. 

Előzmény: Adam.Clayton (180259)
ton____jo Creative Commons License 2020.01.21 -1 0 180260

Vagy külön kancsoból itatni. Egy próbát megér.

Akkor mindig friss vizet kapna, mondjuk forraltat.

A vizterìtője alu?

Előzmény: Doni Braszkó (180252)
Adam.Clayton Creative Commons License 2020.01.21 -1 0 180259

ezt a "nem ajánlja" dolgot kifejtenéd jobban? valahol ez hivatalos verzióban elérhető? pont a bwt teljesen mást mond, pont hogy promózza hogy teához és kv-hz milyen jó ez

 

itt a link:

https://www.bwt.hu/hu/BWT/dijak-kituntetesek/vizszuro-kancso/Pages/default.aspx

 

idézem

 

BWT Mg2+ vízszűrő kancsó azért különleges, mert nem csupán szűri és lágyítja a csapvizet, hanem értékes magnéziumot is ad* a vízhez. Így kiteljesedhet a tea, a kávé és más forró italok zamata és aromája.

Előzmény: ogrEicsab (180255)
Doni Braszkó Creative Commons License 2020.01.21 0 0 180258

A BWT oldalán nincs ilyen(vagy nem találom), hogy nem ajánlják a kancsós vizet a kávégépbe.

Ellenben ez szerepel:

"Technikai információk

Szabadalmaztatott magnézium technológia
Eltávolítja a vízkövet és a klórt a csapvízből
A kalcium inokat kicseréli magnézium ionokra"

Előzmény: ogrEicsab (180255)
Doni Braszkó Creative Commons License 2020.01.21 0 0 180257

Sajna szűretlen csapvízzel nem tudom megoldani mert olyan kemény a vizünk, hogy gyakorlatilag folyékony szikla jön a csapból. 

Előzmény: mlas45 (180254)
dzsézön??? Creative Commons License 2020.01.21 -1 0 180256

Egy tartály vízbe teszel 1-2 kanál ezüst kolloidot,és nincs se baci,se ragacs,se büdi csak ölöm ét bódottá.

Előzmény: Doni Braszkó (180252)
ogrEicsab Creative Commons License 2020.01.21 0 0 180255

A BWT kancsós víz egyenesen a “nem ajánlott” kategória kávéfőzőhöz! Nem biztos , hogy ez okozza a szagot, de hogy igen savas irányba eltolja a ph-t és hogy korróziót okoz ezáltal a kávéfőző belsejében, ezt már megállapították páran. Sőt, a BWT maga sem ajánlja a kancsós szűrt vizet kávéfőzőbe ( a párom ott dolgozik ).

Előzmény: Doni Braszkó (180247)
mlas45 Creative Commons License 2020.01.21 -3 0 180254

...közben láttam, hogy acél... van itthon egy ilyen Gaggia, én nem szoktam átmosogatni, esetleg évente... normál csapvizet teszek bele, nem büdös.

https://edigital.hu/presszo-kavefozo/gaggia-espresso-pure-kavefozo-p80970 enyém ilyesmi.

Előzmény: Doni Braszkó (180252)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!